X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η Χίμκι των 25 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται στον 'αέρα'

Η Χίμκι ήθελε μόνιμο συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα, αλλά κινδυνεύει να διαλυθεί και να τιναχθεί στον αέρα μια ομάδα που το καλοκαίρι είχε μπάτζετ 25.000.000 ευρώ. Η ευτυχία δεν βρίσκεται πάντα στα λεφτά, τα οποία κάποια στιγμή... τελειώνουν.

Ο Αλεκσέι Σβεντ με το τρελό συμβόλαιο και το ακόμη πιο τρελό αγωνιστικό πρόσωπο στο παρκέ. Εδώ μαρκάρεται από τον Θανάση Αντετονκούνμπο σε παλιότερο αγώνα Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ-Χίμκι. Όταν ο κόσμος πήγαινε στο γήπεδο... EUROKINISSI SPORTS/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Μια από τις ακριβότερες ομάδες της Ευρωλίγκας (σίγουρα η 2η πιο ακριβή στη Ρωσία) κινδυνεύει με διάλυση. Η Χίμκι, έρμαιο των αποφάσεων του τζένεραλ μάνατζερ Πάβελ Αστάκοφ, μπήκε σε επιτήρηση από την Ευρωλίγκα, λόγω των οφειλών προς τους παίκτες της κι η απαγόρευση των μεταγραφών ήταν το πρώτο μέτρο που πήρε η διοργάνωση, μέχρι να εξοφλήσει τα χρέη της. Προφανώς, η καταγγελία που έγινε στην ένωση των παικτών (ELPA) άνοιξε τις διαδικασίες που προβλέπουν οι κανονισμοί και για 30 μέρες το ρωσικό κλαμπ δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές (έτσι κι αλλιώς δεν είχε τέτοια πρόθεση, τουλάχιστον, για το ευρωπαϊκό ρόστερ), αλλά και υποχρεούται να ξεκινήσει να πληρώνει ή να κάνει τους σχετικούς διακανονισμούς.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, η Χίμκι συζητούσε να υποβάλλει αίτημα για να της εκχωρηθεί εγγυημένο συμβόλαιο. Η Euroleague μπορεί να το σκέφτηκε, δεν το συζήτησε σοβαρά, όμως. Τα δυο συμβόλαια μακράς διαρκείας που προτίθεται να δώσει η διοργάνωση έχουν αποδέκτες την Μπάγερν και τη Βιλερμπάν, όπως έχει αποφασιστεί από τον Νοέμβριο. Ταυτόχρονα, θα δοθεί και μια διετής άδεια στην Άλμπα.

Μπορεί η Χίμκι να είχε υψηλές φιλοδοξίες, όμως στην πράξη το όποιο πρότζεκτ είχε έσκασε σαν φούσκα. Με μπάτζετ 25.000.000 ευρώ, το 2ο μεγαλύτερο στην VTB (πρώτη είναι πάντα η ΤΣΣΚΑ, με 26-27 εκατ.), η ομάδα των περιχώρων της Μόσχας κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Στην Ευρωλίγκα κατάντησε περίγελως (2 νίκες σε 24 αγώνες), αλλά και στη VTB δεν πάει καλύτερα, καθώς βρίσκεται στην 7η θέση με μόλις 50% (7 νίκες-7 ήττες). Ναι μεν έχει 3 ματς λιγότερα από την πρωτοπόρο Ζενίτ και τη 2η στη βαθμολογία Καζάν (13-4), όμως δύσκολα φαίνεται ότι θα ανακάμψει, εκτός αν κάνει θαύματα στα πλέι-οφ.

Η συμμετοχή της, δηλαδή, στην επόμενη Ευρωλίγκα μέσω της VTB μοιάζει σχεδόν απίθανη! Οι πολλοί τραυματισμοί που σίγουρα υπήρξαν κι η επιδρομή του Covid-19 στο ξεκίνημα της χρονιάς είναι μια σοβαρή δικαιολογία. Δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να καλύψει την τραγική εικόνα της ομάδας, όμως.

Η εμμονή της διοίκησης να κρατάει στο τιμόνι της ομάδας τον αποδεδειγμένα ανεπαρκή Ρίμας Κουρτινάιτις κι η πλήρης αγωνιστική αποδιοργάνωση έστειλε την Χίμκι στην κατηφόρα. Ο Λιθουανός κόουτς είχε συνδέσει το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες της ομάδας στο παρελθόν, όμως ο όρος να εισπράξει 900.000 δολάρια σε περίπτωση απόλυσης του ήταν πιο μεγάλο εμπόδιο για τον έτσι κι αλλιώς ιδιόρρυθμο Αστάκοφ.

Αν θυμάστε, ο GM της Χίμκι το 2018 είχε πρωταγωνιστήσει σε ένα εκρηκτικό επεισόδιο, όταν ύστερα από μια ήττα εναντίον της Κάλεβ Ταλίν, εισέβαλε στα αποδυτήρια και επέβαλε πρόστιμα 50% επί του μισθού όλων των μελών της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων και των καθαριστριών του γηπέδου! Μια μέρα μετά, πήρε το πρόστιμο πίσω. Προπονητής τότε ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Αστάκοφ ήταν υπέρμαχος της λύσης Κουρτινάιτις, όταν ο Έλληνας προπονητής παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία της Χίμκι.

Φέτος, βέβαια, όλα είχαν ξεκινήσει διαφορετικά. Η ρωσική ομάδα ανανέωνε το συμβόλαιο του Αλεκσέι Σβεντ για άλλα 3 χρόνια. Εντάξει, δεν του έδωσε 4.000.000 δολάρια το χρόνο, όπως ήταν το πρώτο συμβόλαιό του, αλλά και τα 2.500.000 που παίρνει ετησίως ο αρχισκόρερ της ομάδας δεν είναι λίγα, ειδικά στην εποχή μας! Νέο (διετές) συμβόλαιο είχε υπογράψει και ο Ντέβιν Μπούκερ, που είχε αφήσει ικανοποιημένους τους ανθρώπους της ομάδας από την περσινή σεζόν, ενώ η Χίμκι έσπρωχνε κάτι παραπάνω από 1.000.000 δολάρια για να δελεάσει τον Γκρεγκ Μονρό και να τον πείσει να μετακομίσει στη Ρωσία. Ένας Αμερικανός ακόμη, που είχε παίξει πολύ καλά την τελευταία διετία με την ΟΥΝΙΚΣ Καζάν (έχοντας ξεκινήσει την ευρωπαϊκή καριέρα του από τον Πανιώνιο), ο Έρικ Μακόλουμ, ερχόταν να προστεθεί στην περιφέρεια για μια ομάδα που επίσης είχε κρατήσει Τζόρνταν Μίκι, Γιόνας Γερέμπκο, Γιάνις Τίμα, Ντάιρις Μπέρτανς, Στέφαν Γιόβιτς, Σεργκέι Καράσεφ, Σεργκέι Μόνια, Εβγένι Βορόνοφ, Γιάτσελαβ Ζάιτσεφ. Ένας κι έναςμ όμως όχι κι όλοι μαζί, όπως αποδείχθηκε.

Ο Κουρτινάιτις είχε απωλέσει κάθε έλεγχο και εν τέλει η διοίκηση της Χίμκι αναγκάστηκε να λύσει το συμβόλαιό του (νωρίτερα είχε... απολύσει το γιο του, που είχε πάρει μαζί του ο Ρίμας), αναθέτοντας τις τύχες της ομάδας σε έναν άγνωστο Ρώσο κόουτς, τον 55χρονο Αντρέι Μάλτσεφ.

Η αποχώρηση Γερέμπκο και Μονρό

Πριν από ένα μήνα, η ρωσική ομάδα έλυσε κοινή συναινέσει και τα συμβόλαια των Γερέμπκο-Μονρό. Ο 34χρονος Σουηδός, που ήταν από τους καλύτερους παίκτες (όσο μπορεί μια παραπαίουσα ομάδα να έχει διακριθέντες) με 11.5π, 5.5ρ, 1.6ασ και 40% στα τρίποντα, απηύδησε και με τη συμπεριφορά του Κουρτινάιτις. Είχε πάρει άδεια για να δει την οικογένειά του στην Αμερική, στη διάρκεια των γιορτών. Καθώς έφτιαχνε τη βαλίτσα του για να επιστρέψει στη Μόσχα, τον πήρε τηλέφωνο ο Αστάκοφ και του είπε ότι "ο προπονητής δεν σε θέλει πίσω"!

Ο Μονρό, που είχε ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες, έκανε τα δικά του και τελικά αποχώρησε κι αυτός, έχοντας αγωνιστεί σε 9 ματς με μ.ό. 10.3π και 6ρ. Ο πρώην ΝΒΑερ είχε τσακωθεί με τον Κουρτινάιτις σε πολλά τάιμ-άουτ και ο Λιθουανός προπονητής τον κατηγόρησε για δημιουργία κλίματος εναντίον του, επειδή υποτίθεται ότι ξεσήκωνε και τους υπόλοιπους Αμερικανούς. Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι οι ξένοι της Χίμκι απορούσαν με την ασυδοσία του Σβεντ, που έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι του καπνίσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ταυτόχρονα, προέκυψαν και τα οικονομικά προβλήματα που παρασέρνουν τη Χίμκι σε δίνη προβλημάτων. Αν δεν βγει στην Ευρωλίγκα, κάτι που όπως είπαμε με τις τωρινές συνθήκες μοιάζει πιθανό, θα 'ναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η πανάκριβη ομάδα. Οι πρώτες κινήσεις ήταν να εμπιστευτεί βετεράνους Ρώσους, όπως ο 36χρονος Άντον Πονκρασόφ (ξανά στη Χίμκι ύστερα από 11 χρόνια) ή ο 34χρονος Αντρέι Βοροντσέβιτς, ο οποίος έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι αλλά ακόμη δεν βρήκε ομάδα.

Θα εξακολουθεί να πληρώνει συμβόλαια όπως αυτά των Σβεντ, Μίκι και Μπούκερ με την ομάδα να παίζει μόνο στο Eurocup ή θα προχωρήσει σε άλλου είδους ενέργειες, για να αλαφρώσει από τόσο βαριές υποχρεώσεις; Ακόμη είναι δύσκολο να δοθεί η απάντηση με σιγουριά. Πάντως, το να τινάζεται στον αέρα μια επένδυση 25 εκατομμυρίων ευρώ, όπως και να 'χει θέλει ξεχωριστές ικανότητες...