ΜΠΑΣΚΕΤ

Γιάννης Σφαιρόπουλος: Επικίνδυνη αποστολή στο Τελ Αβίβ

O Γιάννης Φιλέρης γράφει για την αποστολή του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο Τελ Αβίβ, που είναι πιο επικίνδυνη απ αυτές του Ίθαν Χαντ στα 'Mission Impossible'. Πώς θα ταιριάξει η φιλοσοφία του Έλληνα τεχνικού με αυτή της Μακάμπι;

Γιάννης Σφαιρόπουλος: Επικίνδυνη αποστολή στο Τελ Αβίβ

Ξεκούραση τέλος για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, που από τη Δευτέρα έχει αναλάβει την τεχνική καθοδήγηση της Μακάμπι, προσπαθώντας να βγάλει την ‘ομάδα του λαού’ από τα αγωνιστικά αδιέξοδα των τελευταίων ετών. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης (του 2014, με τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο) παρά τις προσπάθειες της, δεν έχει σηκώσει κεφάλι και ελπίζει ότι θα το κάνει με τον Έλληνα κόουτς.

Πρώτα απ’ όλα να ευχηθούμε στον Γιάννη, καλή επιτυχία. Το κλαμπ των Ελλήνων προπονητών, που εργάζονται στο εξωτερικό (Ιτούδης, Μπαρτζώκας, Πρίφτης) μεγαλώνει και ο 51χρονος προπονητής έχει μπροστά του μια ακόμη σπουδαία πρόκληση.

Μαθημένος στα ‘δύσκολα’ ο Σφαιρόπουλος έκανε ένα μικρό ρεκόρ, καθώς έμεινε τέσσερα συνεχόμενα χρόνια στον πάγκο. Στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου, μόνο ο Γιάννης Ιωαννίδης έχει μεγαλύτερο σερί. Έφυγε με 2 πρωταθλήματα και δυο τελικούς Ευρωλίγκας στις έδρες των ομάδων, που αντιμετώπισε (Ρεάλ και Φενέρ). Έγραψε τη δική του ιστορία στο λιμάνι και κυρίως έφυγε όπως ήρθε. Σαν κύριος.

Το Τελ Αβίβ δεν είναι λιμάνι (η Χάιφα, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω υποδέχεται τα καράβια), ωστόσο η Μακάμπι μοιάζει εξίσου δύσκολη όπως ο Ολυμπιακός. Μεταξύ μας. Πιο … δύσκολη από τους ‘ερυθρόλευκους’

Κολλημένη στο 1-6, έως τώρα στην Ευρωλίγκα, δεν είδε (ή δεν είχε την υπομονή να δει) την ανάταση που περίμενε το καλοκαίρι. Ο Νίκολα Βούισιτς, από το ρόλο του τεχνικού διευθυντή εγγυήθηκε ότι μαζί με τον κόουτς Σπάχια θα οδηγούσαν τη Μακάμπι σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία.

Πώς όμως να πειστεί η έτσι κι αλλιώς καχύποπτη διοίκηση της Μακάμπι, που είδε την ιστορική ομάδα στη νέα εποχή της Ευρωλίγκας να … κατακρημνίζεται. Την σεζόν 2016-17, το ρεκόρ ήταν 10-20 (14η στη βαθμολογία) και πέρσι 13-17 (10η θέση, αλλά τρεις νίκες μακριά από την πρόκριση στους ‘8’).

Το… διχασμένο μάνατζμεντ στο οποίο ενεπλάκησαν εσχάτως και οι γιοι των ιδιοκτητών, σπαράζεται από τις εσωτερικές διαμάχες, καθώς έχει συμβεί παίκτες και προπονητές να προτείνονται από τους μεν και να απορρίπτονται από τους δε. Ο Ντέιβιντ Φέντερμαν και ο γιος του Ντάνι, μαζί με τον Σιμόν Μισράχι, έχουν πρόσκαιρα συμμαχήσει, αλλά πολλές φορές στο παρελθόν και αυτοί είχαν διαφορετικές απόψεις σε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Μακάμπι.

Η αλήθεια είναι ότι μετά τον Μπλατ, η ιστορική ομάδα αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα, ενώ ακόμη και τον νυν προπονητή του Ολυμπιακού, λίγους μήνες πριν από την κατάκτηση του τίτλου στη Ρώμη, ο Φέντερμαν και ο γιος του ήθελαν να τον … διώξουν!

Εκτός των άλλων η Μακάμπι έχει τρομακτική πίεση. Κόσμος και Τύπος είναι στην τσίτα και γενικά για να αντέξεις την ατμόσφαιρα στο Τελ Αβίβ, πρέπει να έχεις γερό στομάχι και να λειτουργεί στο κόκκινο.

Ένα άλλο ερωτηματικό είναι η διαφορά νοοτροπίας και αντίληψης του μπάσκετ. Ο Σφαιρόπουλος προέρχεται από την καθαρά ευρωπαϊκή σχολή με το ελληνικό δόγμα της άμυνας, που κινεί τα πάντα από την αρχή, η Μακάμπι είναι μια ομάδα που παραδοσιακά αρέσκεται στο να παίζει … επίθεση, να ενθουσιάζει τα πλήθη και να βγάζει από τα παρκέ φάσεις ΝΒΑ.

Ο γάμος έχει πολύ ενδιαφέρον, για να δούμε πως θα συνταιριάξουν ο προπονητής και μια ομάδα με σαφές το αμερικάνικο στοιχείο, ενδεχομένως και τη νοοτροπία από τις ΗΠΑ. Μιλάμε για ένα κόουτς που απαιτεί σιδηρά πειθαρχία, φωνάζει και είναι ιδιαίτερα απαιτητικός από τους παίκτες. Αν καταφέρει, πάντως, να συμμαζέψει τους Ισραηλινούς και να τους δώσει ταυτότητα θα είναι ένα σπουδαίο κατόρθωμα. Προς το παρόν ο Γιάννης, μοιάζει με τον Ίθαν Χαντ, ήρωα στις επικίνδυνες αποστολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ