X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

H Ευρωλίγκα των 18 ομάδων και ο νέος χάρτης του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Η Ευρωλίγκα των 18 με την ιδιαιτερότητα του Ολυμπιακού, το Eurocup που παίρνει ομάδες από το BCL και ο ευρωπαϊκός χάρτης του μπάσκετ με όλα τα παράξενα που έχουν προκύψει.

EUROKINISSI SPORTS

Η τρίτη νίκη της Άλμπα Βερολίνου και η πρόκρισή της στον τελικό του γερμανικού πρωταθλήματος της έδωσε παράλληλα το δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα της νέας περιόδου. Η Άλμπα έγινε η 17η ομάδα που ξέρουμε εν όψει της σεζόν 2019-20, στην οποία, ως γνωστόν, έχει αποφασιστεί η διεύρυνση της διοργάνωσης σε 18 ομάδες. Μένει να γίνει γνωστό το κλαμπ που θα πάρει το τελευταίο εισιτήριο μέσω της διαδικασίας της wild card και την οποία διεκδικούν ένα σωρό υποψήφιοι.

Το κενό υπάρχει λόγω της κατάκτησης του Eurocup από τη Βαλένθια. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωλίγκας καμιά χώρα δεν μπορεί να έχει περισσότερες από τέσσερις εκπροσώπους. Οι Βαλενσιάνοι πήραν την πρόκρισή τους από τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της ECA αφαιρώντας ταυτόχρονα την τέταρτη θέση που δικαιούται η Ισπανία μέσω της λίγκας ACB.

Θυμίζουμε επίσης ότι βάσει της διεύρυνσης σε 18 ομάδες είχε αποφασιστεί ήδη να δοθούν:

  • Μια θέση με διετές συμβόλαιο στην γαλλική Βιλερμπάν
  • Και μία ακόμη στη Γερμανία (η Μπάγερν πήρε επίσης διετές συμβόλαιο) μέσω της BBL. Την κατέλαβε τελικά η Άλμπα Βερολίνου, που θα αντιμετωπίσει την Μπάγερν στους τελικούς της γερμανικής λίγκας

Μια χρονιά λοιπόν με 34 (από 30) αγωνιστικές στην κανονική περίοδο, η οποία ξεκινάει νωρίτερα (3 και 4 Οκτωβρίου του 2019) και τελειώνει αργότερα από ποτέ (21-24/5 το διήμερο του φάιναλ-φορ). Οι πέντε διπλές εβδομάδες, μετά την συμφωνία της διοργάνωσης με την Ένωση των παικτών, θα περιλαμβάνουν μία με δυο εντός κι άλλη μία με δυο εκτός έδρας αγώνες (οι άλλες τρεις, κανονικά με ένα μέσα και ένα έξω).

Ένα κανονικό πρωτάθλημα δηλαδή, που ήδη συμπιέζει τα αντίστοιχα εθνικά και έχει βέβαια δημιουργήσει δεδομένα που άλλες εποχές θα θεωρούνταν αδιανόητα. Η εγγυημένη παρουσία στην Ευρωλίγκα, ακόμη και σε χρονιές πλήρους αποτυχίας, βάζει τα λεγόμενα μεγάλα κλαμπ, έτσι κι αλλιώς στη διοργάνωση, μειώνοντας τον ανταγωνισμό και κατ’ επέκταση τις επενδύσεις κάποιων άλλων ομάδων που θα ήθελαν να πάρουν μέρος, κάποια στιγμή, στην διοργάνωση.

Η ΤΣΣΚΑ πανηγυρίζει τον θρίαμβο του 2019 και ετοιμάζεται για το 2020 (AP Photo/Alvaro Barrientos) AP

Κάτι τέτοιο ανακυκλώνει το χρηματιστήριο των κορυφαίων προπονητών και παικτών σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ομάδων, οι οποίες συγκροτούν τον κορμό της Ευρωλίγκας. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι οι 11 ομάδες που είναι και μέτοχοι της Euroleague, αποτελούν τους αποκλειστικούς προορισμούς της αφρόκρεμας κόουτς και μπασκετμπολιστών στο υψηλό επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Φέτος, μάλιστα, μπορεί να γίνουμε μάρτυρες μιας μοναδικής περίπτωσης. Μια από τις συμμετέχουσες ομάδες της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός, εντός συνόρων να αγωνίζεται στην Α2.

Η Ευρωλίγκα έχει 11 εγγυημένα συμβόλαια (10 ετών) και ουσιαστικά απαγορεύει τον ανταγωνισμό των εθνικών πρωταθλημάτων. Παραμένει, ωστόσο, η πιο ελκυστική διοργάνωση της Ευρώπης και το ότι το Eurocup από την επόμενη περίοδο θα δίνει δυο θέσεις σε αυτήν, είναι μια κίνηση ματ που έκανε ο Τζόρντι Μπερτομέου, για να ενισχύσει τη δεύτερη διοργάνωση της ECA.

Οι 'ερυθρόλευκοι' δεν έχουν πρόβλημα (παρότι σε μικρότερη εθνική κατηγορία, εφόσον τελικά ισχύσει ο υποβιβασμός τους) να παίξουν στην Ευρωλίγκα. Με δεδομένο μάλιστα ότι στην Α2 θα παίζει συγκεκριμένο γκρουπ παικτών (και προφανώς όχι όλοι … οι ξένοι), ο Ολυμπιακός μπορεί να γίνει η πρώτη ομάδα υψηλού επιπέδου η οποία θα παίζει μόνο για την Ευρωλίγκα. Κάτι τέτοιο διαμορφώνει μια νέα κατάσταση, για την οποία θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε αν και όταν τη δούμε να εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο.

Εν πρώτοις, ο Ολυμπιακός αποκτά πλεονέκτημα σε σχέση με τους αντιπάλους του, καθώς ο βασικός κορμός παικτών στην Ευρωλίγκα δεν πρόκειται να ταλαιπωρηθεί από τις εσωτερικές διοργανώσεις (άρα αποφεύγει ενδεχόμενους τραυματισμούς) και θα’ ναι φρέσκος σε κάθε ευρωπαϊκό του αγώνα. Από την άλλη η έλλειψη ρυθμού, όταν θα παίζει ένα ματς την εβδομάδα (μόνο στην Ευρωλίγκα) επηρεάζει όσο να’ ναι την καλή κατάσταση μιας ομάδας.

Η επιλογή του Eurocup

Την ίδια ώρα, που γίνονται όλα αυτά στην Ευρωλίγα, θα πρέπει να επισημάνουμε την θέληση των περισσότερων κλαμπ, ανά την Ευρώπη, αν δεν μπουν κάποια στιγμή στην Ευρωλίγκα (αυτή τη στιγμή η … ελεύθερη πρόσβαση αφορά έξι θέσεις) να παίξουν στο Eurocup.

Η δεύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση που ελέγχεται από το κονκλάβιο της Βαρκελώνης, μοιάζει, τουλάχιστον για του χρόνου, πιο ελκυστική από το Basketball Champions League της FIBA που ξεκίνησε με αρκετές φιλοδοξίες, δεν έχει φτάσει ακόμη όμως στο επίπεδο που θα έβρισκε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Κι είναι αμφίβολο αν κάποια στιγμή θα τα καταφέρει. Έστω κι αν ο πρωταθλητής του BCL βάζει στο ταμείο του 1 εκατομμύριο ευρώ (σε αντίθεση με τον κάτοχο του Eurocup που παίρνει 450 χιλιάδες), η διοργάνωση της διεθνούς ομοσπονδίας δεν δείχνει να συγκινεί, ή εν πάση περιπτώσει να έχει την επιρροή που επιδίωκαν ευθύς εξ’ αρχής οι διοργανωτές του

Μυστικό τα δύο εισιτήρια για την Euroleague

Το παράδειγμα του Προμηθέα είναι χαρακτηριστικό, καθώς οι Πατρινοί που έκαναν την πιο μεγάλη υπέρβαση της φετινής χρονιάς, παίρνοντας το εισιτήριο για τους τελικούς, διαλέγουν το Eurocup αντί του BCL κάτι που, όπως θα δούμε, κάνουν και αρκετές άλλες ίδιες ομάδες στην Ευρώπη. Στην Ισπανία, η πρόκριση της Σαραγόσα (σε βάρος της Μπασκόνια) στην τετράδα των ημιτελικών του ισπανικού πρωταθλήματος μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Παρότι η πόρτα της Ευρωλίγκας ήταν κλειστή, μετά το μεγάλο της επίτευγμα, η γιορτή που στήθηκε στο Πρενθίπε Φελίπε (έδρα του φάιναλ-φορ του 1990 και του 1995) δεν είχε προηγούμενο.

Και στην Ιταλία, όμως, το ζευγάρι του τελικού (Σάσαρι-Βενέτσια) αν και γνωρίζει ότι δεν παίζει στην Ευρωλίγκα (η Ιταλία έχει μία εκπρόσωπο, την Αρμάνι Μιλάνο) σκέφτεται το Eurocup αντί του BCL. Ίσως γιατί ο κάτοχος του Eurocup παίζει την επόμενη χρονιά στην Ευρωλίγκα. Ο Τζόρντι Μπερτομέου, μάλιστα, δεν έκρυψε την πρόθεσή της ΕCA να δώσει άλλη μια θέση της Ευρωλίγκας μέσω του Eurocup. Η πρόθεση έγινε απόφαση και θα ισχύει από τη σεζόν 2020-21.

Έτοιμοι για το Eurocup οι παίκτες του Προμηθέα EUROKINISSI SPORTS

Σε αυτή την περίπτωση το δέλεαρ για πολλά κλαμπ θα είναι ακόμη μεγαλύτερο (άρα και η πρόθεσή τους για επενδύσεις) και εξηγεί, ενδεχομένως, την ροή που παρατηρείται προς τη δεύτερη διοργάνωση της ECA. Φυσικά, η καλύτερη δυνατή λύση είναι η συμφωνία ECA-FIBA και η σύμπτυξη του Eurocup με το BCL (και ταυτόχρονα η λύση για τα παράθυρα των εθνικών ομάδων) αλλά με τα τωρινά δεδομένα μοιάζει αδύνατη. Ας δούμε όμως τι θα δούμε, μέσα στις άκρες, στα ευρωπαϊκά γήπεδα του μπάσκετ στη νέα σεζόν.

Ευρωλίγκα: Η 18η θέση… με πολλούς μνηστήρες

Η Χίμκι από την VTB, ο Ερ.Αστέρας από την Αδριατική Λίγκα, η Άλμπα από τη Γερμανία και η Βαλένθια (κάτοχος του Eurocup) προστέθηκαν στα 13 γνωστά, εκ των προτέρων κλαμπ, που θα έπαιζαν στη νέα Ευρωλίγκα. Είναι οι Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ (Ισπανία), Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Εφές, Φενέρ (Τουρκία), Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία), Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία), Μπάγερν (Γερμανία), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία, VTB League), Μακάμπι (Ισραήλ), Βιλερμπάν (Γαλλία).

Μένει να μάθουμε τον 18ο της παρέας, με την wild card να τη διεκδικούν αρκετοί. Η Παρτιζάν Βελιγραδίου είναι μια από τις βασικές υποψηφιότητες, με τον πρόεδρό της Οστόγια Μιχαήλοβιτς να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι τελικά θα πάρει το εισιτήριο, που περισσεύει. Η φιναλίστ του 2010 έπαιξε για τελευταία φορά στην Ευρωλίγκα τη σεζόν 2013-14, έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, έκανε ήδη συμφωνία με την Σταρκ (Μπεογκράτσκα) Αρένα για μια πενταετία και έχει βρει σαν σύμμαχο τον Ερυθρό Αστέρα (ο οποίος επίσης θα παίζει στο μεγάλο γήπεδο της σέρβικης πρωτεύουσας) που τάχθηκε επισήμως υπέρ της συμμετοχής της. Από την Aδριατική Λίγκα, ανάλογο αίτημα υπέβαλε και η Μπούντουτσνοστ, χωρίς ωστόσο να έχει τόσο μεγάλη τύχη όσο η … Παρτιζάν.

O Δημήτρης Πρίφτης και η Καζάν φαβορί για την wild card EUROKINISSI SPORTS

Αντίθετα η Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη που έχασε την πρόκριση στον τελικό της VTB (άρα και την συμμετοχή της απευθείας στην Ευρωλίγκα) από την Χίμκι είναι μια αρκετά σοβαρή 'αντίπαλος' για την Παρτιζάν. Η λίγκα VTB είναι αρκετά ισχυρή και υψηλού επιπέδου, ενώ οι επενδύσεις της Καζάν τα τελευταία χρόνια αντιστοιχούν σε κλαμπ που παίζει στην Ευρωλίγκα. Από την Ρωσία υπάρχουν κι άλλες δυο σημαντικές υποψηφιότητες. Η Λοκομοτίβ Κουμπάν (φάιναλ-φορ το 2016) και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Η λιθουανική Ρίτας έχει εκδηλώσει επίσης ενδιαφέρον, αλλά δύσκολα θα συγκινήσει το board της Ευρωλίγκας, το οποίο εκτός των άλλων σύντομα θα πρέπει να αποφασίσει για το που θα διεξαχθεί το φάιναλ-φορ του 2020. Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από το F4 της Βιτόρια και ακόμη δεν έχει ληφθεί η απόφαση για το επόμενο, με δυο βασικές υποψηφιότητες: Παρίσι και Κολωνία…

Ο Προμηθέας και η Βίρτους Μπολόνια!

Οι ειδήσεις εν όψει του Eurocup 2019-20 είναι ότι η Ελλάδα θα έχει και πάλι εκπρόσωπο, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με τον Προμηθέα Πατρών να έχει εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον να παίξει στη διοργάνωση. Όπως είναι και είδηση, βέβαια, ότι η κάτοχος του τίτλου (Βίρτους Μπολόνια), παρότι αρχικά υποστήριζε ότι θα υπερασπιστεί το τρόπαιο που κέρδισε φέτος στην Αμβέρσα, δήλωσε συμμετοχή στο Eurocup. Μια απόφαση η οποία σχετίζεται με τις φιλοδοξίες της ομάδας να φτάσει μέχρι την Ευρωλίγκα αλλά και τις όποιες ελπίδες έχει να πείσει τον Μίλος Τεόντοσιτς να … μετακομίσει στη Μπολόνια. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έχει αναλάβει το ψηστήρι, αλλά δεν είναι εύκολο.

Η απόφαση της Βίτρους ξεσήκωσε και τον πρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας Τζιάνι Πετρούτσι, που κατηγόρησε το κραταιό κλαμπ για αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά αφού πέρσι είχε υπογράψει συμβόλαιο με την FIBA για να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Βίρτους Μπολόνια πανηγυρίζει την κατάκτηση του BCL αλλά ... μετακομίζει στο Eurocup AP

Το Eurocup διάλεξαν και οι δυο ομάδες που διεκδικούν το τρόπαιο στην Ιταλία (Σάσαρι και Βενέτσια), αλλά και τρεις γαλλικές. Μονακό, Ναντέρ και η Λιμόζ που θα πάρει wild card (όπως η Βίρτους Μπολόνια).

Το BCL είναι διοργάνωση τριών ετών προσπαθεί να αγκαλιάσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ακροβατεί ωστόσο μεταξύ της συνολικής επιρροής (προκριματική φάση, 32 ομάδες στην τελική φάση) και της συμμετοχής των καλύτερων κλαμπ. Δύσκολο να επιτευχθεί σαν στόχος. Ίσως για αυτό τον λόγο να μην έχει ακόμη πείσει τις κορυφαίες ομάδες της Ηπείρου.

Από την Ισπανία στο Eurocup θα παίξουν Σαραγόσα, Μάλαγα και Μπανταλόνα, από την Αδριατική Λίγκα Παρτιζάν Παρτιζάν, Τσεντεβίτα (η οποία μάλιστα συνενώθηκε με την Ολύμπια Λιουμπλιάνας και θα εδρεύει πλέον στη Σλοβενία!). Κι ακόμη: Γαλατασαράι, Τόφας Μπούρσα (Τουρκία), Καζάν, Ζενίτ, Λοκομοτίβ Κουμπάν (VTB League), δυο από τη Γερμανία (δικαίωμα έχουν Όλντεμπουργκ και Ράστα Βέχτα, αλλά η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη) μια ομάδα που θα επιλεγεί ανάμεσα σε Ισραήλ, Ολλανδία και Βέλγιο και μια με wild card, που θα μπορεί να είναι και δυο, σε περίπτωση επιλογής μίας από τις παραπάνω να παίξει στην Ευρωλίγκα.

Τέσσερις ελληνικές ομάδες στο BCL

Με αυτά τα δεδομένα κι αν ισχύσουν μέχρι τον Οκτώβριο (με το μπάσκετ ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος) το BCL υποχωρεί σε επίπεδο, καθώς θα χάσει τις καλύτερες γαλλικές και ιταλικές ομάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διοργάνωση δεν θα έχει ενδιαφέρον. Η Ελλάδα θα πάρει μέρος με τέσσερις ομάδες. Η ΑΕΚ, το Περιστέρι και ο ΠΑΟΚ θα συμπλήρωναν τον Προμηθέα. Αν οι Πατρινοί, όμως, επιλέξουν οριστικά το Eurocup (σχεδόν σίγουρο), τότε στην τετράδα πρέπει να μπει ένας από τους Ήφαιστο Λήμνου και Χολαργό!

Καλή προοπτική και για τις δυο ομάδες, αν θέλουν ένα καλό ευρωπαϊκό ματς μεσοβδόμαδα, αρκεί βέβαια να αντέχει η ομάδα τους συνολικά στην ταλαιπωρία των μετακινήσεων. Η μία από τις τέσσερις ελληνικές ομάδες θα αγωνιστεί στα προκριματικά της διοργάνωσης, που φέτος θα τροφοδοτήσει την φάση των ομίλων με 8 συμμετοχές. Περισσότερα για το BCL θα γνωρίζουμε μέσα στο καλοκαίρι όταν θα οριστικοποιηθούν οι ισορροπίες.