ΜΠΑΣΚΕΤ

Άλμπα-Ολυμπιακός: Ο Βεζένκοφ τιμάει τα λεφτά του

Οι 31 πόντοι του Σάσα Βεζένκοφ, στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Άλμπα στο Βερολίνο, αποτελούν ρεκόρ καριέρας στην Euroleague. Την ίδια στιγμή ο Άαρον Χάρισον ήταν στο μηδέν.

Άλμπα-Ολυμπιακός: Ο Βεζένκοφ τιμάει τα λεφτά του
Ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού στη νίκη επί της Άλμπα στο Βερολίνο Eurokinissi Sports

Στο Βερολίνο ο Ολυμπιακός δεν έχει νιώσει ποτέ του ξένος και το 84-80 επί της Άλμπα ήταν η πιο νωπή επιβεβαίωση της αψεγάδιαστης αυτής παράδοσης που έχει φτιάξει σε βάθος 20ετίας. Οι ‘ερυθρόλευκοι’ μετρούσαν 3/3 στην (εκάστοτε) έδρα της γερμανικής ομάδας και χάρη στο αποτέλεσμα της Πέμπτης αφενός διεύρυναν το σερί τους (με 7-1 στο σύνολο) αφετέρου καπάρωσαν την τρίτη διαδοχική νίκη τους στην Euroleague, διατηρώντας ζωντανές τις ‘ημιθανείς’ πιθανότητες πρόκρισης στην 8άδα, μιας και είχε προηγηθεί άλλη μία ήττα της Ζενίτ, η τέταρτη στα τελευταία πέντε ματς, από την Μπασκόνια στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ακολούθησε αυτή της Ρεάλ από την ΤΣΣΚΑ στη Μαδρίτη!

Προφανέστατα το γεγονός πως οι ‘ερυθρόλευκοι’ κυνηγούν ακόμη την ανατροπή των εις βάρος τους προγνωστικών οφείλεται σ’ ένα συνδυασμό ευνοϊκών συγκυριών (πρόγραμμα, υπόλοιπα αποτελέσματα) που δεδομένα στον πυρήνα τους έχουν την ελάφρυνση του βάρους μιας υποχρεωτικής επιτυχίας. Παίζουν καλύτερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι Πειραιώτες γιατί παίζουν πιο ελεύθερα. Όχι χωρίς κίνητρο, διότι όπως -με σαφήνεια- έλεγε ο Γιώργος Μπαρτζώκας πριν από την πτήση για το Βερολίνο “ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να είναι αδιάφορος“. Ασχέτως του τι έχει προηγηθεί και πόσο πιθανή είναι μια εκδοχή πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Κατά την άποψη του Έλληνα κόουτς οφείλει ο καθένας που πατά στο παρκέ, ανεξαρτήτως ρόλου ή χρόνου, “ν’ αποδεικνύει γιατί πληρώνεται“. Όποια κι αν είναι η αμοιβή που προβλέπει το συμβόλαιό του.

Θα βρεις αρκετούς τέτοιους στο υπάρχον σύνολο της ελληνικής ομάδας. Ο Σάσα Βεζένκοφ των τελευταίων τριών μηνών σίγουρα είναι ένας. Οι 31 πόντοι του στον αγώνα με την Άλμπα, παίζοντας λιγότερα από 27 λεπτά, ήταν οι περισσότεροι που έχει σημειώσει ως παίκτης της Euroleague, όντας μάλιστα διψήφιος για 10η φορά στα τελευταία 15 παιχνίδια και συνολικά για 13η εφέτος! Όχι τυχαίο οπότε ότι έφτασε να έχει πλέον 10.4 πόντους ανά ματς, ως ο τρίτος πόλος της επιθετικής λειτουργίας του Ολυμπιακού.

Δίχως πάντως ν’ αμελεί τα άλλα καθήκοντά του. Διότι ρεκόρ έκανε επίσης σε αμυντικά και συνολικά ριμπάουντ (8 και 10), αλλά και στα κλεψίματα (3), με αποτέλεσμα το εκθαμβωτικό 41 στο σύστημα αξιολόγησης. Μαζί μ’ αυτά ήταν παράλληλα ο πιο εύστοχος ‘ερυθρόλευκος’ από το τρίποντο. Από τα 14 του Ολυμπιακού πέτυχε ένα λιγότερο από τα μισά. Έξι σε μόλις επτά προσπάθειες, με το τελευταίο από τη γωνία να διαμορφώνει το 82-78 στα 15” πριν από τη λήξη και να μαδά τις ελπίδες των γηπεδούχων για την ολική επαναφορά, μιας και είχαν καλύψει το 90% από το -10 (67-77) του 35′. Ο Βούλγαρος είχε αγγίξει το τέλειο. Λίγο καλύτερος από τον Κώστα Σλούκα των 4/6 πίσω από τη γραμμή, αλλά και των 6 ασίστ. Όλοι οι υπόλοιποι είχαν 4/17!

Τα τρία εξ αυτών, χωρίς να βρει στόχο σε κάποιο άλλο, τα ξόδεψε ο Άαρον Χάρισον. Ο Αμερικάνος σουτέρ ήταν ξανά 5αδάτος. Ο Μπαρτζώκας θέλησε να του προσφέρει ακόμη μια ευκαιρία. Πήρε απ’ αυτόν 1 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο. Τίποτ’ άλλο. Ούτε σεντ. Μετά τα 9’18” της πρώτης περιόδου δεν τον χρησιμοποίησε ξανά. Δεν είχε ουσία να δοκιμάσει κάτι που δεν βγαίνει. Τον αντικατέστησε με τον -αέρινο πλην άστοχο- ΜακΚίσικ κι αν χρειαζόταν κάλυψη ‘κατέβαζε’ τον Βεζένκοφ στο ‘3’ παίζοντας με… κοντό δίδυμο ψηλών τους Πρίντεζη-Ζαν Σαρλ. Ή τον Έλις, που είχε δώσει 8 γρήγορους πόντους και στο φινάλε μέτρησε 9 με 6 ριμπάουντ.

Καθένας εξ όσων χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 5 λεπτά είχε -με τον τρόπο του και τη μικρότερη ή μεγαλύτερη συνεισφορά του- βγάλει το μεροκάματό του. Ο Λαρεντζάκης, φερ’ ειπείν, πρόλαβε σε 15’23” να σκοράρει 7 πόντους, να μοιράσει 3 ασίστ, να μαζέψει 2 ριμπάουντ, να κλέψει 1 μπάλα. Αυτός έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του. Όλοι τους έδωσαν κάτι. Πλην του Χάρισον, ο οποίος προφανώς και δεν είναι δυνατόν, ιερόσυλο θα ‘ταν αντιθέτως, να μπει στην ίδια ζυγαριά προσφοράς με τον Σπανούλη, σε όποιο λάθος κι αν υπέπεσε ο αρχηγός του Ολυμπιακού κατά το τελευταίο 5λεπτο (0/2β, κακή πάσα, άστοχο τρίποντο), όταν μάλιστα έχει προηγηθεί η τρομερή εμφάνιση με τη Ζενίτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ