Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία: Μια ανατρεπτική συνάντηση γεύσεων
Με αφορμή την αναμέτρηση Ελλάδας-Νέας Ζηλανδίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ρίχνουμε άπλετο φως σε μια ανατρεπτική γευστική συνάντηση: Barbie εναντίον Burger!
Αυτές τις μέρες θα διαβάσετε δεκάδες άρθρα για την αγωνιστική εικόνα της Εθνικής Ελλάδας, για την απόδοση των παικτών, τους αντιπάλους, τις σημαντικότερες στιγμές. Εμείς, όμως, είμαστε εδώ για έναν άλλον πολύ σημαντικό λόγο. Για κάθε μία από τις 3 πρώτες αναμετρήσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματός μας, έχουμε ένα άχαστο γευστικό combo που δημιουργήσαμε, αντλώντας έμπνευση από τις αντιπάλους μας, αλλά και από τις γεύσεις της δικής μας χώρας. Μέχρι στιγμής, έχουμε πραγματοποιήσει δυο επικές γευστικές συναντήσεις, με την κουζίνα της Βραζιλίας και του Μαυροβουνίου, με αφορμή τους σχετικούς αγώνες της Εθνικής και σειρά έχει η επόμενη αντίπαλος, Νέα Ζηλανδία.
Κοινός πρωταγωνιστής και των 3 γαστρονομικών ταξιδιών; Τα ψωμιά Κατσέλης, σε 3 διαφορετικές και απόλυτα φανταστικές εκδοχές, ιδανικοί σύμμαχοι για το snacking σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.
O αγώνας της Εθνικής μας με τη Νέα Ζηλανδία, αν ήταν χαρακτήρας τηλεοπτικής σειράς, θα ήταν αυτός που πάντα φέρνει το γέλιο και αποφορτίζει την ένταση, όπως ήταν πχ. ο Στιβ του Μπέβερλι Χιλς ή ο Τσάντλερ Μπινγκ στα Φιλαράκια. Η διαφορά δυναμικότητας της Εθνικής μας από τη Νέα Ζηλανδία είναι σαφής. Πρόκειται για μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από παίκτες που παίζουν στα πρωταθλήματα Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, με μοναδικές εξαιρέσεις τους Τάι Γουέμπστερ και Ισάακ Φοτού, που αγωνίζονται σε Τουρκία και Γερμανία αντίστοιχα. Το ‘Νεοζηλανδός μπασκετμπολίστας’ μοιάζει φαινομενικά με σύγχρονο ανέκδοτο και η μοναδική μας αναμέτρηση στο παρελθόν, για το προολυμπιακό τουρνουά του 2008, έχει αποδείξει του λόγου το αληθές. Η Εθνική μας, με Βασίλη Σπανούλη, Γιώργο Πρίντεζη, Κώστα Τσαρτσαρή, Νίκο Χατζηβρέττα, είχε επικρατήσει 75-48 με άνεση. Από εκείνον τον αγώνα, πάντως, μπορούμε να κρατήσουμε στη μνήμη μας τον μαγικό τελετουργικό χορό ‘haka’.
Επιστρέφοντας στο σήμερα και στην αναμέτρηση της Εθνικής με τους Νεοζηλανδούς, ο μοναδικός κίνδυνος που μπορεί να προκύψει από αυτό το ματς για την Εθνική μας θα είναι η έλλειψη σοβαρότητας, η υποτίμηση του αντιπάλου, η ‘ελαφριά’ διαχείριση του αγώνα, που ενδεχομένως δώσει ηθικό στον αντίπαλο και προκαλέσει την έκπληξη. Η σοβαρή Ελλάδα μπορεί να κερδίσει αυτό το ματς, κάνοντας συντήρηση δυνάμεων και ξεκουράζοντας παίκτες-βαριά χαρτιά, όπως ο Πρίντεζης, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Νικ Καλάθης.
Στο γήπεδο της γεύσης και του next level snacking βέβαια, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Εδώ, το ψωμί Κατσέλης γίνεται ένας υπερ-νόστιμος διάδρομος προσγείωσης για τις γεύσεις της κουζίνας αυτής της μακρινής χώρας από την Ωκεανία.
Πάνω σε ένα ψωμί Κατσέλης, η Ελλάδα θα συναντήσει τη Νέα Ζηλανδία, σε ένα combo γευστικών περιπλανήσεων χωρίς σύνορα.
Οι δυο συνταγές ξεχωριστών sandwich που θα μας απασχολήσουν, είναι οι εξής:
Νέα Ζηλανδία – barbecue (ή barbie όπως το λένε) με λουκάνικα και κοτόπουλο ψητό
- 2 τμχ ψωμί sandwich
- 30γρ (2κτσ) ketchup
- 30γρ (2κτσ) μουστάρδα
- 2 λουκάνικα
- 100γρ φιλέτο κοτόπουλο
- 50 γρ βούτυρο μισό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 100γρ άσπρο λάχανο ψιλοκομμένο
Αλείφουμε το εσωτερικό των ψωμιών με ketchup και μουστάρδα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τα λουκάνικα, το κοτόπουλο φιλέτο, το κρεμμύδι και το λάχανο και ψήνουμε ανακατεύοντας συνέχεια.
Αφαιρούμε από το τηγάνι τα υλικά και κόβουμε το κοτόπουλο σε φέτες.
Μοιράζουμε το κοτόπουλο, το λουκάνικο και τα υπόλοιπα λαχανικά στα δύο sandwich και σερβίρουμε.
Βurger με ελληνικό μπιφτέκι, κρέμα γραβιέρας και μαριναρισμένα τοματίνια
- 1 τμχ ψωμί burger 180gr μοσχαρίσιος κιμάς
- 2 κτσ (20γρ) ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- μισό ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα αλάτι ψιλό
- 60ml (4κτσ) ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
- 50γρ (4κτσ) κρέμα γραβιέρας
- 6 τοματίνια κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 20 φύλλα ρόκα baby
- μισή σκελίδα σκόρδο
- 100ml κρέμα γάλακτος
- 50γρ τυρί κρέμα
- 50γρ γραβιέρα τριμμένη
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να λιώσει η γραβιέρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μοσχαρίσιο κιμά, το μισό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το αλάτι.
Πλάθουμε τον κιμά σε μπιφτέκι.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το μπιφτέκι και από τις δύο πλευρές και το τελειώνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 160 βαθμούς.
Ανακατεύουμε καλά τα τοματίνια σε ένα μπολ, με το ελαιόλαδο, το σκόδρο, αλάτι και πιπέρι.
Στη βάση του ψωμιού βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, συνεχίζουμε με τη ρόκα, το μπιφτέκι, την κρέμα γραβιέρας και τα μαριναρισμένα τοματίνια.