Πώς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ‘εκτόξευσε’ το ποσοστό του στο τρίποντο
Από το 14% στο 31% σε τρεις μήνες μόνο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν φοβόταν ποτέ να σουτάρει πίσω από τη γραμμή, πλέον ευστοχεί με την αποτελεσματικότητα του Εμπίντ, του Αρίζα και του Γουέιντ - παικτών που θεωρούνται ανώτεροι απ' αυτόν.
Σ’ ένα tweet περικλείονται αφενός μεν η υπεροχή των Μιλγουόκι Μπακς στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ αφετέρου δε η φιλοδοξία τους πριν από την έναρξη της postseason. Δημοσιεύτηκε λίγες ώρες μετά το 131-121 επί των Νετς στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, με το οποίο τα ‘ελάφια’ του Μάικ Μπουντενχόλτζερ έφτασαν μία νίκη μακριά από το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας ως το φινάλε της postseason.
Εφόσον η παράδοση συνεχιστεί, άνευ εξαιρέσεων, έχουμε ήδη πρωταθλητές!
Ο πίνακας του ‘Basketball Power Index’, μιας έμπνευσης της ομάδας των Analytics του ESPN δεν απέχει πολύ απ’ αυτό. Πρόκειται για το σύστημα αξιολόγησης των ομάδων του ΝΒΑ, το οποίο βασίζεται στην ισχύ τους σε σχέση με το πρόγραμμα, το ρυθμό, τις ημέρες ξεκούρασης και τις προσδοκίες πριν από την έναρξη της σεζόν, προβλέποντας, με ποσοστά επιτυχίας, το μέλλον καθεμιάς εξ αυτών στη διάρκεια της εκάστοτε σεζόν.
Αποδεχόμενοι την εγκυρότητα του εν λόγω συστήματος, οι Μπακς δίδονται το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου συγκεντρώνοντας ποσοστό 41.2%. Αυτοδυναμία! Έναντι του μόλις του 18.7% που συνοδεύει τους πρωταθλητές Γουόριορς, οι οποίοι θα πρέπει πρώτα να ξεπαστρέψουν τρεις ομάδες της σκληρής Δύσης προτού φτάσουν να διεκδικήσουν εκ νέου τη διατήρηση των κεκτημένων. Η μόνη ομάδα από τις υπόλοιπες που συγκεντρώνει επίσης διψήφιο ποσοστό είναι οι Τορόντο Ράπτορς του Λέοναρντ. (14.3%). Ως εκεί, από ‘κει και κάτω το… έρεβος.
Το παρκέ θα γίνει, όπως πάντα, ο καθρέπτης του ποσοστού για το Μιλγουόκι – αν θ’ αντέξει δηλαδή την πιο σκληρή διαδικασία των πλέι οφς. Όσο πάντως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνεχίζει να σουτάρει με συνέπεια από την περιφέρεια, τόσο οι Μπακς θα κερδίζουν μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για το ωραίο, το μεγάλο και το αληθινό!
Στο δευτεριάτικο παιχνίδι με τους Νετς ο ‘Greak Freak’ είχε 28 πόντους, 11 ριμπάουντ και 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 κόψιμο για 4 λάθη, συμπληρώνοντας 53 double-double στα 70 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί! Μετά το +9 (114-105), 6’51” πριν από τη λήξη της αναμέτρησης, θα ήταν λογικό να ξεκουραστεί. Ωστόσο…
αυτή η λέξη δεν βρίσκεται στο λεξικό μου. Λατρεύω να παίζω μπάσκετ και αν είμαι υγιής θα είμαι πάντα εκεί να αγωνίζομαι και να βοηθάω την ομάδα μου
Το τρίποντο που δεν είχε
Ένα από τα κίνητρά του; Του έλειπε ένα εύστοχο τρίποντο. Είχε ξοδέψει τα πρώτα δύο που δοκίμασε, έστειλε στο δίχτυ το τρίτο (για το 117-110) και σφράγισε τη νίκη των Μπακς.
Ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του με 33% πίσω από τη γραμμή των 7μ25, το ποσοστό με το οποίο σουτάρει από την 1η Ιανουαρίου ως την 1η Απριλίου. Ο παίκτης που είχε 11/75 τρίποντα και μετά βίας άγγιζε το 15% στα πρώτα 35 παιχνίδια (12/78 από τις 17 Οκτωβρίου ως τις 29 Δεκεμβρίου), έχει φτάσει μετά από τρεις μήνες ν’ απειλεί σταθερά από την περίμετρο αναπτύσσοντας άλλη μία πτυχή στο παιχνίδι του.
Πλέον βρίσκεται στο 24.6% συνολικά με 47 εύστοχα σε 191 προσπάθειες – η πλειονότητα στην τέταρτη περίοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σπουδαιότητα κάθε σουτ. Αφαιρώντας τα 12/78 που είχε ήδη, απομένουν στη δεξαμενή τα 35/113. Τη μετατροπή την κάνεις εύκολα, αν διαιρέσεις το κλάσμα και πολλαπλασιάσεις το αποτέλεσμα με το 100. Αυτομάτως έχεις ένα ολοστρόγγυλο 31%.
Στην ανατολική περιφέρεια κατατάσσεται 113ος, αλλά μόλις 69ος μεταξύ όσων έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον 110 σουτ στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς. Σ’ αυτήν την περίοδο της σεζόν μάλιστα έχει ποσοστό ευστοχίας αντίστοιχο με του Μάρκους Μόρις (32.7%), του Ζοέλ Εμπίντ (32.5%), του Τρέβορ Αρίζα (32.2%), του Ντουέιν Γουέιντ (32.1%), του Άαρον Γκόρντον (32.1%), αλλά και του συμπαίκτη του Έρικ Μπλέντσο (31.7%). Έξι παικτών που το σουτ στο ρεπερτόριό τους το είχαν ήδη ανεπτυγμένο.
Η εμπιστοσύνη και η βιταμίνη
” Έχει το πράσινο φως να σουτάρει“, είχε δηλώσει ο Μάικ Μπουντενχόλτζερ όταν ακόμη ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έψαχνε να… βρει το χέρι του. Ανά παιχνίδι εκτελεί 2.7 φορές, κάτι που δεν έκανε ποτέ ως τώρα στην αμερικανική καριέρα του – αμφιβάλλουμε και στην προηγούμενη. Ανεξάρτητα από το γεγονός πως τα περισσότερα εξ αυτών είναι από την ευθεία.
Ο κόουτς – αναμορφωτής των Μπακς μπορεί να είχε ήδη πλαισιώσει τον αστέρα του με παίκτες, κοντούς ή ψηλούς, που σουτάρουν πολύ από το τρίποντο προκειμένου να του ανοίξει χώρους για να παίζει ένας μ’ έναν, δεν αμέλησε ωστόσο την εκτός ρακέτας ατομική βελτίωσή του επιδιώκοντας την ολοκλήρωση του πίνακα.
Ο Μπεν Σάλιβαν, συνεργάτης του κόουτς, ανέλαβε εξ ολοκλήρου τον Giannis και προπόνηση με την προπόνηση άρχισε να τον ‘διδάσκει’ την τέχνη του σουτ.
Οι δυο τους έχουν ξοδέψει πολλές ώρες παρέα στο παρκέ, τις οποίες οι Μπακς αναφέρουν ως ‘βιταμίνες’. ” Το ημερήσιο πρόγραμμα βιταμινών περιλαμβάνει μεγάλες δόσεις από σουτ“, έλεγε χαρακτηριστικά ο Σάλιβαν εστιάζοντας στην ακόρεστη επιθυμία του Αντετοκούνμπο να δουλέψει στο πιο ισχνό κομμάτι του μπασκετικής φιγούρας του. Να ξέρει πως με ενέσιμη μορφή ή χάπι δεν παρέχεται, απαιτεί ώρες αδιάκοπης αφοσίωσης και συγκέντρωσης.
Το ασκησιολόγιο του Σάλιβαν είναι αρκετά πρωτότυπο και καθόλου μονότονο, με διάφορα αντικείμενα ανά περίσταση και challenges, προκειμένου να δημιουργεί συνεχώς κίνητρα επίτευξης στόχων στον παίκτη που έχει αναλάβει να ‘πλάσει’. Γνωρίζει και ο ίδιος πως ” αν ο Γιάννης μπορέσει να σουτάρει, θα είναι ασταμάτητος. Είναι ήδη, αλλά δεν θα είναι δυνατόν να τον μαρκάρουν έκτοτε“.
Σκεφτείτε πως μόνο τον Φλεβάρη, το μήνα που αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης εξ Ανατολών, βρήκε στόχο στα 10 από τα 25 τρίποντα. Ή αλλιώς στο 40% αυτών!
Μετά οι αντίπαλοί του ” θα διαλέγουμε το δηλητήριο” με το οποίο θα θέλουν να πεθάνουν. Όπως είχε δηλώσει -με το φόβο να ζωγραφίζεται στα μάτια του- ο Μπρετ Μπράουν, κόουτς των Σίξερς, όταν στο πρόσφατο παιχνίδι στο Μιλγουόκι ο Αντετοκούνμπο είχε καταγραφεί με 3/8 τρίποντα απέναντι σε μια άμυνα που έκλεινε συνεχώς μέσα και του έδινε απλόχερα το σουτ για να εμποδίσει και στο βάθος ν’ αποφύγει τις εφορμήσεις του.
Ομολογουμένως δεν έχει φτάσει, ακόμη, στο επιθυμητό επίπεδο σταθερότητας, αλλά…
…είμαι γεμάτος αυτοπεποίθηση όταν η μπάλα καταλήγει μέσα. Νιώθεις πολύ καλύτερα με τον εαυτό σου. Στο τέλος της ημέρας έχω δουλέψει γι’ αυτό
Κι ας καλείται να σουτάρει μπροστά στον Ιμπάκα.