H διαστροφή των Bucks και το ταλέντο που δεν (θα) αρκεί
Για μια ακόμη φορά το Milwaukee μπήκε σε ματς με λιγότερη ενέργεια από ό,τι θα έμπαινε σε εστιατόριο. Για μια ακόμη φορά βρέθηκε να χάνει με διψήφιο αριθμό πόντων. Για μια ακόμη φορά, το γύρισε. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ωστόσο, ξέρει πως αυτό δεν θα γίνεται για πάντα.
Σε έναν τέλειο κόσμο “θα ήμασταν εκπληκτικοί και στα τέσσερα δωδεκάλεπτα”. Στον ατελή κόσμο που ζούμε, στο 50% των φετινών παιχνιδιών των Bucks οι αντίπαλοι τους κάνουν ό,τι γουστάρουν στο πρώτο ημίχρονο. Τότε είναι που τα ‘Ελάφια’ συγκροτούνται, επιστρέφουν και συνήθως νικούν. Τους λες και λίγο μαζοχιστές.
Ο Mike Budenholzer πάλι, είπε μετά το 104-98 επί των Nuggets -που προηγήθηκαν με +10 στο ημίχρονο- ότι “θέλω να πιστεύω ότι οι παίκτες μου σκέφτονται όσα τους λέω. Σίγουρα τα συζητάμε, τα τονίζουμε. Και θεωρώ δεδομένο ότι όλοι θέλουμε να μπαίνουμε πιο δυνατά στον αγώνα”. Υπήρξε μια πρόοδος μετά το -22 στο ξεκίνημα του ματς με τους Bulls (έγινε -15 στην ανάπαυλα), αλλά ξεκάθαρα θέλει δουλίτσα η ιστορία. Αυτή τη φορά βοήθησαν τα τρίποντα του Eric Bledsoe στο 10-3 του φινάλε.
Κάτσε να σου πω γιατί ο κόουτς αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα. Αφενός διότι η ομάδα του έχει 12-4 για ρεκόρ, αφετέρου επειδή για να φτάσει εκεί έχει γίνει φέτος ο πιο παραγωγικός οργανισμός στο β’ ημίχρονο.
Σύμφωνα με το teamrankings.com, το Milwaukee είναι αυτό που κάνει δουλίτσα χάριν των όσων επιτυγχάνει στο δεύτερο μισό των αγώνων. Εκεί σκοράρει κατά μ.ο. περί τους 59.5 πόντους, που στα τελευταία τρία παιχνίδια έχουν γίνει 68 ανά αγώνα. Παρουσιάζουν και βελτίωση σε σύγκριση με το 2017, όταν είχαν 52 πόντους στις δυο τελευταίες περιόδους. Από πολύ κοντά… παρακολουθούν τις εξελίξεις οι Hornets.
Το παράδοξο της ιστορίας (ναι, υπάρχει κι άλλο) είναι ότι οι Bucks κάθονται στο Νο1 της λίστας με τις πιο παραγωγικές ομάδες του πρώτου ημιχρόνου. Έχουν 61.2 ανά ματς (πέρυσι είχαν 53.3 και αυτό το λες ‘άλμα’), με τους Warriors να ακολουθούν (60.9) και τους LA Clippers να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα (60.3). Και τότε πώς καταφέρνουν να χάνουν στο ξεκίνημα, αλλά όχι στο τέλος; Να σου θυμίσω ότι μιλάμε για την καλύτερη επιθετική ομάδα του φετινού ΝΒΑ (121.1 ανά ματς, με τη New Orleans να ‘χει 118.2 και τους Clippers, που είναι οι καλύτεροι σε αποτελεσματικότητα στην τέταρτη περίοδο, να βάζουν γενικά 117.3 πόντους κατά μ.ο.).
Το ‘έλα μωρέ’ του πρώτου δωδεκάλεπτου
Η χειρότερη περίοδος του Milwaukee είναι η πρώτη. Θα έλεγες ότι μπαίνει με μια ελαφρότητα, ένα ‘έλα μωρέ’, εξ ου και είναι στο Νο9 της σχετικής λίστας, με 28.6 πόντους κατά μ.ο.
Στην κορυφή της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι οι Warriors, με 31 και ακολουθούν οι Sixers (30.2) και Hornets (29.8). Συνήθως τα ‘Ελάφια’ χάνουν με την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου. Και μετά αρχίζει το τρέξιμο. Βασικά, αρχίζει το παιχνίδι. Το κανονικό. Με τις συνεργασίες του, με τα σωστά του σουτ, με την άμυνα του. Με τα όλα του. Αυτό που τους σώζει είναι ότι δεν αφήνονται τελείως. Το κρατάνε σε ένα επίπεδο που μπορεί να ανατραπεί.
Τι γίνεται στα μετόπισθεν
Ενώ η άμυνα ‘μπάζει’ από παντού στην πρώτη περίοδο (είναι η πέμπτη χειρότερη στο σύνολο, στο συγκεκριμένο διάστημα), γίνεται η καλύτερη στη δεύτερη (όπου το Milwaukee εμφανίζεται στην κορυφή της λίστας) και με συντηρητική δουλειά -σταθερά επαρκή- έρχονται τα αποτελέσματα. Για την ιστορία να σου πω ότι η ομάδα που παίζει την καλύτερη άμυνα στην τέταρτη περίοδο είναι το Houston (23.7).
Συνολικά, το Milwaukee έχει την τέταρτη καλύτερη άμυνα φέτος. Αυτό, το να είναι ο ίδιος οργανισμός στο ΤΟΡ5 της άμυνας και της επίθεσης, είναι κάτι που ‘χουν καταφέρει μόνο 9 ομάδες από τη σεζόν 2009-10. Οι τρεις φόρεσαν δαχτυλίδι (Warriors 2015, 2017 και Spurs 2014). Καμία άλλη ομάδα δεν είναι κοινή στις συγκεκριμένες λίστες, φέτος.
O Γιάννης Αντετοκούνμπο και η παρέα του δεν δέχονται πολλούς πόντους από αιφνιδιασμούς, αλλά δέχονται τους δεύτερους περισσότερους από τρίποντα (μετά τους 39.6 των Hawks είναι αυτοί με 39.2). Γεγονός που δείχνει πολλά. Για την ακρίβεια, από πού πρέπει να αρχίσουν.
“ Δίχως αμφιβολία πρέπει να φτιάξουμε το πρόβλημα που έχουμε στο πρώτο δωδεκάλεπτο” ομολόγησε ο Greek Freak που έδωσε το ξημέρωμα 29 πόντους και 12 ριμπάουντ, στο πρώτο ‘σκούπισμα’ των Nuggets σε δυο ματς, από τη σεζόν 2009-10, “ πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά, στο να θέτουμε το ρυθμό. Το ταλέντο είναι αυτό που μας σώζει πάντα. Νιώθω ότι έχουμε τόσο που μπορούμε να γυρίσουμε από το -10 ή το -15. Ξέρουμε ωστόσο, ότι στην τελική ευθεία δεν θα μας βοηθήσει. Για αυτό και οφείλουμε έως τότε να βρούμε τον τρόπο να ελέγχουμε όλη τη διάρκεια των αγώνων”.
Photo: Associated Press