X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

H Team USA αξίζει ένα ρεπό διαρκείας από τη FIBA

Μια νέα ντροπιαστική εμφάνιση, ακόμα μια Team USA που αποτυγχάνει παταγωδώς. Μήπως να έκαναν ένα διάλειμμα από τα Παγκόσμια Κύπελλα;

Ο Ντέρικ Γουάιτ απογοητευμένος δίπλα τους Γρεγκ Πόποβιτς και Στιβ Κερ μετά την ήττα της Team USA από τη Γαλλία για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας FIBA.COM

Μεγαλώσαμε στην εποχή που οι ΗΠΑ δεν λέγονταν Team USA αλλά 'Dream Team' και η ευκαιρία να τη νικήσεις αποτυπωνόταν όχι σε ολόκληρα παιχνίδια, αλλά σε στιγμές. Μια από αυτές τις στιγμές, ήταν το 17-14 με το οποίο είχε προηγηθεί η Εθνική Ελλάδος στο Μουντομπάσκετ του 1994, ενάντια σε μια ομάδα που εκείνη τη χρονιά, οποιαδήποτε νίκη της με λιγότερους από 30 πόντους, έμοιαζε με ήττα.

Η εποχή αυτή έχει περάσει ανεπιστρεπτί, η Dream Team έγραψε το δικό της ιστορικό κεφάλαιο και εξαφανίστηκε. To 2004, η αμερικανική ομάδα έφτασε στο ναδίρ της μπασκετικής ιστορίας της, σε μια περίοδο που φλέρταρε με την ατίμωση, λίγο πριν έρθει η εξιλέωση του 2008, με τον Κόμπι Μπράιαντ και τον Λεμπρόν Τζέιμς να θυμίζουν ξανά στο κοινό ποια είναι τα υλικά των μπασκετικών ονείρων. Σήμερα, η Dream Team έχει μετονομαστεί σε Team USA, έχει εμφανιστεί σε ένα παγκόσμιο τουρνουά με μια ομάδα 'μετριοκαλών' παικτών του NBΑ, ένα σύνολο μισθοφόρων, υπό την καθοδήγηση του Γκρεγκ Πόποβιτς και τη σημαντική βοήθεια του Στιβ Κερ. Η Team USA βρέθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας θυμίζοντας μαγαζί ρούχων που ξεπουλάει τελευταία κομμάτια στο τέλος των εκπτώσεων ή κάποια μπάντα διαλυμένη που συναρμολογήθηκε ξανά μαζί με νέους μουσικούς, ώστε να βάλει μπρος κάποιο reunion-αρπαχτή.

Η Team USA ζορίστηκε πολύ από την Τουρκία, τα βρήκε σκούρα σε ορισμένες στιγμές από την Εθνική μας και στο παιχνίδι που 'έκαιγε' η μπάλα για τη διεκδίκηση των μεταλλίων, αυτό ενάντια στη Γαλλία του μικρού Θεού Ρούντι Γκομπέρ, διαλύθηκε. Το τελικό 89-79 υπέρ των Γάλλων μοιάζει με Επανάσταση, σχεδόν επαναλαμβάνει τον άθλο της Εθνικής του Παναγιώτη Γιαννάκη πριν από 13 χρόνια, ακυρώνει ένα σερί νικών 63-0 που έτρεχε η Team USA και αναδεικνύει τη δυναμική ενός σύνολου παικτών που δεν καταλαβαίνει από 'Ι Love This Game' και άλλες NBA-ικές 'χαριτωμενιές'. Η σημερινή Team USA είναι η ενσάρκωση της περιφρόνησης των Αμερικανών προς το μπάσκετ της FIBA και από σήμερα, αυτή η περιφρόνηση της έχει επιστραφεί με τον πιο κυνικό τρόπο.

Καμία 'Redeem Team' δεν θα καταφέρει να ξελασπώσει την Team USA κι αυτή τη φορά. Ίσως ένα ρεπό διαρκείας ενός χρόνου -ή και περισσότερο- όπως αυτό που είχε ζητήσει ο Κερ για τους Γουόριορς μετά τη φετινή σεζόν που η ομάδα του θύμιζε νοσοκομείο από τους τραυματισμούς, να μπορούσε να σώσει το γόητρο της ομάδας. Ένα ρεπό διαρκείας, σαν επιβεβλημένη αυτό-αποχή από τις διοργανώσεις της FIBA, μέχρι να πειστούν τα αστέρια του NBA να συνδράμουν σε μια νέα ομάδα, που θα γεννήσει νέα μπασκετικά όνειρα σε κάθε οπαδό εντός και εκτός Αμερικής. Κερ, διεκδίκησε κι αυτό το ρεπό.