ΜΠΑΣΚΕΤ

H άχαρη στιγμή που οι Μπακς έγιναν Ρόκετς

Στην πρώτη σεζόν, μετά το 2015-16 που οι Ρόκετς δεν είναι αυτοί που εκτελούν τα περισσότερα τρίποντα, οι Μπακς βρίσκονται στο Νο2 -πίσω από τους Ράπτορς-, ενώ κατά το 144-97 επί των Χιτ έγιναν οι πρώτοι που είχαν ποσοστό καλύτερο του 50% σε 50 προσπάθειες από την περιφέρεια.

H άχαρη στιγμή που οι Μπακς έγιναν Ρόκετς
Τους 12 Μπακς που σκόραραν τουλάχιστον ένα τρίποντο, στο ματς με τους Χιτ 'οδήγησε' ο Τζρου Χόλιντεϊ με 6/10. AP Photo/Lynne Sladky

O τέταρτος αντίπαλος των Μπακς, για την αγωνιστική περίοδο 2020-21 και πρώτος μετά τη σοκαριστική ήττα από τη Νέα Υόρκη ήταν οι φιναλίστ Χιτ. Δηλαδή, η ομάδα που τους ‘πέταξε’ εκτός τελικών της Ανατολής, στη ‘φούσκα’. Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε τη νέα έκδοση της ‘κόντρας’ Αντετοκούνμπο vs. Μπάτλερ, μετά την απόλυτη κυριαρχία του τελευταίου στο Ορλάντο. Δεν την είδαμε καθώς ο Μπάτλερ ήταν εκτός, λόγω διαστρέμματος που υπέστη ανήμερα των Χριστουγέννων.

Αντί ενός εκ των πλέον πολυαναμενόμενων match up οι τηλεθεατές που συντονίστηκαν με τον αγώνα είδαν την αποθέωση του ‘τρέχουμε, σουτάρουμε’ που παίζεις κι εσύ με τους φίλους σου. Παρεμπιπτόντως, οι απανταχού φαν είδαν το ματς έως το τέλος, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, όπου το ΤΝΤ διέκοψε τη μετάδοση, μετά το 93-62 της τρίτης περιόδου. Από το στούντιο εξήγησαν πως “γίνονται πολλά παιχνίδια σήμερα, 10 για να είμαστε ακριβείς. Αυτό δεν φαίνεται να ανήκει στη λίστα”. Ζήτησαν από τον άνθρωπο που ήταν στο γήπεδο να τους ενημερώσει αν αλλάξει κάτι, για να επιστρέψουν. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Γιατί ποτέ οι Μπακς δεν σταμάτησαν να σουτάρουν τρίποντα.

Το 144-97 περιλάμβανε 29 εύστοχα σουτ από την περιφέρεια, σε 51 προσπάθειες. Το ρεκόρ το έκανε ο Σαμ Μέριλ, στα 6.07 πριν τη λήξη, όταν η σούμα έφτασε στα 28. Έως τότε το είχαν οι Ρόκετς (27), από το παιχνίδι τους με τους Σανς στις 7/4 του 2019.

Αν μη τι άλλο, έχουμε αναλύσει εκτενώς πώς το ΝΒΑ ‘τέντωσε’ τόσο την ιστορία με τα τρίποντα που έφτασε και στο ‘ως μη παρέκει’ σε ό,τι αφορά τους φαν -γιατί η λίγκα απολάμβανε τους καρπούς των ουκ ολίγων αλλαγών που έκανε για να διευκολύνει την ταχύτητα και το θέαμα.

Η ίδια (η λίγκα) ανησυχούσε παλαιότερα να μη γίνει ‘παιχνίδι του δρόμου’ το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη. Όπου ‘παιχνίδι του δρόμου’ οι ιθύνοντες έλεγαν πως δεν γίνεται να κάνουν οι ομάδες, μαζί, 70 τρίποντα ‘λες και είναι σε ανοιχτό γήπεδο’. Πριν επτά χρόνια αυτό συνέβη περισσότερες από 100 φορές. Αυτό ισχύει για κάθε μια από τις regular season που ακολούθησαν. Μπορείς να διαβάσεις όλους τους λόγους -και την εξέλιξη όπως συνέβη- εδώ. Θα θυμηθείς και ότι το Χιούστον έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό που ζούμε.

Λαοθάλασσα ανθρώπων καταδίκασαν αρχικά, το σύστημα των ‘Ρουκετών’, που στηρίχτηκε στη βασική αρχή ‘το τρίποντο δίνει περισσότερους πόντους από το δίποντο’. Μόνο που το ΝΒΑ είναι και η ‘μάνα’ του copy paste, σε επίπεδο λιγκών. Κατά συνέπεια, η συντριπτική πλειοψηφία ακολούθησε το παράδειγμα. Οι Σπερς ήταν σταθερά η εξαίρεση, με τους Πέισερς να γίνονται η πιο συνήθης παρέα.

Ένα από τα ‘ακραία φαινόμενα’ που παρατηρήθηκαν ήταν η κατακόρυφη αύξηση των σουτ από το logo στο κέντρο των ‘αρένων’ (δηλαδή, οι παίκτες δεν έμπαιναν καν στον κόπο να φτάσουν κάπου κοντά στην περιφερειακή γραμμή), με τους ιθύνοντες να σκέφτονται πως μάλλον ήλθε η ώρα να καθιερώσουν το ‘τετράποντο’.

Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα -με αριθμούς

Το ρεκόρ των 34.1 προσπαθειών που έκαναν κατά μέσο όρο οι ομάδες του ΝΒΑ από τα 7.24, την αγωνιστική περίοδο 2019-20 -και ήταν τα περισσότερα όλων των εποχών-, φέτος έχουν γίνει 34.5. Την αγωνιστική περίοδο 2018-19 ήταν 32. Ήταν η πρώτη φορά που ξεπέρασαν τα 30.

Στα του Μιλγουόκι, ακολούθησε το ‘ρεύμα’, όπως αποδεικνύεται μέσω των στοιχείων του Team Rankings Εκεί θα δεις πως σταθερά τα τελευταία χρόνια αυξάνει τις προσπάθειες για τρεις πόντους.

Η εκτίναξη έγινε τη σεζόν 2018-19, όταν από τα 24.8 που δοκίμαζε ανά ματς μια αγωνιστική περίοδο νωρίτερα (και ήταν στο Νο25 της λίστας), έφτασε στα 38.2 και έγινε αυτή με τα δεύτερα περισσότερα (προφανώς μετά τους Ρόκετς των 45.1).

Πέρυσι τα έκανε 38.7, με τους Ρόκετς (45.5), Μαβς (41) και Γουλβς (39.7) να είναι από πάνω.

Φέτος, στην πρώτη σεζόν μετά το 2015-16 που δεν είναι την κορυφή το Χιούστον, έχει ‘πάρει’ από 40 κατά μέσο όρο, στα τέσσερα πρώτα ματς. Yπάρχει και χειρότερο (ή καλύτερο -εξαρτάται πώς το βλέπεις): είναι οι Ράπτορς των 44 σουτ τριών πόντων, κατά μέσο όρο σε 3 αγώνες. Στο Νο3 είναι το Γκόλντεν Στέιτ (η ομάδα που είχε την τελευταία πρωτιά πριν την επέλαση του Χιούστον), με 39.5 ανά ματς σε 4 αγώνες.

Όπως όλοι γνωρίζουν πώς έκανε το ΝΒΑ το Χιούστον, γνωρίζουν και το τι κατάφερε με το Moreyball: τίποτα, αν σκεφτείς πως ο στόχος ήταν το δαχτυλίδι. Για αυτό και μάλλον δεν χρειάζεται να ‘καθίσουμε’ πολύ περισσότερο στην τελευταία εμφάνιση του Μιλγουόκι -αφού αυτό που έπαιξε δεν ήταν μπάσκετ και αν γίνει κανόνας, το πιθανότερο είναι να μη δει και αυτό προκοπή. Δηλαδή, τίτλο.

Τα ρεκόρ που άλλαξαν τα ‘Ελάφια’ τα ξημερώματα

Μέχρι χθες είχαν καταγραφεί 49 περιπτώσεις ομάδων που είχε δοκιμάσει τουλάχιστον 50 τρίποντα, σε αγώνα regular season. Οι Μπακς έγιναν η 50η σημείωση στη λίστα.

✎ Έγιναν και οι πρώτοι που είχαν ποσοστό καλύτερο του 50% (29/51 και 56.9%).

✎ Όπως έγραψε το ESPN το Μιλγουόκι είχε και τους περισσότερους σκόρερ. Ήταν 12 (προηγούμενο ρεκόρ ήταν 11), με τον Τζρου Χόλιντεϊ να ηγείται του ‘σχήματος’ με 6/10. Ο Ντόντε ΝτιΒιτσέντζο πρόσθεσε 5 και ο Κρις Μίντλετον 4.

✎ Τρεις παίκτες του Μπουντενλχόζερ είχαν από 2 και πέντε από 1. Στην τελευταία λίστα άνηκε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο (1/2). Ήταν το πρώτο του τρίποντο στο ΝΒΑ, έπειτα από 11 αποτυχημένες προσπάθειες σε 23 συμμετοχές.

✎ Ο μόνος Μπακ που δεν έβαλε τρίποντο ήταν ο ‘Greek Freak’. Δεν ήταν ότι δεν δοκίμασε (τα έκανε τα δυο σουτ). Ήταν ότι δεν ευστόχησε. Έπαιξε μόλις 24 λεπτά και τελείωσε με 9 πόντους. Η προηγούμενη φορά που δεν είχε διψήφιο αριθμό πόντων ήταν στις 22/12 του 2018. Πάλι εναντίον των Χιτ. Bέβαια, εκείνο το βράδυ είχε παίξει 34 λεπτά και μέτρησε 3/10 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 3/4 βολές (σύνολο πόντων: 9), 13 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 τάπες και 4 λάθη.

✎ Οι 47 πόντοι της διαφοράς στο αποτέλεσμα, είναι η τρίτη μεγαλύτερη επί πρωταθλητή περιφέρειας. Στο Νο1 είναι οι 56 πόντοι των Σόνικς επί των Ρόκετς, το Δεκέμβριο του 1986 και στο Νο2 οι 48 των Μάβερικς επί των Ουόριορς, το Νοέμβριο του 2019.

✎ Οι Χιτ υπέστησαν τη δεύτερη πιο ‘βαριά’ ήττα της ιστορίας τους, μετά τους 68 πόντους του αγώνα με τους Καβαλίερς, στις 11 Δεκεμβρίου του 1991. Εκείνο το βράδυ το Κλίβελαντ είχε φτάσει στους 148 πόντους. Παραμένουν οι περισσότεροι που έχει δεχθεί ποτέ το Μαϊάμι, με τους 144 των Μπακς να ακολουθούν.

Ας (ξανα)δούμε τώρα, γιατί είναι κάπου στα 150 χρόνια μπροστά το ΝΒΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ