Άλλο αδικία, άλλο συνωμοσία: Τι ισχύει με τον Πάτι Μιλς και την ψηφοφορία της FIBA
Ο Πάτι Μιλς προκάλεσε πολλές απορίες υποστηρίζοντας πως είχε ψηφιστεί στην καλύτερη 5άδα του Παγκοσμίου, αλλά μετά τον άφησαν εκτός. Είχε βάση ο αρχικός ισχυρισμός του;
Ένα κείμενο του αυστραλιανού Fox Sports και το retweet με σχόλιο του Πάτι Μιλς μάς έβαλε σε σκέψεις και ταυτόχρονα στην πρίζα.
“Που λέτε, είναι αμήχανο. Δεν ήταν το ανώτερο βραβείο που κυνηγούσα, αλλά μου είπαν από την Ομοσπονδία στο λεωφορείο μετά το ματς πως επιλέχθηκα στην κορυφαία 5άδα. Απορώ. Ας το ξεχάσουμε. Θα επιστρέψουμε“, έγραψε σχολιάζοντας την είδηση.
Τι ενδεχομένως μεσολάβησε από την ενημέρωση που είχε ο 31χρονος γκαρντ ως την ανάδειξη και τη βράβευση της κορυφαίας 5άδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Στην οποία, για να θυμίσουμε, συνυπήρχαν ο MVP Ρίκι Ρούμπιο, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, ο Εβάν Φουρνιέ, ο Μαρκ Γκασόλ και ο Λουίς Σκόλα. Ο ηγέτης των ‘μπούμερς’ είχε όντως ψηφιστεί μεταξύ των ‘Fantastic Five’ της διοργάνωσης στην Κίνα -όπως άφησε να εννοηθεί- και κάποιος δάκτυλος επενέβη για να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα ή πληροφορία που του μετέφεραν ήταν λανθασμένη;
Μολονότι ο Μιλς, χωρίς να αφαιρέσει την προηγούμενη ανάρτηση, επιχείρησε να περιορίσει τις διαμαρτυρίες και τον εκνευρισμό που προκλήθηκε στην πλειονότητα των περισσότερων από τις 400.000 ακολούθους του, οι Αυστραλοί φανς του είχαν ανακαλύψει άλλη μία αφορμή για να νιώθουν την προδοσία να κυλά στο αίμα τους. Ακόμη μία θεωρία συνωμοσίας για να εξηγήσουν την απώλεια του μεταλλίου, όντες στους losers του Ringer, ενώ είχαν τον έλεγχο τόσο στον ημιτελικό με την Ισπανία όσο και στον μικρό τελικό με τη Γαλλία. Ο Άντριου Μπόγκουτ είχε δώσει το έναυσμα με τη χαρακτηριστική κίνηση της δωροδοκίας την ώρα του αγώνα με τους Ίβηρες και τα υβριστικά σχόλια που ακολούθησαν στη μεικτή ζώνη μετά τη λήξη της παράτασης. Μια αλληλουχία ανάρμοστων αντιδράσεων που τον φέρνουν υπόλογο.
Το διπλωματικό ζήτημα με τον γκαρντ των Σαν Αντόνιο Σπερς άνοιξε ένα νέο κύκλο που κουβέντας. Αμφισβήτησης πιο ταιριαστά απέναντι σε καθετί που είχε να κάνει με τη FIBA και ερχόταν αντιμέτωπο με τα ‘συμφέροντα’ των ‘καγκουρό’. Από το μεσημέρι της Τρίτης άρχισε να διαρρέει ευρέως η άποψη ότι ο Μιλις απορρίφθηκε τεχνηέντως και αντικαταστάθηκε είτε από τον Γάλλο Φουρνιέ είτε από τον Σέρβο Μπογκντάνοβιτς. Ακόμη και τον Ρούμπιο έμπλεξαν. Ήταν τότε που μόλις άρχισε η δική μας αναζήτηση της διαδρομής των ψήφων.
Επειδή κάθε προσωπική κρίση έχει υποκειμενική χροιά και είναι, ως ένα σημείο, διάτρητη, δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε πρόσωπα και καταστάσεις. Ούτε να εκθέσουμε, στην παρούσα φάση, την άποψή μας. Αν δηλαδή όντως ο Φουρνιέ ή ο Μπογκντάνοβιτς, που έλαμψαν ούτως ή άλλως με τις σπουδαίες εμφανίσεις τους, ανήκουν δικαιωματικά στην κορυφαία 5άδα και γιατί έμεινε εκτός ο Αργεντινός Καμπάτσο ή ο ήρωας της ιστορίας μας που, για να διασκεδάσει προφανώς, συνέχισε μ’ ένα εξίσου αμφιλεγόμενο σχόλιο.
Όλοι οι παραπάνω πάντως είχαν προσωπικά επιτεύγματα να προβάλουν.
- Ο Φουρνιέ ήταν ο ηγέτης των τρίτων Γάλλων με 19.8 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 3 ασίστ ανά αγώνα.
- Ο Μπογκντάνοβιτς ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 183 πόντους στο σύνολο (22.9 ανά συμμετοχή) με 53% από το τρίποντο), μετρώντας ταυτόχρονα 4.4 ασίστ και 4.1 ριμπάουντ για την πέμπτη ομάδα του τουρνουά..
- Ο Καμπάτσο ήταν ο ιθύνων νους της φιναλίστ Αργεντινής με 13.3 πόντους, 7.8 τελικές πάσες και 2 κλεψίματα ανά 29 λεπτά.
- Ο Μιλς είχε 22.8 πόντους κατά μέσο όρο (τρίτη καλύτερη επίδοση) και σχεδόν 50% εντός πεδιάς.
Αναπόφευκτα η μεταξύ τους μονομαχία ήταν πιο αμφίρροπη από των ομάδων τους και η κατάσταση εντελώς διλημματική για όσους κλήθηκαν να διαλέξουν ένα όνομα. Ας μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην βρισκόταν στο βάθρο ο Ρούμπιο, εφόσον η Ισπανία δεν είχε στεφθεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια με τους δικούς του 20 πόντους. Ίσως να ‘ταν στη θέση του ο Καμπάτσο. Ουδείς μπορεί να προβλέψει.
Αυτό που εμείς επιχειρήσαμε να διαλευκάναμε ψάχνοντας ψύλλο στ’ άχυρα ήταν ο τρόπος ανάδειξης. Πού καταλήξαμε ρωτώντας από ‘δω κι από ‘κει; Πως ο Πάτι Μιλς δεν ήταν δυνατόν να γνώριζε το αποτέλεσμα τη στιγμή που η Αυστραλία επέστρεφε στο ξενοδοχείο, ενόσω δηλαδή Ισπανοί και Αργεντίνοι διεκδικούσαν το χρυσό. “μου είπαν από την Ομοσπονδία στο λεωφορείο μετά το ματς πως επιλέχθηκα στην κορυφαία 5άδα“, υποστήριξε ο έμπειρος περιφερειακός, αλλά υπήρχε ένα μεγάλο κενό σε όλο αυτό.
Η κάλπη δεν είχε κλείσει προτού ολοκληρωθεί ο τελικός, ως εκ τούτου τ’ αποτελέσματα δεν ήταν σε κανέναν γνωστά. Ακόμη κι αν εκείνη τη στιγμή ο Αυστραλός είχε συλλέξει περισσότερες ψήφους από τους ανταγωνιστές του, δεν είχε λήξει η διαδικασία. Επρόκειτο περισσότερο για ένα… exit poll, μια εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθηκε εκ των υστέρων. “Τα αποτελέσματα επικυρώνονται στο φινάλε του αγώνα για το χρυσό μετάλλιο, καθώς το δικαίωμα ψήφου ισχύει μέχρι εκείνη τη στιγμή“, ήταν η απάντηση που λάβαμε από πηγή της FIBA. Ποιοι ψήφιζαν; “Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και μόνο αυτοί“, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που ακολούθησε. Κάμποσοι από τους οποίους κατέληξαν, προφανώς, την τελευταία στιγμή.