X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Παναθηναϊκός: Δύσκολο να πετύχει ο επόμενος Βόβορας

Το στοίχημα που έβαλε με τον Γιώργο Βόβορα στην αρχή της χρονιάς χάθηκε για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ο οποίος, όπως πριν από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, έτσι και έπειτα απ' αυτόν, ψάχνει να βρει προπονητή, όμως χωρίς να ξέρει και τι πραγματικά... θέλει.

Ο Γιώργος Βόβορας δεν στέριωσε σαν πρώτος προπονητής του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ετοιμάζεται να βρει τον 8ο προπονητή στη μετά-Ζέλικο Ομπράντοβιτς εποχή και ήδη δημιουργεί ένα ρεκόρ, από την εποχή που το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου έγινε αμιγώς επαγγελματικό (το 1991). Στο ίδιο χρονικό διάστημα (8 χρόνια) θα έχει περισσότερους προπονητές, απ' όσους έψαχνε μέχρι να βρει τον εμβληματικό Ζοτς, που κάθισε στον πάγκο της ομάδας για 13 χρόνια. Ο διάδοχος του Γιώργου Βόβορα θα είναι ο 9ος κατά σειρά κόουτς, που θα βρεθεί στην πρώτη θέση του πάγκου μιας ομάδας η οποία συνήθισε, πλέον, να αλλάζει τους προπονητές σχεδόν κάθε χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012, δηλαδή όταν αποχώρησε ο Ομπράντοβιτς, μόλις σε δυο σεζόν έμεινε ο προπονητής που ξεκίνησε το καλοκαίρι. Ήταν οι σεζόν 2012-2013 με τον Αργύρη Πεδουλάκη και 2017-2018 με τον Τσάβι Πασκουάλ. Σε όλες τις άλλες είχαμε αλλαγές και επιστροφές. Θυμηθείτε:

  • 2012-2013: Αργύρης Πεδουλάκης
  • 2013-2014: Ξεκίνησε ο Πεδουλάκης, αλλά αντικαταστάθηκε από τον Φραγκίσκο Αλβέρτη
  • 2014-2015: Ντούσκο Ιβάνοβιτς, που στο τέλος της χρονιάς έδωσε την σκυτάλη στον Σωτήρη Μανωλόπουλο
  • 2015-2016: Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος δεν στέριωσε και "άλλαξε" με την πρώτη επιστροφή του Πεδουλάκη
  • 2016-2017: Παρότι ξεκίνησε πάλι ο Πεδουλάκης, έδωσε τη θέση του στον Τσάβι Πασκουάλ
  • 2017-2018: Πασκουάλ
  • 2018-2019: Συμπληρώνοντας δυο χρόνια στον πάγκο της ομάδας, ο Πασκουάλ αποχώρησε και εμφανίστηκε ο Ρικ Πιτίνο
  • 2019-2020: Ο Πεδουλάκης κάθισε για 3η φορά στον πάγκο, δεν μακροημέρευσε και εν τέλει αντικαταστάθηκε εκ νέου από τον Πιτίνο!
  • 2020-2021: Ο Βόβορας, που τα προηγούμενα χρόνια είχε διατελέσει για κάποια ματς υπηρεσιακός προπονητής (πριν βρεθεί ο επόμενος κόουτς), ξεκίνησε τη χρονιά, άντεξε 3 μήνες και ήδη ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ αναζητά τον διάδοχό του...

Η χρονική περίοδος των 9 σεζόν μετά τον Ομπράντοβιτς συμπίπτει με εκείνη πριν από τον προπονητή-τοτέμ στην ιστορία των "πρασίνων". Και τότε υπήρχε μια... διαρκής αναζήτηση, μέχρι το καλοκαίρι του 1999 ο Παύλος Γιαννακόπουλος να πετύχει διάνα επιλέγοντας τον Σέρβο (ενώ αρχικά υπήρχε συμφωνία και με τον Γιάννη Ιωαννίδη)!

Από το 1991, όταν οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι ανέλαβαν εξ ολοκλήρου το "πράσινο" μπάσκετ (στη μετατροπή του σε Τμήμα Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών), έψαχναν να βρουν έναν προπονητή, που θα τους οδηγούσε στον παράδεισο. Οι αλλαγές ήταν ίδιες, αν και όχι τόσο συχνές! Για να τους θυμηθούμε, ξεκινώντας από τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς, που είχε κατακτήσει την Ευρωλίγκα δυο φορές ("two cups", όπως έλεγε και ο ίδιος)

  • 1991-1992: Ζέλικο Παβλίσεβιτς
  • 1992-1993: Παβλίσεβιτς
  • 1993-1994: Ο Παβλίσεβιτς ξεκίνησε και την 3η σεζόν, αλλά αντικαταστάθηκε από τον Κώστα Πολίτη
  • 1994-1995: Ο αείμνηστος κόουτς Πολίτης άρχισε τη σεζόν, αλλά τη θέση του πήρε ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου
  • 1995-1996: Μπόζινταρ Μάλκοβιτς
  • 1996-1997: Ο Μάλκοβιτς έμεινε και την επόμενη σεζόν, όμως αποχώρησε και έδωσε τη θέση του στον Μιχάλη Κυρίτση
  • 1997-1999: Ο Λευτέρης Σούμποτιτς ήταν ο προπονητής που χάρισε στον Παναθηναϊκό τα δυο πρώτα σερί πρωταθλήματα, παρόλα αυτά το καλοκαίρι του '99 αποχωρούσε και λίγο αργότερα οι Γιαννακόπουλοι υπέγραφαν τον Ομπράντοβιτς

Δεν είναι ακριβώς ίδιες οι χρονικές περίοδοι για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Μοιάζουν, μόνο επειδή οι "πράσινοι" αναζητούσαν ένα κόουτς που θα τους έκανε πανίσχυρους. Στη δεκαετία του '90, παρότι πήραν πρώτοι την Ευρωλίγκα (το 1996), ο Ολυμπιακός πρώτα του Ιωαννίδη και ύστερα του Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν κυρίαρχοι. Ακόμη κι όταν ο Σούμποτιτς πήρε δυο σερί πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό, οι Γιαννακόπουλοι ήθελαν να προχωρήσουν πολύ περισσότερο στην Ευρώπη. Ο Ομπράντοβιτς έμελλε να τους δείξει το δρόμο.

Και στη σύγχρονη εποχή; Γιατί ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ψάχνει να βρει τον προπονητή που θα τον οδηγήσει οριστικά στο επόμενο κεφάλαιο; Οι τίτλοι δεν του έλειψαν σε αυτά τα 9 χρόνια. Η βαριά σκιά του Ομπράντοβιτς σε συνδυασμό με την υποχώρηση του Παναθηναϊκού από την ελίτ της Ευρωλίγκας (εκτός Final-Four από το 2012) έφεραν μια σύγχυση στον οργανισμό των "πρασίνων" για τη θέση του χεντ-κόουτς.

Η περίπτωση του Γιώργου Βόβορα

Είναι ο Βόβορας μια περίπτωση σαν όλες τις άλλες που προηγήθηκαν τα προηγούμενα 9 χρόνια; Όχι ακριβώς. Τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ μπορεί ακόμη να μην τον έχει εκχωρήσει σε άλλον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη, αλλά δεν τον τρέχει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Οι αποφάσεις βαραίνουν τους ανθρώπους που ανέλαβαν το μάνατζμεντ της ομάδας το καλοκαίρι, δηλαδή τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη, αλλά και τον Τάκη Τριαντόπουλο. Από την άλλη, κάποιος μπορεί να παρατηρήσει ότι κι οι 3 ανέλαβαν τον Παναθηναϊκό, ενώ ήδη είχε χριστεί πρώτος προπονητής ο Βόβορας.

Ο 43χρονος κόουτς αποδείχθηκε, εν τέλει, ένα χαμένο στοίχημα για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ενώ η αντιμετώπιση της κρίσης από τους νέους διοικητικούς παράγοντες της ομάδας δεν διέφερε από την πεπατημένη. Ο προπονητής πληρώνει το "μάρμαρο", οι παίκτες ακούνε προειδοποιήσεις και παίρνουν και μήνυμα από τους οργανωμένους οπαδούς. Θα ρωτήσει κανείς, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για μια ομάδα η οποία δείχνει να έχει διαρκή αγωνιστικά προβλήματα και σίγουρα δεν διαθέτει, πλέον, την οικονομική δυνατότητα να αλλάξει παίκτες, που εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να του προσφέρουν τις απαιτούμενες λύσεις;

Και τι θα συμβεί, όμως; Θα έρθει ο νέος προπονητής και ξαφνικά ο Μάρκους Φόστερ θα αρχίσει να σκοράρει κατά βούληση, ο Χάουαρντ Σαντ Ρος θα γίνει... πλέι-μέικερ και ο Ζακ Όγκαστ θα μετατραπεί σε Τιμ Ντάνκαν; Σίγουρα, η αλλαγή στον πάγκο δίνει κίνητρο σε όσους είχαν παραγκωνιστεί ως τώρα να βγουν ξανά στο προσκήνιο. Ωστόσο, δύσκολα ένας νέος προπονητής σε μια ομάδα που δεν έστησε ο ίδιος θα την αλλάξει εξ ολοκλήρου. Με τους αγώνες να είναι συνεχόμενοι, τα χρονικά περιθώρια για δομικές αλλαγές δεν υπάρχουν και συνήθως αυτές μετατίθενται για την επόμενη χρονιά.

Θέμα φιλοσοφίας και στόχων

Ο Βόβορας έχασε τη δουλειά του όχι για το 5-11 στην Ευρωλίγκα ή την ήττα από το Λαύριο για τη Stoiximan.gr Basket League. Στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς θέλουν, ώστε να βρουν και τον προπονητή που δεν θα είναι σίγουρο ότι θα φύγει. Στα ρεπορτάζ που διέρρευσαν από τις ομιλίες της διοίκησης στους παίκτες, διαβάσαμε ότι "είναι ανεπίτρεπτο για μια ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, να δέχεται σε ένα ημίχρονο 61 πόντους από το Λαύριο" και πως "δεν ζητάμε να πάρουμε την Ευρωλίγκα, αλλά το πρωτάθλημα και το κύπελλο παραμένουν στόχοι της ομάδας".

Φαινομενικά, είναι σωστές απόψεις. Από την άλλη, το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μπορεί να το πάρει κι ας έχασε από το Λαύριο (κι ας έφαγε 61 πόντους σε ένα ημίχρονο). Αλλά κι αν το χάσει, τι έγινε; Πόσο σημαντικός είναι ένας τίτλος, μπροστά στη δημιουργία μιας ομάδας η οποία θα μπορεί σε 2-3 χρόνια όχι μόνο να κερδίζει τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα, αλλά να μπορεί να επιστρέψει και στα πιο ψηλά σκαλοπάτια της Ευρωλίγκας;

Μα είναι θέμα χρημάτων, θα αντιτείνει κάποιος. Όχι τόσο πολύ. Δυο από τις καλύτερες ομάδες της φετινής Ευρωλίγκας μέχρι τώρα, η Μπάγερν κι η Ζαλγκίρις, δεν έχουν υπερβολικά μεγαλύτερο μπάτζετ από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Προσθέστε δε, ότι στην περίπτωση της λιθουανικής ομάδας, υπήρξε και διαδοχή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, δηλαδή μια πολύ δύσκολη επόμενη μέρα. Όταν ανακοινώθηκε ότι τον τελευταίο διαδέχθηκε ο Αυστριακός Μάρτιν Σίλερ, ουδείς φανταζόταν ότι η ομάδα του Κάουνας θα είχε την ίδια, αν όχι καλύτερη πορεία. Φαντάζεστε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (ή μια άλλη ελληνική ομάδα) να έχει πάρει έναν 38χρονο κόουτς που γεννήθηκε στην Αυστρία;

Ή να θυμίσουμε τι λεγόταν στην Ελλάδα για τον Αντρέα Τρινκιέρι, όταν είχε αναλάβει την Εθνική Ελλάδας; Ή τι θα ακούσει ο επόμενος προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ;

24MEDIA NETWORK