ΜΠΑΣΚΕΤ

Ελλάδα-Μαυροβούνιο: Ο αρχηγός Γιάννης βούτηξε πρώτος

Όταν ο πιο έμπειρος παίκτης της ομάδας, με τις περισσότερες συμμετοχές (170) που παίζει στην Εθνική από το 2005, κάνει την πρώτη βουτιά, όλα βαίνουν καλώς στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον κάπτεν Μπουρούση που πέρσι έβγαλε κάρτα απεριόριστων διαδρομών στο Πεκίνο-Αθήνα, για να παίξει στα προκριματικά...

Ελλάδα-Μαυροβούνιο: Ο αρχηγός Γιάννης βούτηξε πρώτος
Κορυφαίος όταν χρειαζόταν ο Γιάννης Μπουρούσης Eurokinissi Sports

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο πιο θεαματικός, ο Γιώργος Πρίντεζης ο πιο αποτελεσματικός, αλλά αν η Εθνική Ελλάδας απλοποίησε από νωρίς τα πράγματα σε αυτήν την εύκολη πρεμιέρα και τη νίκη με 85-60 επί του Μαυροβουνίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οφείλει σίγουρα και στον αρχηγό της. Ο Γιάννης Μπουρούσης, στην 170ή εμφάνισή του με τη γαλανόλευκη (έχει περάσει ήδη στην πρώτη δεκάδα των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές ξεπερνώντας μάλιστα τον Νίκο Γκάλη), ήταν καταλυτικός. Από τους 12 που έβαλε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος είχε την πιο δύσκολη αποστολή, καθώς έπρεπε να μαρκάρει τον καλύτερο παίκτη των αντιπάλων (Νίκολα Βούτσεβιτς). Μπορεί στην πρώτη μονομαχία να έκανε φάουλ, ένα πλονζόν όμως και μια άμυνα για να έρθει κλέψιμο και καλάθι στη συνέχεια, ήταν ό,τι έπρεπε για να σιγήσει ο NBAερ των Μαυροβούνιων. Φυσικά, δεν ξέχασε να πετύχει δυο τρίποντα και να τελειώσει το ματς με 12 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα σε 20 λεπτά συμμετοχής.

Προφανώς, ο ‘Μπούρου’ έχει παίξει πολύ πιο σοβαρά ματς στην καριέρα του, όμως, ως κανονικός αρχηγός έδειξε σε όλους πως πρέπει να αντιμετωπίζεις όλα τα ματς. Σοβαρός, μετρημένος, παθιασμένος. Και ψύχραιμος. Τόσο που μπορούσε να πει “ηρέμησε, ρε” στον Θανάση Αντετοκούνμπο, που έκανε σαν τρελός στην πιο εντυπωσιακή φάση του αγώνα (κλέψιμο, ραχιαία ντρίπλα και κάρφωμα του αδερφού του).

Ο Μπουρούσης, που τον χειμώνα έκανε το ταξίδι Κίνα-Ελλάδα, όχι μία αλλά 4 φορές για να παίξει στους 8 από τους 12 προκριματικούς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι ο άνθρωπος που συνδέει τις δυο εποχές της Εθνικής. Παρών (έστω και ως ρούκι) το 2005 στο χρυσό μετάλλιο του Ευρωμπάσκετ, από τότε είναι διαρκώς παρών (μόνη η απουσία το 2006, όταν δεν ήταν στην ομάδα της Ιαπωνίας) σε όλα τα μεγάλα ραντεβού. Έχει παίξει σε Ευρωμπάσκετ, Παγκόσμια Πρωταθλήματα και ολυμπιακά τουρνουά.

Κι όμως. Ο βετεράνος της ομάδας, ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές απ’ όλους, έκανε την πρώτη… βουτιά. Αν ο αρχηγός βουτάει, πως να μην μπει μετά ο Γιώργος Παπαγιάννης και να μη τα δώσει όλα. Ο μικρός έδωσε ρεσιτάλ (15π-8ρ) και αίφνης από το ‘5’ η Ελλάδα πήρε 27 πόντους και κυριάρχησε απόλυτα απέναντι σε μια φροντ-λάιν που ήταν το μοναδικό σημείο που ενδεχομένως να προβλημάτιζε την Εθνική ομάδα, πριν από το τζάμπολ.

Η πρεμιέρα κύλησε ήρεμα. Χωρίς εξάρσεις, με παρόντα ξανά τον Κώστα Σλούκα, τον Γιάννη να ζεσταίνεται για πολύ θεαματική συνέχεια και την σχετική αδυναμία να κυκλοφορήσουμε καλά την μπάλα, όταν στο παρκέ βρίσκεται το ψηλό σχήμα. Εκεί, όμως, τα χέρια και τα κορμιά των Ελλήνων, σχηματίζουν ένα δάσος, ένα ‘Σινικό Τείχος’ καλύτερα, με αποτέλεσμα να μην περνάει ούτε κουνούπι. Ο Σκουρτόπουλος έχει διαλέξει αυτό το σχήμα, για να πάρει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στο αμυντικό κομμάτι, ώστε η ομάδα να κάνει το αγαπημένο παιχνίδι της στο ανοιχτό γήπεδο. Ρισκάρει, γιατί χάνει σε οίστρο και εκτέλεση (κάτι που έχει η Εθνική, όταν παίζει με δυο γκαρντ), ωστόσο κάπου και ο κόουτς θα βρει την ισορροπία. Εξαρτάται και από τον αντίπαλο. Η Βραζιλία, για παράδειγμα, όπως φάνηκε και στην πρεμιέρα, έχει εξαιρετικούς κοντούς. Πολύ πιο ικανούς από τους λίαν αδύναμους του Μαυροβουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ