Χίμκι-Παναθηναϊκός: Ανατρέποντας τη λογική των αριθμών
Ο Παναθηναϊκός ήταν άστοχος στο τρίποντο, είχε μόλις μία περισσότερη ασίστ από λάθη και από το +13 έπεσε στο -6. Μολαταύτα βρήκε τον τρόπο να κάνει νικηφόρα πρεμιέρα στην Euroleague, ανατρέποντας την αρνητική παράδοση στην έδρα της Χίμκι, βγάζοντας πολλές περισσότερες από την τελευταία άμυνα.
Η Χίμκι είναι ομάδα (που πληρώνει) για την 8άδα τουλάχιστον. Ο αναδιαμορφωμένος Παναθηναϊκός, της περικοπής των εξόδων στο ύψος των εσόδων, ένας wanabbe διεκδικητής των πλέι οφ, στην καλύτερη περίπτωση. Που πήγε στη Μόσχα χωρίς τον Πιέρ Τζάκσον (πρώτο πόιντ γκαρντ), τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος (καλύτερο αμυντικό) και τον Άαρον Γουάιτ (κομμάτι του ροτέισον στη φροντ λάιν), αφήνοντας στον Γιώργο Βόβοβα μια 9άδα παικτών με πρότερη εμπειρία. Στη Μόσχα όπου πέρυσι δέχθηκε 103 πόντους, χάνοντας με 17 στο φινάλε. Στη Μόσχα όπου συνολικά είχε 20% επιτυχία (1/5 απόπειρες). Με μοναδική νίκη πριν από 11 χρόνια ως Πρωταθλητής Ευρώπης. Τόσο μακριά που ο Βασίλης Σπανούλης φορούσε ακόμη τα πράσινα και σ’ εκείνο το 87-82 είχε σκοράρει 24 πόντους.
Θα ‘λεγες πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν είχε τύχη να κερδίσει. Τουλάχιστον όχι μέχρι να επιβεβαιωθεί πως δεν θ’ αγωνιστούν οι Σβεντ (που πέρυσι έπαιρνε το 35% των επιθέσεων της Χίμκι), Γιόβιτς (των 4.2 ασίστ), Μονρό (που τον πήρε από την Μπάγερν) και ΜακΚόλουμ. Τα κουκιά δεν έβγαιναν. Παράδοση και αριθμοί ήταν εις βάρος των πρωταθλητών. Το 78-76 επί της ρωσικής ομάδας τη στιγμή που το σουτ του Μπέρτανς κατέληγε στο σίδερο κι ακουγόταν η κόρνα λήξης είχε διαψεύσει κάθε πρότερη, αρνητική, πρόβλεψη.
Το ποσοστό στο τρίποντο δεν έφτασε καν το 22% (5/23), έχοντας ως το βάση το 1/12! Η αναλογία ασίστ/λαθών λίγο έλειψε να πέσει κάτω από 1 (14 για 13), με τον οργανωτή του να έχει 2 προς 4, όταν της Χίμκι ήταν 1,7 (17/10). Το +13 (24-11) στο 8’30” είχε γίνει -6 (62-56) στο 29’44”. Οι ‘πράσινοι’ είχαν σκοράρει μόνο 35 πόντους σε δεύτερη και τρίτη περίοδο και οι γηπεδούχοι είχαν το μομέντουμ
Έως ότου μπει το buzzer beater τρίποντο του Μποχωρίδη στην εκπνοή της τρίτης περιόδου. Έως ότου ο (χαμένος) Νέντοβιτς ισοφαρίσει 67-67. Έως ότου ο Μπέντιλ εγκλωβίσει τον Μίκι. Έως ότου ο Παπαπέτρου αναλάβει την ευθύνη για ό,τι θα συμβεί αμέσως μετά το 73-73. Είχε 0/5 τρίποντα και σοφά προτίμησε να μπει μέσα. Δυναμικό επιθετικό ριμπάουντ από ‘σκοτωμένη’ μπάλα, το 17ο του ‘τριφυλλιού’ στο παιχνίδι (5 από τον Κασελάκη, 4 από τον Όγκαστ!) και γκολ-φάουλ. Μέσα η βολή. Άμυνα και ριμπάουντ στην επόμενη επίθεση της Χίμκι. Άμυνα στον Μπέρτανς για να μην βάλει πάλι ό,τι είχε βάλει από την απέναντι γωνία. Του την έδωσε αυτήν την ευκαιρία το κακό τελείωμα του Μποχωρίδη πριν λήξει ο χρόνος επίθεσης του ΠΑΟ. Οι αριθμοί ανατράπηκαν.
Διότι «είχαμε 5/23 τρίποντα, αλλά αν είσαι καλός στην άμυνα, έχεις την ελπίδα να νικήσεις», όπως έλεγε ο ‘περήφανος για τους παίκτες μου’ Γιώργος Βόβορας αμέσως μετά το τέλος του νικηφόρου ματς. Καταλάβαινε ότι το πλάνο δεν είχε υπηρετηθεί στην εντέλεισα. Στην τελική ευθεία όμως είδε την ομάδα του να δέχεται μόλις 14 πόντους, αφήνοντας τους γηπεδούχους με 5/17 εντός πεδιάς! Η δουλειά έγινε κι ας μην βγήκαν οι πράξεις.