X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Γιατί οι Νικς αξίζουν περισσότερο από όλους στο ΝΒΑ

Το 2011 δεν υπήρχε οργανισμός του ΝΒΑ που να αξίζει 1.000.000.000 δολάρια. Πλέον, ο μέσος όρος είναι στα 2 δισεκατομμύρια. Πώς γίνεται να μην πέφτουν από την κορυφή οι Νικς.

Ό,τι και αν κάνουν οι Νικς στο γήπεδο (που δεν κάνουν και πολλά), όσο το Madison Square Garden παραμένει 'η διασημότερη αρένα του πλανήτη' θα έχουν κέρδη AP PHOTO/SARAH STIER

Τη σεζόν 2017-18 το ΝΒΑ είχε αυξήσει τα κέρδη του κατά 8.5%, από την προηγούμενη χρονιά, χάριν των χορηγικών logos που προστέθηκαν στις φανέλες των ομάδων. Ήταν η πρώτη χρονιά, στην ιστορία της λίγκας, που δεν υπήρχε οργανισμός με αξία μικρότερη του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το 2011 δεν υπήρχε ένας που να αξίζει 1.000.000.000 δολ. Τώρα ο μέσος όρος είναι 2.000.000.000 δολ. Κατόπιν αυτών, θα συμφωνήσεις πως το ΝΒΑ είναι επιχείρηση που φροντίζει τα πάντα, ώστε να είναι επικερδής -όχι σαν κάτι άλλους, όνομα και μη χωριό.

Στην περυσινή αξιολόγηση, τη μεγαλύτερη... πρόοδο της πενταετίας την είχαν παρουσιάσει οι Ουόριορς και ήταν το 367%. Ακολουθούσαν οι Κλίπερς (282%) και οι Σίξερς (252%). Οι Μπακς ήταν στο Νο4, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να αυξάνει την αξία κατά 233%.  και την πρώτη πεντάδα 'έκλειναν' οι Ράπτορς, με 222%. Παρεμπιπτόντως, δεν είχαν γίνει ακόμα πρωταθλητές. Όλα αυτά είχαν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, από το ποιος ηγήθηκε της λίστας με τις αξίες όλων των οργανισμών, όπως της έδωσε το Forbes. Βλέπεις, για τέταρτη διαδοχική χρονιά ήταν οι Νικς. Τη σεζόν 2018-19 έκαναν πέντε τις σερί πρωτιές, όπως προκύπτει από την 22η ετήσια αξιολόγηση. Είναι ο οργανισμός με τη δεύτερη μεγαλύτερη αξία, σε ό,τι αφορά όλες τις επαγγελματικές αθλητικές λίγκες των ΗΠΑ. Στο Νο1 είναι οι Dallas Cowboys.

Show more

Τώρα καταλαβαίνεις γιατί οι μέτοχοι στη Μadison Square Garden Company, όπου ανήκουν οι Νικς δεν μπορούν να πουν κουβέντα στον CEO -και παρεμπιπτόντως ιδιοκτήτη-, για την εξέλιξη ενός θρυλικού οργανισμού σε κλαυσίγελο. Ο Τζέιμς Ντόλαν εξακολουθεί να μην περνάει καλά (ο λαός τον βρίζει πια, όπου τον βλέπει), αλλά εξακολουθεί και να μην πουλάει.

Πριν δώσουμε τα πώς και τα γιατί της νέας νίκης των Νικς, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πως η αξία των οργανισμών του ΝΒΑ έχει εξαπλασιαστεί σε μια δεκαετία. Φέτος αυξήθηκε κατά 14% (ανά οργανισμό), εν συγκρίσει με πέρυσι. Δηλαδή κατά 2.12 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά μέσο όρο. Η αύξηση του NFL ήταν στο 11%. Επίσης παρήγορο είναι πως στις κορυφαίες θέσεις υπάρχουν παραδοσιακές δυνάμεις, όπως οι Σέλτικς και οι Μπουλς, μαζί φυσικά, με τις 'μεγάλες αγορές' (Λος Άντζελες κλπ).

Γιατί οι Νικς παίζουν μόνοι τους -σε αυτό το γήπεδο (diplis)

Αν αναρωτιέσαι πώς γίνεται ένας οργανισμός που δεν έχει 'δει' playoffs από το 2013 είναι αυτός με τη μεγαλύτερη αξία όλων, θα σου εξηγήσω: στον υπολογισμό της αξίας οι ειδικοί 'βάζουν' τους μισθούς των παικτών και ό,τι δίνει το γήπεδο σε κάθε οργανισμό -καθημερινά. Οι Νικς (που φέτος απέλυσαν προπονητή και πρόεδρο) δίνουν τα λιγότερα λεφτά όλων, σε μισθούς. Όχι γιατί δεν έχουν να δώσουν, αλλά επειδή κανείς δεν πάει εκεί. Την ίδια ώρα, το Madison Square Garden είναι 'η πιο διάσημη αρένα του πλανήτη'. Είναι η έδρα των Rangers (στο χόκεϊ), η 'mecca του wrestling' και το μέρος στο οποίο ονειρεύονται να δώσουν συναυλία όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες. Επίσης, η Νέα Υόρκη είναι εκ των πιο δημοφιλών προορισμών για τους τουρίστες του πλανήτη. Oι 67 εκατομμύρια επισκέπτες του 2019, το επιβεβαιώνουν. Οι μισοί να περάσουν από το γήπεδο και να αγοράσουν κάτι, σώθηκε ο Ντόλαν. Την ίδια ώρα, έχω την αίσθηση πως δεν έχεις ακούσει κάποιον να καίγεται να κάνει εμφάνιση στο Fiserv Forum.

Στη σούμα κάθε ομάδας παίζουν μεγάλο ρόλο τα τηλεοπτικά δικαιώματα. 'Τρέχει' ακόμα το συμβόλαιο του 2016 με το ΤΝΤ και το ESPN, για 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, έως το 2015, λεφτά που μοιράζονται στα ίσα στις 30 ομάδες. Φέτος, βέβαια η τηλεθέαση έχει πέσει στα τάρταρα και τα κανάλια αλλάζουν διαρκώς τη λίστα με τα ματς που μεταδίδουν -καθώς δεν περίμεναν διάφορα, όπως για παράδειγμα αυτά που ζουν οι Ουόριορς.

Στο Νο1 της λίστας 'πώς βγαίνει η αξία' βρίσκεται το αν υπάρχει νέο γήπεδο -ή ανακαίνιση και άρα περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις. Ο Ντόλαν είχε εγκρίνει έξοδο 1.000.000.000 δολαρίων, το 2013 για ανακαίνιση που έδωσε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα. Μολονότι οι Νικς παραπαίουν, τα εισιτήρια για το MSG παραμένουν στις πιο υψηλές, εξ ου και οι χορηγοί σφάζονται στην ποδιά του Ντόλαν.

Οι χορηγοί κάνουν ουρές και έξω από τις ομάδες που τιμούν την πολυπολιτισμικότητα, καθώς είναι ένα από τα 'δυνατά' χαρτιά του ΝΒΑ, απέναντι στο NFL και τις άλλες μεγάλες επαγγελματικές αθλητικές λίγκες των ΗΠΑ. Τα ματς του ΝΒΑ μεταδίδονται σε 215 χώρες, με 108 παίκτες από 38 έθνη να βοηθούν στην εξάπλωση. Όπως φυσικά, και το γεγονός ότι τέσσερα από τα έξι βραβεία της χρονιάς, πήγαν σε μη Αμερικανούς (ΜVP: Αντετοκούνμπο, Καλύτερος αμυντικός: Γκομπέρ, Καλύτερος Ρούκι: Ντόντσιτς και Πιο βελτιωμένος: Σιακάμ).

Η μεγαλύτερη αύξηση ανήκει στους πρωταθλητές

Eνώ η σχέση με τη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη (βλ. Κίνα) διαταράχθηκε -εξαιτίας ενός tweet- και οι συνέπειες δέχουν 'μετρηθεί' ακόμα, οι Ράπτορς είναι οι τύποι που κατάφεραν να κάνουν μια πόλη που ζούσε και ανέπνεε για το χόκεϊ, να έχει πια, από μια μπασκέτα σε κάθε αυλή και ένα γήπεδο μπάσκετ σε κάθε περιοχή. Συν το δαχτυλίδι που φόρεσαν την περασμένη σεζόν, να πώς προέκυψε το 25% της αύξησης στην αξία τους. Οι φιναλίστ Ουόριορς ακολούθησαν με 23%, με τους Σίξερς να συμπληρώνουν το ΤΟΡ3 με 21%. Επειδή θα ρωτήσεις, οι Μπακς έζησαν το +17. Tη μικρότερη αύξηση είχαν οι Νετς και ήταν το 6%.

Στα των οργανικών εσόδων (βλ. μεικτό εισόδημα), έξι ομάδες 'έβγαλαν' περισσότερα από 100 εκατομμύρια. Οι Λέικερς πέρασαν πάνω από τους Νικς, με 178 εκατομμύρια δολάρια, έναντι των 157 εκατομμυρίων της Νέας Υόρκης. Ακολούθησαν το Χιούστον (110.000.000), οι Ουόριορς (109.000.000 -το νέο γήπεδο είχε τη σημασία του), οι Μάβερικς (105.000.000 δολ.) και οι Μπουλς (103.000.000). Οι Μπακς είχαν 69.000.000 δολ. Τα 70 εκατομμύρια της κατά μέσο όρο αύξησης, είναι ρεκόρ. Η μόνη ομάδα που 'έχασε' λεφτά ήταν οι Θάντερ. Τα -23.000.000 δολ. έχουν να κάνουν με το luxury tax των 61 εκατομμυρίων -δηλαδή, με το ότι διέλυσαν κάθε όριο του σάλαρι καπ.

24MEDIA NETWORK