ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Μπεχάιμ ήταν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή

Ο προπονητής που έχει αφιερώσει άπλετο χρόνο και πολύ χρήμα προκειμένου να σώζονται ζωές, αφαίρεσε άθελά του μία. Ο Τζιμ Μπεχάιμ παρέσυρε και σκότωσε διαβάτη σε δρόμο του Σίριακιουζ.

Ο Μπεχάιμ ήταν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή
Syracuse head coach Jim Boeheim enters the court before the first half of an NCAA college basketball game in Syracuse, N.Y., Saturday, Feb. 4, 2017. (AP Photo/Adrian Kraus) AP Photo/Adrian Kraus

Όσα φέρνει μια άτυχη στιγμή, ίσως να μην τα φέρει -ποτέ- ολάκερος ο χρόνος. Διότι όλα πήγαν στραβά στις 23:30 το βράδυ της Τετάρτης, προτού σε λεωφόρο του Σίρακιουζ ο Τζιμ Μπεχάιμ σκοτώσει με το αυτοκίνητό του έναν πεζό.

Το θύμα του δυστυχήματος ήταν ο 51χρονος Χόρχε Χιμένες, ο οποίος λίγα λεπτά πριν είχε εξέλθει από ΙΧ, του οποίου ο οδηγός είχε χάσει τον έλεγχο στο ολισθηρό οδόστρωμα και είχε προσκρούσει στο διάζωμα.

Βγαίνοντας από το τρακαρισμένο όχημα στεκόταν (παρέα με τον συνεπιβάτη του) στην άκρη της Interstate 690, ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας 23 χιλιομέτρων – παρακλάδι της Ι-90, της δεύτερης μεγαλύτερης λεωφόρου στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Εκείνη την ώρα οδηγούσε στον ίδιο δρόμο ο Τζιμ Μπεχάιμ, ο οποίος επέστρεφε σπίτι από δείπνο με τη σύζυγό του και φίλους τους. Ο επί 43 διαδοχικά χρόνια πρώτος προπονητής του κολεγίου του Σίρακιουζ αντιλήφθηκε κάπως αργά το αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί στη μέση του δρόμου και στην προσπάθειά του να το αποφύγει για να μην πέσει πάνω του έκανε έναν απότομο ελιγμό.

Το αποτέλεσμα ήταν μοιραίο. Διότι εξήλθε της πορείας του, παρέσυρε τον πεζό άνδρα που στεκόταν πιο πέρα και να τον σκότωσε. Ο θάνατος του Χιμένες επιβεβαιώθηκε αφότου μεταφέρθηκε στο Upstate University Hospital.

Μπεχάιμ AP Photo/Keith Srakocic

AP Photo/Keith Srakocic

Ο Τζιμ Μπεχάιμ παρέμεινε στον τόπο του δυστυχήματος και συνεργάστηκε με τις αρχές, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις λεπτομέρειες που δόθηκαν αργότερα από την αστυνομία. Υποβλήθηκε φυσικά σε αλκοτέστ χωρίς να βρεθεί ποσότητα οινοπνεύματος στο δείγμα που έδωσε. Αντίστοιχα νηφάλιος ήταν ο οδηγός του οχήματος που είχε εκτραπεί νωρίτερα.

Αναπόφευκτα η διασπορά της είδησης υπήρξε αυτόματη. Πρόκειται άλλωστε για έναν εκ τους θρυλικότερους προπονητές του κολεγιακού πρωταθλήματος, ο οποίος δεν άφησε ποτέ το Σίρακιουζ απ’ όταν εγγράφηκε ως φοιτητής στα μητρώα του. Παίκτης και αργότερα βοηθός προπονητή (1969), ανήλθε στην ιεραρχία το 1976 κι έκτοτε έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του με 71% επιτυχίας στους αγώνες του NCAA (943 νίκες-378 ήττες) και έναν τίτλο (2003), όντας μεταξύ άλλων μέντορας του Ρικ Πιτίνο.

Νίκησε τον καρκίνο, μάχεται να τον αποτελειώσει

Πάνω από νικητής των παρκέ, ο Μπεχάιμ έχει υπάρξει ένας νικητής της ζωής. Ένας δυνατός άνδρας, ο οποίος το 2001 διεγνώσθη με καρκίνο του προστάτη και αφού χειρουργήθηκε άμεσα παλεύοντας με την ασθένειά του κατάφερε να επανέλθει υγιής. Έκτοτε, πέραν της δουλειάς του, αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου του και της περιουσίας του προκειμένου να ενισχύσει την έρευνα κατά της νόσου στις διάφορες μορφές της. Πρώτα συμμετέχοντας ενεργά στην ετήσια εκδήλωση ‘Coaches vs. Cancer Classic’ ή δωρίζοντας χρήματα σε ογκολογικά νοσοκομεία και κατόπιν, το 2009, συστήνοντας με τη σύζυγό του το ίδρυμα ‘Jim and Juli Boeheim Foundation’ με στόχο να επεκτείνουν τη φιλανθρωπική αποστολή τους ενισχύοντας οργανισμούς που ασχολούνται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου. Κυρίως του παιδικού.

Ίσως το γεγονός πως η μητέρα του έφυγε από τη ζωή το 1977 χάνοντας τη μάχη από τη λευχαιμία να ήταν ακόμη ένα κίνητρο ενεργοποίησης. Γενικά πάντως υπήρξε μια ιδέα που η σύντροφος της ζωής του δούλευε πριν καν τον γνωρίσει το 1994.

CORRECTS TO SYRACUSE HEAD COACH JIM BOEHEIM NOT VIRGINIA COACH TONY BENNETT AND WIFE'S NAME TO JULI NOT JULIE Syracuse head coach Jim Boeheim and his wife Juli wave to the fans after an NCAA college basketball game against Virginia in the regional finals of the NCAA Tournament, Sunday, March 27, 2016, in Chicago. Syracuse won 68-62. (AP Photo/Charles Rex Arbogast) AP Photo/Charles Rex Arbogast

AP Photo/Charles Rex Arbogast

Είμαστε σε αυτή τη μάχη για 14 χρόνια συγκεντρώνοντας κεφάλαια για την έρευνα και την παροχή φροντίδα στους ασθενείς με την ελπίδα πως πρόκειται να βρούμε κάτι. Παρόλο που υπήρξαν πρόοδοι, δεν έχουμε καταλήξει σε κάποια απάντηση και θα συνεχίσουμε να την ψάχνουμε“, έλεγε ο Μπεχάιμ το 2012.

Όντως πίστευε όσα έλεγε τότε και μάλιστα είχε επιχορηγήσει με δικά του κεφάλαια φαρμακευτική εταιρία, η ερευνητική ομάδα της οποίας δούλευε πάνω σ’ ένα νέο φάρμακο που θα πολεμούσε απευθείας στις κυψέλες των καρκινικών κυττάρων προκειμένου να τα εξοντώσει ολοσχερώς.

Προφανώς η προσπάθειά του, ακόμη κι αν είχε πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν ελαττώθηκε με την πάροδο των ετών. Τουναντίον ενισχύθηκε. Μάλιστα τον Απρίλιο του 2018 έγινε γνωστό πως περισσότεροι από 100 κοινωφελείς οργανισμοί είχαν λάβει εκατομμύρια δολάρια – και συνεχίζουν να δέχονται χορηγίες – από το ίδρυμα της οικογένειας Μπεχάιμ.

Λαμβάνουμε μεγάλη υποστήριξη από την κοινότητα. Είναι πολύ σπουδαίο να δίνεις πίσω

Όλα αυτά πάντα με τη σεμνότητα που αρμόζει στην περίσταση.

Έλα όμως που η μοίρα τού έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι, όταν τίποτα δεν προμήνυε τι θα έρθει το βράδυ της Τετάρτης.

Είναι συντετριμμένος. Είπε πως ο άνδρας ήταν στη μέση του δρόμου και όχι στην άκρη ή κάτι τέτοιο“, ανέφερε φίλος της οικογένειας για την κατάσταση του Μπεχάιμ.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Adrian Kraus

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ