X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Basket League μέρα 10η: Από τους Γουόριορς στη Λάρισα ο Ρας ζει μια τέταρτη ζωή

Το εβδομαδιαίο ημερολόγιο του Contra.gr για την αγωνιστική της κορυφαίας κατηγορίας του ελληνικού μπάσκετ. Ό,τι μεγάλο ή μικρό συνέβη στη 10η αγωνιστική της Basket League.

Ο Μπράντον Ρας παρέα με τον Νώντα Παπαντωνίου πανηγυρίζουν τη νίκη της Λάρισας επί του Ρεθύμνου EUROKINISSI SPORTS

Η 10η αγωνιστική της ΕΚΟ Basket League δεν θα διέφερε από τις περισσότερες των προηγουμένων. Η μοναχική κούρσα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ θα ήταν παράταιρο να διακοπεί, ανεξάρτητα από την αντίσταση που προέβαλε ο Ήφαιστος στο ΟΑΚΑ, ο Κιθ Λάνγκφορντ έβγαλε από την ντουλάπα και φόρεσε εκ νέου το μανδύα του εκτελεστή, ενώ ο Προμηθέας εξάσκησε την εντός έδρας επιρροή του, όσο ο Ιωνικός και ο Ηρακλής επιβεβαίωναν την αντοχή τους σε απαιτητικές μονομαχίες. Εν αντιθέσει με τον ουραγό Άρη που λύγιζε ξανά και έμεινε χωρίς προπονητή.

Κόντρα σ' όλ' αυτά διεξήχθη στη Λάρισα ένα παιχνίδι που λίγοι αντιλήφθηκαν την πραγματική διάστασή του. Όχι για τη βαθμολογική αξία που είχε για δύο ομάδες που πασχίζουν για την 'επιβίωσή' τους στην κατηγορία. Ούτε καν οι ντόπιοι ξόδεψαν δύο ώρες από το σαββατιάτικο απόγευμά τους για να δουν αγωνιζόμενο έναν πρωταθλητή του ΝΒΑ και πρώην συμπαίκτη των Στέφεν Κάρι - Κλέι Τόμπσον στους Γουόριορς, στους οποίους πήγε χωρίς να γνωρίζει που ακριβώς είναι το... Γκόλντεν Στέιτ. Ο Μπράντον Ρας, Νο13 στο draft που είχε στην κορυφή του τον (μετέπειτα MVP) Ντέρικ Ρόουζ και -μέχρι ν' ακουστεί το όνομά του από τον κομισάριο Στερν- τους Γουέστμπρουκ, Λοβ, Γκαλινάρι, Γκόρντον και Μπρουκ Λόπεζ, ήταν μεταξύ των πρώτων 5 που διάλεξε ο Βαγγέλης Αγγέλου για το αρχικό σχήμα της Λάρισας. Στο '3', στη θέση που έγινε δημοφιλής ως πρωταθλητής του NCAA με το Κάνσας του κόουτς Σελφ και του Μάριο Τσάλμερς της ΑΕΚ, στη θέση που 'έχτισε' την 9ετή καριέρα του με την 'αφρόκρεμα' του μπάσκετ.

Ο Μπράντον Ρας κόβει τον Τζεφ Γκριν, υπό τον βλέμμα του Στέφεν Κάρι AP PHOTO/DANNY MOLOSHOK

Ο σχεδόν δίμετρος σουτέρ (1μ98) πρωτόπαιξε στους Πέισερς, εκτός των Γουόριορς πήγε σε Τζαζ-Τίμπεργουλβς, ενώ είχε υπογράψει σε Μπακς και Μπλέιζερς, αλλά για διαφορετικούς λόγους δεν αγωνίστηκε ποτέ. Ως το Σάββατο βέβαια δεν είχε αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι από το 2017 και η ανάγκη του να νιώσει ενεργός φάνηκε από τις άνευ καθυστέρησης προσπάθειες που έπαιρνε. Πανηγύρισε έξαλλα τους πρώτους δύο πόντους του, έφτασε γρήγορα τους πέντε προσωπικούς, συνέχισε να σουτάρει κυρίως για τρεις και να θυμίζει γιατί έφτασε ν' αμείβεται 4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως! Σκόραρε δύο φορές στη λήξη του χρόνου, δεν φοβήθηκε τις επαφές κι άντεξε εν τέλει σχεδόν 23 λεπτά, παρά την αποχή. Όχι άσχημα για έναν παίκτη που έψαχνε εναγωνίως συμμετοχή, υπό κανονικές συνθήκες και όχι στο BIG3 του Ice Cube!

Ο Ρας δεν ήταν από εκείνους τους μοιρολάτρες τύπους που έπαψαν να παλεύουν ή να πιστεύουν στον εαυτό του. Η πρώτη χειρουργική επέμβαση στο δεξί γόνατο ήρθε ενόσω ήταν στο κολέγιο, το 2007. Σκληρή εμπειρία για έναν 22χρονο. Γύρισε και ήταν πολυτιμότατος στο δρόμο για τον τίτλο του 2008, κορυφαίος στον ημιτελικό με το Νορθ Καρολάινα με 25 πόντους. Η δεύτερη επέμβαση, στο αριστερό γόνατο, ήρθε τον Νοέμβριο του 2012 μετά από ένα φάουλ του Ζακ Ράντολφ. Πρόκειται για τη στιγμή που δεν θα λησμονήσει ποτέ, "θυμάμαι τη φάση βήμα-βήμα" είχε πει. Επανήλθε σταδιακά και έφτασε να παίξει σε 6 ματς της post season του 2015 κατακτώντας το δαχτυλίδι με τους 'πολεμιστές' του Στιβ Κερ, ενώ στα μέσα της επόμενης σεζόν πέτυχε carreer high με 20 πόντους από 8/9 σουτ όντας μέλος του συνόλου με τις 73 νίκες στην κανονική περίοδο.

Το 2017 υπήρξε ξανά άτυχος, καθώς εμφανίστηκε μια αναπάντεχη περιπέτεια με την καρδιά του. Μυοκαρδίτιδα είπαν οι γιατροί από μικρόβιο που κόλλησε από τον γιο του. Είχε στεναχωρηθεί πολύ που είχε 'κοπεί' από τους Μπακς, δεν πρόσεχε τον εαυτό του, ήταν στρεσαρισμένος, αφέθηκε και το ανοσοποιητικό του έγινε ευάλωτο. Η καρδιά του αδυνάτισε, το αίμα δεν έφτανε με τις απαιτούμενες ποσότητες ως τα στα ζωτικά όργανα, κινδύνευε από θρομβώσεις και έμφραγμα. "Ήμουν στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες, άκουγα πως κάποιοι είχαν πεθάνει απ' αυτό. Για τρεις μήνες δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Απλώς προσευχόμουν να γίνω καλύτερα". Έγινε. Πρόσεχε τη διατροφή του, ακολουθούσε κατά γράμμα τις ιατρικές συμβουλές και άρχισε να δουλεύει σταδιακά. Οι Μπλέιζερς τού χάρισαν 10ήμερο συμβόλαιο, αλλά δεν τον κράτησαν. Είχε προτάσεις από την Ευρώπη, δεν ήθελε ν' αφήσει την οικογένειά του ή να της αλλάξει περιβάλλον. Το σώμα του άρχισε να τον υπακούει ξανά. Βρήκε τη δουλειά στην 'τηλεοπτική' λίγκα που έβγαζαν το ψωμί τους άλλοι βετεράνοι. Για να μην σκουριάσει. Δεν του άρεσε που την πρώτη βραδιά του εκτέθηκε αμυντικά. Προπονήθηκε έξτρα, στο σουτ, στην άμυνα, στην αντοχή. Έλεγε πως "θέλω να δείξω στον κόσμο ότι μπορώ ακόμη. Θέλω να δείξω την αθλητικότητά μου, θέλω να δείξω ότι μπορώ ν' ανταπεξέλθω σε υψηλό επίπεδο".

Η πρόταση της Λάρισας, μετά την έναρξη της σεζόν δεν ήταν σίγουρα ό,τι θα τον γέμιζε στον απόλυτο βαθμό. Μα οι εμφανίσεις θα γίνουν διαβατήριο για κάτι άλλο. Ντεμπούτο στην Ελλάδα έκανε με 16 πόντους, ως δεύτερος σκόρερ των νικητών, από 2/3 δίποντα και 4/8 τρίποντα. Ο Μπράντον Ρας, αν και στα 34 πλέον και λίγο πιο... σωματώδης απ' όσο ήταν τα καλά χρόνια του, εξακολουθεί να βιάζεται -όπως ορίζει το επώνυμό του- για ν' αποδείξει ότι δεν είναι τελειωμένος.

> Στους 104.9 πόντους ανά παιχνίδι έπεσε η παραγωγικότητα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, καθώς ο Ήφαιστος, ως η αποδοτικότερη άμυνα του πρωταθλήματος (71.8), δέχθηκε τους λιγότερους πόντους που έχει δεχθεί αντίπαλός του εντός των τειχών (87-74) υποχρεώνοντας τους παίκτες του Πιτίνο σε 20 λάθη!

> Στον Σούλη Μαρκόπουλο ο Άρης χρωστάει τη μισή Προύσα. Θα εύχεται σίγουρα στο τέλος αυτής της σεζόν να μην του χρεωθεί, ως αντίβαρο, ο μισός υποβιβασμός στην Α2. Το 86-80 από τον Πανιώνιο, με 21 πόντους του Δημήτρη Βεργίνη, ήταν η έβδομη ήττα των 'κίτρινων' στα πρώτα δέκα ματς και μαζί το άδοξο φινάλε του Έλληνα προπονητή στην τεχνική ηγεσία. Όπως αντίστοιχα άδοξο ήταν το τέλος πριν από 20 χρόνια (Δεκέμβριος του 1999). Αν αναλάβει ο Λευτέρης Σούμποτιτς, που είναι ανεπιθύμητος στους κύκλους των σκληροπυρηνικών, η ιστορία θα επαναληφθεί. Μόνο που τώρα δεν υπάρχει Ορτίθ, Λιαδέλης, Σάκλεφορντ και Μπόνι. Ούτε το δέλεαρ ενός τίτλου.

> Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έφυγε το καλοκαίρι από τον ΠΑΟΚ. Όχι όμως ο Κώστας Χαραλαμπίδης που στην επιστροφή του Έλληνα κόουτς στο Παλατάκι ήταν πια πρώτος προπονητής. Το 71-67, σ' ένα ματς για γενναίους, δικαίωσε τον 'δάσκαλο', αλλά ταυτόχρονα χάρισε καλό βαθμό στον 'μαθητή'. Ο 'Δικέφαλος του Βορρά' είναι μια άλλη ομάδα και απεγκλωβισμένη από την καλή μέρα του Άνταμ Σμιθ. Η Ένωση αντιθέτως είναι καταδικασμένη να ψάχνει στο φινάλε τον Λάνγκφορντ.

> Τα σχεδόν 61 λεπτά από τα συνολικά 200 των παικτών του Προμηθέα μοιράστηκαν τέσσερα παιδιά (Χρήστος Καφέζας, Περικλής Κουρουπάκης, Λευτέρης Μαντζούκας και Θανάσης Μπαζίνας) που έχουν γεννηθεί μετά την Πρωτοχρονιά του 2002! Ο κόουτς Γιατράς τηρεί τις υποσχέσεις του για εκμετάλλευση μιας πλούσιας σε ταλέντο ακαδημίας, ασχέτως αν στο φινάλε η διαφορά απέναντι στο Λαύριο έπεσε από τους 17 (46-29) στους 11 πόντους (77-66).

> Η καλύτερη διαφήμιση για τον βασικό 'αιμοδότη' του πρωταθλήματος ήταν η αδιάκοπη μάχη στο Φάληρο μεταξύ Ιωνικού Νικαίας και Περιστερίου, δύο φύσει επιθετικών συνόλων. Γηπεδούχοι και φιλοξενούμενοι δεν έμειναν από βενζίνη ούτε μετά τα 45 λεπτά ισορροπώντας σ' ένα τεντωμένο σχοινί ως το 100-95 του 50'. Τη διαφορά έκαναν στο τέλος οι 5 περισσότεροι πόντοι του Στιβ Μπαρτ (35 με 8/18 σουτ σε 31 λεπτά) απ' όσους πέτυχε του Γιανίκ Μορέιρα (30 με 12/20 δίποντα σε 37 λεπτά).

> Σ' ένα ματς πολύ λεπτών ισορροπιών και χειρισμών από τους πάγκους, ένα με ελάχιστα λάθη (9 έναντι 11) και ισάριθμες ασίστ (17 έναντι 17) οι βολές απέκτησαν διπλή αξία. Οι παίκτες του Κολοσσού ξόδεψαν 7 (18/25), ενώ του Ηρακλή 5 (25/30). Να οι δύο πόντοι της νικηφόρας διαφοράς (86-88) για τον Γηραιό στη Ρόδο.