ΜΠΑΣΚΕΤ

Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία: Το ‘μη χείρον βέλτιστον’ είχε πολύ Γιάννη

Προφανώς μια αγχωτική πρόκριση στην ελίτ των 16 του Παγκοσμίου είναι προτιμότερη από το 'βασανιστήριο' των αγώνων κατάταξης. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με το πιο παραγωγικό παιχνίδι του Γιάννη Αντετοκούνμπο (24 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα).

Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία: Το ‘μη χείρον βέλτιστον’ είχε πολύ Γιάννη
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προτού καρφώσει με μανία την μπάλα στο καλάθι των Νεοζηλανδών Eurokinissi Sports

Πριν από 3,5 χρόνια ο Κόρι Γουέμπστερ υπέγραφε για τρία ματς στον Κόροιβο Αμαλιάδας, γιατί δεν είχε τι άλλο να κάνει, και σκόραρε 19 πόντους στο σύνολο με 8/37 εντός πεδιάς. Στα 23 του, τη σεζόν 2014-15, ο Ρομπ Λο (ως απόφοιτος του Σεντ Λούις) ήταν ένας αναλώσιμος ψηλός του ΚΑΟΔ (7.5 πόντοι ανά 20 λεπτά). Μέχρι σήμερα ο Φοτού δεν έχει αγωνιστεί σε δημοφιλέστερη ομάδα από τη Σαραγόσα Την ίδια εποχή ο Πρίντεζης, ο Σλούκας, ο Παπανικολάου είχαν ήδη έναν ευρωπαϊκό τίτλο στο βιογραφικό τους, ο Καλάθης ήταν στο ροτέισον των Μέμφις Γκρίζλις όντας εκ των πιο ‘εγκεφαλικών’ γκαρντ στην Ευρώπη, και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εξελισσόταν ως ένα από τα πιο ελκυστικά πρότζεκτ του ΝΒΑ, φτάνοντας, μετά το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη (2017), να κρατά το αγαλματίδιο του MVP.

Μια άνευ πίεσης επικράτηση επί της Νέας Ζηλανδίας θα έπρεπε να επικυρώσει τη συνέχεια της Εθνικής μπάσκετ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Σ’ ένα νέο διαμορφωμένο όμιλο της Σενζέν με Αμερικανούς, Τσέχους (που πέταξαν εκτός τους Τούρκους) και την… ήττα από τους Βραζιλιάνους, στο κυνήγι μιας εκ των πρώτων δύο θέσεων που οδηγεί στο επόμενο check point και στο πρώτο νοκ άουτ. Η παράδοση ήταν, ούτως ή άλλως, σαρωτική για τα ελληνικά χρώματα και παράδοξο να μην διευρυνθεί. Το παραδέχονταν όλοι.

Η απλοποίηση των πραγμάτων, που έφερε το λυτρωτικό 103-97 και απέτρεψε το μέγα κάζο του 17-32, καθυστέρησε αναίτια. Χρειάστηκε ένα μακρινό σουτ του Νικ Καλάθη λίγο πριν από το 38′ και δυο χαμένες βολές του έτερου Γουέμπστερ, του Τάι της Γαλατάσαραϊ, στην επόμενη φάση για να αποδεχθούν τη μοίρα τους οι Νεοζηλανδοί, παρόλο που δεν άφησαν το ματς ως το τελευταίο δευτερόλεπτο, προκαλώντας μάλιστα φασαρία στο φινάλε. Ο ‘Greek Freak’, βρίσκοντας περισσότερους χώρους, είχε 7 προσωπικούς από τους πρώτους 11 της Ελλάδας και 24 συνολικά (με 11/15 βολές) στην πιο παραγωγική εμφάνισή του. Πιο χαρακτηριστική φάση απ’ αυτήν δεν θα δεις. Ριμπάουντ, κατέβασμα και κάρφωμα.

Ο Σλούκας μοίρασε 7 ασίστ, ο Παπαπέτρου ευστόχησε με 67% πίσω από το τρίποντο (4/6) όταν στα προηγούμενα είχε 17% (1/6), ο Λαρεντζάκης και ο Θανάσης έφεραν την απαιτούμενη ενέργεια από τον πάγκο, δίνοντας παράλληλα σκορ στην επίθεση – κυρίως ο δεύτερος. Η ομάδα έτρεχε στο ανοικτό γήπεδο και λειτουργούσε πιο έξυπνα στο ‘5-5’ με κίνηση μακριά από την μπάλα, έξτρα πάσες στο κατάλληλο timing, ολόσωστες αποστάσεις και ελεύθερα σουτ (που έμπαιναν). Ιδανικές συνθήκες, θα έλεγες.

Αν ψάξεις την αργοπορία της εξουδετέρωσης των Νεοζηλανδών, θα σταθείς στην αδυναμία διαχείρισης των διαφορών. Να ‘ταν αυτό απόρροια της ‘χάκα’, του πολεμικού χορού που δίνει έξτρα δύναμη στους Νεοζηλανδούς, δεν τους αφήνει να παραδοθούν και τρομάζει τον αντίπαλο; Ποιος ξέρει; Οι Έλληνες διεθνείς παρακολουθούσαν ευλαβικά την ιεροτελεστία. Δεδομένα πάντως το 31-21 έγινε 45-40, όταν ο ασταμάτητος Κόρι Γουέμπστερ είχε 19 πόντους με σουτ απ’ οπουδήποτε. Αργότερα το 64-51 έγινε 70-66, διότι ο Γιάννης βρέθηκε στον πάγκο και, ωσότου επανέλθει, χάθηκε το μομέντουμ. Πριν από το φινάλε δε το 80-68 έγινε 88-83, αφού θεωρήθηκε πως ο αγώνας είχε τελειώσει πριν από την ώρα του.

Ο Σλούκας είχε εξηγήσει πως “η Νέα Ζηλανδία είναι μια τρελή ομάδα που σουτάρει ασύστολα“, αλλά ουδείς βρέθηκε να χαλιναγωγήσει την έξη των ‘ταλ μπλακς’ στο επιθετικό σκέλος. Ο Γουέμπστερ έφτασε να σκοράρει 31 έχοντας πάρει 18 σουτ. Ούτε ο (ήρωας όλων μας) Πέρο Κάμερον είχε τόσους στο καλύτερο τουρνουά των Νεοζηλανών, το 2002 στην Ινδιανάπολη και ο μονάχα ο Κερκ Πένι έφτασε σε τέτοια επίπεδα το 2010 στην Τουρκία, όταν είχε φιλοδωρήσει με 37 τους Λιθουανούς (και μ.ο 24.7 πόντους ανά ματς). “Κακώς χαλαρώναμε μόλις ανεβάζαμε το σκορ“, δεν κρύφτηκε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος που θα ευχόταν καλύτερη διαχείριση των καταστάσεων. Διότι “τους αφήσαμε περιθώρια να λειτουργήσουν” και να επιδιώξουν την έκπληξη. Ενδεχομένως ευθύνεται το βάρος που όπως παραδέχθηκε ο Ιωάννης Παπαπέτρου “δημιουργούμε μόνοι μας“.

Ποτέ πάντως η Εθνική κινδύνευσε τόσο ώστε να χάσει το προβάδισμά της και να ‘στριμωχτεί’. Τα πολλά φάουλ που κέρδισε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η αύξηση του σκορ άφησε τους Νεοζηλανδούς να κυνηγούν δίχως να φτάνουν. Όλα μέλι-γάλα δηλαδή; Όχι απαραίτητα. Η Εθνική έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις στη β’ φάση. 1η υποχρέωση: να βελτιώσει την άμυνα στην μπάλα. 2η υποχρέωση: να κυνηγήσει το 2/2 για να στρώσει το δρόμο της. 3η υποχρέωση: να διαβάσει όσο καλύτερα γίνεται τους Αμερικανούς ενόψει της μάχης του Σαββάτου. Στις 15:30. “Κανείς δεν είναι αήττητος ή άτρωτος“, ανέφερε ο Παπαπέτρου, αρκεί βέβαια να “ελέγξουμε το ρυθμό και να τους κόψουμε το ελεύθερο παιχνίδι“, όπως υπερθεμάτισε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Μόνο τότε θα συμβεί ότι πριν από 13 χρόνια στη Σαϊτάμα. Γιατί όχι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK