Athletic Intelligence Quotient: το τεστ που ‘μετρά’ το μυαλό των αθλητών
Μέχρι τώρα το αθλητικό IQ βασιζόταν μόνο σε λόγια και ειδικότερα στο τι έλεγε ο κάθε προπονητής. Πλέον αφορά ένα τεστ με παζλ και εικόνες. Θα το έλεγες παιδικό. Δεν είναι.
Η τέχνη της πειθούς κοστίζει μια περιουσία, στις αθλητικές λίγκες των ΗΠΑ. Το recruitment (η διαδικασία ‘στρατολόγησης’ νέων παικτών) είναι επιχείρηση που κοστίζει πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αφορά ουκ ολίγες διαδικασίες. Από την ενημέρωση για όλη τη ζωή του κάθε αθλητή, έως τις μετρήσεις. Όχι μόνο των φυσικών και αθλητικών ικανοτήτων, αλλά και του IQ. Που σημαίνει Intelligence Quotient. Δηλαδή, δείκτης μέτρησης ευφυίας. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιούν στο ΝΒΑ, στο NFL, το MLS, το NHL και το MLB λέγεται “ΑΙQ” από το Athletic Intelligence Quotient.
Οι μετέχοντες δεν απαντούν σε ερωτήσεις γνώσεων, αλλά σε αυτές που τσεκάρουν τη δυνατότητα τους να αναγνωρίζουν, να αντιδρούν, να μαθαίνουν από ό,τι έχουν μπροστά τους. Να διαπιστώσουν τη διαδικασία που επεξεργάζονται το παιχνίδι (το όποιο παιχνίδι). Eίναι ψυχομετρικό τεστ, ειδικά προσαρμοσμένο σε αθλητές.
” Επικεντρωθήκαμε στο να μπορούμε να καταγράψουμε πώς σκέφτεται αυτός που κάνει το τεστ. Πώς επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τους τα δεδομένα που ‘χουν μπροστά τους, σε πραγματικό χρόνο”, είπε στο Bloomberg ο άνθρωπος που έφτιαξε το τεστ. “ Οι περισσότεροι που είμαστε μπροστά σε ένα computer, έχουμε σε λειτουργία τον εγκέφαλο μας όταν λύνουμε ένα παζλ. Το σώμα μας όμως, είναι ακίνητο. Αν δοκιμάσουμε να κλωτσήσουμε μια μπάλα, ενώ λύνουμε ένα παζλ, αλλάζει όλη η δυναμική, επηρεάζεται όλη η λειτουργία του σώματος. Εμείς εξετάζουμε άτομα που τρέχουν, πηδούν, κολυμπούν, που τα κάνουν όλα, ενόσω λαμβάνουν αποφάσεις, σε πραγματικό χρόνο, ανάλογα με τα δεδομένα που ‘χουν μπροστά τους. Αυτό είναι αξιοθαύμαστο”. Ας δούμε και ποιος εμπνεύστηκε αυτήν την μέτρηση.
Το δημιούργησε ο γιατρός Scott Goldman, κλινικός ψυχολόγος και ψυχολόγος απόδοσης του University of Michigan, έπειτα από 15 χρόνια έρευνας μαζί με το συνεργάτη του, Jim Bowman, ψυχολόγο στη Νέα Υόρκη. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012 και μέχρι σήμερα έχουν μπει στα αρχεία του περισσότεροι από 4000 κορυφαίοι αθλητές όλων των επαγγελματικών λιγκών. Τελευταία στη λίστα μπήκαν και τα eSports, με τις ολυμπιακές ομάδες.
Το 2018 ο δημιουργός έγινε πρόεδρος στην Ένωση Αθλητικών Ψυχολόγων (με 2.500 μέλη σε 55 χώρες) και συνεργάτης διαφόρων επαγγελματικών ομάδων -έχει το πόστο του Director of Performance Psychology. Μεταξύ αυτών που εισήγαγε στο μπάσκετ ήταν οι καλύτερες πρακτικές για την κατανόηση και τη στήριξη της ψυχικής υγείας των αθλητών/φοιτητών (τις υιοθέτησε το NCAA, που του έδωσε και δουλειά στο τμήμα Ψυχικής Υγείας).
Το πρόγραμμα που παρέχει δώδεκα διαφορετικά επίπεδα αναφοράς, δημιουργήθηκε για να βλέπει τα πλεονεκτήματα, αλλά και τις αδυναμίες των prospects. Στόχος είναι να γνωρίζουν οι προπονητές ακριβώς με τι έχουν να κάνουν, πώς θα βοηθήσουν τον όποιο αθλητή να φτάσει στο ύψιστο δυνατό επίπεδο και βοηθά το τιμ να καταλήγει στις καλύτερες αποφάσεις για τη συγκρότηση του ρόστερ.
Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες…
– για την εκτίμηση του ταλέντου πριν την επιλογή (pre-draft evaluation)
– για την εκτίμηση της ομάδας
– για την βελτίωση της προπόνησης και του coaching, μέσω της ανάλυσης του ταλέντου
– για τη συγκριτική αξιολόγηση του ταλέντου -ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ικανότητες ενός ρόστερ- και
– για τη δημιουργία διεξοδικού προφίλ απόδοσης.
Διαρκεί 30 με 35 λεπτά, οι εξεταζόμενοι δεν αρθρώνουν λέξη και μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες τσεκάρεται ο χρόνος αντίδρασης, ο χρόνος που χρειάζεται ο καθένας για να πάρει μια απόφαση, πόσο εύκολα μαθαίνει κάτι και πώς αντιλαμβάνεται το χώρο γύρω του. Σε ένα μέρος οι αθλητές λύνουν παζλ και σε ένα άλλο παίζουν video game. Οι πιο πολύπλοκες λέξεις που διαβάζουν είναι ‘επόμενο’, ‘ναι’ και ‘όχι’.
Είναι σχεδιασμένο για να δείξει πώς σκέφτεται ο καθένας, με αυτούς που πληρώνουν να ‘χουν ξεκαθαρίσει στο μυαλό τους ότι μπορούν να βελτιώσουν τους παίκτες σε όλα τα τεχνικά σημεία. Δεν μπορούν όμως, να αυξήσουν το IQ τους. Μπορούν όμως, να προπονήσουν το μυαλό των νεαρών, ώστε να είναι πάντα alert. ” Στην ομάδα που δουλεύω για χρόνια, είχαμε έναν guard που όταν έκανε περιστροφή 180 μοιρών δεν μπορούσε να αντιληφθεί τον εαυτό του μέσα στο χώρο. Δεν ήταν καλός σε αυτό. Όταν λοιπόν, άρχιζε την επίθεση, έδινε την μπάλα και την ξαναέπαιρνε αφότου γύριζε το σώμα του σε 45 μοίρες. Θέλω να πω ότι κάποια πράγματα δεν χρειάζονται προπόνηση μυαλού, για να βελτιωθούν. Αρκεί η κατανόηση του προβλήματος, ώστε να κάνεις το παιχνίδι πιο εύκολο“.
Το ΤΟΡ50 των prospects του τελευταίου ΝΒΑ draft έκαναν το τεστ. Γίνεται παράλληλα με το ΝΒΑ combine, τις μετρήσεις ύψους, νούμερου παπουτσιού, βάρους, wingspan, στατικό άλμα, ποσοστό λίπους, μέγεθος παλάμης, μέγεθος χεριού. http://www.nbadraft.net/2018-nba-draft-combine-measurements
Όλοι διαβεβαίωσαν πως “ δεν μπορείς να προετοιμαστείς για αυτό. Παίζει με το μυαλό σου, σε καλεί να θυμάσαι βούλες και σχέδια”. Το 100 θεωρείται μέσο αποτέλεσμα και το 115 το ανώτερο. Από αυτούς τους 50, οι 17 υπέγραψαν συμβόλαια. Ο εμπνευστής αποκάλυψε ότι ” υπάρχουν και ομάδες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας, γιατί τους το προτείνει το τμήμα των ψυχολόγων που ‘χουν, αλλά δεν ενδιαφέρονται για την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Άλλες ομάδες είναι αφοσιωμένες στο να γίνουν καλύτερες“. Μάντεψε ποιες κερδίζουν.
Photos: Associated Press, athleticintel.com, Twitter