ΜΠΑΣΚΕΤ

Ελλάδα-Ιταλία: O νόμος του Αντετοκούνμπο και η θλάση του Σλούκα

Ο Χρήστος Μαρμαρινός εξηγεί τι κάνει καλά η Εθνική Ελλάδας και πού χρειάζεται απαραιτήτως βελτιώσεις πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο και ο αθλητικός επιστήμονας, Γιώργος Κακαβάς, τι ακριβώς έχει ο Κώστας Σλούκας και πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να επιστρέψει στα παρκέ.

Ελλάδα-Ιταλία: O νόμος του Αντετοκούνμπο και η θλάση του Σλούκα
Η Εθνική έχει δημιουργήσει και προσπαθεί να επιβάλει το νόμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο Eurokinissi

Ημέρα Παρασκευή, 16 Αυγούστου, περί τους 12.000 ανθρώπους σηκώθηκαν από τους καναπέδες, μπήκαν στα αυτοκίνητα (ή μέσα μεταφοράς) και εμφανίστηκαν στο ΟΑΚΑ, για να παρακολουθήσουν την Εθνική Ελλάδας, στην πρεμιέρα του ‘Ακρόπολις’, τουρνουά που ανήκει στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο (31/8-15/9). Αυτό από μόνο του είναι μια νίκη του σπορ. Εδώ δεν είμαστε για να μετρήσουμε ποσότητες (αν υπήρχαν περισσότεροι ή λιγότεροι σε παλαιότερα ‘Ακρόπολις’), αλλά για να δούμε τι έγινε. Και για να δούμε τι έγινε επικοινωνήσαμε με τον Χρήστο Μαρμαρινό, έναν εκ των 12.000 φιλάθλων που είδαν το 83-63 επί των ‘ατζούρι’, εκ του σύνεγγυς.

Το επί 14 χρόνια μέλος του τεχνικού τιμ του Ολυμπιακού, που δεν θα εργαστεί φέτος στην Ιαπωνία -όπως είχε ανακοινώσει ομάδα, πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία, με το ‘εισιτήριο’ ωστόσο, να παραμένει ‘ανοιχτό’, εξήγησε τους βασικούς άξονες όσων έγιναν στο φιλικό προετοιμασίας με την Ιταλία. Δεν θέλω να σε κουράζω, αλλά είναι ανάγκη να επαναλάβω ότι τα φιλικά προετοιμασίας έχουν ως στόχο να δουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι τι υπάρχει, τι χρειάζεται βελτίωση και τι θα ήταν χρήσιμο να εξαφανιστεί. Υπ’ αυτήν την έννοια, προτείνω να παραμείνει χαμηλά η μπάλα. Δηλαδή, μη τη βάλουμε από τώρα την Εθνική στο βάθρο. Όχι ότι δεν μπορεί να φτάσει εκεί, αλλά ακόμα δεν είναι εκεί. Πάμε παρακάτω, δηλαδή στην ανάλυση του ειδικού.

Το πρώτο ‘κλειδί’

“Έχουμε πολύ καλή ομάδα στο ανοιχτό γήπεδο, καθώς το ρόστερ διαθέτει πολλούς καλούς finishers στο ανοιχτό γήπεδο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου των ριμπάουντ, ενώ δημιουργούνται deflections στην άμυνα. Oι παίκτες μπορούν να κλείσουν τους διαδρόμους σε αντιπάλους που είναι καλοί στη δημιουργία. Δηλαδή, μπορούν να ‘μικρύνουν’ το γήπεδο. Υπάρχει ένα ζήτημα, όταν ο αντίπαλος σουτάρει. Η Εθνική, από ό,τι φάνηκε σε αυτό το δείγμα, παίζει πολύ ‘κλειστά’. Δηλαδή, μπαίνουν όλοι μέσα και αφήνουν τα σουτ. Όταν αυτά δεν βρίσκουν στόχο, οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου παίρνουν εύκολο ριμπάουντ, εξίσου εύκολα βγαίνουν στον αιφνιδιασμό και δημιουργούν σερί. Αυτό είναι κλειδί”.

Τι γίνεται όταν οι αντίπαλοι έχουν καλή κυκλοφορία και ελεύθερο, εύστοχο τρίποντο;

“Εκεί, βάσει της σημερινής εικόνας, θα υπάρξει θέμα, γιατί δεν υπάρχει ριμπάουντ και transition. Υπάρχει μια παθογένεια στο σετ παιχνίδι, στο πέντε εναντίον πέντε. Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσει η Ελλάδα αντιδράσεις στο σετ παιχνίδι, στοιχείο που κρίνει τα do or die παιχνίδια. Αν δεις τους σκόρερ, οι Κώστας Παπανικολάου και Ιωάννης Παπαπέτρου είναι καλοί στα τελειώματα στο ανοιχτό γήπεδο, ο Γιώργος Πρίντεζης θα πάρει φάσεις στο ποστ και θα τελειώσει γενικά, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης φαίνεται να μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες στο ελεύθερο παιχνίδι. Αν δεν παίξει ωστόσο, ο Κώστας Σλούκας θα υπάρχει πρόβλημα στην επίθεση”.

Μια στάση εδώ για να εξηγήσουμε τι έπαθε ο Σλούκας.

Η ενημέρωση που υπήρξε, αναφέρει πως ο Σλούκας διαγνώστηκε με αιμάτωμα και θλάση γαστροκνήμιου, στοιχεία που έδειξε η μαγνητική τομογραφία. Για να μάθουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, το Contra.gr επικοινώνησε με τον αθλητικό επιστήμονα Γιώργο Κακαβά, ο οποίος έχει κάνει το διδακτορικό του πάνω στις θλάσεις “που είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα στον παγκόσμιο επαγγελματικό αθλητισμό -υπάρχει επιδημία” και έχει δημιουργήσει εργαλείο που προειδοποιεί για τους τραυματισμούς των αθλητών. Το γαστροκνήμιο λοιπόν “έχει 3 μύες -το πέλμα, τον αχίλλειο και τη γάμπα έως πίσω στο γόνατο- οι οποίοι συνδέονται ανατομικά. Και μπορεί να προκύψει το πρόβλημα και από το γόνατο. Το λέω αυτό, γιατί ο Σλούκας έχει υποβληθεί σε επέμβαση στο γόνατο κι αν ήμουν ο γιατρός του, θα το τσέκαρα και αυτό”.

Η θλάση εν τω μεταξύ, έχει δυο είδη: “Οι τελευταίες μελέτες έχουν προχωρήσει τη διάγνωση από ‘θλάση πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού’, προκειμένου να υπάρχει ένας πιο ξεκάθαρος οδηγός. Η ομοσπονδία στίβου, το The Munich Classification που συνεργάζεται με τη FIFA και το hub της Μπαρτσελόνα έκαναν ξεχωριστές έρευνες και κατέληξαν στο ότι αν δεν υπάρχουν ακτινολογικά ευρήματα (δεν έχει φανεί κάτι στον υπέρηχο ή τη μαγνητική), η θλάση λέγεται functional και ο αθλητής σε μια εβδομάδα είναι πίσω. Το δεύτερο είδος λέγεται pathological και ανάλογα με το μέγεθος της ρήξης και το σημείο, προκύπτει και το διάστημα αποθεραπείας. Είναι ύπουλος τραυματισμός. Ένα τέτοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Μίλος Τεόντοσιτς και αν δεν είσαι προσεχτικός -αν η διάγνωση πάει και έρχεται από το πέλμα, τον αχίλλειο, στη γάμπα, δηλαδή δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα- προκύπτει υποτροπή σε άλλο σημείο και δεν ησυχάζεις ποτέ”.

Δεδομένου ότι δεν ανακοινώθηκε το ακριβές σημείο και το μέγεθος της θλάσης του Σλούκα (“χωρίς να ‘χουμε στα χέρια μας τη μαγνητική”), ακριβής εκτίμηση επιστροφής δεν μπορεί να γίνει. “Παρ’ όλα αυτά, επειδή αναφέρθηκε το αιμάτωμα, σημαίνει πως η θλάση, με τον παλιό χαρακτηρισμό, είναι από δευτέρου βαθμού και πάνω”. Άρα, θα χρειαστεί τον χρόνο του. “Επαναλαμβάνω πως χωρίς να έχω δει τη μαγνητική, δεν μπορώ να προβώ σε ακριβή εκτίμηση. Με όσα προέκυψαν, όμως, τολμώ να πω ότι δύσκολα θα προλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο, υπό την έννοια πάντα πως πρόκειται για έναν ύπουλο τραυματισμό, που πρέπει να προσέξει πολύ, για να αποφύγει υποτροπές”. Προφανώς και η Φενέρμπαχτσε θα ζητήσει ό,τι αφορά στον τραυματισμό -και ενδεχομένως να ‘χει λόγο στον τρόπο και την επίβλεψη της αποθεραπείας.

Επιστρέφουμε στην Εθνική και στον Μαρμαρινό, ο οποίος σχολίασε το ενδεχόμενο να μην προλάβει ο Σλούκας το τζάμπολ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

“Στο σύγχρονο μπάσκετ, η κάθε ομάδα οφείλει να ‘χει 4-5 χειριστές. Η Εθνική έχει δυο, κορυφαίου επιπέδου και ο Σλούκας είναι ο ένας. Που σημαίνει ότι ο Καλάθης θα μείνει μόνος, γεγονός που εμπεριέχει γενικό ρίσκο. Από το να φορτωθεί με φάουλ έως το να τον παίξουν under, για να ‘παίξουν’ με το μυαλό του και να αρχίσει να σουτάρει χωρίς μέτρο. Η διαφορά αυτών με τους Γιάννη Αθηναίου και Αντώνη Κόνιαρη είναι μεγάλη. Σκέψου πως μια ομάδα, σε σετ παιχνίδι, στέλνει δεύτερο και τρίτο παίκτη πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορεί να πάρει την μπάλα στο σωστό σημείο και στον σωστό χρόνο -κάτι που εξαρτάται από τα γκαρντ”.

O νόμος του Γιάννη

Ας εστιάσουμε λοιπόν, στον Αντετοκούνμπο “ο οποίος δεν παίζει ως 3αρι spot up, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ως 4άρι, ενώ στην επίθεση λειτουργεί πολλές φορές ως σέντερ. Του δίνουν την μπάλα στο ποστ και είναι αυτός που ‘τρέχει’ στον αιφνιδιασμό. Φάνηκε να ‘χει και την καθολική αποδοχή ως ο σταρ της ομάδας”. Το παιχνίδι της Εθνικής με τον Greek Freak χωρίζεται σε δυο ‘κομμάτια’. “Το ένα είναι το transition, όπου όπως είδαμε με την Ιταλία, υπάρχει ‘ο νόμος του Γιάννη’. Δηλαδή, στο ανοιχτό γήπεδο, κάνει ό,τι θέλει. Είναι αυτός που παίρνει την μπάλα και όλοι οι άλλοι ανοίγουν, δημιουργούνται διαφορές και έρχεται το θέαμα. Είναι μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού και έχει επιτυχία”. Στο πέντε εναντίον πέντε “ακόμα δεν έχει βρει η ομάδα τρόπο να τον εκμεταλλευτεί, αλλά γι’ αυτό γίνονται τα φιλικά. Φάνηκε πως όπου κι αν είναι ο Γιάννης, δεν ξέρουν πού να πάνε οι άλλοι και δη ο άλλος ψηλός, που τον είδαμε στο ποστ ή στο τρίποντο. Ακόμα δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αρχές. Οι άλλοι κινούνται ελεύθερα. Θα επαναλάβω ωστόσο, πως γι’ αυτό γίνονται τα φιλικά”.

Όταν δεν είναι στο παρκέ ο Αντετοκούνμπο “φάνηκε η έλλειψη χειριστή, ειδικά με τον Σλούκα εκτός. Ο Καλάθης έχει τον ρόλο που ‘χει και στον Παναθηναϊκό. Δηλαδή, κατ’ αρχάς ψάχνει την ασίστ. Είναι ξεκάθαρο ότι κυνηγά να δώσει την πάσα στον ψηλό -και προσπαθεί να δείξει ότι είναι σουτέρ από το πικ εντ ρολ. Αυτή, όμως, δεν είναι μια αξία πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί το σύνολο”.

Ένα θέμα ενδεχομένως να προκύψει και εναντίον της πίεσης “γιατί δεν υπάρχουν πολλοί πικ εντ ρολ παίκτες και χωρίς τον Σλούκα, μένουν ακόμα λιγότεροι”. Δηλαδή, ο Καλάθης. Στα θετικά ανήκουν τα ψηλά σχήματα “με τους Παπαπέτρου και Παπανικολάου στις θέσεις ‘2’ και ‘3’, όταν όμως ο αντίπαλος ‘ρίχνει’ τον ρυθμό, υπάρχει πρόβλημα, γιατί δεν κινούνται καλά μακριά από την μπάλα. Δεν υπάρχει κίνηση στην επίθεση. Κάτι που επίσης, αναμένεται να διορθωθεί μέσω των φιλικών. Για περίπου ένα 8λεπτο η Εθνική έμεινε ‘κολλημένη’ στους 65 πόντους. Και αυτό έγινε γιατί οι παίκτες ήταν στατικοί. Βέβαια, δεν είναι όλοι και για να τρέχουν συνέχεια. Δηλαδή, είδαμε τον Αντετοκούνμπο με τον Μπουρούση και ο τελευταίος έτρεξε σε 1, 2, 3 φάσεις. Δεν μπορεί να τρέχει για ώρα. Είδαμε, επίσης, τον Πρίντεζη στο ποστ και τους άλλους να τον κοιτούν”. Όπως είπε και ο ειδικός και αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να τακτοποιηθεί στα παιχνίδια που απομένουν έως την εκκίνηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ