Ελλάδα – Μαυροβούνιο: Το γευστικό combo της μεγάλης νίκης
Η αναμέτρηση Ελλάδας - Μαυροβουνίου για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ένας άχαστος γευστικός συνδυασμός με έμπνευση από τον αντίπαλο της Εθνικής, αλλά και από τις δικές μας γεύσεις. Ποιος θα νικήσει;
Αυτές τις μέρες, θα διαβάσετε δεκάδες άρθρα για την αγωνιστική εικόνα της Εθνικής Ελλάδας, για την απόδοση των παικτών, τους αντιπάλους, τις σημαντικότερες στιγμές. Εμείς, όμως, είμαστε εδώ για έναν άλλον πολύ σημαντικό λόγο. Για κάθε μία από τις πρώτες 3 αναμετρήσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, έχουμε ένα άχαστο γευστικό combo που δημιουργήσαμε, αντλώντας έμπνευση από τις αντιπάλους μας αλλά και από τις γεύσεις της δικής μας χώρας. Πρωταγωνιστής; Τα ψωμιά Κατσέλης, σε 3 διαφορετικές και απόλυτα φανταστικές εκδοχές, ιδανικοί σύμμαχοι για το snacking σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το Μαυροβούνιο καταρχάς αποτελεί μια σημαντική σελίδα στο βιβλίο των μπασκετικών αναμνήσεων. Αν υπάρχει ένας παίκτης – ορόσημο που έχει συνδεθεί τόσο με τη σύγχρονη μπασκετική ιστορία του Μαυροβουνίου, όσο και με το ελληνικό μπάσκετ των ανθισμένων, λαμπερών 90s, αυτός δεν είναι άλλος από τον Ζάρκο Πάσπαλι. Ο παίκτης που ήρθε στην Ελλάδα το 1991 και με έγινε μπροστάρης στην αναγέννηση του Ολυμπιακού, για να βρεθεί αργότερα και στον Παναθηναϊκό μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, αλλά και στους Πανιώνιο και Άρη, μπορεί να έχει στις φλέβες του του σερβό-κροάτικο αίμα, αλλά στις αναμνήσεις όσων αγάπησαν την Α1 των 90s, ήταν σχεδόν Έλληνας.
Μαζί με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, τον Βλάντε Ντίβατς, τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, τον Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, και ακόμα πολλούς σπουδαίους παίκτες, σχημάτισαν μια ονειρεμένη εθνική Γιουγκοσλαβίας, η οποία στο Ευρωμπάσκετ 1995 στην Αθήνα είχε καταφέρει να υποτάξει την Εθνική μας, ύστερα από ένα μυθικό, αλησμόνητο ματς. Στη συνέχεια, τα όνειρα συνάντησαν την κυνική πολιτική πραγματικότητα και η περαιτέρω διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας προκάλεσε τη δημιουργία του κράτους του Μαυρουβουνίου.
Σήμερα, το Μαυροβούνιο θυμίζει αμυδρά εκείνη την ομάδα – φόβητρο της Γιουγκοσλαβίας, με τον NBAer Νίκολα Βούτσεβιτς (Ορλάντο Μάτζικ), τον Μάρκο Τοντόροβιτς (Χίμκι), τον Νίκολα Ιβάνοβιτς (Μπουντούτσνοστ) και τον Ταιρίς Ράις να πρωτοστατούν στη δημιουργία μιας ομάδας που συνδυάζει δύναμη στη ρακέτα και ικανότητα στο περιφερειακό σουτ. Η Εθνική μας, αν παρουσιαστεί συγκεντρωμένη στον στόχο της νίκης, αν αναδείξει στο παρκέ την υπεροπλία της στις θέσεις των φόργουορντ/σέντερ με τους στρατηγούς Γιώργο Πρίντεζη, Γιάννη Μπουρούση να έχουν στο πλευρό τους, τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Ιωάννη Παπαπέτρου, Κώστα Παπανικολάου, Γιώργο Παπαγιάννη, Παναγιώτη Βασιλόπουλο, θα καταφέρει να πάρει εύκολα ή δύσκολα την πρώτη νίκη στη φάση των ομίλων.
Η πρόβλεψή μας για το αποτέλεσμα του αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με το Μαυροβούνιο ‘φωτογραφίζει’ το γαλανόλευκο φαβορί, χωρίς όμως να παραβλέπει την πιθανότητα έκπληξης. Τι γίνεται όμως στη ‘μάχη’ της κουζίνας; Το Μαυροβούνιο, αν και γεωγραφικά δεν απέχει πολύ από τη χώρα μας, στο ζήτημα του snacking, μοιάζει σαν ένας άλλος, μαγικός κόσμος. Το ψωμί Κατσέλης, στις 3 διαφορετικές εκδοχές του, μοιάζει με ένα ιδανικό, ουδέτερο ‘γήπεδο’ γεύσης. Ένα γήπεδο που πάντα δίνει ξεκάθαρα αποτελέσματα και ‘νίκες’ στη γεύση. Είναι αυτό που ξεπροβάλλει όταν με ένα μαχαίρι κουζίνας το ανοίγεις στα δυο και μπορεί να χωρέσει και να αγκαλιάσει αλλαντικά, τυριά, κάθε λογής γλυκιά, γλυκόξινη και αλμυρή σος, μπαχαρικά και όποια άλλη γευστική ιδέα βρίσκεται μέσα στην κουλτούρα του φαγητού μιας χώρας.
Ο αγώνας αρχίζει με τα υλικά-σημεία αναφοράς της γευστικής κουλτούρας κάθε χώρας. Παρατάσσονται στο παρκέ και αναμένουν να πάρουν τη θέση τους μέσα σε ένα ψωμί Κατσέλης. Η πρόκληση έχει ως εξής: δύο συνταγές για χορταστικό sandwich, η κάθε μια με έμπνευση από την κουζίνα κάθε χώρας, μια γευστική αναμέτρηση με σημείο αναφοράς τις μάχες του Μουντομπάσκετ. Δοκίμασε να φτιάξεις και τις δυο υπέρ-απλές και εξωπραγματικά νόστιμες συνταγές. Το ταξίδι τώρα αρχίζει.
Μαυροβούνιο – σάντουιτς με προσούτο και κατσικίσιο τυρί
- 1 τμχ ψωμί sandwich
- 30γρ (2κτσ) πάστα ψητής πιπεριάς – χαρίσα
- 2 φέτες κατσικίσιο τυρί
- 4 φέτες προσούτο
- 10 γρ (1κτσ) βούτυρο
Αλείφουμε το βούτυρο εσωτερικά στο ψωμί του sandwich.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και δίνουμε ένα ωραίο καστανό χρώμα στο ψωμί.
Στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε το κατσικίσιο τυρί και από τις 2 πλευρές.
Αλείφουμε την πάστα πιπεριάς στο εσωτερικό του ψωμιού.
Στην μία πλευρά τοποθετούμε το κατσικίσιο τυρί και μοιράζουμε από πάνω το προσούτο.
Club sandwich με καγιανά και σαλάμι αέρος
- 3 φέτες ψωμί τοστ XXL
- 40γρ (3κτσ) βούτυρο
- 20 φύλλα ρόκα baby
- 6 φέτες σαλάμι αέρος
- 100γρ χαλούμι σε φέτες
- 150γρ καγιανάς Καγιανάς
- 2 αβγά
- 1 τομάτα στον τρίφτη
- 30ml (2 κτσ) ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι ψιλό
- λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ψήνουμε για λίγο την τριμμένη τομάτα με το ελαιόλαδο να μειωθούν τα υγρά, σπάμε μέσα τα αβγά, ανακατεύουμε μέχρι να σφίξουν τα αβγά και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Αλείφουμε με το βούτυρο και τις 3 φέτες τοστ.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και δίνουμε χρώμα στο ψωμί.
Στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε και τις 2 φέτες από το χαλούμι μέχρι να πάρουν χρώμα.
Στη μία φέτα του τοστ βάζουμε τη ρόκα.
Στην άλλη μοιράζουμε τις φέτες από το ψητό χαλούμι και από πάνω απλώνουμε τον καγιανά.
Πάνω από την ρόκα απλώνουμε ομοιόμορφα τις φέτες σαλάμι.
Κλείνουμε και κόβουμε στα τέσσερα.
Καλή απόλαυση. Ραντεβού σε 2 ημέρες με άλλη μία γευστική πρόταση για το παιχνίδι της Ελλάδας με την Βραζιλία.