Άρεσαν μόνο οι εμφανίσεις του Ολυμπιακού
Η επίσημη φιλική πρεμιέρα δεν ήταν καλή για τον Ολυμπιακό, με τους Γάλλους της Βιλερμπάν να κυριαρχούν παντού και μόνο οι νέες εμφανίσεις των "ερυθρολεύκων" να κάνουν θετική εντύπωση.
Το σωστό είναι να μην κάνουμε υψηλή κριτική σε φιλικά παιχνίδια, αλλά με τη στέρηση που υπάρχει από αγώνες επιπέδου Ευρωλίγκας, είναι λογικό να έβαλε πολλούς φίλους του Ολυμπιακού να δουν την πρώτη εμφάνιση της (νέας) ομάδας τους στο τουρνουά της Βαλένθια. Κι αν εξαιρέσει κανείς τις ωραίες νέες εμφανίσεις των “ερυθρολεύκων”, δεν νομίζουμε να βρήκαν κάτι άλλο που να τους άρεσε σε αυτήν την άτυπη πρεμιέρα. Επαναλαμβάνουμε, είναι άδικο να περνάει από κόσκινο μια ομάδα στην πρώτη εμφάνισή της και μάλιστα σε φιλικό προετοιμασίας, όμως θα συμφωνήσουμε τον κόουτς Γιώργο Μπαρτζώκα ότι η απόδοση της ομάδας του ήταν φτωχή.
Θεωρητικά, με προπονητή πλέον τον αδερφό του Τόνι Πάρκερ, Τι Τζέι, η Βιλερμπάν έχει ανέβει ένα επίπεδο σε σχέση με πέρσι, με στοχευμένες καλές μεταγραφές και άλλο μπάσκετ. Απόδειξη τα 15/31 τρίποντα των Γάλλων, που σίγουρα θα ‘ναι διαφορετικοί προς το καλύτερο, του χρόνου. Στη θεωρία, όμως, καλύτερος είναι κι ο Ολυμπιακός, που συγκροτήθηκε επίσης με κινήσεις βάσει ενός σοβαρού σχεδιασμού. Το δείγμα και των δυο “νέων” ομάδων πάνω στο παρκέ ήταν ολότελα διαφορετικό. Και το -17 για τους Πειραιώτες δείχνει ποιος ήταν στο θετικό και ποιος στο αρνητικό πρόσημο.
Με εξαίρεση το ξεκίνημα του ματς, σε όλα τα υπόλοιπα οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού κυριάρχησαν, είχαν τον έλεγχο και πήραν μια μάλλον εύκολη νίκη. Προφανώς, όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα, καθώς μιλάμε για φιλικό, αρκεί η ομάδα που χάνει να ξέρει τι έκανε λάθος, ώστε να βελτιωθεί στα επόμενα παιχνίδια.
Δεν έκανε και κάτι σωστό
Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός τα έκανε σχεδόν όλα λάθος, άρα πρέπει να βελτιώσει τα πάντα. Λάθη στην κυκλοφορία της μπάλας, κακές επιλογές στην επίθεση, ακόμη και αδυναμία στην άμυνα, στο θεωρητικά πιο δυνατό σημείο του φέτος, ειδικά στις στιγμές του πάσινγκ-γκέιμ της Βιλερμπάν, που κατέληγε συνήθως σε ένα ελεύθερο σουτ 3 πόντων.
Η ομάδα του Μπαρτζώκα υστέρησε σε ενέργεια, βρισκόταν διαρκώς ένα κλικ πίσω σε ένταση κι οι διεκδικούμενες μπάλες κερδήθηκαν σχεδόν όλες από τους Γάλλους. Με 1/14 τρίποντα, προφανώς δεν μπορείς να έχεις μεγαλύτερη τύχη. Και 11 λάθη στο 1ο μέρος (15 συνολικά). Ειδικά απέναντι σε μια ομάδα χωρίς μεγάλο ταλέντο, αλλά πολύ αθλητική, που της άρεσαν οι επαφές και το αθλητικό παιχνίδι.
Ο κόουτς του Ολυμπιακού έδειξε να έχει καταλήξει στα σχήματα που θα χρησιμοποιήσει, αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είχε στη διάθεσή του τον Λιβιό Ζαν Σαρλ, έναν παίκτη με “ιδιαίτερο” ρόλο στην ομάδα, αφού καλύπτει και τις δυο θέσεις μέσα στη ρακέτα κι η απουσία του ήταν ένα ζήτημα για τις φάσεις εντός του ζωγραφιστού. Οι “ερυθρόλευκοι” έδειχναν… κοντύτεροι στις μάχες του αέρα, ειδικά όταν η μπάλα πήγαινε στον πανύψηλο Μουσταφά Φαλ (2.18μ.), που δεν πήδαγε… εφημερίδα, αλλά με το μακρύ κορμί του ήταν ένα πρόβλημα για τον Ολυμπιακό. Όχι ότι οι ψηλοί της ελληνικής ομάδας δεν πάλεψαν. Ήταν οι δυο μόνοι παίκτες που είχαν διψήφιο νούμερο πόντων (12 ο Οκτάβιους Έλις, 10 ο Χασάν Μάρτιν), όμως σε συνολικό επίπεδο η φροντ λάιν της Βιλερμπάν κυριάρχησε απόλυτα.
Ο Ολυμπιακός δεν πήρε βοήθεια από τα 3άρια της ομάδας (δεν σκόραρε κανείς), ο Άαρον Χάρισον, θεωρητικά ο παίκτης με το καλύτερο σουτ, “στραγγαλίστηκε” από την άμυνα της γαλλικής ομάδας. Η Βιλερμπάν σημάδευε και τα αργά πόδια είτε του Σάσα Βεζένκοφ είτε του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου όσο έπαιξε στο 1ο ημίχρονο, για να βγάλει εύκολα ντράιβ ή σουτ μέσης απόστασης.
Επίσης, πίσω από τον Κώστα Σλούκα, ο δεύτερος πόιντ-γκαρντ, Τσαρλς Τζένκινς, έμοιαζε ολότελα ακίνδυνος κι οι δυο βετεράνοι, Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης, δεν μπόρεσαν να δώσουν λύσεις με βάση την εμπειρία τους. Το παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι προφανές ότι έχει σαν στόχο να βασιστεί στην ενέργεια πάνω στο παρκέ, που βγάζουν παίκτες όπως ο Κώστας Παπανικολάου ή ο Σακίλ ΜακΚίσικ. Ελάχιστες φορές κατάφεραν κάτι τέτοιο και μόνο ο δεύτερος.
Στόχος να τρέξει
Όσες φορές έβγαλε άμυνες και κατάφερε να τρέξει ο Ολυμπιακός, τα πήγε μια χαρά, όμως ήταν ελάχιστα αυτά τα διαστήματα. Στο 5 εναντίον 5 δύσκολα βρήκε λύση, εξ ου και τα άσχημα ποσοστά στο μακρινό σουτ, καθώς 5-6 προσπάθειες έγιναν με το χρονόμετρο να τελειώνει και την μπάλα να κινδυνεύει να μένει στα χέρια των παικτών. Αλλά και τα ελεύθερα σουτ που έγιναν, βρήκαν σίδερο.
Θα σημειώσουμε ότι έπειτα από την 3ετία της κυριαρχίας του Νίκολα Μιλουτίνοφ στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, είναι δύσκολο να συνηθίσει κανείς τους “ερυθρόλευκους” χωρίς το κεντρικό σημείο αναφοράς στο εντός της ρακέτας παιχνίδι τους. Κι αυτό είναι ένα από τα στοιχήματα του κόουτς Μπαρτζώκα, ο οποίος μίλησε και στο ημίχρονο, δείχνοντας τον τρόπο που θέλει, πλέον, να παίζει η ομάδα του: “Πρέπει να πάμε σε καταστάσεις δυο εναντίον δυο, όχι στο πέντε-πέντε. Δεν είναι αυτό το παιχνίδι μας”.
Για να λειτουργήσει αυτός ο τρόπος παιχνιδιού θέλει πολύ μεγαλύτερη ενέργεια, κανένα χαμένο ριμπάουντ και συνολικά ένα κλικ πιο πάνω σε ένταση και προσήλωση στο πλάνο. Όλα αυτά, στο ματς με τη Βιλερμπάν, ο Ολυμπιακός δεν τα είχε και φυσιολογικά έχασε με μεγάλη διαφορά. Κάπου εδώ μπαίνει τελεία. Είπαμε, υψηλή κριτική δεν χωράει σε ένα φιλικό ματς. Θα επιστρέψουμε μετά το δεύτερο ματς, της Τετάρτης με την Μπάγερν (18:30).