ΜΠΑΣΚΕΤ

Η ανεξήγητη βουτιά στο χρονόμετρο της επίθεσης της Zalgiris

Η Zalgiris προηγείτο 3 πόντους της CSKA και είχε την επίθεση, στο 1.09 πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας. Αντί για 24'', οι Λιθουανοί είχαν 19''. Βλέπεις,το χρονόμετρο έκανε μια ανεξήγητη 'βουτιά'. Ας δούμε τις πιο ιστορικές δυσλειτουργίες του ρολογιού, σε επίπεδο Euroleague και αν μπορεί να δικαιωθεί η Zalgiris.

Η ανεξήγητη βουτιά στο χρονόμετρο της επίθεσης της Zalgiris

Η CSKA επικράτησε της Ζalgiris 99-97. Από το αποτέλεσμα αντιλαμβάνεσαι πως έγιναν πραγματάκια στο παιχνίδι. Από το αποτέλεσμα δεν μπορείς να καταλάβεις ότι μέσα στα πραγματάκια που έγιναν, στο ματς για την 8η αγωνιστική της Euroleague ήταν και μια ‘ληστεία’.

Το σκορ ήταν 81-84, στο 1.09 πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας. Η ομάδα του Saras είχε δηλαδή, το προβάδισμα. Είχε και την μπάλα στα χέρια, μαζί με 24”. Γράψε λάθος. Είχε 19”, τελικά.

Στα 18” αίφνης το ρολόι αντί για 17” έδειξε 13”. Οι Λιθουανοί έμειναν με την μπάλα στα χέρια, ο Rodriguez ισοφάρισε με τρίποντο, το ματς πήγε στην παράταση και εκεί νίκησε η CSKA. To θέμα είναι τι μπορεί να γίνει τώρα.

Όπως ενημέρωσε η Euroleague, μετά τη διαμαρτυρία που έλαβε από τη Zalgiris το πρωί, θα ερευνήσει το θέμα. Ας δούμε λοιπόν, αν μπορεί να επαναληφθεί το παιχνίδι βάσει του τι υπάρχει σε δεδικασμένα. Γιατί δεν ήταν η πρώτη φορά που διαπιστώθηκε πρόβλημα στο χρονόμετρο. Αντιθέτως, θα έλεγες για κορυφαία διοργάνωση διασυλλογικού επιπέδου, η Euroleague έχει τεράστιο θέμα με χρονόμετρα που κολλάνε ή χαλάνε. Θα σκέφτεσαι ‘μηχανήματα είναι κι αυτά’.

Η πιο εύκολη απάντηση είναι πως ‘όπως όλα τα άλλα μηχανήματα, με επαρκή συντήρηση δουλεύουν σωστά’. Πολύ περισσότερο όταν ξέρεις πως τα λάθη δεν περνούν απαρατήρητα -όταν είσαι στην κεντρική σκηνή- και ‘χαλάνε’ τη γενικότερη εικόνα. Παρ’ όλα αυτά, στο γήπεδο της Khimki τα χρονόμετρα έχουν πάθει ‘τραλαλά’ επανειλημμένως, όπως και στο Μιλάνο, αλλά και μια εποχή, στο ΣΕΦ.

Ας δούμε τι έχει προηγηθεί σε κορυφαίο και ιστορικό επίπεδο.

Καθ’ οδόν για το Final Four του Tel Aviv, το 1994 ο Ολυμπιακός φιλοξένησε τη Real Madrid. Στα 9’’ πριν το τέλος, το σκορ ήταν 73-73. Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν την τελευταία επίθεση. Ο Tarpley αστόχησε σε τρίποντο, ο Nakić πήρε το ριμπάουντ, δοκίμασε τη δική του τύχη, ήταν άστοχος, ξαναπήρε την μπάλα και διαμόρφωσε το 75-73. Το χρονόμετρο είχε κολλήσει. Αλλιώς το καλάθι θα ήταν εκπρόθεσμο. Οι Ισπανοί διαμαρτυρήθηκαν στη γραμματεία, αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.

Στο Final Four, ο Ολυμπιακός συνάντησε στον τελικό την Badalona, του Obradovic. Στα 20” για τη λήξη, το σκορ έγινε 59-57, με τον Tompson. Στα 4.8” ο Zarko Paspalj πήγε για βολές. Ήταν η εποχή που ίσχυε το σύστημα 1+1. Τη συνέχεια την ξέρεις. Το χρονόμετρο έμεινε κολλημένο στα 4.8”, οι Tomic και Paspalj αστόχησαν σε τρίποντα και οι Ισπανοί πήραν το τρόπαιο.

Το 1996 στο Final Four που διεξήχθη στο Παρίσι, o Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό με την Barcelona. Και νίκησε 67-66, χάρη στο κόψιμο του Stojan Vranković σε σουτ του José Antonio Montero. Η μπάλα ακούμπησε στο ταμπλό, μετά το χέρι του “Stojko”, άρα το καλάθι μετρούσε. Προφανώς αυτή η σκέψη κυριάρχησε τους Καταλανούς και δεν είδαν πως το χρονόμετρο κόλλησε για λίγο παραπάνω στα 4.9”, άρα θα μπορούσαν να ‘χουν απαντήσει. Δεν απάντησαν.

Στις 29/3 του 2001, η ΑΕΚ συνάντησε την Tau Ceramica του Dusko Ivanovic (Laboral), στον πρώτο ημιτελικό της Euroleague, στο ΟΑΚΑ. Τότε τα playoffs ήταν μετά την κανονική περίοδο, έως το ζευγάρι του τελικού. Στα 17” πριν το τέλος, η ΑΕΚ ήταν στο -1 (73-74). Στα 4” ο Κακιούζης αστόχησε σε σουτ, στο 1” ο Stefanov πήρε το ριμπάουντ, έδωσε την μπάλα στον Ντικούδη και αυτός διαμόρφωσε το 75-74. Όχι, δεν έχω κάνει λάθος στα δευτερόλεπτα. Απλά δεν ακούστηκε ποτέ η κόρνα της λήξης, από τη γραμματεία.

Οι Βάσκοι έκαναν ένσταση, δικαιώθηκαν και το πρώτο ματς επαναλήφθηκε μετά τα δυο επόμενα παιχνίδια (και ενώ οι ομάδες είχαν από μια νίκη). Μετά, πήγαν στη Βιτόρια όπου η Tau έκανε το 3-1 και προκρίθηκε στον τελικό, όπου έχασε από την Kinder.

Το επόμενο παράδειγμα δεν είναι από την κορυφαία διοργάνωση, αλλά μπαίνει στη λίστα λόγω Iverson. Στις 17/12 του 2010 η Goettingen είχε νικήσει την Beşiktaş, του Allen Iverson, 81-69, για τη δεύτερη αγωνιστική του Eurocup. Ήταν η επανάληψη του πρώτου αγώνα που όπως μπορείς να καταλάβεις από την αγωνιστική, διεξήχθη πολύ νωρίτερα. Η Goettingen είχε επικρατήσει 85-83., μόνο που το τελευταίο καλάθι είχε μπει εκτός χρόνου. Βασικά, είχε σταματήσει το ρολόι. Η τουρκική ομάδα έκανε ένσταση και ο αθλητικός δικαστής αποφάσισε να επαναληφθεί ο αγώνας.

ΤΟ ΝΙΚΗΤΗΡΙΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΜΠΡΑΟΥΝ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στις 18/1 του 2013, ο Ολυμπιακός έπαιζε με τη Siena. Έμεναν 10” για το τέλος. Ο Kyle Hines αστόχησε κάτω από το καλάθι, πήραν την μπάλα οι γείτονες και διαμόρφωσαν, δια χειρός Bobby Brown το 72-74. Έμενε 1.7 για την ολοκλήρωση του ματς. Ο Αcie Law δεν βρήκε στόχο. Mετά το τέλος οι Πειραιώτες κατέθεσαν ένσταση και ζητούσαν την επανάληψη του ματς, καθώς είχε ‘κολλήσει’ για 2-3 δευτερόλεπτα -στα τελευταία 10”- το χρονόμετρο που γενικά είχε θέματα στο τέλος. Αυτό ήταν το πιο τρανταχτό. Στην ένταση ο Ολυμπιακός επικαλούνταν τα ματς που διάβασες από πάνω.

Το ανεξάρτητο δικαιοδοτικό όργανο της Euroleague απέρριψε το αίτημα των “ερυθρόλευκων”, που πήγαν στο CAS, το οποίο επίσης εξέδωσε απορριπτική απόφαση. Η Siena από την αρχή υποστήριζε ότι όντως, υπήρχε θέμα “για το οποίο ευθύνεται η γηπεδούχος ομάδα”. Επικαλέστηκε το άρθρο 98, το οποίο αναφέρει πως “οτιδήποτε αφορά τους ανθρώπους της γραμματείας είναι υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας”.

Η κατακλείδα

Η Zalgiris διαμαρτυρήθηκε μεν, αλλά δεν έκανε ένσταση όταν έπρεπε. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Euroleague “για να είναι βάσιμη και έγκυρη μια διαμαρτυρία πρέπει να γίνει στην πρώτη διακοπή μετά την απόφαση ή το συμβάν που αποτέλεσε λόγο διαμαρτυρίας”.

Αυτό δεν έγινε από τους Λιθουανούς. Άρα το πιθανότερο είναι να επιβληθεί πρόστιμο στην CSKA (όπως έχει συμβεί και με όλες τις άλλες περιπτώσεις γηπέδων που ‘χουν προβληματικά χρονόμετρα) και να τελειώσει το θέμα εκεί. Βέβαια, υπάρχει και πρότερος ανέντιμος βίος της ‘ομάδας του στρατού’.

Η Darussafaka είχε επίσης, διαμαρτυρηθεί στην Euroleague για κάποιες παρατυπίες που είχαν διαπιστωθεί στο παιχνίδι που έδωσε στη Megasport Arena της Μόσχας, τον Οκτώβρη. Είχε αναφέρει λάθη της γραμματείας που έκανε προσθαφαιρέσεις στο σκορ, κατά το δοκούν. Η CSKA έλαβε μια παρατήρηση, μαζί με την ανάγκη να μην επαναληφθούν αυτές οι σκηνές και η ζωή συνεχίστηκε.

Photos: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ