Η Εθνική Ελλάδας του Αντετοκούνμπο έγινε ξανά 'επίσημη αγαπημένη'
Ο κόσμος στήριξε την προσπάθεια της Εθνικής Ελλάδας αυτό το τριήμερο στο 'Ακρόπολις', με αποκορύφωμα το sold out κόντρα στη Σερβία. Αυτό σημαίνει πολλά για την... επίσημη αγαπημένη.
Το 29ο τουρνουά 'Ακρόπολις' ήταν μια δοκιμασία για όλους. Σε αγωνιστικό επίπεδο, οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας που δεν είχαν βέβαιη θέση στην αποστολή για την Κίνα έπρεπε να αποδείξουν στον Θανάση Σκουρτόπουλο ότι πρέπει να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο ομοσπονδιακός τεχνικός έπρεπε να πειραματιστεί με πλάνα και πεντάδες και τα πιο βασικά 'γρανάζια' να 'τριφτούν' μεταξύ τους για να είναι έτοιμοι για την αποστολή που έχουν μπροστά.
Υπήρχε ακόμα ένα τεστ, όμως, αρκετά έξω από το παρκέ. Όλο αυτό το τριήμερο υπήρχε και μία δοκιμασία που αφορούσε τους Έλληνες φιλάθλους, εκείνους που κάποτε, πριν από περίπου 30 χρόνια, είχαν παρασυρθεί τόσο από τις επιτυχίες της συγκεκριμένης ομάδας, που -έστω για λίγο- έκαναν εθνικό άθλημα το μπάσκετ. Τα χρόνια πέρασαν, υπήρξε ένα ζενίθ, όμως σταδιακά φτάσαμε και στο ναδίρ, με γήπεδα άδεια ή σχεδόν άδεια σε παιχνίδια της γαλανόλευκης. Το πρόγραμμα που προέκυψε με την κόντρα της FIBA με τη Euroleague δεν βοηθούσε, αφού συχνά το ρόστερ της Εθνικής ήταν... δεύτερης διαλογής. Αυτό, όμως, μόνο ως δικαιολογία μπορεί να προβάλλεται, στην απουσία στήριξης που αντιμετώπισαν σε ορισμένες περιπτώσεις οι διεθνείς.
Η εικόνα των κερκίδων στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων ανέδειξε μια διαφορετική πραγματικότητα. Όσοι Αθηναίοι βρέθηκαν στην πόλη στα μέσα Αυγούστου και δεν κολυμπούσαν σε κάποια γαλάζια ελληνική θάλασσα, είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους μια επίσκεψη προς την Καλογρέζα. Την πραγματοποίησαν δεκάδες χιλιάδες αυτό το τριήμερο, με αποκορύφωμα το sold out που σημειώθηκε στο τελευταίο παιχνίδι, αυτό της Κυριακής με αντίπαλο τη Σερβία (ήττα 80-85 στην παράταση). Ιταλία και Τουρκία δεν είναι αμελητέες ποσότητες, ωστόσο ο αγώνας κόντρα στους 'πλάβι', ακόμα κι αν δεν ήταν τυπικά, έμοιαζε με 'τελικός' και αντιμετωπίστηκε ως τέτοιος από το κοινό.
Ουδείς βρέθηκε στις κερκίδες με προσμονή να δει εικόνες όπως αυτές που εκτυλίχθηκαν στο ίδιο γήπεδο, μεταξύ των ίδιων ομάδων, στην ίδια διοργάνωση, πριν από 9 χρόνια. Το 'μαύρο' αυτό συμβάν ανήκει στο παρελθόν, το πάρτι... αμερικανικού τύπου ήταν το παρόν. Ήδη, από τις προηγούμενες ημέρες οι φίλαθλοι είχαν πάρει μια πρόγευση, με τη βράβευση της σπουδαίας Εβίνας Μάλτση στο περιθώριο μιας τέτοιου μεγέθους περίσταση ή ακόμα και με πανό όπως αυτό με τον φίλαθλο και την εγκυμονούσα σύντροφό του που άφησε πίσω στο σπίτι για να δει από κοντά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Την Κυριακή, το πάρτι στήθηκε από νωρίς, με πολλά δημόσια πρόσωπα στις κερκίδες. Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο προπονητής των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Μπίλι Ντόνοβαν, ο νέος... ένοικος μιας άκρης του πάγκου στο ΟΑΚΑ ως προπονητής της ΑΕΚ, Ηλίας Παπαθεοδώρου, ακόμα και ο μεγαλομέτοχος του ΟΦΗ αλλά και χορηγός των Μιλγουόκι Μπακς, Μιχάλης Μπούσης, ο οποίος αποκάλυψε τις φιλανθρωπικές ενέργειες που πραγματοποιεί μαζί με τον Αντετοκούνμπο στις ΗΠΑ. Οι κερκίδες γέμισαν κι ας μην υπήρχε κάποιο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός στο μενού. Οι δύο μπασκετικοί 'γέροι του muppet show' στο twitter, ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Sport24 Radio 103,3, Γιώργος Συρίγος, και ο επί χρόνια συνεργάτης του Contra.gr, Τάσος Μαγουλάς, είχαν μια διαφωνία την Παρασκευή (και) επ' αυτού, ωστόσο αμφότεροι κατέληξαν στο θετικό της εικόνας.
Πριν από το τζάμπολ αναγνωρίστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η προσφορά των διεθνών που ουσιαστικά οδήγησαν την Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο της Κίνας. Παίκτες όπως ο Χάρης Γιαννόπουλος, ο Δημήτρης Μαυροειδής, Λευτέρης Μποχωρίδης κ.ά. είχαν συμμετοχή στην πρόκριση της ελληνικής ομάδας, από την 1η προκριματική φάση ομίλων, έστω κι αν γνώριζαν πως είχαν απειροελάχιστες πιθανότητες να βρεθούν στην Κίνα. Τιμήθηκαν για την προσφορά τους και δικαίως.
Ακόμα μία ιδιαίτερη στιγμή ήταν η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, η οποία έγινε με διαφορετικό τρόπο. Η σοπράνο Αναστασία Ζαννή, η οποία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσω του Fame Story, ωστόσο η καριέρα της σε καμία περίπτωση δεν εγκλωβίζεται σε ένα μουσικό τηλεοπτικό reality, κλήθηκε να ψάλλει τον Ύμνο, στα αμερικανικά πρότυπα. Ακόμα ένα τικ στη διαφορετικότητα της γιορτής που ήταν το φετινό τουρνουά 'Ακρόπολις'.
Ο κόσμος που πέρασε το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο αποζημιώθηκε και από το το θέαμα. Μόλις στο 5' ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε ένα καταπληκτικό κάρφωμα, θυμίζοντας NBA. "MVP, MVP, MVP", φώναζαν οι φίλαθλοι, μπαίνοντας κι αυτοί στο κλίμα. Ο Greek Freak έπαιξε με τον ίδιο ζήλο όπως και το προηγούμενο διήμερο, με συνέπεια να χαρίζει εντυπωσιακά καλάθια, τάπες και φυσικά τους πανηγυρισμούς - επίδειξη δύναμης που συνηθίζει. Ακόμα ένας λόγος για να επευφημεί το κοινό, πάντα σε αθλητικό πλαίσιο, χωρίς να πολυασχολείται με τον αντίπαλο.
Ο (κατά τις πρώτες εκτιμήσεις πολύ σοβαρός) τραυματισμός του Γιάννη Αθηναίου και η μεταφορά του στα χέρια από τον Γιάννη Μπουρούση και τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο ανέδειξε και την άλλη πτυχή των Ελλήνων φιλάθλων, εκείνη της συγκίνησης, της συμπαράστασης και της παρηγοριάς. Όλοι χειροκρότησαν έναν παίκτη που μάλλον έχασε ένα όνειρο ζωής, εκτός από τη σεζόν, αν επιβεβαιωθούν οι ιατρικές εκτιμήσεις.
Μ' αυτά και μ' αυτά, η Εθνική μπάσκετ επανήλθε στη ζωή του Έλληνα και δη του... πρωτευουσιάνου. Στην επαρχία, το κοινό συνήθιζε να είναι πιο ζεστό (το είδαμε πρόσφατα και στα 'Δύο Αοράκια'), ωστόσο η μαζική προσέλευση στο ΟΑΚΑ ήταν μια απόδειξη της (προσωρινής;) μετάλλαξης. Το κοινό 'ζεστάθηκε' και πέρασε το τεστ. Ήρθε η ώρα να στηρίξει κι αυτό με όλες τις δυνάμεις την... επίσημη αγαπημένη.