X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Φινλανδός διαιτητής; Δηλαδή Γιούγκεμπραντ!

Φινλανδός ρέφερι στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, στην Τούμπα. Αλλά για εμάς ένας Φινλανδός υπάρχει στη ζωή μας. Ο Καρλ Γιούγκεμπραντ.

Ο Φινλανδός Ματίας Γκεστράβιους θα μπει στην Τούμπα για να σφυρίξει το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Πρώτα απ’ όλα βοήθειά του. Δεύτερο δεν είναι ώρα να θυμηθούμε παλαιότερες ηρωικές στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου όταν οι ξένοι διαιτητές, έφευγαν κακήν κακώς από τα γήπεδα, κυνηγημένοι από την εξέδρα.

Και τρίτον, ποιος Φινλανδός διαιτητής ποδοσφαίρου. Εμείς έναν ρέφερι από την χώρα του παγωμένου βορρά, αναγνωρίζουμε. Τον Καρλ Γιούγκεμπραντ!

Για ένα τέταρτο του αιώνα (και βάλε), ο άλλοτε ξανθομάλλης (με χωρίστρα στη μέση) … βουτυρομπεμπές διαιτητής και νυν φαλακρόμπας καθηγητής διαιτησίας, υπεύθυνος του σχετικού τομέα της FIBA, συνόδευσε το ελληνικό μπάσκετ σε μεγάλες στιγμές του.

Δεν έλειψε … ποτέ από κοντά μας, ειδικά στην Ευρωλίγκα την οποία τίμησε μέχρι τα 50 του. Δεν ήταν, όμως, ένας συνηθισμένος … πενηντάρης ρέφερι που αποχωρεί από την ενεργό δράση. Είχε συμπληρώσει 27 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Μικρό παιδάκι (22-23 ετών) ήταν όταν σφύριζε για πρώτη φορά διεθνή παιχνίδια. Στο τέλος της καριέρας του μέτρησε περισσότερους από 1200 αγώνες. Λίγοι διαιτητές έχουν να επιδείξουν ανάλογα νούμερα, καθώς οι περισσότεροι ξεκινούν να σφυρίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Έπαιξε σε πέντε ολυμπιακά τουρνουά (σφύριξε τον τελικό του 2008, στο Πεκίνο), τέσσερα Μουντομπάσκετ (στον τελικό Ελλάδας-Ιαπωνίας) ανδρών και ένα γυναικών, τέσσερα Ευρωμπάσκετ (παρών σε τρεις τελικούς, το 2001, το 1997 και το 1989 στο Ζάγκρεμπ όταν έπαιξαν Γιουγκοσλαβία-Ελλάδα).

Έπαιξε επίσης σε δώδεκα φάιναλ-φορ. Πρωτοεμφανίστηκε το 1988 στη Γάνδη και ολοκλήρωσε το 2012 στην Κωνσταντινούπολη. Σφύριξε σε πέντε τελικούς (1995, 1997, 1999, 2000, 2005). Σε τρεις «ελληνικούς», δυο του Ολυμπιακού (ήττα το 1995 από τη Ρεάλ, νίκη επί της Μπαρτσελόνα το 1997) και έναν του ΠΑΟ (το 2000 στην κατάκτηση του τίτλου στη Θεσσαλονίκη).

Ο Γιούγκεμπραντ πρωταγωνιστεί (σε … β’ ρόλο), στο ιστορικό βίντεο του Μπαρτσελόνα-Άρης (89-88) την σεζόν 1987-88. Εκεί όπου ο μακαρίτης Φίλιππος Συρίγος αναφωνεί "ω, είναι κλοπή"! Και πάλι "ω, ω". Το σκορ είναι ήδη 89-88 και ο Πολωνός Ζιχ (άλλη μεγάλη μορφή, αργότερα «συνελήφθη» από φωτογραφικό φακό να διασκεδάζει στο "Ακρόαμα" με κιτρινόμαυρο κασκόλ) δίνει επιθετικό φάουλ στον Σούμποτιτς.

Ο Φίλιππος, πάνω στην κάψα του ματς, νομίζει ότι οι Καταλανοί είχαν δικαίωμα για 1+1 βολές. Εξ ου και οι κραυγές. Μόνο, που λόγω της κατοχής του Άρη, η Μπαρτσελόνα δεν είχε δικαίωμα για βολές και έπρεπε να παίξει απέξω την μπάλα. Έκανε, μάλιστα, λάθος επαναφορά με αποτέλεσμα το ματς να λήξει με την μπάλα στην αγκαλιά του Γκάλη. Σε αυτό το ματς ο Γιούγκεμπραντ είχε δώσει φάουλ του Σούμποτιτς στον Σιμπίλιο, 3’’ πριν από το τέλος. Ο θρυλικός «Τσίκο» βάζει την πρώτη, χάνει τη δεύτερη και βάζει κατά λάθος την τρίτη, γιατί ήθελε να αστοχήσει.

Αν ο Γκεστράβιους είχε απορίες για την ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη, ο Γιούγκεμπραντ θα μπορούσε να του λύσει κάλλιστα τις απορίες. Ειδικά το πώς … αντιμετώπιζε τις διαμαρτυρίες του Γιάννη Ιωαννίδη. Το «σόου» του ξανθού στο τραπέζι της γραμματείας, ειδικά στα χρόνια του Άρη, δεν είχε προηγούμενο.

Αλλά το ματς, που δεν πρόκειται να ξεχάσει είναι αυτό με την Τρέισερ Μιλάνου. Την ώρα που σφυρίζει το τρίτο φάουλ στον Γκρεγκ Γουίλτζερ (τον μπαμπά του Κάιλ) ο Ιωαννίδης ορμάει στον αγωνιστικό χώρο. Τον πιάνει από το χέρι και διαμαρτύρεται … με τον νεαρό Φινλανδό, σχεδόν να τα έχει χάσει. Δείτε το βίντεο στο 11:37

Να σας πω ότι κάπως έτσι ήθελε να τον πάει καροτσάκι και το 2012 στην Κωνσταντινούπολη ο Ομπράντοβιτς; Οι «πράσινοι» θεώρησαν τη διαιτησία τους (με την ΤΣΣΚΑ) «σφαγιαστική» και δεν ήθελαν τον ξαναδούν στα μάτια τους. Ε, ένα χρόνο μετά σταμάτησε να διαιτητεύει!

24MEDIA NETWORK