Black Jack: Το 21ο triple double που αλλάζει τον Αντετοκούνμπο
Δεν ήταν το πρώτο triple double του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Είχε άλλα είκοσι στο ενεργητικό του. Ήταν όμως αυτό που μπορεί να λειτουργήσει σαν πυξίδα για το υπόλοιπο της σεζόν. Ο 'Greek Freak' προσπαθεί ν' αλλάξει και φαίνεται.
Ίσως καθυστέρησε, αλλά οδεύοντας προς τα μισά της όγδοης σεζόν του στο ΝΒΑ ο (δις MVP) Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει αρχίσει να ξεδιαλύνει πλέον στο μυαλό του πως δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο για να μην χάνει τον προσανατολισμό του στη διάρκεια του ταξιδιού και, κάποια στιγμή (σύντομα ή στο μέλλον), να φτάσει έως το πολυπόθητο τέλος της διαδρομής. Ούτως ή άλλως δεν του αρκούν πλέον οι ατομικές διακρίσεις ή σούπερ βραδιές, απ' αυτές χόρτασε. Ούτε τον νοιάζει να 'ναι πιο άγριος από τον Θανάση. Έχει θέσει άλλες προτεραιότητες κι ας μην συγκαταλέγεται, για την ώρα, μεταξύ των πέντε φαβορί για το 'three peat' του βραβείο.
Οι 21 πόντοι, τα 14 ριμπάουντ και οι 10 ασίστ στο επιβλητικό 130-110 των Μπακς επί των ανταγωνιστικών Πέισερς στο Μιλγουόκι (για το 6-0 απέναντι σε ομάδες της Central) 'συνυπέγραψαν' το 21ο triple double της καριέρας του 'Greek Freak' (22ος όλων των εποχών), σε χρονική απόσταση μικρότερη των πέντε ετών από το παρθενικό του σε ματς με τους Λέικερς (22/2 του 2016), αλλά το τρίτο για εφέτος -προτού καν συμπληρωθούν 40 ημέρες από το πρώτο της σεζόν- απείχε πολύ από τα προηγούμενα. Πέραν του ότι ο σούπερ σταρ των 'ελαφιών' έφτασε σε αυτούς τους αριθμούς στο 35'11'' της αναμέτρησης, δίνοντας τρισδιάστατη μορφή στην απόδοσή του χωρίς καν να παίξει στην τέταρτη περίοδο, εκτέλεσε τις λιγότερες προσπάθειες από κάθε άλλη φορά που είχε καταγράψει έως σήμερα τέτοιους αριθμούς.
Με μόλις 8 εντός πεδιάς σουτ, κανένα εκ των οποίων για τρεις, και ευστοχώντας στα 7 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρήκε πολύ εύκολα του 14 πόντους που αποτέλεσαν την ισχυρή βάση του φρέσκου επιτεύγματός του και συμπλήρωσε την προσωπική συγκομιδή του με άλλες 7/8 βολές. Μόνο στο triple double της 15ης του Γενάρη του 2019, σε αγώνα με τους Χιτ, δεν είχε δοκιμάσει διψήφιο αριθμό (4/9), τη στιγμή που λίγους μήνες αργότερα, στις 21/11 του ίδιου έτους, απέναντι στους Μπλέιζερς η στατιστική είχε καταγράψει 27 απόπειρες για καλάθι, με μόλις 9 εξ αυτών να καταλήγουν στο δίχτυ!
Ομολογουμένως το τι θα πάρεις εξαρτάται από το τι θα σου δώσει το εκάστοτε παιχνίδι. Μια τέτοια απόσταση παρόλα αυτά βγάζει μάτι! Το triple double είναι μια σταθερά για τον πληθωρικό Αντετοκούνμπο, αλλά οι μεταβλητές που το διαμορφώνουν έχουν ξεκάθαρα τροποποιηθεί. "Πιθανόν την περυσινή και την προπέρσινη ή τις προηγούμενες σεζόν, θα έμπαινα σ' έναν αγώνα με την ξεροκεφαλιά ότι πρέπει να είμαι κάθε βράδυ στα καλύτερά μου και θα προσπαθούσα να περάσω μέσα από κορμιά. Τρεις με έπαιζαν άμυνα, αλλά ακόμη και τότε θα επιχειρούσα να εισβάλω στη ρακέτα", ομολόγησε με ειλικρίνεια ο Έλληνας φόργουορντ έχοντας καταλάβει ότι μόνο εμφανίσεις σαν κι αυτές της Τετάρτης αποτελούν σταθερά βήματα "για την ανάληψη της ηγεσίας". Της αυθεντικής όχι αυτής που περνά αποκλειστικά και μόνο μέσα από τις βραδιές με 30άρες και τις ψήφους δημοσιογράφων.
Ο οργανισμός τον βοήθησε πολύ σε όλο αυτό, διότι μετά την τρανταχτή αποτυχία στη 'φούσκα' του Ορλάντο δεν έμεινε αδρανής στην offseason. Μπορεί ο Giannis να μην άφησε, ποτέ και πουθενά, οποιαδήποτε υπόνοια αποχώρησης από τους Μπακς αναζητώντας αλλού την τύχη του, πίεσε όμως με κάθε διαθέσιμο τρόπο, προτού υπογράψει τη max επέκταση του συμβολαίου του, με στόχο την ενδυνάμωση του συνολικού πακέτου που θα τον πλαισίωνε. Διευκρίνισε με σαφήνεια την επιθυμία του να υπηρετήσει ένα βελτιωμένο πρότζεκτ, ακόμη κι αν θυσίαζε μέρος των δικών του κεκτημένων στο παρκέ (χρόνο, προσπάθειες, προβολή, βραβεία).
Τζον Χορστ και Μάικ Μπουντενχόλτζερ δεν τον άφησαν ξεκρέμαστο. Ούτε καν τον δυσαρέστησαν, μεριμνώντας για τη δημιουργία μιας ομάδας με προοπτική πλέι οφ. Σούπερ σταρ ήξεραν εκ των προτέρων ότι δεν ήταν εφικτό να βρουν εύκαιρο, δίχως assets για ανταλλαγή, αλλά η αναδιαμόρφωση του ρόστερ και η αναπροσαρμογή των ρόλων έγινε με κωδικούς που να ξεκλειδώνουν και ευνοούν το συνολικό παιχνίδι του Αντετοκούνμπο. Όχι να το εκθέτουν όταν παραστεί ανάγκη.
Ο Χολιντέι, ο Φορμπς, ο Πόρτις, ο Όγκουστιν και ο Κρεγκ δεν ήταν παίκτες της σειράς που πήγαν στο Μιλγουόκι για να κατέχουν διακοσμητικό ρόλο στο ροτέισον. Προστέθηκαν στην εξίσωση με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και κάμποσες ευθύνες τους ο καθένας. Σύμφωνοι, η αρχή ήταν περίπλοκη και το 13-8 δεν καθρεπτίζει εξ ολοκλήρου την κυριαρχικότητα ενός συνόλου που θέλει, αν όχι να πατήσει κορυφή, τουλάχιστον να φτάσει ως τους τελικούς. Σταδιακά ωστόσο η πρόοδος (αχνο)φαίνεται. Ο ένας μαθαίνει τον άλλον, αναπτύσσεται η απαιτούμενη επικοινωνία, και ο Γιάννης απεγκλωβίζεται παίρνοντας τις πιο ταιριαστές αποφάσεις ανά περίσταση. Εξακολουθεί μεν να ορίζει τις επιθέσεις των 'ελαφιών', με 32.6% στο usage (τέταρτος στο πρωτάθλημα), αλλά επιχειρεί να το πράττει από διαφορετικό δρόμο πλέον.
"Πέρυσι και πρόπερσι ένιωθα ότι για να νικήσουμε έπρεπε να είμαι στα καλύτερά μου. Έπρεπε να έχω 30, 35, 25, 20, 10 ή οτιδήποτε τέτοιο ανάλογα με την κατάσταση. Να είμαι παντού, να κάνω τα πάνω. Τώρα νομίζω ότι η ομάδα μας είναι σπουδαία και αυτή τη σεζόν αν η ομάδα χρειάζεται να πασάρω, θα πασάρω την μπάλα", όπως επεσήμανε ο 'Greek Freak', του οποίου η τελευταία ασίστ είχε καταλήξει στα χέρια του Πόρτις για το +38 των Μπακς σ' εκείνο το χρονικό σημείο. Αν και αρπάζοντας το επιθετικό ριμπάουντ είχε την ευχέρεια να τελειώσει τη φάση, προτίμησε να πασάρει στον ελεύθερο συμπαίκτη του.
Είχαν προηγηθεί άλλες εννέα. Μεταξύ αυτών μία no-look για Χολιντέι και μια στην αδύναμη πλευρά για τον Λόπεζ την ώρα που ο Τέρνερ έσπευδε να δώσει βοήθεια στον Μπρόνγκτον, τον οποίο ο Γιάννης είχε βάλει πλάτη. "Πιστεύω ότι παίζει ανιδιοτελώς. Παρατηρεί και κάνει το σωστό διάβασμα, πασάρει σωστά και σε επίπεδο νοοτροπίας βρίσκεται σ' ένα εξαιρετικό επίπεδο. Είναι δυναμικός και επιθετικός όποτε χρειάζεται και βρίσκει τους συμπαίκτες του φτιάχνοντας ευκαιρίες για τον καθένα όποτε είναι αναγκαίο. Παίζει σε υψηλό επίπεδο", υποστήριξε από την πλευρά του ο κόουτς Μπουντενχόλτζερ εντοπίζοντας μια πλήρη μεταστροφή στο mindset του Αντετοκούνμπο.
"Ίσως του χρόνου να 'ναι διαφορετικά και η ομάδα να έχει ανάγκη να 'μαι στα κόκκινα κάθε βραδύ, αλλά αυτό είναι η ωριμότητα. Προφανώς είμαι νέος ακόμα. Είμαι στα 26, αλλά τα 26 είναι μεγαλύτερα από τα 25 και τα 24. Μ' αρέσει αυτός ο τρόπος, να 'μαι στο σωστό σημείο, να εκτελώ το σωστό σύστημα και να βλέπω τους συμπαίκτες μου να διασκεδάζουν", ήταν το συμπέρασμα του Γιάννη. Προτού καταλήξει φυσικά ότι "στο τέλος της ημέρας θα πρέπει πάντα να νικάμε και είμαι εδώ για να κερδίζουμε αγώνες, όχι για να χάνω την ώρα μου". Με 10 τελικές πάσες του Γιάννη και τουλάχιστον 20 εύστοχα τρίποντα στα πέντε από τα 21 παιχνίδια τους μέχρι εδώ οι Μπακς θα συνεχίσουν να νικούν. Με τον ίδιο στο παρκέ να δημιουργεί ως πόιντ φόργουορντ ή ν' απαθανατίζει τους συμπαίκτες του ως επαγγελματίας φωτογράφος.