O Χέιγουορντ έκανε το καλύτερο παιχνίδι του ως 'Κέλτης'
O Γκόρντον Χέιγουορντ τελείωσε με 35 πόντους στο 115-102 των Σέλτικς επί των Γουλβς. Παρ' όλα αυτά είχε το πιο αρνητικό plus/minus όλων των "Κελτών". Το 2019 ας γίνει η χρονιά που θα μάθουμε να κάνουμε το διαχωρισμό μεταξύ 'καλύτερου' και 'πρώτου σκόρερ'.
H ιστορία με τους σουτέρ είναι πολύ συγκεκριμένη: συνεχίζουν να σουτάρουν, ανεξάρτητα από το αν έχουν χάσει τις 100 προηγούμενες προσπάθειες. Γιατί άπαξ και βρουν το χέρι τους, ισχύει ό,τι με γνωστό brand με πατατάκια: μετά το ποπ, δεν έχει στοπ.
Ο Γκόρντον Χέιγουορντ έχει δοκιμαστεί αρκετά στην καριέρα του, για να μη ξέρει καλύτερα.
Για αυτό και όταν έχασε τα δυο πρώτα σουτ, στο ματς με τους Γουλβς -το αμέσως επόμενο από εκείνο με τους Σπερς, όταν σε 21 λεπτά είχε 0/5 τριπ., 0/1 διπ. και τελείωσε χωρίς πόντο, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια-, συνέχισε να παίρνει προσπάθειες.
Έβαλε την πρώτη (ένα τρίποντο από δεξιά, μετά την πάσα του Μάρκους Σμαρτ), έβαλε τη δεύτερη (ένα τρίποντο από αριστερά), έβαλε την τρίτη (λέι απ), μετά κάρφωσε, πρόσθεσε τρεις βολές και εν πάση περιπτώσει τελείωσε με 14/18 σουτ (4/7 τρίποντα), 3/3 βολές και 35 πόντους. Πρόσθεσε 5 ασίστ, ενώ έκανε και 2 λάθη και όλα αυτά έγιναν σε 32 λεπτά συμμετοχής.
“ Ήταν τόσο απογοητευμένος μετά το ματς με τους Σπερς, που πέρασε όλο το πρωί της επόμενης ημέρας στο γυμναστήριο, κάνοντας σουτ. Από εκείνη την ώρα ήξερα πως θα παίξει καλά με τη Μινεσότα” ενημέρωσε ο Μπραντ Στίβενς, που σήκωσε για ένα ακόμα βράδυ τον Χέιγουορντ από τον πάγκο και τον είδε να ηγείται του σχήματος στο 115-102.
Θα μου πεις σιγά την είδηση, αφού οι Σέλτικς νικούν στη Βοστώνη τη Μινεσότα, τα τελευταία 14 χρόνια (μετά τις 6/3 του 2005, με τον Κέβιν Γκαρνέτ στην πρώτη του χρονιά ως “Λύκος”). Ναι, αλλά αυτήν τη βραδιά είχαν 34 ασίστ, μολονότι ο Κάιρι Ίρβινγκ ήταν εκτός, με τραυματισμό στο δεξί μάτι -και ο Ροζίρ έπαιξε στη θέση του. Όπως εκτός ήταν και ο Ντέρικ Ρόουζ, με διάστρεμμα. Με την ευκαιρία, να σου πω και δυο πράγματα για τη Μινεσότα, πριν πάμε στο θέμα μας.
Οι Γουλβς θέλουν να δουν το μπάσκετ ως πυγμαχία
Οι Άντριου Ουίγκινς (31π.) και Καρλ-Άντονι Τάουνς (28π.,12 ριμπ., 7 ασίστ) το πήραν προσωπικά το θέμα, στο -22 της τρίτης περιόδου και 'έκοψαν' τη διαφορά στους 6. Οι Σέλτικς έριξαν τίτλους τέλους με το 8-0 που άρχισαν στα 4.53 για το τέλος. Όπως προσπαθούσε να εξηγήσει ο Τάουνς τι πάει λάθος με τους Γουλβς, έκανε μια σύγκριση: του μπάσκετ με την πυγμαχία. “ Το μποξ είναι εξαιρετικό σπορ. Αυτοί οι τύποι είναι συγκεντρωμένοι κάθε δευτερόλεπτο, σε κάθε έναν από τους γύρους. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας σαν να παίζουμε μποξ. Πρέπει να διασφαλίζουμε πως σε κάθε δευτερόλεπτο θα είμαστε 100% συγκεντρωμένοι”.
Τώρα, ας δούμε κάτι.
O Kώστας Πελεχρίνης είναι καθηγητής στο University of Pittsburgh και επικεφαλής του Network Data Science Lab, με διπλώματα σε πληροφορική και μηχανική. Είχε προσφέρει την πολύτιμη βοήθεια του σε θέμα που είχαμε κάνει για το πώς η τεχνολογία μεταμόρφωσε το ποδόσφαιρο.
Το τιτίβισμα του ήταν πολύ καλό για να το αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτο. Βλέπεις, ο Χέιγουορντ έγινε τίτλος και χαρακτηρίστηκε ως ηγέτης της νίκης επί των Γουλβς. Μόνο που το +/- που δείχνει την επιρροή του κάθε παίκτη στο ματς της ομάδας του, ήταν -7. Δηλαδή, αρνητικό. Για την ακρίβεια, το αρνητικότερο όλων των “Κελτών”.
Tην ίδια ώρα, ο Τζέισον Τέιτουμ, ο οποίος επίσης έπαιξε για 31 λεπτά και είχε 2/2 βολές, 3/8 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 3 ριμπ., 4 ασίστ, 1 τάπα και 1 λάθος, είχε στο +/- το +22. Και ήταν το καλύτερο όλων των “Κελτών”. Ακολούθησε ο Μάρκους Σμαρτ, με +17 που έφτιαξε σε 22 λεπτά, όταν έδωσε 2 π. (1/2 σουτ), 3 ριμπ., 8 ασίστ, 2 κλεψ και 2 λάθη.
Στο 2019 μπήκαμε. Θα ήταν χρήσιμο -κάπου εδώ- να ξημερώσει η ημέρα που δεν θα αποκαλούμε ως 'καλύτερο' -σε αγώνα μπάσκετ- αυτόν που βάζει τους περισσότερους πόντους.
Photos: Associated Press