ΜΠΑΣΚΕΤ

Φριντέτ, Πάντερ ή άλλος; Ποιος θα είναι ο πρώτος σκόρερ της Euroleague

Οι 10 υποψήφιοι για το βραβείο του παίκτη που θα πετύχει τους περισσότερους πόντους τη νέα χρονιά έχουν την άδεια να 'σκοτώνουν'. Εμείς αξιολογήσαμε κάθε υποψηφιότητα και μοιράσαμε τις πιθανότητες.

Φριντέτ, Πάντερ ή άλλος; Ποιος θα είναι ο πρώτος σκόρερ της Euroleague
Ο Τζίμερ Φριντέτ ανήκει στη λίστα με τους 10 υποψήφιους για το βραβείο του πρώτου σκόρερ στην Euroleague Eurokinissi Sports

Το προμοτάρισμα της νέας έξτρα διευρυμένης (σε βαθμό ξεχειλώματος) σεζόν στη Euroleague ‘τρέχει’ με γοργούς ρυθμούς. Σ’ αυτήν την περίπτωση η σύνθεση λιστών αποτελεί μια πετυχημένη μέθοδο διαφήμισης των ομάδων και των παικτών – του προϊόντος γενικότερα. Η διαλογή δέκα φαβορί για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο φινάλε της διαδρομής έγινε μέσα σε αυτό πλαίσιο προώθησης της διοργάνωσης και ταυτόχρονα η δική μας αφορμή για να γνωμοδοτήσουμε (υποκειμενικά) πάνω σ’ αυτές, αξιολογώντας καθεμία ξεχωριστά, πάντα με τη σειρά εμφάνισης που δημοσιεύτηκαν. Πέρυσι ο Μάικ Τζέιμς άγγιξε τους 600 στο σύνολο (19.83 ανά ματς). Εφέτος ποιος;

(Στο φινάλε του κειμένου θα καταθέσεις τη δική σου ψήφο)

Πέιτον Σίβα – Άλμπα Βερολίνου

Ο απόφοιτος του Λούιβιλ και πρωταθλητής του 2013 (πριν αφαιρεθεί ο τίτλος), υπό τον Ρικ Πιτίνο ακόμα, ήταν πέρυσι ο πρώτος σκόρερ του Eurocup με 15.2 πόντους κατά μέσο όρο. Η προαγωγή της ΑΛΜΠΑ στη Euroleague έφερε τη δική του ανέλιξη και στα 29 του ο Αμερικάνος γκαρντ αποκτά το δικαίωμα να πείσει ότι αξίζει πολλά περισσότερα από 24 ματς στο ΝΒΑ (Πίστονς) ή ένα συμβόλαιο σε μια μικρομεσαία ομάδα Ιταλίας (Καζέρτα). Δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια.

Γιατί θα κερδίσει το βραβείο: Έχει τη φόρα της περυσινής περιόδου και ποσοστά που ξεπερνούσαν το 50% εντός πεδιάς. Ευστόχησε σε συνολικά σε 40 τρίποντα!

Γιατί όχι: Άλλες οι συνθήκες, οι απαιτήσεις και κυρίως οι άμυνες στη Euroleague. Θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες γιατί η γερμανική ομάδα δεν μοιάζει ικανή να φτάνει τους 87.13 πόντους που είχε κατά μέσο όρο πέρυσι.

Πιθανότητες: 2%

Σκότι Γουιλμπέκιν – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Ο Σκότι Γουιλμπέκιν από τον περυσινό αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ Eurokinissi Sports

Ο 26χρονος ‘κροκόδειλος’, εξαιτίας της τετραετούς θητείας του στους Γκέιτορς της Φλόριντα, είναι ο προ διετίας πρώτος σκόρερ του Eurocup (19.7 πόντοι) ως παίκτης της Νταρουσάφακα, αλλά στη Μακάμπι δεν είχε την ίδια δικαιοδοσία. Θέλει την μπάλα στα χέρια του για να δημιουργήσει απειλητικές καταστάσεις και γι’ αυτό έπεσε πέρυσι στους 12.9 πόντους ανά ματς.

Γιατί θα κερδίσει το βραβείο: Θα είναι το σημείο αναφοράς της Μακάμπι στην επίθεση, αφού απ’ αυτόν θα ξεκινούν και σ’ αυτόν θα τελειώνουν τα περισσότερα.

Γιατί όχι: Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει πολλά καλά ως κόουτς. Ένα απ’ αυτά; Μοιράζει τους ρόλους και το χρόνο. Ο Γουιλμπέκιν θ’ αναγκαστεί να προσαρμοστεί ως ο κουμανταδόρος, δεν θα παίρνει όλες τις μπάλες, όταν υπάρχουν επίσης ο Έισι, ο Κάσπι, ο Ντόρσεϊ, ο Γουόλτερς και ο Χάντερ. Θα μπει χαλινάρι.

Πιθανότητες: 7%

Έντουιν Τζάκσον – Βιλερμπάν

Από την Μπουντούτσνοστ του Μαυροβουνίου στη γαλλική Βιλερμπάν ο 30χρονος Γάλλος σούτινγκ γκαρντ, συνεχίζοντας σε ομάδα της… τρίτης ταχύτητας της Euroleague, ως ένας περιφερειακός με ρεκόρ καριέρας στα τρίποντα της τάξεως του 37%. Πέρυσι σούταρε με σχεδόν 43%, έχοντας εκτελέσει 119 φορές στη διοργάνωση.

Γιατί θα κερδίσει το βραβείο: Η Βιλερμπάν έχει ανάγκη από έναν παίκτη που θα ηγηθεί στην επίθεση και ο Τζάκσον είναι αυτός που θα πάρει (με στόχο να βάλει) τα περισσότερα σουτ.

Γιατί όχι: Πρόκειται για τον παίκτη που μέχρι σήμερα στην καριέρα του δεν κατέγραψε διψήφιο αριθμό πόντων σε μια σεζόν. Οι 9.8 πόντοι που είχε πέρυσι με την Μπουντούτσνοστ ήταν η κορυφαία επίδοσή του. Πώς θ’ ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους;

Πιθανότητες: –

Κέβιν Πάντερ – Ολυμπιακός

Ο Κέβιν Πάντερ στη φιλική αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Ούνιξ Καζάν στο ΣΕΦ Eurokinissi Sports

Τον γνωρίζουμε καλά τον Αμερικανό, είχε αλλάξει τη μοίρα της ΑΕΚ πριν από 1,5 χρόνο. Ήταν ο ηγετικός γκαρντ δύο ομάδων που κατέκτησαν διαδοχικά το τρόπαιο του Champions League και στον Ολυμπιακό o 26χρονος Νεοϋορκέζος κόμπο γκαρντ έρχεται (από τη Βίρτους Μπολόνια) για να δώσει μια έξτρα διάσταση στο παιχνίδι του Ντέιβιντ Μπλατ: το σουτ μετά από ντρίμπλα.

Γιατί θα κερδίσει το βραβείο: Η αξιοθαύμαστη ικανότητα του να ευστοχεί, από μακρινή ή μέση απόσταση, σταματώντας απότομα την κίνησή του τού χαρίζει αβαντάζ απέναντι σε οποιαδήποτε άμυνα. Τα 2,000 σουτ ανά προπόνηση είναι η καθημερινότητά του.

Γιατί όχι: Δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη στο ύψιστο επίπεδο και δεν θα είναι εφικτό να απεγκλωβιστεί από αμυντικές δαγκάνες. Μην ξεχνάς πως στον Ολυμπιακό δεν θα είναι σε κάθε αγώνα το ‘πρώτο βιολί’ της ορχήστρας, αφού οι μπάλες μοιράζονται.

Πιθανότητες: 7%

Νάντο ντε Κολό – Φενέρμπαχτσε

Έχει ήδη βραβευτεί μία φορά και κυνηγάει τη δεύτερη. Δεν θα βρεις πολλούς που σε μια σεζόν μπορούν να παρουσιάσουν τέτοια συνέπεια στα ποσοστά, εκπληρώνοντας το λεγόμενο 50/40/90. Στις βολές είναι σχεδόν αλάνθαστος, στοιχείο που αυξάνει την παραγωγικότητά του, ενώ δεν θα εκβιάσει ποτέ προσπάθειες.

Γιατί θα κερδίσει το βραβείο: Έχει το ένστικτο του σκόρερ και μολονότι κινείται αθόρυβα είναι εύκολο να σημειώσει 20 πόντους σε 10-15 διαφορετικές βραδιές, ανεβάζοντας αυτομάτως τους αριθμούς του. Μόνο την πρώτη σεζόν του στην Euroleague, 2010-11 με τη Βαλένθια, είχε κάτω από 42% στο τρίποντο, την τελευταία 4ετία είναι σταθερά στην πρώτη 5άδα των σκόρερ.

Γιατί όχι: Η ένταξή του στη Φενέρμπαχτσε και η συνύπαρξή του με τον κόουτς Ομπράντοβιτς θα τον βάλει αναγκαστικά σε καλούπι. Η ομάδα του ‘Ζοτς’ δεν έχει τον αριθμό κατοχών της ΤΣΣΚΑ και οι επιθέσεις θα είναι λιγότερες. Κατ’ αντιστοιχία οι δικές του προσπάθειες.

Πιθανότητες: 11%

Νίκολα Μίροτιτς – Μπαρτσελόνα

Ο Νίκολα Μίροτιτς σε ματς της Μπαρτσελόνα με την Ομπραντόιρο twitter/FCBbasket

Ήταν ή όχι μια παράλογη βόμβα, ο Μαυροβούνιος, με το ισπανικό διαβατήριο, φόργουορντ πήρε τη θέση της πιο δαπανηρούς, στο σύνολό της, κίνησης των αδηφάγων ‘μπλαουγκράνα’ μέσα στο καλοκαίρι. Επιστρέφει στην Ευρώπη μετά από 5 σεζόν στο ΝΒΑ για πετύχει ό,τι δεν είχε καταφέρει παίζοντας στη Ρεάλ Μαδρίτης για πέντε χρόνια.

Γιατί θα κερδίσει το βραβείο: Είναι παίκτης που στο ΝΒΑ σούταρε σταθερά πάνω από 34% στο τρίποντο και δεδομένου πως η απόσταση στην Ευρώπη είναι μειωμένη θα έχει την ευχέρεια να βάλει πολλά περισσότερα από τα 135 εύστοχα που άφησε στην καλύτερη σεζόν του. Υπολόγισε επίσης πως έρχεται από ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι, μολονότι θα ζήλευε ενδεχομένως την επιτυχία της ‘φούρια ρόχα’ στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Γιατί όχι: Στην all star ομάδα που έχει συνθέσει η Μπαρτσελόνα, υπό την καθοδήγηση του κόουτς Πέσιτς, ο Μίροτιτς θα παίρνει όσα σουτ του αναλογούν για να μην αισθάνονται παραπεταμένοι οι υπόλοιποι. Στην Ευρώπη δε οι διαθέσιμοι χώροι είναι πολλοί λιγότεροι και τα γήπεδα στενότερα.

Πιθανότητες: 9%

Τζίμερ Φριντέτ – Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ

Από του πιο σεσημασμένους σούτερ του κολεγιακού και του κινέζικου πρωταθλήματος ο Αμερικάνος που έφερε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ με καθυστέρηση κάποιων ετών. Παίκτης που εκτελεί απ’ όπου να ‘ναι και υπό όποια συνθήκη χωρίς να κάνει δεύτερες σκέψεις. Έχει εμπιστοσύνη στο χέρι του και δεν τον φοβίζει μην αστοχήσει. Ούτως ή άλλως δεν παίζει για τα χρήματα.

Γιατί θα κερδίσει το βραβείο: Πολλά από τα συστήματα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ θα είναι προσαρμοσμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να βολεύεται και να βλέπει πάνω απ’ όλα τα καλάθι. Στη βραδιά του έχει στο νερό 20-25 πόντους.

Γιατί όχι: Στην Ευρώπη οι άμυνες είναι προσαρμοσμένες και καλά διαβασμένες. Θα χρειάζεται να κοπιάσει περισσότερο απ’ όσο στην Κίνα για να έχει αντίστοιχα νούμερα.

Πιθανότητες: 9%

Σέιν Λάρκιν – Εφές

Ο Σέιν Λάρκιν στο παιχνίδι της Εφές με την ΤΣΣΚΑ, στο Final Four AP Photo/Alvaro Barrientos

Στη δεύτερη σεζόν του στην ομάδα του Αταμάν, ο Αμερικάνος πόιντ γκαρντ θα νιώθει πολύ πιο οικεία και άνετα. Το έδειξε πέρυσι στην πάροδο του χρόνου, όταν απελευθέρωσε το μυαλό του από την ιδέα της επιστροφής στο ΝΒΑ και επικεντρώθηκε στη δουλειά του. Από τη β’ φάση διπλασίασε τους αριθμούς του, φτάνοντας να έχει 19.6 πόντους στα ματς των πλέι οφ με την Μπαρτσελόνα.

Γιατί θα κερδίσει το βραβείο: Είναι ομαδικός, αλλά ταυτόχρονα ατομικός και δεν αντιμετωπίζεται εύκολα μετά το πρώτο βήμα. Έχει μάθει πλέον τις ανάγκες της Ευρώπης, προσαρμόζεται και μπορεί να εκτοξεύσει τις ατομικές επιδόσεις του, αν φερθεί έξυπνα.

Γιατί όχι: Η Εφές τον έχει σίγουρα ανάγκη για να αποδώσει καλά και ν’ ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις, ταυτόχρονα όμως χρειάζεται και τον δημιουργό Λάρκιν. Αναπόφευκτο είναι κάποιες βραδιές να μοιράζει μπάλες αντί να σκοράρει, με συνέπεια να πέφτει η παραγωγικότητά του.

Πιθανότητες: 12%

Μάικ Τζέιμς – ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Με 19.8 πόντους ανά αγώνα με τη Μιλάνο ήταν μακρά του δεύτερου ο αρχισκόρερ της περυσινής διοργάνωσης και δεν θα έλειπε από τη λίστα από τη στιγμή που παρέμεινε στα ευρωπαϊκά λημέρια. Ο Αμερικάνος αρέσκεται να παίρνει πολλά σουτ, κυρίως για τρεις και τα 70 τρίποντα που πέτυχε πέρυσι είναι αριθμός ενδεικτικός της δεξιοτεχνίας του.

Γιατί θα κερδίσει το βραβείο: Η ΤΣΣΚΑ δεν έχει παίκτη με τα δικά του ηγετικά χαρακτηριστικά και θα τον χρειαστεί στη διάρκεια της σεζόν για να ξεφύγει από παγίδες και εμπόδια που θα εμφανιστούν στο διάβα της, εφόσον θέλει να λογίζεται μεταξύ των φαβορί για την κούπα.

Γιατί όχι: Ήταν η τελευταία επιλογή του Δημήτρη Ιτούδη για την περιφέρεια, ένας παίκτης που δεν μπορεί εύκολα ν’ ανταποκριθεί σε συγκεκριμένο πλάνο και κάνει τα δικά του. Δεν ελέγχει το ένστικτό του, παρασύρεται και αν δεν χαλιναγωγήσει το πάθος του για σουτ, θα βλέπει πολύ ώρα τα ματς από τον πάγκο.

Πιθανότητες: 8%

Αλεξέι Σβεντ – Χίμκι

Ο Αλεξέι Σβεντ σ' ένα από τα λίγα παιχνίδια που έπαιξε πέρυσι στην Euroleague Eurokinissi Sports

Πέρυσι δεν έπαιξε πολύ λόγω του τραυματισμού του, πρόλαβε μολαταύτα να είναι ο παίκτης με το ανώτερο μέσο όρο πόντων στη διοργάνωση (23.3 σε 14 συμμετοχές). Κατά πάσα πιθανότητα, θα διπλασίαζε το βραβείο του 2018, όταν είχε 740 στο σύνολο (21.76), αν ήταν η υγιής από το πρώτο τζάμπολ μέχρι τη λήξη της σεζόν. Είναι γκαρντ – ορχήστρα και του αρέσει πολύ να ηγείται ενός συνόλου με συμπαίκτες κατώτερους απ’ αυτόν, τον κολακεύει.

Γιατί θα κερδίσει το βραβείο: Θα έχει όλη την ώρα την μπάλα στην κατοχή του και με δεδομένο πως το ρόστερ της ρωσικής ομάδας δεν ενισχύθηκε με παίκτες που θα απαιτούν πολλά από το σύνολο, θα τελειώνει τις περισσότερες φάσεις. Μόνο πέρυσι στην πρεμιέρα με τον Ολυμπιακό πήρε 23 σουτ και εκτέλεσε άλλες 5 βολές, ενώ σε κανένα ματς δεν έπεσε κάτω από τους 15 πόντους, καταγράφοντας 6 φορές 25 ή περισσότερους.

Γιατί όχι: Το κορμί του γίνεται ολοένα πιο ευάλωτο στους τραυματισμούς. Άλλος ένας θα τον θέσει εκτός μάχης.

Πιθανότητες: 35%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ