Γιώργος Μπαρτζώκας: “Τον ρατσισμό τον νικάς κάθε μέρα”
Από τις ΗΠΑ ξεδιπλώνεται ένα τεράστιο κύμα κατά του ρατσισμού, οι άνθρωποι του αθλητισμού βγαίνουν μπροστά και ο Γιώργος Μπαρτζώκας καταθέτει στο Contra.gr εμπειρία, άποψη και γνώμη για τον ρόλο των σπορ και τους ανθρώπους σε αυτά, οι οποίοι οφείλουν να έχουν φωνή
Οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν γεμίσει από διαδηλωτές, ενώ σιγά-σιγά το κύμα ενάντια στον ρατσισμό απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο Παρίσι και το Λονδίνο έγιναν ογκώδεις συγκεντρώσεις. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, επίσης.
Πίσω στην Αμερική οι επώνυμοι ενώνουν τις φωνές τους με το πλήθος. Τα φάλτσα του Ντόναλντ Τραμπ και των συν αυτώ χειροκροτητών του χάνονται στη βουή του τεράστιου πλήθους που ζητάει δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και ένα τέλος σε αυτό που βιώνουν οι Αμερικανοί εδώ και δεκαετίες. Οι άνθρωποι του αθλητισμού έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Στα σπορ, άλλωστε, που αγαπάνε στις ΗΠΑ (αμερικάνικο ποδόσφαιρο, μπάσκετ) οι πρωταγωνιστές είναι οι Αφροαμερικανοί
Αλλά και στην Ευρώπη προσωπικότητες των σπορ, ολόκληρες ομάδες, μπαίνουν μπροστά για να ακουστεί ένα ηχηρό αντι-ρατσιστικό μήνυμα παντού. Ο Τζέιντον Σάντσο, ο Άγγλος στράικερ της Ντόρτμουντ πανηγύρισε το χατ-τρικ επί της Πάντεμπορν (6-1 το τελικό σκορ) βγάζοντας τη φανέλα του και εμφανίζοντας το μήνυμα ‘justice for George Floyd’. Ο διαιτητής βλακωδώς του έδειξε κίτρινη κάρτα, επειδή έβαλε την φανέλα του πάνω στο κεφάλι του. Σαχλαμάρες, μπροστά στη κίνηση γεμάτη ουσία και νόημα του νεαρού ποδοσφαιριστή
Οι παίκτες της Λίβερπουλ, πριν από την προπόνηση της Δευτέρας, γονάτισαν όπως ο Κόλιν Καπέρνικ, στην σέντρα του Άνφιλντ σε μια συναρπαστική εικόνα.
Οι συνάδελφοι τους στην Τσέσλι σχημάτιζαν το γράμμα H, με το οποίο ξεκινάει η λέξη human (άνθρωπος). Ο Γάλλος άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πολ Πογκμπά, πόζαρε με υψωμένη τη γροθιά στο instagram. Τον ακολουθούν και 41 εκατομμύρια φόλουερς, που διάβασαν ένα αρκούντως οργισμένο ποστ, το οποίο κατέληγε ως εξής: “Δεν το ανέχομαι, δεν θα το ανεχθώ, δεν θα το ανεχθούμε“.
Πιο ωραία ήταν η Γουέστ Μπρομ, που στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter, προχώρησε στην ανάρτηση της Black Out Tuesday. Ένας ‘παλικαράς’ οπαδός της ομάδας το βρήκε ενοχλητικό και έγραψε ότι “επιστρέφει το διαρκείας”. Η αγγλική ομάδα του απάντησε όπως έπρεπε: “Δεν θα μας λείψεις…“
Αλλά κι εδώ στην Ελλάδα είχαμε παρόμοιες αναρτήσεις. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την Τετάρτη με ένα ηχηρό αντιρατσιστικό tweet:
Η στυγερή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν πέρασε στα σπίτια όλων μέσω της τηλεόρασης. “Κι αυτό ήταν το πιο σοκαριστικό απ’ όλα. Να βλέπεις έτσι απλά τη δολοφονία ενός ανθρώπου” λέει στο Contra.gr,ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο προπονητής του Ολυμπιακού συνεργάζεται όλα αυτά τα χρόνια με Αφροαμερικανούς και έχει άμεση γνώση των εμπειριών τους από την Αμερική.
“Ο καθένας έχει τα δικά του βιώματα. Εξαρτάται, άλλωστε, και από που προέρχεται, πως μεγάλωσε. Τα γκέτο, η οικονομική εξαθλίωση των οικογενειών τους, η εγκληματικότητα, όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία στιγματίζουν ζωές. Υπάρχει ρατσισμός στην Αμερική, το βλέπουμε ξεκάθαρα πολλά χρόνια τώρα., Δεν είναι παντού το ίδιο, σε κάποιες Πολιτείες υπάρχει πολύ μεγάλη μαύρη κοινότητα, όπως στη Νέα Ορλεάνη, αντίθετα στη Βοστόνη λόγου χάρη, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Το μπάσκετ είναι μια διέξοδος για τα παιδιά αυτά.
Όχι ότι πηγαίνοντας στο εξωτερικό δεν θα συναντήσουν ανάλογα φαινόμενα. Στη Ρωσία, όπου η κοινωνία είναι κλειστή και πολύ επιφυλακτική σε οτιδήποτε διαφορετικό, ο Τζένκινς που έλεγε ότι κάθε φορά που πήγαινε σε πολυκατάστημα ερχόταν ένας σεκιούριτι και τον ακολουθούσε…”, προσθέτει, ενώ θυμάται και ανάλογα περιστατικά στην Ελλάδα: “Όταν ήμουν στην Ολύμπια Λάρισας, οι Αμερικανοί παίκτες μας είχαν αντιμετωπίσει δυσάρεστες καταστάσεις. Περίεργες ματιές, μπούλινγκ. Ρατσιστές υπάρχουν παντού, ειδικά σε μια εποχή ανόδου της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού….”
Κι είναι ο αθλητισμός μια απάντηση σε όλο αυτό. Ο 55χρονος κόουτς θα υπογραμμίσει: “Προφανώς. Στον αθλητισμό, ειδικά στα ομαδικά σπορ, συνεργάζεσαι αναγκαστικά με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, που πρεσβεύουν άλλες κουλτούρες, θρησκείες, συνήθειες, και λοιπά. Καθώς έχει περάσει η εποχή, που σε κάθε ομάδα έπαιζαν ένας ή δυο ξένοι, είτε μιλάμε για ποδόσφαιρο, είτε για μπάσκετ, η επαφή με ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου σε βελτιώνει. Σε καλλιεργεί, σε κάνει πολύ πιο ανεκτικό και οπωσδήποτε πολύ πιο ανοιχτόμυαλο…”
Είναι, λοιπόν, ευθύνη των ανθρώπων του αθλητισμού να στέλνουν αυτά τα μηνύματα; “Και υποχρέωση, θα έλεγα” απαντάει ο Μπαρτζώκας και υπογραμμίζει: “Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Ένα μήνυμα, μια δήλωση, θα διαβαστεί και από ανθρώπους που μπορεί να μην έδιναν καν σημασία αν την έλεγε κάποιος άλλος. Έχει τεράστια απήχηση ο κόσμος των σπορ, δείτε για παράδειγμα την τηλεθέαση που είχε το Last Dance. Πόσοι το παρακολούθησαν, πόσο συζητήθηκε. Ναι, πιστεύω ότι οι άνθρωποι του αθλητισμού πρέπει να μιλούν, να παίρνουν θέση. Και θα έλεγα ότι αυτή πρέπει να είναι η καθημερινότητά τους. Η μάχη με τον ρατσισμό γίνεται κάθε μέρα, όχι επειδή είναι της μόδας να ποστάρουμε σήμερα, ή αύριο κάτι στα social media. Έτσι θα τον νικήσουμε…”