ΕΟΚ: Κατηγορίες τέρατα με μια αναδιάρθρωση αλά... NBA
Σχεδόν όλη την Ελλάδα ανέβασε η ΕΟΚ στα εθνικά πρωταθλήματα με αποτέλεσμα να δημιουργήσει κατηγορίες τέρατα: Β Εθνική με 50 ομάδες, Γ Εθνική με 68 και Α2 γυναικών με 43! Τους λόγους δεν τους μάθαμε ποτέ. Η εμμονή ...της μη αντικατάστασης και γκάφες στην επικύρωση των βαθμολογιών...
Ο κορονοϊός έφερε τα πάνω-κάτω, είναι αλήθεια. Στο μπάσκετ, πάντως, αν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΟΚ ... έφερε μόνο τα πάνω. Δεν εξηγείται αλλιώς η ξαφνική γιγάντωση των πρωταθλημάτων, με την ομοσπονδία να μετατρέπει τις εθνικές κατηγορίες σε ΝΒΑ που επιχειρεί εκτεταμένο expansion!
Εντάξει, έρχονται εκλογές τον Σεπτέμβριο, κάποια σωματεία πρέπει να είναι ικανοποιημένα. Όχι όμως να φτάσουμε στο σημείο Β και Γ Εθνική να έχουν ... 118 ομάδες. Τόσες προβλέπονται, μετά την τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία πάνω στη φούρια της να επικυρώσει τις βαθμολογίες, δεν τις μελέτησε όλες σωστά, παρέλειψε ότι κάποιοι είχαν αγώνες λιγότερους και δημιούργησε αδικίες.
Η εμμονή της ΕΟΚ στη φετινή "ιδιοτροπία" να μην αντικαθίσταται ομάδα που δεν μπορεί να αγωνιστεί στην κατηγορία που προβιβάστηκε (απλά και μόνο για να μην ... υπάρξει καν ενδεχόμενο ανόδου του Ολυμπιακού στην Α1) επιφέρει πρόσθετα προβλήματα. Στην Β Εθνική των 50 ομάδων, μπορεί να βρεθούν κι εκείνοι που δεν είναι σε θέση να παίξουν στην Α2 (ή στην Α1) και να έχουμε ακόμη περισσότερες συμμετοχές. Πού να δείτε τι συμβαίνει στη Γ Εθνική, όπου προβλέπεται να συμμετάσχουν 118 σωματεία. Α και στην Α2 γυναικών, ούτε λίγο, ούτε πολύ 43 σύλλογοι!
Μη ρωτάτε πως θα διεξαχθούν τα πρωταθλήματα της νέας χρονιάς. Πόσοι θα ανέβουν, πόσοι θα πέσουν κι άλλες τέτοιες ... λεπτομέρειες κανείς δεν γνωρίζει. Δεν μας διαφώτισε ούτε η σοφή επιτροπή πρωταθλήματος, ούτε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΚ.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά τους. Η συνεδρίαση της Ε.Ε της ΕΟΚ έγινε την Παρασκευή 29/5. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΕΟΚ συμμετείχαν ο πρόεδρος Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο β' αντιπρόεδρος Αριστείδης Γολέμης, ο ταμίας Δημήτρης Αγγελόπουλος και ο σύμβουλος Κώστας Παρίσης. Απουσίαζε ο γενικός γραμματέας Τάκης Τσαγκρώνης.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν με βάση τη διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω της πανδημίας ήταν να επικυρωθούν οι βαθμολογίες των κατηγοριών την ημέρα που έπεσε "μαύρο". Η γενική φιλοσοφία ήταν να στεφθούν πρωταθλητές οι μέχρι τη διακοπή πρωτοπόροι και να μην υποβιβαστεί κανείς. Αυτή άλλωστε ήταν και η εισήγηση της Επιτροπής Πρωταθλημάτων...
Κατά βάση σωστή, εφόσον κρίθηκε σκόπιμο να μην συνεχιστεί κανένα πρωτάθλημα (σ.σ οι συνθήκες, όπως εξελίχθηκε η μάχη κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενδεχομένως να ευνοούσαν την κανονική ολοκλήρωση των κατηγοριών, αλλά ας υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να προβλεφθεί και ορθά η ΕΟΚ διέκοψε όλη τη δραστηριότητά της). Τα πράγματα άρχισαν να μπερδεύονται, αμέσως μετά:
Η υποσημείωση "δεν αντικαθίσταται ομάδα που δεν μπορεί να παίξει στην επόμενη ή στην ίδια κατηγορία" μπήκε ευθύς εξ'αρχής στην Α2, από την οποία δικαίωμα ανόδου κέρδισαν ο Χαρίλαος Τρικούπης Μεσολογγίου και ο Διαγόρας Δρυοπιδέων. Όλοι κατάλαβαν το γιατί. Αν σε περίπτωση άρνησης ή αδυναμίας το γαϊτανάκι πήγαινε στις πιο κάτω θέσεις, ήταν πιθανό να είναι υποψήφιος για την Μπάσκετ Λιγκ και ο έκτος της βαθμολογίας, Ολυμπιακός. Με δεδομένα, μάλιστα, τα αυστηρά κριτήρια που θέλει να ισχύσουν για τη μεγάλη κατηγορία ο ΕΣΑΚΕ, αυτό το ενδεχόμενο ίσως να ερχόταν στο προσκήνιο (ήδη ο Διαγόρας έχει δηλώσει αδυναμία), κάτι που δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση η ομοσπονδία.
Μόνο που η συγκεκριμένη υποσημείωση (για να μη θεωρηθεί ότι ήταν φωτογραφική, λες και δεν το ξέραμε) τοποθετήθηκε σε όλες τις κατηγορίες.
Εν τω μεταξύ ναι μεν δεν υπάρχουν υποβιβασμοί, ωστόσο με μια υπερβατική λογική η ΕΟΚ θεώρησε σκόπιμο να ανεβάσει όσες περισσότερες ομάδες γινόταν. Όχι μόνο αυτές που είχαν το δικαίωμα, από την επικύρωση της βαθμολογίας, αλλά και δυο-τρεις, τέσσερις-πέντε, κατά περίσταση και κατά το δοκούν! Ούτε εδώ θεώρησε σκόπιμο να εξηγήσει τους λόγους. Έστω για τα μάτια του κόσμου.
Δεν είδαν το κανονικό ρεκόρ
Συν τοις άλλοις η επικύρωση της βαθμολογίας δεν έγινε (όπως θα' ταν και το πιο λογικό) με βάση το ρεκόρ κάθε ομάδας (νίκες-ήττες), αλλά τους βαθμούς, που είχαν συγκεντρώσει μέχρι την ημέρα της διακοπής. Θα ήταν το ίδιο, αν όλες οι ομάδες είχαν παίξει τα ίδια ματς. Έλα όμως που τα πρωταθλήματα διακόπηκαν, ενώ κάποιες ομάδες βάσει προγράμματος είχαν προλάβει να δώσουν τους αγώνες της αγωνιστικής, ενώ κάποια άλλα όχι.
Έτσι, λοιπόν, αδικήθηκαν ομάδες. Η Αχαγιά 82, ομάδα του πρώτου ομίλου μέσω facebook σημείωσε την αδικία να μένει εκτός Β Εθνικής ενώ έχει τις ίδιες νίκες και (10) με τον Άρη Νικαίας και την Κηφισιά, αλλά είχε ... ένα ματς λιγότερο!
Το ίδιο συνέβη και στον δεύτερο όμιλο, όπου την άνοδο πήρε (μεταξύ άλλων) και ο Αργοναύτης με ρεκόρ 8 νίκες και 9 ήττες, ενώ τρεις ομάδες με ρεκόρ 8-8 (Φανάρια, Χανιά, Κρόνος Αγίου Δημητρίου) έμειναν ... έξω. Δείτε τη βαθμολογία
Το πιο ωραίο είναι ότι με βάση την αρχική προκήρυξη του πρωταθλήματος στην Γ Εθνική οι τέσσερις τελευταίοι του πρώτου και του δεύτερου ομίλου θα υποβιβάζονταν. Με τις αναδιαρθρώσεις ... λίγο έλειψε να ανέβουν στην Β Εθνική. Συνολικά 22 ομάδες ανέβασε στην Β από την Γ Εθνική η ΕΟΚ. Ήταν να ανέβουν οκτώ...
Ιδού, πως διαμορφώνεται το σκηνικό, εν όψει της νέας σεζόν:
Α2: Με 18 ομάδες (από 16): Αφού δεν ... έπεσε κανείς, αλλά μην το κρατήσετε και σίγουρο. Στην επαφή που είχαν με την ΕΟΚ τα σωματεία δεν ήθελαν να χωριστεί η κατηγορία σε ομίλους βορρά και νότου (θα ανέβαιναν περισσότεροι από την Β Εθνική) ζήτησαν όμως έκτακτη επιχορήγηση για του χρόνου, ώστε να ανταποκριθούν στις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνονται. Σχεδόν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Άρα μερικοί δεν θα μπορέσουν να παίξουν και θα ...κατρακυλήσουν προς τα κάτω. Από την Β Εθνική ανέβηκαν τέσσερις ομάδες (Πανερυθραϊκός, Μαρούσι από το Νότο, Γιάννινα-Καβάλα από τον Βορρά)
Β Εθνική με 50 ομάδες σε 4 ομίλους (από 32 των δυο ομίλων): Η άνοδος ... 22 ομάδων από τους τέσσερις ομίλους της Γ Εθνικής, δημιουργεί νέα δεδομένα στην κατηγορία, που για πολλούς ήταν μια από τις καλύτερες του ελληνικού μπάσκετ, με λίγες μετακινήσεις και σπουδαίο ανταγωνισμό. Τώρα προβλέπονται 26 ομάδες στο Νότο (δυο όμιλοι των 13) και 24 στο Βορρά (δυο όμιλοι των 12). Οι 50 ομάδες μπορεί να γίνουν περισσότερες σε περίπτωση που προστεθούν στην κατηγορία σωματεία της Α2 (ή μήπως και της Α1;) που δεν μπορούν να παίξουν στις ανώτερες κατηγορίες.
Γ Εθνική με 68 ομάδες (από 53): Η Γ Εθνική θα έχει τις περισσότερες ομάδες (68) οι οποίες θα χωριστούν, γενικώς και αορίστως, σε ομίλους. Παρέμειναν στην κατηγορία 31 ομάδες, ενώ άλλες 17 κέρδισαν την άνοδό τους από τα τοπικά πρωταθλήματα. Προσθέστε και τις 4 ομάδες που δεν ολοκλήρωσαν το πρωτάθλημα νήσων (ανέβηκαν όλες) συν ... άλλα 16 σωματεία που πριμοδότησε η ΕΟΚ από τις τοπικές ενώσεις. Το γιατί και το πως, τα κριτήρια δηλαδή και κυρίως τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση δεν εδέησε να μας το εξηγήσει. Τριάντα εφτά ομάδες κέρδισαν την άνοδό τους στην Γ Εθνική. Θαυμάσια!
Ένας αντίστοιχος γιγαντισμός παρατηρήθηκε και στην Α2 Γυναικών, η οποία από 23 ομάδες που είχε φέτος, του χρόνου θα φιλοξενήσει ... 43, ζωή να' χουν (η Α1 παραμένει πάντως με 14). Η απόφαση της Ε.Ε για αναδιάρθρωση και στις κατηγορίες του γυναικείου προκάλεσε την αντίδραση της Μάσας Φασούλα μέλος της επιτροπής πρωταθλήματος γυναικών υποστηρίζοντας ότι ποτέ της δεν συμμετείχε (και δεν κλήθηκε) να πάρει μέρος σε συνεδρίαση που έκανε τις ανάλογες εισηγήσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή. Θεώρησε μάλιστα την εισήγηση καταστροφική για το γυναικείο μπάσκετ και υπέβαλλε την παραίτησή της..
Αποσκίτης: "Καλύτερα να την ακύρωναν..."
Επί του θέματος τοποθετήθηκε, μέσω του Contra.gr, ο Δημήτρης Αποσκίτης. Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και νυν επικεφαλής των υποδομών του Μίλωνα σχολίασε: "Δεν βλέπω να υπάρχει καμιά λογική σε όλες αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν κατά τη γνώμη μου αρκετά πρόχειρα. Κυρίως ενοχλεί αυτό το "δεν αντικαθίσταται η ομάδα που δηλώνει αδυναμία να ανέβει" με αποτέλεσμα να δημιουργούνται από τώρα ερωτηματικά για το πως τελικά θα συγκροτηθούν οι κατηγορίες. Επίσης έγιναν αδικίες στην τελική επικύρωση των βαθμολογιών και ανέβηκε ένας υπερβολικός αριθμός σωματείων, χωρίς επαρκείς εξηγήσεις. Το ότι έρχονται εκλογές οδηγεί σε άλλου είδους εκτιμήσεις και συμπεράσματα..."
Τι έπρεπε να συμβεί κατά τη γνώμη του: "Νομίζω ότι στη χρονιά έπρεπε να μπει μια παύλα. Να μην ανέβει και να μην πέσει κανείς. Απλά να ... επαναληφθεί. Πολλοί υποστηρίζουν ότι έτσι θα πήγαινε στράφι μια προσπάθεια μερικών ομάδων, που είχαν φτάσει ένα βήμα πριν από την άνοδο την οποία θα την έπαιρναν και τυπικά, αν ολοκληρωνόταν το πρωτάθλημα. Από την άλλη, όμως, αν κάποιος είναι πράγματι τόσο καλός, μπορεί να επαναλάβει την πορεία του την επόμενη σεζόν..."
Σορώτος: "Μήπως να παίζαμε;"
Ο Κώστας Σορώτος, προπονητής του Αιγάλεω στη Β Εθνική έμοιαζε λίγο μπερδεμένος με τα όσα διάβασε: "Δεν έχω καταλάβει ακόμη το τι ακριβώς θα συμβεί, ή μάλλον πως ξαφνικά ένα καλό πρωτάθλημα όπως η Β Εθνική, να γίνεται άνω-κάτω. Κι ενώ ανέβηκαν δεν ξέρω κι εγώ πόσοι σύλλογοι, το Αιγάλεω που ήταν στην 3η θέση της βαθμολογίας στο νότιο όμιλο, δεν έχουμε κανένα μπόνους σε περίπτωση άρνησης η αδυναμίας να στελεχωθεί η Α2...."
Ο έμπειρος κόουτς είχε δηλώσει από καιρό ότι έπρεπε να εξαντληθούν τα περιθώρια να κριθούν τα πρωταθλήματα στο γήπεδο: "Προφανώς και σέβομαι την απόφαση να διακοπεί η χρονιά, λόγω του κορονοϊού, πιστεύω όμως ότι μπορούσαμε να φανούμε πιο ευέλικτοι. Να περιμένουμε δηλαδή τις εξελίξεις και εν τέλει να παίζαμε μπάσκετ, κάτι που με τις τωρινές συνθήκες θα μπορούσε να συμβεί..."