ΕΟΚ: Ντρίμπλες, τάπες, αυτογκόλ αλλά και εκλογές
Οι πρόσφατες διεργασίες και παρ' ολίγον ντρίμπλες από την απερχόμενη διοίκηση Γιώργου Βασιλακόπουλου, τα μπλοκ του Παναγιώτη Φασούλα, η φούρια και το αυτογκόλ του Βαγγέλη Λιόλιου διαμορφώνουν το τοπίο εν όψει των εκλογών της ΕΟΚ.
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας προχώρησαν στις εκλογές για τη νέα διοίκησή τους. Μόνο στο μπάσκετ τα πράγματα δυσκόλεψαν και φτάσαμε μέχρι τα σκαλιά της Ευελπίδων, το διορισμό από το Πρωτοδικείο Αθηνών προσωρινής διοίκησης, μοναδική αποστολή της οποίας είναι, με βάση και την τελευταία υπουργική απόφαση, να οδηγήσει την ΕΟΚ σε εκλογές, μέχρι τις 31 Μαΐου.
Τι είδαμε τις τελευταίες ημέρες; Ας προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα και τις κινήσεις των παρατάξεων, που θεωρητικά είναι 3 (Παναγιώτης Φασούλας, Βαγγέλης Λιόλιος, Άγγελος Παπανικολάου), αλλά επί της ουσίας πρέπει να μιλάμε για 4, καθώς η απερχόμενη διοίκηση του Γιώργου Βασιλακόπουλου εξακολουθεί να κάνει παιχνίδι, θέλοντας για ακόμη μια (τελευταία;) φορά να έχει τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων.
Μπορεί ο απερχόμενος πρόεδρος να δηλώνει “εμένα δεν με ενδιαφέρει, με απέκλεισαν και αποχωρώ”, όμως οι κινήσεις του ΔΣ της ομοσπονδίας δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.
✐ Πρώτα ήταν η μετάθεση των εκλογών για τις 23 Μαΐου (με “ομόφωνη απόφαση” η οποία, ωστόσο, δεν ήταν τόσο… ομόφωνη, αφού απουσίαζαν από το Συμβούλιο τα 3 μέλη του ΕΣΑΚΕ, ενώ δεν φαίνεται ότι συμφώνησαν όσοι σύμβουλοι έχουν εκφράσει ήδη την πρόθεση να θέσουν υποψηφιότητα με αντιπολιτευόμενες παρατάξεις) κατά παράβαση της κυβερνητικής απόφασης για αρχαιρεσίες μέχρι 31 Μαρτίου. Η ομοσπονδία επικαλέστηκε την απόφαση του Πρωτοδικείου που δικαίωσε την προσφυγή αρκετών συλλόγοων κατά του αποκλεισμού τους από το μητρώο σωματείων και την εξάντληση των πιθανοτήτων να διεξαχθούν Γενική Συνέλευση και εκλογές με φυσική παρουσία των εκπροσώπων
✎ Και μετά, η κίνησή του να προσφύγει στο Πρωτοδικείο για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης (με μέλη βέβαια μόνο από το υπάρχον ΔΣ), καθώς η θητεία του θα εξέπνεε έτσι κι αλλιώς την Τετάρτη 31 Μαρτίου. Μια προσπάθεια για ντρίμπλα ολκής, αφού αν διοριζόταν ένα τέτοιο ΔΣ, θα είχαμε την ίδια διοίκηση ως… υπηρεσιακή. Η ίδια η ΕΟΚ με ανακοίνωσή της διέψευσε ότι υποκίνησε κάτι τέτοιο, τονίζοντας πως αν υπήρξε πρωτοβουλία από κάποια σωματεία, έγινε εν αγνοία της. Δηλαδή, πήγαν οι ομάδες από μόνες τους στο Πρωτοδικείο, ζητώντας προσωρινή διοίκηση με μέλη μόνο του απερχόμενου ΔΣ! Οι διαψεύσεις δεν άργησαν να έρθουν από τα ίδια τα σωματεία
Η άμυνα του Φασούλα
Ο Παναγιώτης Φασούλας, που όταν έπαιζε μπάσκετ διακρινόταν για την ικανότητά του να κόβει τους αντιπάλους του, προσπάθησε από την πλευρά του να σταματήσει τις διεργασίες από τη διοίκηση Βασιλακόπουλου. Ο επικεφαλής της κίνησης “Πρώτα το Μπάσκετ” αποκάλυψε ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου που δικαίωνε 21 σωματεία για συμμετοχή τους στις εκλογές ήταν γνωστή από τις 18 Μαρτίου, ωστόσο χωρίς το διατακτικό της απόφασης να δοθεί στα μέλη του ΔΣ. Ο Φασούλας κι οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος αναβολής της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της 28ης Μαρτίου, αφού με την απόφαση του Πρωτοδικείου τα 21 σωματεία θα μπορούσαν να πάρουν κανονικά μέρος στις αρχαιρεσίες.
Τη Δευτέρα, η παράταξη Φασούλα είχε έτοιμη την απάντησή της στις όποιες κινήσεις των απερχόμενων και κατάφερε να εξασφαλίσει τουλάχιστον την εκπροσώπησή της σε μια προσωρινή διοίκηση, όπου δεν θα ακουγόταν το “εντάξει, συμφωνήσαμε, αποφασίσαμε”. Κατέθεσε αίτηση διορισμού προσωρινής διοίκησης, με βάση, προφανώς, τα σωματεία από τα οποία προέρχονται οι υποψήφιοί του. Ως εκ τούτου, προτάθηκε ο ίδιοςο Φασούλας για πρόεδρος και άλλα 18 μέλη, υποψήφιοί του, για συμμετοχή στην προσωρινή διοίκηση.
Η ανακοίνωση που ακολούθησε των διαδικασιών στο Πρωτοδικείο έκανε λόγο για “ματαίωση των σχεδίων νεκρανάστασης της διοίκησης της ΕΟΚ”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν υπήρχαν οι δικές της ενέργειες, ενδεχομένως οι πραξικοπηματικές ενέργειες της νυν διοίκησης να είχαν ολοκληρωθεί χωρίς ουσιαστική αντίδραση και αντίσταση…
Ο φουριόζος Λιόλιος κι ένα αυτογκόλ
Με άκρως καταγγελτικό λόγο εμφανίστηκε και ο Βαγγέλης Λιόλιος. Ο επιχειρηματίας και διοικητικός ηγέτης του Προμηθέα δήλωνε οργισμένος για τις κινήσεις της ομοσπονδίας, προαναγγέλλοντας τολμηρές προτάσεις για την ενότητα του μπάσκετ, στην πιο κρίσιμη στιγμή της προεκλογικής περιόδου. Μάλιστα, πρότεινε να αποδεχθούν οι συνυποψήφιοί του μια κοινή υποψηφιότητα για προσωρινό πρόεδρο, βάζοντας στο τραπέζι τα ονόματα του Παναγιώτη Γιαννάκη και του Κωστή Ζομπανάκη. Τόσο ο Φασούλας, όσο και ο Παπανικολάου απέρριψαν την πρόταση, που είχε, ωστόσο,περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα. Η προσωρινή διοίκηση δεν θα έχει κάποιο παρεμβατικό ρόλο, ώστε να χρειάζεται “πρόεδρο κοινής αποδοχής”. Σχηματίζεται με την προοπτική της μετάβασης προς τις εκλογές. Και προφανώς, θα είχε μέλη απ’ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Παρά τις δηλώσεις ωστόσο, η παράταξη Λιόλιου αρκέστηκε σε προφορική παρέμβαση στην υπόθεση, ζητώντας διορία μιας μέρας για να καταθέσει, εν τέλει, τη δική της αίτηση.
Πράγματι, την επομένη, υποστηρίζοντας ότι έχει υπογραφές 220 σωματείων (!), ο Λιόλιος εμφανίστηκε μαζί με τον Νίκο Φιλίππου, τον οποίο πρότεινε ως υποψήφιο πρόεδρο, με τους υπόλοιπους προτεινόμενους συμβούλους να προέρχονται από το ψηφοδέλτιο του. Κάπως έτσι έβαζε και αυτογκόλ σε σχέση με την παρέμβασή του, πλέον, από δω και πέρα στις εξελίξεις. Ο επικεφαλής του “Δώσε Πάσα” δεν θα βρίσκεται στην προσωρινή διοίκηση για να εκφράσει τις απόψεις του επί της διαδικασίας, θα εκπροσωπείται λογικά από τον Φιλίππου, συν 3 δικούς του ανθρώπους ακόμη που επέλεξε ο δικαστής.
Αντίθετα, θα είναι παρόντες τόσο ο Φασούλας (μαζί με 5 μέλη του ψηφοδελτίου του) όσο και ο Άγγελος Παπανικολάου, ο οποίος προφανώς συμπαρατάσσεται με την απερχόμενη διοίκηση και τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Έχει ενδιαφέρον βέβαια, να δούμε πώς θα κινηθεί πλέον η διοίκηση Βασιλακόπουλου. Ναι μεν έχει εκ νέου την πλειοψηφία, σύμφωνα με τους διορισμούς των μελών της προσωρινής διοίκησης, ωστόσο δεν… παίζει μόνη της. Θα πρέπει να συζητήσει, να εξηγήσει και να συναποφασίσει. Κάπως δύσκολο, με βάση αυτά που γίνονταν στο παρελθόν, αλλά με υποχρέωση προς το μπάσκετ ώστε να βγει το σπορ από τα αδιέξοδα…
✍ Η δικαίωση από το Πρωτοδικείο των σωματείων που προσέφυγαν για τη μη συμμετοχή τους στο Μητρώο Αθλητών αναδεικνύει τις αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής στον αθλητισμό. Το “μάντρωμα” των συλλόγων, που εμπνεύστηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης, συν τους από κάθε άποψη αντιδημοκρατικούς ηλικιακούς αποκλεισμούς, έδωσε πάτημα για αντιδράσεις όπως αυτές του απερχόμενου ΔΣ της ΕΟΚ. Μια διοίκηση που θα μπορούσε κάλλιστα να καταψηφιστεί σε οποιαδήποτε Γενική Συνέλευση το έριξε στο αντάρτικο, προσπαθώντας να ντριμπλάρει ακόμη και τον εαυτό της.