Εθνική: Ας ρίξουμε μια ματιά και στο γεμάτο ρόστερ του Καναδά
Ο Βασίλης Σπανούλης γύρισε στην Εθνική, αλλά ο Καναδάς του Νικ Νερς εξακολουθεί να 'ναι το φαβορί του προολυμπιακού τουρνουά στη Βικτόρια (29 Ιουνίου - 4 Ιουλίου).
Οι πρώτες φωτογραφίες του Βασίλη Σπανούλη με τα εθνικά χρώματα, στη μάζωξη των διεθνών υπό τον Ρικ Πιτίνο και τους συνεργάτες του, γύρισε μεμιάς το ημερολόγιο 6 χρόνια πίσω. Η δέσμευση του πολύπειρου γκαρντ για ενεργή συμμετοχή ως τα 40 του στην ‘επίσημη αγαπημένη’ είχε μόλις ενεργοποιηθεί. Τα 39 δεν τα ‘χει κλείσει ακόμη ο -γεννηθείς στις 7/8 του ’82- ηγετικός γκαρντ, μα σημασία έχει πως είναι εκεί, σαν έτοιμος από καιρό και δεδομένα θαρραλέος για να συμβάλει, απ’ όποιο μετερίζι, αγωνιστικό ή πνευματικό, στην τελευταία απόπειρα πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Είναι βέβαιο ότι η Εθνική δεν θα ‘χει μονάχα τον ‘Kill Bill’ ανάγκη για να μπει στο αεροπλάνο που θα πετάξει… ανάποδα, από τη Βικτόρια του Καναδά για την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Ούτε καν μόνο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο – αν ενσωματωθεί εν τέλει στο υπόλοιπο σύνολο. Θα απαιτηθεί καθένας από το πόστο του να προβεί σε μικρές ή μεγάλες υπερβάσεις. Το ότι το ένα εκ των τεσσάρων τουρνουά θα φιλοξενηθεί στη μητρόπολη της Βρετανικής Κολομβίας, τη δυτικότερη περιφέρεια της αμερικανικής χώρας, επηρεάζει αναφανδόν τις συνθήκες. Αφενός διότι ο ‘αμφιτρύωνας’ Καναδάς θα αγωνιστεί εντός έδρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τροπή των πραγμάτων. Αφετέρου ο Νικ Νερς πρόκειται, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να συναρμολογήσει ένα παζλ από υψηλού επιπέδου παίκτες του ΝΒΑ, οι οποίοι σε πρώτη φάση έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση συμμετοχής στην -προγραμματισμένη για την -Τάμπα της Φλόριντα- προετοιμασία (16-24/6) και κατόπιν στο προολυμπιακό της πατρίδας τους.
Ήδη ο εκλέκτορας των ‘road warriors’, κόουτς των Τορόντο Ράπτορς, έχει επικεντρωθεί σε αυτήν του την αποστολή, καταστρώνοντας τα πλάνα του. Τη 12μελή αποστολή θα τη συνθέσει μέσα από μια δεξαμενή 21 διεθνών, στην οποία για ν’ αντιληφθεί κανείς την πληθώρα επιλογών δεν χωρούσε καν στην περιφέρειά της ο Κέβιν Πάνγκος με την τρομερή σεζόν στη ρωσική Ζενίτ. Σκεφτείτε μάλιστα ότι λείπουν οι Τζαμάλ Μάρεϊ και Σάι Τζίλτζιους-Αλεξάντερ εξαιτίας τραυματισμών. Αναπόφευκτο είναι, σε μια τέτοια περίπτωση, ν αποκλειστούν παίκτες που σε εθνικές άλλων χωρών θα κατείχαν πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μέχρι και ο Άντριου Ουίγκινς δήλωσε διαθέσιμος αυτή τη φορά, παρόλο που απέκρουε επί χρόνια κάθε κρούση ένταξης στην ανδρική ομάδα. Πάμε να δούμε τι έχουμε ως τώρα:
Κάιλ Αλεξάντερ
Ομάδα: Φουενλαμπράδα
Θέση: Φόργουορντ-Σέντερ
20χρονος ψηλός με τέσσερα χρόνια φοίτησης στο Τενεσί, 2 παιχνίδια στο ΝΒΑ (Χιτ), αλλά και μια αξιοπρόσεκτη σεζόν στην ισπανική Φουενλαμπράδα με 9 πόντους, από πολύ υψηλά ποσοστά στα σουτ (62% δίποντα, 44% τρίποντα) και 6.2 ριμπάουντ ανά 22 λεπτά συμμετοχής στη Liga Endesa.
Νικίλ Αλεξάντερ-Ουόκερ
Ομάδα: Νιου Ορλίνς Πέλικανς
Θέση: Σούτινγκ Γκαρντ
Εκ των παικτών στους οποίους οι Πέλικανς θέλουν να επενδύσουν για την επόμενη ημέρα. Κατά τη δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ σχεδόν διπλασίασε τους πόντους του (11 από 5.7) παίζοντας 9 λεπτά περισσότερα από πέρυσι και παίρνοντας κατά μέσο όρο 10 σουτ ανά ματς.
Αρ Τζέι Μπάρετ
Ομάδα: Νιου Γιουρκ Νικς
Θέση: Σούτινγκ γκαρντ
Ο συμπαίκτης του, ο Τζούλιαν Ραντλ, ήταν μακράν ο πιο βελτιωμένος παίκτης του ΝΒΑ και γι’ αυτό βραβεύτηκε. Την ίδια ώρα ωστόσο ο 21χρονος ήταν για δεύτερη σεζόν μια κλασική σταθερά στους Νικς. Με 17.6 πόντους, από 40% στο τρίποντο, 5.8 ριμπάουντ και 3 ασίστ ανά παιχνίδι έκανε πολλή δουλειά για την ομάδα από τη Νέα Υόρκη, έως ότου αποκλειστεί στον α’ γύρο των πλέι οφ από τους Χοκς.
Τράι Μπελ-Χέινς
Ομάδα: Κραϊλσχάιμ
Θέση: Γκαρντ
Ο κορυφαίος, βάσει αριθμών, πασέρ του γερμανικού πρωταθλήματος με 7 τελικές ανά ματς, αλλά σκοράροντας ταυτόχρονα σχεδόν 18 πόντους κατά μέσο όρο για μια ομάδα που τερμάτισε πέμπτη στην κανονική περίοδο και αποκλείστηκε από την Μπάγερν Μονάχου με 3-1 στον α’ γύρο των πλέι οφ.
Άντονι Μπένετ
Ομάδα: –
Θέση: Πάουερ φόργουορντ
Το Νο1 του NBA το 2013, πολύ μπροστά από Σι Τζέι ΜακΚόλουμ-Γιάννη Αντετοκούνμπο, και πρωταθλητής Ευρώπης με τη Φενέρμπαχτσε. Σήμερα τα ίχνη του εντοπίζονται στο Πουέρτο Ρίκο.
Κεμ Μπιρτς
Ομάδα: Τορόντο Ράπτορς
Θέση: Σέντερ
Ο άλλοτε αλτικός σέντερ του Ολυμπιακού προέρχεται από την πιο παραγωγική περίοδό του στο ΝΒΑ, καθώς ως μέλος των Ράπτορς από τον Απρίλη εκτοξεύτηκε στους 11.9 πόντους, με 56% στα δίποντα, στα 7.6 ριμπάουντ και στις 2 ασίστ.
Οσέι Μπρίσετ
Ομάδα: Ιντιάνα Πέισερς
Θέση: Φόργουορντ
Με συμμετοχή σε 40 παιχνίδια του ΝΒΑ πλέον ο 22χρονος περιφερειακός, προβλέπεται ότι θα έχει εξασφαλισμένη θέση στο ροτέισον των Πέισερς χάρη στο τριετές συμβόλαιο που έπεισε ότι άξιζε μετά από δύο 10ήμερες συμφωνίες. Μένει να φανεί πόσο υπολογίζεται από τον Νερς.
Μπράντον Κλαρκ
Ομάδα: Μέμφις Γκρίζλις
Θέση: Πάουερ φόργουορντ
Το καναδικό alter ego του Μπρουκς στους Γκρίζλις έχασε λίγη από τη σπιρτάδα της ρούκι χρονιάς του, αλλά παρέμεινε σε διψήφιο αριθμό πόντων (10.3) και πάνω από τα 5.5 ριμπάουντ ανά ματς. Στο κολέγιο ήταν ο μόνος που μπορούσε να κοντράρει τον Ζάιον Ουίλιαμσον.
Ντίλον Μπρουκς
Ομάδα: Μέμφις Γκρίζλις
Θέση: Φόργουορντ
Άλλη μία, δεύτερη σερί, σπουδαία σεζόν για τον δίμετρο 25χρονο που τέλειωσε την κανονική περίοδο του ΝΒΑ με περισσότερους από 17 πόντους ανά 30 λεπτά παρουσίας στο παρκέ. Ακόμη αποδοτικότερος στα πλέι οφ, με 25.8 πόντους στη σειρά με του Τζαζ που τέλειωσε την Τετάρτη με 4-1, παρά το αρχικό 0-1.
Άαρον Ντόρνεκαμπ
Ομάδα: Τενερίφη
Θέση: Φόργουορντ
Στα 35 του πια, έχει να περηφανεύεται για το τρομερό μακρινό σουτ του (44% στην ACB) που αποτελεί το διαβατήριο για να βρίσκει δουλειές όπως αυτή στην Τενερίφη.
Μέλβιν Έτζιμ
Ομάδα: Μπουντούτσνοστ
Θέση: Πάουερ φόργουορντ
Ένας 30άρης γυρολόγος, πλην πολύπειρος, φόργουορντ των ευρωπαϊκών παρκέ, του οποίου οι αριθμοί στο Eurocup δεν περνούν απαρατήρητοι (11.5 πόντοι, 5.8 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ). Αντίστοιχα νούμερα στην Αδριατική Λίγκα, έως τους χαμένους τελικούς από τον Ερυθρό Αστέρα.
Λούγκεντζ Ντορτ
Ομάδα: Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
Θέση: Σούτινγκ γκαρντ
Ευνοήθηκε αφάνταστα από τη στρατηγική των Θάντερ να στηρίξουν νέα ‘φυντάνια’ ο δυναμικός γκαρντ, καθώς με 6.5 λεπτά περισσότερα από πέρυσι αύξησε κατά +100% την παραγωγικότητά του (από τους 6.8 στους 14 πόντους). Όπως επίσης και τη συνολική επίδρασή του στο παιχνίδι της ομάδας του (3.6 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ).
Τρέι Λάιλς
Ομάδα: Σαν Αντόνιο Σπερς
Θέση: Πάουερ φόργουορντ
Παίκτης με 374 παιχνίδια σε 6 σεζόν του ΝΒΑ και προσωπικό ρεκόρ 26 πόντων είναι μια υπολογίσιμη οντότητα. Ταλαιπωρήθηκε βέβαια τη χρονιά που τέλειωσε και δεν βοήθησε τους Σπερς όσο είχε βοηθήσει στο παρελθόν τους Νάγκετς.
Μάικαλ Μόλντερ
Ομάδα: Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς
Θέση: Γκαρντ
Και μόνο που κάνει προπόνηση με τον Στεφ Κάρι μπορεί να μάθει πολλά. Προέρχεται από μια σεζόν με 5.6 πόντους και σχεδόν 40% από το τρίποντα ανά 13 λεπτά συμμετοχής.
Κόρι Τζόζεφ
Ομάδα: Ντιτρόιτ Πίστονς
Θέση: Γκαρντ
Στα 29 του έχει ήδη αγωνιστεί σε 4 διαφορετικές ομάδες του ΝΒΑ. Απ’ όταν εντάχθηκε στους Πίστονς βρήκε χρόνο και ρόλο, πηγαίνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του σε διψήφιο αριθμό πόντων (12.0 με 37% στο τρίποντο) και πάνω από τις 5 ασίστ!
Άντριου Νίκολσον
Ομάδα: Φουτζιάν
Θέση: Πάουερ φόργουορντ
Είχε επιλεγεί στο Νο19 του Draft το 2012, έπαιξε σε 285 ματς, αλλά από το 2017 έβγαζε το ψωμί του στην Κίνα.
Άντριου Νέμπχαρντ
Ομάδα: Γκοντζάγκα
Θέση: Γκαρντ
Ένα κολεγιόπαιδο που θα κοιτάξει από του χρόνου να βγει στο επαγγελματικό σανίδι. Αναδείχθηκε ‘καλύτερος έκτος παίκτης’ στην περιφέρεια της Δυτικής Ακτής.
Κέλι Όλινικ
Ομάδα: Χιούστον Ρόκετς
Θέση: Σέντερ
Πάντα χρήσιμος στις ομάδες που ανήκε, είτε στους Σέλτικς είτε στους Χιτ, κατέληξε στους Ρόκετς και εν μία νυκτί έγινε πρωταγωνιστής με 19 πόντους, 8.4 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ και 1.5 κλέψιμο ανά παιχνίδι. Το τρίποντό του είναι φαρμάκι (36.7% ποσοστό καριέρας).
Ντουάιτ Πάουελ
Ομάδα: Ντάλας Μάβερικς
Θέση: Πάουερ φόργουορντ-Σέντερ
Δεν κάνει όσα πριν από μια διετία, γιατί οι Μάβερικς ανέβηκαν επίπεδο, ωστόσο παραμένει ενεργός σ’ ένα σύνολο που πότε χάνει και πότε βρίσκει τον Πορζίνγκις, οπότε έχει ανάγκη από εναλλακτικές επιλογές στη ρακέτα. Είχε 5.9 πόντους και 4 ριμπάουντ στην κανονική περίοδο, στα πλέι οφ δεν παίζει το ίδιο πολύ αλήθεια είναι, αν και στο 3-2 επί των Κλίπερς της Τετάρτης είχε 8 πόντους – 7 ριμπάουντ.
Τρίσταν Τόμπσον
Ομάδα: Μπόστον Σέλτικς
Θέση: Σέντερ
Δεν εμφάνισε την καλύτερη βερσιόν του εαυτού του με τους Σέλτικς ο 30χρονος ψηλός, επηρεασμένος ενδεχομένως απ’ όσο του συμβαίνουν στην προσωπική ζωή του, χωρίς αυτό πάντως ν’ αφαιρεί από τη δεδομένη κλάση. Εξαιρετικός ριμπάουντ και μαχητής στην άμυνα, παρείχε στην ομάδα του Στίβενς όσο του επέτρεπαν οι συνθήκες. Γνωρίζοντας καλά από πλέι οφ, βελτίωσε την απόδοσή του στη σειρά με τους Νετς (10.4 πόντοι με 53% ευστοχία, 9.8 ριμπάουντ), αλλά ήθελε βοήθειες.
Άντριου Ουίγκινς
Ομάδα: Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς
Θέση: Γκαρντ-Φόργουορντ
Ως το Νο1 στο draft του 2014 κουβαλά μονίμως ένα έξτρα βάρος στις πλάτες του, ένα βάρος που προς το παρόν δεν του έχει επιτρέψει να ‘εκτοξευτεί’. Προφανώς οι 18.6 πόντοι, από personal high στο τρίποντο (38%), με 4.9 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ δεν είναι αμελητέες επιδόσεις, απλώς δεν κούμπωσε πολύ στο σύστημα του Στιβ Κερ και γι’ αυτό αναζητείται φόρμουλα ανταλλαγής του. Φυσικά και θα είναι ο ηγέτης των Καναδών, εφόσον δεν προκύψει οτιδήποτε άλλο ενδιάμεσα.