ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο ‘ήρεμος Πρίφτης’ ήταν κάποτε ‘σκληρός Δημήτρης’

Η Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη νίκησε ξανά την ΤΣΣΚΑ, πάει φουλ για την πρώτη θέση της VTB League και αχνοβλέπει την Ευρωλίγκα. Ο πυροσβεστικός ρόλος του Έλληνα κόουτς στο επεισόδιο με τον Πονγκρασόφ αφορμή να θυμηθεί ο Γιάννης Φιλέρης τον εκρηκτικό Πρίφτη πριν από χρόνια στη Γλυφάδα. Η διάσημη προπόνηση υπό βροχή και άλλοι αστικοί μύθοι των νοτίων προαστίων.

Ο ‘ήρεμος Πρίφτης’ ήταν κάποτε ‘σκληρός Δημήτρης’
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÁÑÇÓ - ÍÉÌÐÏÕÑÊ / CHAMPIONS LEAGUE / ARIS - NYMBURK (MOTION TEAM) MotionTeam

Το ντέρμπι της VTB League την περασμένη Δευτέρα, βρήκε την Ούνικς Καζάν σε εγρήγορση. Μπορεί να της έλειπαν ο Πιέρια Χένρι αλλά και ο Έρικ Μακόλουμ, αυτό όμως δεν την εμπόδισε να επικρατήσει με άνεση της ΤΣΣΚΑ (83-73) και να κάνει το αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο.

Ήταν η δεύτερη φετινή νίκη των ‘πρασίνων’ του Καζάν κόντρα στην ισχυρότερη ομάδα της λίγκας (και υπερδύναμη της Ευρωλίγκας), μια ακόμη επιβεβαίωση της καλής ομάδας που έχει φτιάξει o Δημήτρης Πρίφτης στην τρίτη του χρονιά στη Ρωσία.

Η Καζάν είναι δεύτερη στη βαθμολογία, πίσω από την ΤΣΣΚΑ, αλλά έχει και δύο αγώνες λιγότερους. Τα πράγματα είναι απλά. Αν πάρει και τους πέντε αγώνες που της απομένουν για τη λήξη της κανονικής περιόδου (με Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης και Περμ εντός έδρας, Κάλεβ, Σαρατόφ και Ζιελόνα Γκόρα εκτός) τότε τερματίζει πρώτη. Στην ισοβαθμία με την ΤΣΣΚΑ είναι καλύτερη, λόγω των δυο νικών της στην κανονική περίοδο, άρα έχει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ.

Η πρώτη θέση ανοίγει επί της ουσίας τον δρόμο για την επιστροφή της στην Ευρωλίγκα. Λογικά θα αποφύγει την ΤΣΣΚΑ στα ημιτελικά, όπου θα βρει μάλλον την Λοκομοτίβ Κουμπάν, την οποία αν αποκλείσει παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό της VTB. Με δεδομένο ότι εκεί θα βρεθεί η ΤΣΣΚΑ (οτιδήποτε άλλο συνιστά έκπληξη πρώτου μεγέθους) η οποία έχει εγγυημένο συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα, η Καζάν θα είναι η δεύτερη εκπρόσωπος της VTB στην κορυφαία διοργάνωση.

Ό,τι δεν κατάφερε μέσω του Eurocup όπου αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Βαλένθια (με δυο ήττες μάλιστα) μπορεί να το διεκδικήσει και να το κερδίσει μέσω πρωταθλήματος. Η αντίδρασή της μετά το σοκ του αποκλεισμού ήταν αυτή που έπρεπε. Και δείχνει σαφώς τη δουλειά του Έλληνα κόουτς, που συνεχίζει την καλή δουλειά στο μακρινό Καζάν.

Η ‘φιτιλιά’ του Πονκρασόφ

Το ματς της Δευτέρας τελείωσε μέσα σε ένταση (όσο μπορεί να υπάρξει … ένταση σε ένα ρωσικό παιχνίδι) καθώς ο Άντον Πονκρασόφ δεν ‘σεβάστηκε’ τους αντιπάλους κάνοντας την τελευταία επίθεση ενώ όλα είχαν κριθεί. Τον πρώην γκαρντ της ΤΣΣΚΑ (νωρίτερα είχε σκοράρει σ’ ένα απίθανο όσο και καθοριστικό τρίποντο με ταμπλό ενώ τελείωνε ο χρόνος) έβαλαν στο μάτι οι παίκτες του Ιτούδη, που όρμησαν εναντίον του.

Η μεσολάβηση του Αντρέι Βατούτιν, ηρέμησε τα πνεύματα. Όπως είπε αργότερα, ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ, “μάλλον έσωσα τη ζωή του, γιατί δεν κάνεις αστεία με τον… Κάιλ Χάινς”.

Ο ίδιος ο Πονκρασόφ, δικαιολογήθηκε ότι έγινε παρεξήγηση: “Πήρα την μπάλα, ρώτησα τον Χίγγινς αν θα παίξει άμυνα για να κάνω την επίθεση, μου είπε ένα θα δούμε. Μετά πήγε προς την μπάλα, κάτι που το εξέλαβα σαν απάντηση στην προηγούμενη ερώτησή μου. Ότι δηλαδή ‘παίζουμε κανονικά’ και ξεκίνησε για το λέι-απ. Αν δείτε το βίντεο, θα διαπιστώσετε ότι αρχικά δεν πάω να επιτεθώ.

Ίσως θα μπορούσα να αποφύγω όλη την κατάσταση, ήταν μια στιγμιαία απόφασή μου, με την οποία δεν ήθελα να προσβάλω την ΤΣΣΚΑ. Αν κάτι τέτοιο ένιωσαν οι οπαδοί και οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ, την οποία σέβομαι απόλυτα, ζητά συγγνώμη”, έγραψε στο Instagram ο διεθνής Ρώσος.

(O Αντρέι Βατούτιν απομακρύνει τον Άντον Πονκρασόφ από τους αγριεμένους παίκτες της ΤΣΣΚΑ)

Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Πρίφτης αντιμετώπιζε το γεγονός με την παροιμιώδη ψυχραιμία του, λειτουργώντας κι αυτός πυροσβεστικά, μετά το ματς: “Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη. Καμιά φορά φτάνει μια σπίθα για να ανάψει μια φωτιά. Αν κατάλαβα καλά, όλα ξεκίνησαν από τον διάλογο του Πονκρασόφ με ένα αντίπαλό του.

Δεν βγαίνει τίποτε καλό απ’ όλα αυτά. Καλό θα είναι να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις, δεν βοηθάνε σε τίποτε…”

Κλασικός Πρίφτης, θα πει κανείς. Ή μήπως όχι; Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα … ξέρετε.

Ένας εκκολαπτόμενος Ιωαννίδης

Ο απόλυτα ήρεμος, σχεδόν ντροπαλός κόουτς, δεν είχε αυτή την συμπεριφορά στα ‘οργισμένα’ νιάτα του. Αντίθετα, όσοι τον θυμούνται στο ξεκίνημά του στη Γλυφάδα, είχαν να λένε για έναν… εκκολαπτόμενο Ιωαννίδη, που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του.

Ναι, ναι. Ο μειλίχιος Δημήτρης Πρίφτης ήταν (στο ξεκίνημα της καριέρας του) ένας προπονητής που τα έβαζε με όλους και με όλα. Ιστορικό έχει μείνει ένα παιχνίδι με τον Πορφύρα, όπου τα έβαλε με ολόκληρη την εξέδρα των αντιπάλων(!) ενώ διάφοροι μύθοι συνθέτουν το προπονητικό του ντεμπούτο στον ΑΝΟ Γλυφάδας.

“Τον τρέμαμε εμείς, φαντάζεσαι οι παίκτες του”, εξομολογήθηκε ένας πρώην άσος των νοτίων προαστίων, τονίζοντας όμως: “Δεν θα ακούσεις κανέναν να λέει κακά λόγια. Ήταν σκληρός μεν, αλλά πολύ καλός στη δουλειά του”.

Ένας από τους αστικούς μύθους, λοιπόν, λέει ότι μια μέρα με βροχή η προπόνηση του ΑΝΟΓ (στο ανοιχτό γήπεδο) έγινε… κανονικά, αλλά χωρίς μπάλες. Οι παίκτες έτρεξαν κανονικά στο γήπεδο γύρω-γύρω, έκαναν καμικάζι, αλλά και λέι-απ. Σωστά διαβάσατε. Λέι απ, γιατί στα παιχνίδια κάποιοι είχαν αστοχήσει!

Αλήθεια ή ψέματα, δεν το ξέρουμε. Σίγουρα, πάντως, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι παίκτες του ΑΝΟΓ δεν πήγαιναν σπίτια τους όταν έβρεχε. Έκαναν προπόνηση, βελτιώνοντας τη φυσική τους κατάσταση, με τον Πρίφτη να τρέχει μαζί τους και να φωνάζει: “Ξέρετε γιατί θα βγούμε πρωταθλητές; Γιατί, σήμερα που βρέχει, οι άλλοι κάθονται ενώ εμείς εδώ τρέχουμε!”.

Προπονήσεις (και αγώνες) με αρκετά ‘γαλλικά’, ακόμη και ιπτάμενα αντικείμενα, δημιούργησαν γύρω από το πρόσωπό του ένα τελείως διαφορετικό προφίλ απ’ αυτό που βλέπουμε τώρα στα γήπεδα, με κοινό γνώρισμα ωστόσο την απόλυτη αφοσίωση στο μπάσκετ.

(Στον πάγκο της Καζάν κάθεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά)

Δεν είχε κλείσει καν τα τριάντα του, ο ‘σκληρός’ κόουτς (μέλος μιας παρέας μετέπειτα εξαιρετικών προπονητών, όπως ο Δημήτρης Λιόγας, ο Άρης Λυκογιάννης, ο αιώνιος συνεργάτης του Θωμάς Νίκου και ο Μάνος Μανουσέλης που τους βρήκε στα Νότια). Όταν του θυμίζουν εκείνη την εποχή, σχεδόν κοκκινίζει, χαμογελάει και … αλλάζει κουβέντα. Σίγουρα, έχει αλλάξει πάρα πολύ. Όχι ότι δεν είναι λάτρης της πειθαρχίας και της οργάνωσης, αντίθετα στις προπονήσεις αλλά και στην όλη δομή της ομάδας του, τα έχει όλα ρυθμισμένα στην εντέλεια, ο καιρός όμως που είχε λυμένο το ζωνάρι, ανήκει σε ένα μακρινό παρελθόν.

Η πορεία του, άλλωστε, ήταν γεωμετρικά κατευθυνόμενη προς την καταξίωση. Πρώτα η γυναικεία ομάδα των Εσπερίδων, όπου γνώρισε και την μετέπειτα σύζυγό του Μαρία, μετά ο Ιωνικός Νικαίας δίπλα στον ‘δάσκαλό’ του Θόδωρο Μπολάτογλου, ενώ πέρασε και ένα χρόνο δίπλα στον Ντιρκ Μπάουερμαν στη Δάφνη.

Από κάθε προπονητή έπαιρνε πολλά (και ταυτόχρονα τον βοηθούσε σημαντικά). Το 2003 έκανε το μεγάλο άλμα, όταν τον κάλεσε στο πλευρό του ο Φώτης Κατσικάρης στην ΑΕΚ. Έφτασε μέχρι και το επιτελείο της Εθνικής Ομάδας στην οποία κάθισε τρία χρόνια, ενώ ήταν και συνεργάτης του Ντέιβιντ Μπλατ στο πέρασμά του από τον Άρη.

Από το 2010 είναι πρώτος προπονητής, σε Καβάλα, Ίκαρο, Κολοσσό και Άρη, με ένα σύντομο πέρασμα και από τον πάγκο του Παναθηναϊκού στους τελικούς του 2014 όταν κάθισε δίπλα στον Φραγκίσκο Αλβέρτη βοηθώντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους ‘πράσινους’.

Το 2016 ανακηρύχθηκε προπονητής της χρονιάς στο ελληνικό πρωτάθλημα και ένα χρόνο αργότερα βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Ταταρστάν της Ρωσίας, στο Καζάν.

(Με τον Ηλία Ζούρο στο Ευρωμπάσκετ 2011)

Ο ‘πολύς’ Εβγκένι Μπογκάτσεφ, πολυεκατομμυριούχος, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της περιοχής, πρόεδρος και ιδιοκτήτης της Καζάν, του έδινε τα ηνία της ομάδας και μάλλον δεν το μετάνιωσε. Ο 50χρονος, πλέον, κόουτς δουλεύει μεθοδικά, συνεργάζεται άψογα με τα παιδιά του προέδρου (η κόρη του Όλγα είναι αντιπρόεδρος, ενώ ο νεαρός γιος του Μπόγκνταν έχει αρχίσει να ασχολείται και αυτός με την ομάδα) και τον μάνατζερ Κλαούντιο Κολντεμπέλα.

Δίπλα του είναι πάντα ο Θωμάς Νίκου, ενώ στο επιτελείο συμμετέχουν ο Βασίλης Σίμτσακ, που ήταν παίκτης του σε Καβάλα, Ίκαρο και Άρη και ο φυσιοθεραπευτής Χάρης Γλάρος. Το ελληνικό στοιχείο στην ομάδα εξακολουθεί να εκπροσωπεί ο Κώστας Καϊμακόγλου, που έκλεισε οκτώ χρόνια στο Καζάν.

Δεν είναι εύκολο να πετύχει κανείς στη Ρωσία, γιατί η νοοτροπία του ρωσικού μπάσκετ έχει τεράστιες διαφορές με την υπόλοιπη Ευρώπη. Παρόλα αυτά οι Έλληνες προπονητές έχουν καταφέρει να φτιάξουν σπουδαίο όνομα. Ο Ιτούδης ηγείται της ΤΣΣΚΑ, ο Μπαρτζώκας έφτασε με την Λοκομοτίβ Κουμπάν μέχρι το φάιναλ-φορ και με την Χίμκι κέρδισε το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα και ο Πρίφτης συνεχίζει αυτή την καλή παράδοση.

Μπορεί να μη βγάζει τους παίκτες του να προπονούνται έξω στη βροχή, ή στο … χιόνι, σίγουρα όμως όλοι τον ακούνε με προσοχή και του βγάζουν το καπέλο, όπως τα παιδιά που είχε κάποτε στην Γλυφάδα…

Πηγή: nou-pou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ