ΜΠΑΣΚΕΤ

Aπό το Νeymar Challenge στο Coach’s Challenge

Το ΝΒΑ έκρινε πως έχει παραγίνει το κακό με τους τσακωμούς των κόουτς και των ρέφερι εν ώρα αγώνα και έδωσε στους πρώτους... δικαίωμα.

Aπό το Νeymar Challenge στο Coach’s Challenge
Ο Στιβ Κερ διαπληκτίζεται με τον Τόνο Μπράδερς AP Photo/Sue Ogrocki

Οι ιδιοκτήτες των οργανισμών του ΝΒΑ συναντήθηκαν στο Λας Βέγκας, για την ετήσια σύσκεψη και μολονότι δεν βλέπεις κάτι λάθος στην πρόταση, υπάρχει ένα. Βλέπεις, αποφάσισαν να τερματίσουν το political correctness και να αλλάξουν τον τίτλο εκείνων που ‘χουν τις περισσότερες μετοχές σε κάθε οργανισμό. Στο εξής οι ιδιοκτήτες θα αναφέρονται ως “κυβερνήτες” (governors), καθώς το owner κρίθηκε ως ‘φυλετικά σκληρό’.

Μια από τις πρώτες αντιδράσεις ήλθε από το poster boy των απογοητευμένων οπαδών των Νικς και μέλος της λίστας με τους πιο ακριβοπληρωμένος αθλητικούς δημοσιογράφους στις ΗΠΑ, τον Stephen A Smith.

Αυτό που είπε για την αλλαγή ήταν πως “όσοι πήρατε την απόφαση καπνίζετε crack”, ενώ τη χαρακτήρισε ηλίθια. O κομισάριος Άνταμ Σίλβερ εξήγησε πως ‘εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιούμε τον όρο ‘ιδιοκτήτης’ και αυτό είναι κάτι που αφορά τη γενικότερη ανησυχία που έχουν εκφράσει οι παίκτες‘. Κάποιοι συνέδεσαν τον όρο με τους ιδιοκτήτες σκλάβων και ζήτησαν την αφαίρεση του. Πάμε πάσο και προχωράμε.

H πρώτη απόφαση αυτών που αποφασίζουν (καλύτερα;) αφορούσε το Coach’s Challenge που θα ισχύσει από τη σεζόν 2019-20. Δεν έχει την παραμικρή σχέση με το Kiki Challenge.

Ή το Neymar Challenge

Φαντάσου να είναι σε εξέλιξη ντέρμπι αιωνίων και να βλέπεις έναν προπονητή να σηκώνει ένα κόκκινο σημαιάκι, αυτομάτως να σταματά ο αγώνας και να συμβουλεύονται το instant replay οι ρέφερι. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει χρόνια στο NFL. Και τα σημαιάκια είναι δύο. Δηλαδή, κάθε προπονητής μπορεί να ‘προκαλέσει’ δυο αποφάσεις, προφανώς και όχι ό,τι ώρα θέλει. Υπάρχουν δηλαδή, προϋποθέσεις. Ας δούμε ποιες έθεσε το ΝΒΑ που πήρε το challenge, αλλά αφαίρεσε τα σημαιάκια. Aυτό των προπονητών θα είναι λίγο διαφορετικό -μέχρι νεοτέρας.

Για να αντιμετωπίσει το ΝΒΑ το φαινόμενο των συνεχόμενων τσακωμών των προπονητών (ή παραγόντων) οργανισμών με τους διαιτητές, αποφάσισε να δανειστεί κάτι από το NFL, προσαρμόζοντας το στα μέτρα του. Πριν προχωρήσω στο τι εννοώ, να σου πω ότι στη φετινή σεζόν έως τα τέλη Φλεβάρη τα σχετικά πρόστιμα (σε παίκτες και κόουτς που βρίζονταν με τους διαιτητές, εν ώρα αγώνων) είχαν φτάσει στα 2.2 εκατομμύρια δολάρια.

Μόνο ο Στιβ Κερ δέχθηκε μπιλιετάκι για 25.000 δολάρια, αφότου τσακώθηκε με τον Κένι Μέιερ, έπειτα από φάουλ που έδωσε στον Ντρέιμοντ Γκριν, στα 3.54” πριν το τέλος του 107-129 των Ουόριορς από τους Μπλέιζερς, στις 14/2. Ο Κερ έγινε έξαλλος, πέταξε πράγματα, έβρισε, ‘έφαγε’ δυο τεχνικές ποινές, αποβλήθηκε και μετά ‘έφαγε’ και πρόστιμο.

Ας δούμε τι θα ισχύει πειραματικά του χρόνου -με τον τίτλο του Coach’s Challenge.  Για αρχή, κάθε ομάδα μπορεί να κάνει challenge μια φορά σε κάθε ματς -ανεξάρτητα από το αν θα δει προκοπή.

Μια ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα όταν

★  χρεώνεται φάουλ παίκτης της -σε όποιο σημείο του παιχνιδιού

★ όταν υπάρχει παράβαση στην επαναφορά

★  όταν υπάρχει παράβαση στον τρόπο που καταλήγει η μπάλα στο καλάθι -ή εκτός αγωνιστικού χώρου.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει χρήση του δικαιώματος στα δυο τελευταία λεπτά της τέταρτης περιόδου ή στα δυο τελευταία λεπτά την παράτασης. Εκεί μπορούν να ζητήσουν instant replay μόνο οι διαιτητές.

Πώς θα το ζητούν

Άπαξ και ένας κόουτς αποφασίσει να κάνει challenge, πρέπει να ζητήσει τάιμ άουτ και ο head coach να κάνει το σχετικό αίτημα, με χαρακτηριστική χειρονομία (να στριφογυρίσει το δάχτυλο που θα είναι παρατεταμένο προς το διαιτητή). Σε περίπτωση που δεν έχει μείνει τάιμ άουτ, θα χρεωθεί ένα πλεονάζον, το οποίο τιμωρείται με τεχνικό φάουλ -και άρα δεν θα γίνει ποτέ το challenge. Aν ζητήσει challenge που δεν μελετηθεί, η ομάδα θα χρεωθεί το τάιμ άουτ όχι όμως, και το challenge.

“Όπως ισχύει και σε κάθε άλλη περίπτωση replay, για να ανατραπεί μια απόφαση θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες και καταληκτικές οπτικές αποδείξεις για το λάθος του σφυρίγματος”.

Ο Σίλβερ θύμισε ότι μια version του Coach’s Challenge χρησιμοποιείται στη G-League την τελευταία διετία και θα τη δούμε φέτος στο Summer League του Λας Βέγκας.

Η δεύτερη και τελευταία αλλαγή που αποφάσισαν οι ‘κυβερνήτες’ επίσης αφορά το replay. “Στα πρώτα 46 λεπτά του αγώνα και στα πρώτα τρία της παράτασης, το ΝΒΑ Replay Center (που έχει έδρα στο Secaucus του Νιου Τζέρσι) θα μπορεί να προκαλέσει instant replay στις ακόλουθες περιπτώσεις.

Δίποντα ή τρίποντα: να κρίνει αν ένα σουτ είναι δύο ή τριών πόντων και αν σε περίπτωση φάουλ ο επιτιθέμενος θα εκτελέσει δυο ή τρεις βολές.

Πιθανή παράβαση ρολογιού: να κρίνει αν ένα εύστοχο εντός παιδιάς εκτελέστηκε πριν ή αφότου εξέπνευσε ο χρόνος της επίθεσης.

Οι αρχηγοί αποφάσισαν πως στο εξής θα υπάρχει courtside administrator, στη γραμματεία για να διευκολύνει την επικοινωνία με το NBA Replay Center και τους διαιτητές. Δεν θα ‘χει το δικαίωμα να αποφασίζει.

Τι θα κάνει το ΝΒΑ με τις παρανομίες της free agency

Βάσει κανονισμών, η free agency ‘ανοίγει’ τα -δικά μας- μεσάνυχτα της τελευταίας ημέρας του Ιουνίου. Για τις 24 ώρες που προηγούνται, επιτρέπονται οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις. Το πρώτο λεπτό της free agency ο Κέβιν Ντουράντ αποκάλυψε -στα social- πως θα πάει στους Νετς. Ακολούθησαν ουκ ολίγες άλλες μετακινήσεις και αποκαλύφθηκε ότι αρκετοί παίκτες είχαν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο να βρεθούν στο ίδιο ρόστερ.

Δέκα All Stars παίκτες του 2019 άλλαξαν ομάδες αυτό το καλοκαίρι. Κάτι που δεν προκάλεσε σοκ στο ΝΒΑ, μετά τους 17 (από τους 25) που άλλαξαν φανέλες, από τους All Stars του 2017.

Προφανώς και το ΝΒΑ ξέρει πως όλοι παρανομούν, καθώς όλοι δουλεύουν για τις κινήσεις τους πολλές μέρες νωρίτερα. Ο Σίλβερ ομολόγησε ότι το σύστημα που ακολουθείται είναι ανεπιτυχές και άρα χρειάζεται αλλαγή “είτε με το να προσθέσουμε κάποιους κανονισμούς ή να αφαιρέσουμε αυτούς που είναι ξεπερασμένοι. Θα είναι η αποστολή μας για τους επόμενους μήνες, γιατί δεν έχει νόημα να ‘χουμε κανονισμούς που δεν εφαρμόζονται”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK