Δημήτρης Γιαννακόπουλος: 5 πράγματα που μάθαμε από τη συνέντευξη Τύπου
Πόσο κοστίζει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ κάθε χρόνο, πόσα κόστισε συνολικά στην οικογένεια Γιαννακόπουλου, με ποιους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς και πώς θα παραμείνει στην ομάδα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Όσα προέκυψαν από τη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης.
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκλεισε με... βρόντο έναν κύκλο παρουσίας της οικογένειάς του στο τμήμα μπάσκετ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ διάρκειας 33 ετών. Μαζί του, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη προανήγγειλε και αποχώρηση και από αυτό το πόστο, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις που έθεσε για το PAO Alive και την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου, μπάσκετ και σπορ στον Βοτανικό.
Το Contra.gr σταχυολόγησε τα 5 πιο σημαντικά πράγματα από τις δηλώσεις του που κράτησαν περίπου 40 λεπτά και αφορούσαν σε όλα τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν για τον σύλλογο:
Κόστη και δαπάνες των τμημάτων του Παναθηναϊκού και της οικογένειας Γιαννακόπουλου
Με τους αριθμούς μπορείς να πεις πολλές και μεγάλες αλήθειες και ο επικεφαλής του Παναθηναϊκού επέλεξε να χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία για να εξηγήσει πολλά από όσα ανακοίνωσε. Αρχικά, έκανε ίσως το πιο σημαντικό απ' όλα, κάτι που όπως παραδέχθηκε δεν το γνώριζε ούτε ο ίδιος: υπολόγισε πόσα χρήματα έχει δώσει η οικογένειά του για τον οργανισμό (όχι μόνο ένα τμήμα δηλαδή) Παναθηναϊκό. Το ποσό; Εξωφρενικό.
"Λίγες μέρες πριν και γνωρίζοντας ότι σήμερα θα δώσω αυτή τη συνέντευξη Τύπου ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του πατέρα μου Παύλου, ο Μιχάλης Γεωργαντής, μου έδωσε έναν φάκελο στον οποίο υπάρχουν μέσα με κάθε λεπτομέρεια όλα τα ποσά που έχει βάλει η οικογένειά μου, είτε προσωπικά είτε μέσω της ΒΙΑΝΕΞ, στον Παναθηναϊκό από το 1987 μέχρι το 2012, όταν ανέλαβα προσωπικά την ομάδα. Το ποσό αυτό, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, είναι 372.800.000 ευρώ. Να το επαναλάβω 372.800.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα αγοράζεις 3 φορές το Hilton και δύο φορές τον Σκορπιό. Aπό το 2012 και μετά, είτε μέσω προσωπικών χρημάτων είτε μέσω χορηγιών της ΒΙΑΝΕΞ αλλά και άλλων εταιριών μου, έχουν μπει στον Παναθηναϊκό ακόμη 63.000.000 και γι' αυτό υπάρχουν αποδείξεις. Σε αυτά τα χρήματα προσθέστε τα 15.000.000 της πολυμετοχικότητας αλλά και περίπου 10-15 εκατομμύρια που έχουμε βάλει ως οικογένεια στον Ερασιτέχνη. Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζω τα χρήματα της μεταγραφής του Ντε Μέλο το 1972. Γιατί το αναφέρω αυτό; Γιατί από τότε βάζουμε λεφτά στον Παναθηναϊκό… Άρα έχουμε και λέμε: Η οικογένεια μου έχει βάλει στον Παναθηναϊκό πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ ή αν προτιμάτε 170 δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτά δεν είναι προς συζήτηση. Είναι δεδομένα". Αργότερα πρόσθεσε, δε, ότι από το 2012 μέχρι σήμερα, δηλαδή επί εποχής του, στο τμήμα μπάσκετ έχουν μπει 63.000.000 για τους 12 τίτλους που έχουν κατακτηθεί.
Από εκεί και πέρα, ενημέρωσε για τα επιμέρους τμήματα. Για το μπάσκετ εξήγησε ότι φέτος υπολόγιζε να μπουν στην ΚΑΕ 8.000.000, όμως λόγω κορονοϊού και μείωσης χορηγιών χρειάζονται ήδη 3.000.000 παραπάνω και ο σύλλογος βρίσκεται και εν αναμονή των αποφάσεων της Euroleague. "Κάθε χρόνο χρειάζονται 5.500.000 ευρώ για λειτουργικά έξοδα και άλλο μισό μπάτζετ για την εφορία". Στον Ερασιτέχνη, επανέλαβε ότι παρέλαβε χρέος 3.600.000, το οποίο μειώθηκε σε 550.000 και πλέον "είναι όλο ρυθμισμένο".
Επιπλέον, δήλωσε ότι "το ποσό της αξίας της Λεωφόρου φτάνει στα 300.000.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις" και ως αντάλλαγμα ο σύλλογος θα έπαιρνε "στον Βοτανικό ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 28.000 θέσεων, ένα γήπεδο μπάσκετ 12.000 θέσεων, ένα γήπεδο για τον Ερασιτέχνη 3.000 θέσεων κι έναν χώρο για εμπορική εκμετάλλευση. Όλα τα παραπάνω κοστολογούνταν στα 125.000.000 ευρώ, με τη συμφωνία να προέβλεπαν ακόμη 40.000.000 ευρώ για τη λειτουργία του οργανισμού". Αποκάλυψε, δε, ότι η καμπάνια προώθησης του PAO Alive θα κόστιζε 2.000.000 ευρώ, αλλά βλέποντας την αρνητική τροπή που παίρνει η υπόθεση, κατάφερε το νομικό τμήμα του συλλόγου να γλιτώσει κάποια χρήματα.
Τέλος, ανακοίνωσε και το ποσό πώλησης του Παναθηναϊκού που ανέρχεται σε 25.000.000 ευρώ, αν και "σύμφωνα με τους ειδικούς εκτιμητές, η αξία της φτάνει στα 75.000.000 ευρώ. Τα 34.000.000 για το σήμα και στο σύνολο στα 75.000.000 ευρώ".
Ποιοι είναι οι "ανοιχτοί λογαριασμοί" του Γιαννακόπουλου
Η κόντρα των 'αιωνίων' υφίσταται έντονα και σε επίπεδο παραγόντων. Ο Γιαννακόπουλος έχει ανοίξει 'μέτωπο' σε επίπεδο μπάσκετ αλλά και σε επίπεδο ερασιτέχνη και γι' αυτό οι πρώτες σπόντες αφορούσαν το βόλεϊ. "Για πρώτη φορά μετά από χρόνια αποτρέψαμε να δοθεί ένα ακόμη πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό στα… χαρτιά. Ο Παναθηναϊκός πάτησε γερά στα πόδια του, σηκώθηκε όρθιος και είναι εδώ. Και αυτό το κατάλαβαν και οι εχθροί αλλά και οι φίλοι".
Στη συνέχεια, 'απασφάλισε' για το μπάσκετ του Ολυμπιακού, λέγοντας μεταξύ άλλων: "Στο ελληνικό πρωτάθλημα είχαμε μια ήσυχη χρονιά χωρίς τον Ολυμπιακό, με μεγαλύτερη προσέλευση οικογενειών και όπως είδατε με πολλές αγωνιστικές εκπλήξεις χωρίς την παραμικρή γκρίνια και μουρμούρα από κανέναν. Κι αυτό αποτελεί κοινή διαπίστωση όσων ασχολούνται με το μπάσκετ. Στον έναν αγώνα που δώσαμε στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό, βέβαια, αναγκάστηκα να φύγω στο ημίχρονο όχι απλά για να προστατέψω τη σωματική μου ακεραιότητα αλλά την ίδια μου τη ζωή. Ενημέρωσα άμεσα την Πολιτεία και την Αστυνομία για όσα έγιναν αλλά για μία ακόμα φορά δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Οι λόγοι; Γνωστοί. Χρόνια τώρα. Τώρα γιατί ένας άνθρωπος που βάζει εκατομμύρια στην ομάδα της καρδιάς του δεν μπορεί να πάει στο γήπεδο να την παρακολουθήσει και μάλιστα σε αγώνα της Euroleague, είναι κάτι που θα πρέπει να απαντήσουν οι Αρχές, ο Ολυμπιακός και φυσικά η διοργανώτρια αρχή. Το τι λένε οι απέναντι οι Ολυμπιακοί δεν με ενόχλησε ποτέ. Έχω μάθει να λύνω τις διαφορές μου στο γήπεδο, εκεί που πάντα τους νικάω. Το ότι θα παίξουν για δεύτερη χρονιά στην Α2, δείχνει ότι τα έβαλαν με τον λάθος άνθρωπο. Τους εύχομαι καλή επάνοδο στη μεγάλη κατηγορία, αν και όποτε.... Φέτος το κατάλαβαν και στο βόλεϊ, ότι κράτος δεν είναι ο Ολυμπιακός".
Στα 'μαχαίρια' παραμένεο -όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του- και με τον επικεφαλής της ΠΑΕ, Γιάννη Αλαφούζο: "Βλέποντας ότι το PAO Alive δεν πάει καλά, τον Βοτανικό και την κατρακύλα του ποδοσφαίρου, κι έχοντας στο μυαλό μου τη συζήτηση με τον Γιάννη Αλαφούζο για μπάτζετ στα τάρταρα για να αποπληρωθούν τα χρέη που δημιούργησε ο ίδιος. Η απόφασή μου ήταν να πάμε 50-50 με τον Γιάννη Αλαφούζο στο όλο πρότζεκτ του Βοτανικού. Η απάντησή του ήταν η εξής 'δεν πιστεύω ότι θα γίνει ο Βοτανικός, αλλά και να γίνει, θα χρειαστούν πολλά χρήματα, τα οποία δεν είμαι σε θέση να τα βάλω'. Πριν καλά καλά προλάβω να φύγω από τη συνάντηση, όλο το περιεχόμενο της συζήτησης είχε διαρρεύσει σε μίντια. Τότε κατάλαβα. Είμαι ήσυχος για τον εαυτό μου, γιατί πέραν όλων των άλλων, έχω κάνει 4 προσπάθειες για να αναγεννηθεί το ποδοσφαιρικό τμήμα. Στην ΠΑΕ δεν έχουν όμως διάθεση απεμπλοκής".
Στο στόχαστρό του παρέμειναν και οι δημοσιογράφοι ("όταν εσείς δέχεστε έστω φραστικές επιθέσεις, το κάνετε μέγα θέμα και καλά κάνετε. Έτσι πρέπει να γίνεται. Απλά φανταζόμουν ότι το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και με τον οποιονδήποτε άνθρωπο του οποίου η ζωή απειλείται μέσα σε ένα γήπεδο. Αλλά διαψεύστηκα"), ορισμένοι φίλαθλοι και φυσικά...
Ο Τζόρντι Μπερτομέου δεν θα γίνει ποτέ φίλος
Η persona non grata των τελευταίων ετών δεν κατοικεί στην Ελλάδα, αλλά στη Βαρκελώνη και ονομάζεται Τζόρντι Μπερτομέου. Η κόντρα των δύο αντρών είχε φτάσει σε οριακό σημείο πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε βρεθεί σε σημείο αποχώρησης από την Ευρωλίγκα. Εν τέλει, επικράτησε η ψυχραιμία και ο κοινός νους και επήλθε συμβιβασμός με την εκατέρωθεν στάση να οδηγει σε ανακωχή. Τα τελευταία δεδομένα που προέκυψαν λόγω κορονοϊού, όμως, οδήγησαν στην εκτόξευση νέων 'πυρών', που πλέον δείχνουν ότι δεν θα υπήρχε περίπτωση συνεργασίας των δύο πλευρών, αν παρέμενε στο 'τιμόνι' του Παναθηναϊκού ο Γιαννακόπουλος.
"Η συγκεκριμένη διοργάνωση με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μπερτομέου, έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Το γεγονός πως μόνο ο κακός Παναθηναϊκός και ο κακός Γιαννακόπουλος, δεν σημαίνει κάτι. Ποιος να φωνάξει; Ομάδες που ζουν από το κράτος; Ομάδες που ζουν από το 2% από τα έσοδα του ποδοσφαίρου; Η EuroLeague είναι ένα μαύρο κουτί. Οι ομάδες δεν μαθαίνουν που πάνε τα έσοδα και από πού προέρχονται. Να υπενθυμίσω ότι το 2002 απειλήσαμε να μην κατέβουμε στον τελικό της Μπολόνια, γιατί ο κ. Μπερτομέου δεν μας έλεγε που πάνε τα έσοδα. Θα σας πω εγώ που πάνε τα έσοδα. Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Μακάμπι κρατάνε όρθια τη διοργάνωση. Φέρνουν τα έσοδα. Εμείς συντηρούμε την EuroLeague", δήλωσε.
"Είναι δυνατόν να μην ξέρεις ποια θα είναι τα έσοδα και ποια η ζημιά; Ποιος είναι αυτός που θα πει πόσα θα συμφωνηθούν ανάμεσα σε δύο άτομα; Όταν οι ομάδες έχουν χάσει το 50% των εσόδων τους, πώς γίνεται να μιλάμε για το 80% και το 85% των χρημάτων στους παίκτες. Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, ο εκπρόσωπος της Ρεάλ Μαδρίτης είπε πως 'EuroLeague χωρίς τον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει'. Πολύ τιμητικό. Ας το πει κάποιος αυτό στον κ. Μπερτομέου. Στο κυνήγι του Παναθηναϊκού, είδαμε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική του 2016/17, είδαμε πολλά περίεργα αποτελέσματα, για να πέσει ο Παναθηναϊκός με τη Φενέρμπαχτσε. Αντί για την Αναντολού Εφές, όπου θα παίζαμε κανονικά. Αν δεν γινόταν το μαγείρεμα του αιώνα".
"Για τη διαιτησία τι να πούμε; Για τον τελικό του 2009, τον ημιτελικό του 2012 που νομίζαμε ότι βλέπαμε Καλόπουλο και Παπουτσέλη μαζί; Τη σειρά με την ΤΣΣΚΑ; Τους καμικάζι με τη Φενέρμπαχτσε; Τη διαιτησία με τη Ρεάλ Μαδρίτης και το ματωμένο καλάθι; Δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να έχει υποστεί άλλες αδικίες. Πιστεύουν ότι μπορούν να μας εκβιάσουν; Είναι υποχρέωση όλων μας να δείξουμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν εκβιάζεται και να κρατάμε ψηλά τις Παναθηναϊκές αξίες. Πόσω μάλλον σε μια διοργάνωση που η ίδια υποτιμάει διαρκώς το προϊόν της. Που βάζουν τόσα εκατομμύρια για να μας κουνάει το δάχτυλο ο Τζόρντι".
Πιτίνο και Πεδουλάκης θα είναι πάντα φίλοι
Τουναντίον, ο Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε σε δύο προπονητές με τους οποίους μπορεί κάλλιστα να συνεργαστεί, ξανά και ξανά. Αν και υπήρχαν οι κόντρες, οι διαφωνίες, οι διαμάχες, η αντιμετώπιση που είχαν Ρικ Πιτίνο και Αργύρης Πεδουλάκης στη συνέντευξη Τύπου ήταν εντελώς διαφορετική από εκείνη που είχε ο Μπερτομέου.
"Η χρονιά στο μπάσκετ ξεκίνησε με μια δυσάρεστη έκπληξη. Εκεί που πιστεύαμε ότι θα πορευτούμε με τον κόουτς Πιτίνο, αυτό δεν κατέστη εφικτό καθώς ο Ρικ αποχώρησε από την ομάδα για οικογενειακούς λόγους. Πάλι γράφτηκαν σημεία και τέρατα. Επιλέχθηκε να δοθεί το τιμόνι της ομάδας στον Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος θα αποτελεί πάντα την πρώτη μου επιλογή με καθαρά μπασκετικά κριτήρια. Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη επιλογή αποδείχτηκε λανθασμένη διότι ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος να του δώσει μια δίκαιη ευκαιρία. Παρά το γεγονός ότι είχαμε αποφασίσει να πάμε μαζί μέχρι το τέλος, ο Αργύρης θεωρώντας ότι η παρουσία του θα έκανε κακό στον Σύλλογο, αποχώρησε δείχνοντας για μια ακόμη φορά πόσο αγαπάει τον Παναθηναϊκό".
"Από τη στιγμή που τα οικογενειακά θέματα του κόουτς Πιτίνο είχαν ξεπεραστεί η επιλογή μας ήταν μονόδρομος… Δυστυχώς ο κορονοίος διέκοψε βίαια τη χρονιά και τη συνεργασία μας με τον Ρικ Πιτίνο. Την ώρα δε που η ομάδα ήταν στην έκτη θέση της Ευρωλίγκα και βάδιζε με σιγουριά προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, συμπληρώνοντας 25 συνεχόμενες σεζόν με κατακτήσεις τίτλων. Κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία άλλη ομάδα στην Ευρώπη και ίσως στον κόσμο. Ευχαριστούμε τον κόουτς Πιτίνο και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στην επιστροφή του στο φυσικό χώρο του που είναι το NCAA".
Έκλεισε οριστικά η εποχή Γιαννακόπουλου. Στο μπάσκετ
Ρωτήθηκε αρκετές φορές, σε σημείο εκνευρισμού. Η σημερινή μέρα ήταν η τελευταία με τον ίδιο σε εκτελεστικό ρόλο στο τμήμα μπάσκετ. Πλέον, αυτόν τον ρόλο τον αναλαμβάνουν οι Μάνος Παπαδόπουλος και Τάκης Τριαντόπουλος. Οι αποφάσεις αφορούν εκείνους και μόνο για συμβουλές θα απευθύνονται στον Γιαννακόπουλο, όπως εξήγησε πολλάκις (ακόμα και σε ερώτηση που αφορούσε τον Νικ Καλάθη). ανοιχτή είναι μόνο η περίπτωση να ασχοληθεί επίσημα με τον σύλλογο μέσω του Ερασιτέχνη. Και αυτό υπό προϋποθέσεις.
"Όλη μου τη ζωή μεγάλωσα στον Παναθηναϊκό. Είναι κάτι δύσκολο όλο αυτό. Είναι μια μέρα συναισθηματικής φόρτισης, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το ξεπεράσω. Παναθηναϊκός ήμουν, είμαι και θα είμαι. Θα συνεχίσω να πηγαίνω στο γήπεδο. Κανένα προγραμματισμό δεν έχω για το μέλλον. Ο Παναθηναϊκός είναι προς πώληση και για εμένα το κεφάλαιο έχει κλείσει. Από σήμερα είναι προς πώληση είτε αυτό γίνει το 2021 ή 2145".
"Μέχρι τις εκλογές του Ερασιτέχνη θα περιμένω να δω να παρουσιάζεται η αρχική συμφωνία. Οποιαδήποτε άλλη συμφωνία, δεν θα με βρει ως πρόεδρο και δεν θα επιτρέψω να γίνει. Αν υπάρχει αυτή η διάθεση από την Πολιτεία και τον Δήμο να προχωρήσουμε, αυτό είναι κάτι που δεν θα με αφήσει ασυγκίνητο. Αν προχωρήσει η Παναθηναϊκή Πολιτεία, με εγκαταστάσεις για ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνη δεν θα νιώθω ότι πήγε χαμένος ο χρόνος. Αν δεν γίνει τίποτα απ' όλα αυτά, και υπάρχει μόνο το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον ορίζοντα, δεν θα σκεφτώ κάτι. Θα είναι ιστορικό λάθος να προχωρήσει ο Βοτανικός μόνο για το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Αν είναι να γίνει μόνο ποδοσφαιρικό γήπεδο, ας φτιαχτεί στη Λεωφόρο. Όλα πρέπει να είναι μαζί, να υπάρχει μια περιοχή που θα σφύζει από πράσινο, θα είναι γεμάτη από Παναθηναϊκό".
"Θα υπάρχει μια παύση στον Ερασιτέχνη μέχρι να μπορέσουμε να δούμε αν θα είμαι στον σύλλογο ή όχι, γιατί δεν μπορώ να δεσμεύσω ενδεχόμενη επόμενη διοίκηση με συμβόλαια που θα υπογράψω εγώ. Μετά από 33 χρόνια και τόσα εκατομμύρια δεν θεωρώ ότι είναι χρέος μου να κάνω κάτι. Ο ένας δρόμος θα ήταν να επιμείνω στο κομμάτι της Παναθηναϊκής Πολιτείας κι αν αυτό δεν προχωρήσει, να κατηγορηθώ από τους 'ποδοσφαιρικούς' ότι δεν βοηθάω τον σύλλογο".