Ευρωλίγκα: Οι μεταγραφές θέλουν σχέδιο
Οι ισχυροί έχουν χρήμα. Οι υπόλοιποι βασίζονται στον σχεδιασμό τους. Το Contra.gr επιχειρεί μια πρώτη ανάγνωση των μεταγραφικών κινήσεων των 18 ομάδων της Ευρωλίγκας. Πιο μπροστά ο Ολυμπιακός από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, η έκπληξη της... Βιλερμπάν.
Η Ευρωλίγκα του 2020 θα περάσει στην ιστορία σαν το πρωτάθλημα που δεν τελείωσε ποτέ (και θα έχουμε κενό στην ανάδειξη των πρωταθλητών Ευρώπης). Οι 18 ομάδες, που θα συνεχίσουν με την ίδια ακριβώς σύνθεση, ετοιμάζονται για την επόμενη σεζόν, έχοντας σαν βάρη τις ζημιές από την πανδημία, τα μειωμένα έσοδα που έρχονται και την πίεση να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές ομάδες. Στις περιόδους κρίσης, όπως είναι γνωστό, οι αντιθέσεις αυξάνονται. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι. Οι ισχυροί της διοργάνωσης δεν έχουν πρόβλημα να… επιτεθούν στα ρόστερ των ομάδων με τη μικρότερη οικονομική άνεση. Η άμυνα των ασθενέστερων ακούει στο όνομα “σχεδιασμός”. Όποιος έχει προετοιμαστεί καλύτερα, θα επιβιώσει στο φετινό δύσκολο παζάρι και στην ακόμη πιο δύσκολη, επόμενη σεζόν.
Ας κάνουμε, όμως, μια πρώτη απόπειρα να δούμε πώς ακριβώς κινούνται οι 18 ομάδες της κορυφαίας μπασκετικής λίγκας στην Ευρώπη. Ξεκινήσαμε με τους προπονητές, όπου ακόμη δυο θέσεις παραμένουν κενές, σε Μπάγερν Μονάχου (ο Αντρέα Τρινικέρι είναι φαβορί, αλλά ακόμη δεν υπάρχει οριστική εξέλιξη) και Ζαλγκίρις Κάουνας (ο Σάρας Γιασικεβίτσιους θέλει να πάρει μαζί του στη Βαρκελώνη τον βοηθό του, Ντάριους Μασκολιούνας, με αποτέλεσμα η Ζαλγκίρις να σκέφτεται είτε τον Κάζις Μασκβίτις που εργάζεται στη Ρόμα είτε τον Κεστούτις Κεμζούρα).
Να δούμε όμως τι κάνουν τα κλαμπ για τα ρόστερ τους. Πρώτα οι δυο “αιώνιοι”…
Ο Ολυμπιακός ένα βήμα πιο μπροστά
Οι “ερυθρόλευκοι” δείχνουν να έχουν σχεδιάσει τη νέα σεζόν από πολύ νωρίς. Υπάρχει, βέβαια, ένα κεντρικό όνομα αναφοράς, αφού όλο το χτίσιμο μοιάζει να έχει γίνει γύρω από τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος στη θεωρία έχει συμφωνήσει να επιστρέψει στον Πειραιά, στην πράξη όμως θα πρέπει να λύσει και το συμβόλαιό του με τη Φενέρμπαχτσε.
Ο Σλούκας θεωρείται δεδομένος, γι αυτό το λόγο αποκτήθηκαν γκαρντ που κουμπώνουν στις ικανότητές του, δηλαδή ο Τσαρλς Τζένκινς και ο Άαρον Χάρισον, από τους οποίους ο πρώτος ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Προηγουμένως, ο Ολυμπιακός είχε επισημοποιήσει 3 μεταγραφές που ήδη είχε κάνει από πολύ νωρίς. Τον Χασάν Μάρτιν, σέντερ της Μπούντουτσνοστ πέρσι, τον Λιβιό Ζαν Σαρλ (πάουερ φόργουορντ από τη Βιλερμπάν) και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, ο οποίος μετά τη Μούρθια, επιστρέφει στην Ελλάδα κυνηγώντας μια θέση στο ρόστερ των “ερυθρολεύκων”.
Θυμίζουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει ανανεώσει για έναν χρόνο τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ με συμβόλαιο δεσμεύονται Κώστας Παπανικολάου, Αντώνης Κόνιαρης, Αλεξέι Ποκουσέφσκι και οι δυο Αμερικανοί που πήγαν στο ΣΕΦ στο τέλος της περασμένης χρονιάς, ο Σακίλ Μακίσικ και ο Οκτάβιους Έλις. Ερώτημα είναι η παραμονή ή όχι του Σάσα Βεζένκοφ, με τον οποίο ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις. Εκκρεμεί φυσικά κι η ανανέωση της συνεργασίας με τον Βασίλη Σπανούλη. Όλοι οι υπόλοιποι της περσινής σεζόν αποδεσμεύτηκαν από τους Πειραιώτες, που είχαν ξεκάθαρο πλάνο και προσανατολισμούς, αλλά και ήξεραν ότι θα χάσουν (από την ΤΣΣΚΑ) τον Νίκολα Μιλουτίνοφ.
Η ανασυγκρότηση του Παναθηναϊκού
Την ίδια ώρα, στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ξεκίνησαν διαφορετικά. Με… αποχώρηση του ιδιοκτήτη, καθώς ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε να πουλήσει την ΚΑΕ. Μέχρι να βρεθεί αγοραστής, οι “πράσινοι” αποφάσισαν να κινηθούν στη λογική “ίσα βάρκα, ίσα πανιά”, δηλαδή όσα έσοδα έχουν, τόσα να είναι και τα χρήματα που θα δαπανήσουν για τις μεταγραφές. Η ανάληψη του μάνατζμεντ δίπλα στον Τάκη Τριαντόπουλο, από τους Φραγκίσκο Αλβέρτη-Δημήτρη Διαμαντίδη (για να καλυφθεί και το κενό του Μάνου Παπαδόπουλου) κι η επισημοποίηση της συνεργασίας με τον Γιώργο Γιώργο Βόβορα, έκαναν εκκίνηση στον τελικό σχεδιασμό της νέας χρονιάς.
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, που έχασε τον Νικ Καλάθη, ψάχνει να βρει τρόπο να γλιτώσει το βαρύ συμβόλαιο του Τζίμερ Φριντέτ και αποδεσμεύει και τον Ντεσόν Τόμας. Αποφασίστηκε επίσης το διαζύγιο με τον Νίκο Παππά. Ήδη, έχει γίνει μια μεταγραφή, αυτή του σκόρερ Μάρκους Φόστερ, ενώ με συμβόλαιο βρίσκονται στην ομάδα ο (νέος αρχηγός) Ιωάννης Παπαπέτρου και οι Ντίνος Μήτογλου, Γιώργος Παπαγιάννης και Γιώργος Καλαϊτζάκης. Μάλλον θα παραμείνει ο Μπεν Μπεντίλ κι είναι άγνωστο τι θα συμβεί με τον Ίαν Βουγιούκα.
Σίγουρα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει αυτό το καλοκαίρι να λύσει τις περισσότερες μεταγραφικές σπαζοκεφαλιές της τελευταίας δεκαετίας…
Το αφεντικό (ο Αρμάνι) τρελάθηκε
Από τις υπόλοιπες ομάδες ξεχωρίζει η ολομέτωπη επίθεση της Αρμάνι Μιλάνο. Ο Ιταλός μόδιστρος δεν έκανε… εκπτώσεις, ο Έτορε Μεσίνα με τον Χρήστο Σταυρόπουλο δούλεψαν πολύ στις ατέλειωτες ώρες του lockdown στο Μιλάνο και το ιταλικό κλαμπ έχει κάνει ήδη 6 μεταγραφές!
Ξεκίνησε με τον Κάιλ Χάινς, συνέχισε με Μάλκομ Ντιλέινι και δεν σταμάτησε, καθώς ακολούθησαν Κέβιν Πάντερ, Λαβόν Σιλντς, Ζακ Λεντέι και ο Λουίτζι Ντατόμε. Μια διαφορετική ομάδα θα δούμε του χρόνου, αν και το ίδιο λέγαμε και το περσινό καλοκαίρι, με το αποτέλεσμα να είναι λίαν απογοητευτικό. Αυτήν τη φορά, ωστόσο, οι επιλογές δείχνουν καλύτερες, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Ο Μεσίνα έχει κρατήσει στο ‘Φόρουμ’ και τον Τσάτσο Ροντρίγκεθ, ενώ οι Βλάντιμιρ Μίτσοφ, Κέιλεμπ Ταρζέφσκι και Τζεφ Μπρουκς επίσης θα συνεχίσουν. Όχι όμως και ο Αρτούρας Γκουντάιτις, που πλήρωσε τους συνεχόμενους τραυματισμούς και αποχωρεί.
Στον αντίποδα της Αρμάνι, βρίσκεται η Φενέρμπαχτσε. Η αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς τη φέρνει εξ ορισμού σε δύσκολη θέση, αν και οι Τούρκοι, που στην αρχή πλησίασαν τον Γιασικεβίτσιους, συμφώνησαν με τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ, τον Σέρβο προπονητή που εργάζεται εδώ και μια δεκαετία στο ΝΒΑ. Καλός; Η… νεκροψία θα δείξει. Η αλήθεια είναι ότι ο ασίσταντ κόουτς των Σακραμέντο Κινγκς (και πρώτος προπονητής της εθνικής Σερβίας) έχει όλα τα εχέγγυα να διαπρέψει, μπορεί όμως και να του πέσει… βαριά η σκληρή πραγματικότητα της Ευρωλίγκας. Το πρόβλημα, άλλωστε, της Φενέρμπαχτσε είναι ότι λόγω του μειωμένου μπάτζετ και του εξορθολογισμού για τη μείωση του υπέρογκου χρέους του κλαμπ, είναι πιθανό να χάσει τον κορμό που την οδήγησε στην ελίτ. Ήδη έφυγε ο Ντατόμε, ακολουθεί πιθανότατα ο Σλούκας και δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνουν Νικόλα Κάλινιτς, Γιαν Βέσελι και Ναντό ντε Κολό!
Οι σκέψεις των φαβορί
Τα κλαμπ-φαβορί προσπαθούν με 2-3 κινήσεις να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο. Η Εφές, που δείχνει να αντέχει περισσότερο τη μεγάλη κρίση του τουρκικού πρωταθλήματος, φαίνεται ότι θα κρατήσει όλη την ομάδα που στην προηγούμενη σεζόν πήγαινε τρένο! Η ανανέωση του Σέιν Λάρκιν με ετήσιες αποδοχές 3 εκατομμύρια ετησίως δείχνει ότι το ταμείο της Αναντολού αντέχει. Ο Εργκίν Αταμάν έχει αφήσει μόνο τον Άλεκ Πίτερς, που όπως και στην ΤΣΣΚΑ έτσι και στην Εφές, διέψευσε τις προσδοκίες. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να βρίσκει δουλειές (Μπασκόνια)!
Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ξεκίνησε φουριόζα με τον Μιλουτίνοφ, που θα επιχειρήσει να πάρει ό,τι δεν κατάφερε με τον Ολυμπιακό: την Ευρωλίγκα. Ψηλώνει αρκετά η ρωσική ομάδα με τον “Μιλού”, αν κι η αποχώρηση του Χάινς της στερεί ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχής και της αμυντικής ισχύος που είχε μέσα στη ρακέτα. Η ομάδα της Μόσχας φρόντισε να ανανεώσει και το συμβόλαιο του Μάικ Τζέιμς κι έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα κάνει άλλες κινήσεις ενίσχυσης. Προφανώς, το μεγάλο κόλπο ακούει στο όνομα Τόκο Σενγκέλια, που όπως λέγεται έχει και αυτός πάρει τον δρόμο για την ρωσική πρωτεύουσα
Η συμφωνία με τον Γιασικεβίτσιους ήταν η πρώτη μεγάλη κίνηση της Μπαρτσελόνα. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απώλεια του πρωταθλήματος, οι Καταλανοί είπαν αντίο στον Σβιέτισλαβ Πέσιτς, εμπιστευόμενοι την ομάδα τους στον Λιθουανό, άλλοτε ηγέτη των “μπλαουγκράνα” πάνω στο παρκέ. Τώρα θα κάθεται στον πάγκο τους. Εκτός ρόστερ τέθηκαν ήδη Άντε Τόμιτς και Κέβιν Πάνγκος, με πρώτο στόχο -όπως λένε στη Βαρκελώνη- τον Βέσελι της Φενέρμπαχτσε.
Για τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν υπάρχουν πολλά να γίνουν, άσχετα αν χάθηκε το πρωτάθλημα στην περίεργη τελική φάση της Liga Endesa στη Βαλένθια. Ο Πάμπλο Λάσο, πάντως, αιφνιδίασε κυρίως όσους δεν έβλεπαν τους αγώνες της “βασίλισσας”, αφήνοντας ελεύθερο τον Τζόρνταν Μίκεϊ. Όσοι παρακολουθούσαν τα ματς της Ρεάλ, έβλεπαν ότι ο άλλοτε σέντερ της Χίμκι σχεδόν παραπατούσε, κάθε φορά που έμπαινε να παίξει. Θα είναι ο Άντε Ζίζιτς, που δεν έχει κάνει κάτι σπέσιαλ στο ΝΒΑ, ο αντικαταστάτης του; Πολύ ενδιαφέρον να ξαναδούμε τον νεαρό ψηλό στην Ευρωλίγκα.
Το πιο μεγάλο πρόβλημα από τις ομάδες της πρώτης γραμμής ενδεχομένως να αντιμετωπίσει η Μακάμπι Τελ Αβίβ, καθώς το μπάτζετ της σεζόν εξαρτάται από τα εισιτήρια διαρκείας. Και μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει κανείς αν θα είναι ανοιχτές (ή μισάνοιχτες) οι πόρτες του “Γιαντ Ελιάου”. Με συμβόλαιο πάντως βρίσκονται στο Τελ Αβίβ οι Σκότι Γουίλμπεκιν, Οθέλο Χάντερ (ανανέωσαν πρώτοι), Τάιλερ Ντόρσεϊ, Γιοβέλ Ζούσμαν, Όμρι Κάσπι, Σάντι Κοέν, Ελάια Μπράιαντ, προφανώς θα ανανεώσει και ο Ντένι Αβντίγια, άρα θα περιμένουμε τις υπόλοιπες κινήσεις. Ήδη αποτελούν παρελθόν για του χρόνου οι Ταρίκ Μπλακ, Τζανέλ Ρέινολντς και Κουίνσι Έισι.
Πιο μπροστά Αστέρας και… Βιλερμπάν
Δυο κλαμπ έχουν ξεχωρίσει ως τώρα για τη μεταγραφική τους δραστηριότητα. Ερυθρός Αστέρας και Βιλερμπάν δικαιώνουν αυτό που γράψαμε από την αρχή. Ο καλός σχεδιασμός θα είναι ένα πολύ βασικό κριτήριο για τη δυναμικότητα των 18 της νέας Ευρωλίγκας. Οι Σέρβοι του Αστέρα, με προπονητή τον Σάσα Ομπράντοβιτς έχουν ξεκινήσει δυναμικά παίρνοντας τον Κόρεϊ Γουόλντεν της Παρτιζάν (ξεσηκώθηκε η γνωστή θύελλα στο Βελιγράδι), τον Τζόρνταν Λοιντ της Βαλένθια και τον Λόντρι Ενκόκο από την Μπασκόνια (συζήτησε μαζί του και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ).
Πιο εντυπωσιακά πάει η Βιλερμπάν, με προπονητή τον αδερφό του Τόνι Πάρκερ, Τι Τζέι, η οποία πάει σε φουλ ανασυγκρότηση. Ο Αλερίκ Φρίμαν, που έκανε θραύση στην Τουρκία (18.5π ανά αγώνα με την Μπουρσασπόρ), ο Κεβάριους Χέις από την Καντού (9.6π-7.7ρ), ο Νόρις Κολ και ο Πολ Λακόμπ από τη Μονακό και ο πανύψηλος Μουσταφά Φολ (2.18) δημιουργούν από τώρα την εικόνα μιας πολύ διαφορετικής ASVEL.
Στη Ρωσία, η Χίμκι ξεκίνησε με ανανεώσεις. Τα δυο πιο βαριά συμβόλαιά της δηλαδή: Αλεξέι Σβεντ και Κέβιν Μπούκερ, ενώ έχει και χρήμα να ρίξει και στις μεταγραφές. Η Μπασκόνια, με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς εκ νέου στον πάγκο της, έχει την αίγλη της πρωταθλήτριας, φαίνεται όμως να χάνει Σενγκέλια και Σιλντς. Πρώτες μεταγραφές της ο Λιθουανός Ρόκας Γκιετράιτις από την Άλμπα και ο Πίτερς από την Εφές.
Η Ζαλγκίρις, παρά την αποχώρηση του Γιασικεβίτσιους και την αναζήτηση νέου προπονητή, ήδη έκανε κάποιες ενδιαφέρουσες κινήσεις. Πολλά λέγονται για τον Στιβ Βιστούρια που έκανε καλή χρονιά στη Γερμανία με τη Ράστα Βέχτα (13.4π), ενώ οι δυο νεαροί Μάρεκ Μπλάζεβιτς και Τόμας Ντίμσα (14.1π στο λιθουανικό πρωτάθλημα) θα φοράνε του χρόνου τα πράσινα. Στην Ισπανία, η Βαλένθια δίνει το χρίσμα του ηγέτη στον Κλέμεν Πρέπελιτς που προέρχεται από μια οργιώδη χρονιά με την Μπανταλόνα (μ.ο 17π) και πάει για τον Άντονι Γκιλ της Χίμκι, ενώ κράτησε τόσο τον Λουί Λαμπεϊρί, όσο και τον Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς.
Ο Τσάβι Πασκουάλ διάλεξε τον Πάνγκος για “μυαλό” της Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη, θέλει όπως λένε και τον Φριντέτ, με τη ρωσική ομάδα να θέλει να βάλει αρκετά χρήματα στο παζάρι των μεταγραφών. Οι δυο γερμανικές ομάδες τέλος, πρέπει να… δουλέψουν πολύ. Η ‘Άλμπα έχει μόλις 7 παίκτες διαθέσιμους (μένουν, όμως και ο Λιουκ Σίκμα και ο Πέιτον Σίβα) ενώ η Μπάγερν που ψάχνει προπονητή έκανε μια μεταγραφή με προοπτική. Ο Σλοβένος Ζαν Μαρκ Σίσκο, που φέτος έδινε μ.ο 9.9 ασίστ στην Αδριατική Λίγκα, θα είναι κάτοικος Μονάχου.
Όρος… κορονοϊού στα συμβόλαια
Ακόμη βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν, αν και μερικοί (όπως το Μιλάνο ή η Βιλερμπάν κι ο… Ολυμπιακός υπό προϋποθέσεις) έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις κινήσεις τους. Σίγουρα θα γίνουν κι άλλες, για να έχουμε στο τέλος την πλήρη εικόνα της σεζόν που ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, αν πιστέψουμε την Mundo Deportivo, πολλές ομάδες βάζουν όρο κορονοϊού στα συμβόλαιά τους. Σύμφωνα με δημοσιογράφο της ισπανικής εφημερίδας, τα κλαμπ διατηρούν πλέον το δικαίωμα να κάνουν μείωση στις αποδοχές του παίκτη μέχρι και 50% στο διάστημα που ενδεχομένως να υπάρξει διακοπή λόγω πανδημίας.