7 λόγοι που ο Γιάννης θα είναι και του χρόνου ο MVP του ΝΒΑ
Το βραβείο του MVP κατέληξε, σχεδόν παμψηφεί, στα χέρια του Γιάννη Αντετοκούνμπο και εμείς, προβλέποντας από τώρα το μέλλον, εξηγούμε γιατί του χρόνου τον Ιούνιο θα είναι εκ νέου ο καλύτερος παίκτης της κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ.
Τέτοια εποχή πριν από 6 χρόνια, 27/6 του ’13, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σκεπασμένος με μια ελληνική σημαία αδημονούσε, μ’ ένα χαμόγελο αμηχανίας, έως ότου ακούσει το όνομά του από τα χείλη του Ντέιβιντ Στερν. Πλάι του ο μεγάλος αδερφός Θανάσης, τράνταζε το πάτωμα του ‘Barclays Center’ στο Μπρούκλιν από την αγωνία που εκδηλωνόταν μέσα από την παλμική κίνηση των ποδιών του που σαν κύμα μεταφερόταν απ’ άκρη σ’ άκρη της αίθουσας.
Αφότου ο 18 ετών και 6,5 μηνών Έλληνας ανέβηκε στο βήμα, χαιρέτησε τον τότε κομισάριο του ΝΒΑ και φόρεσε το καπέλο των Μιλγουόκι Μπακς, ο δρόμος στα Σεπόλια απέκτησε μια νέα, δική του ιστορία, για να ειπωθεί από στόμα σε στόμα. Όπως οι θρύλοι. Κάθε νέα σεζόν που άρχιζε και ένα κεφάλαιο, η ακριβής συνέχεια του προηγούμενου. Από το όνομα-γλωσσοδέτη που ήταν αδύνατο να εκφέρουν οι Αμερικανοί ως την εφετινή συμμετοχή στους Τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας.
Τα ξημερώματα της Τρίτης, τρεις ημέρες προτού συμπληρωθεί μια 6ετία από τότε, ο φημισμένος πια ‘Greek Freak’, ο Γιάννης μας/τους/όλων ανέβηκε εκ νέου στο βήμα. Του ‘Barker Hangar’ στο Λος Άντζελες τούτη τη φορά, δίπλα στον Άνταμ Σίλβερ. Αφ’ υψηλού έβλεπε όλους τους άλλους. Δεν ήταν το ‘ψαρωμένο’ ψηλόλιγνο πιτσιρίκι από την Αθήνα, αλλά ο καλοσχηματισμένος και γυμνασμένος παίκτης των 25 εκατομμυρίων ανά έτος συμβολαίου, ταυτόχρονα δε ο MVP της κανονικής περιόδου, σχεδόν ομόφωνα. Ο Αντετοκούνμπο, μέλος ήδη τόσο της καλύτερης 5άδας όσο και της αμυντικής για τη σεζόν που έφυγε, αναδείχθηκε νικητής από τη μάχη που έδωσε με τον Τζέιμς Χάρντεν και τον Πολ Τζόρτζ, κερδίζοντας με δόξα και τιμή μια θέση στη λίστα των παικτών που πριν καν συμπληρώσουν το 25ο έτος της ηλικίας του πρόλαβαν να καρπωθούν την ύψιστη διάκριση.
Ο τίτλος απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1956. Από τον Μπομπ Πέτιτ ως τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μεσολάβησαν άλλοι 32 διαφορετικοί νικητές. Διαδοχικά είναι μετρημένοι 11 όσοι κατάφεραν να επαναλάβουν το επίτευγμα. Ο Μπιλ Ράσελ ήταν ο πρώτος, προτού ακολουθούσουν οι Γουίλτ Τσαμπερλέιν, Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, Μόουζες Μαλόουν, Λάρι Μπερντ, Έρβιν ‘Μάτζικ’ Τζόνσον, Μάικλ Τζόρνταν, Τιμ Ντάνκαν, Στιβ Νας, Λεμπρόν Τζέιμς και Στέφεν Κάρι. Την ντουζίνα ποντάρουμε θα συμπληρώσει ο Γιάννης για μια σειρά από λόγους που παραθέτουμε ευθύς αμέσως.
Καλύτερος από χρονιά σε χρονιά
Δεν υπάρχει σεζόν κατά την οποία ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν παρουσίασε πρόοδο στο παιχνίδι του. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για όσους αμφισβητούν τη σταδιακή ενηλικίωσή του και την ολική μεταμόρφωσή του απ’ όταν εισήλθε στον κόσμο των μεγάλων. Από τους 6.8 πόντους με 4.4 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ πήγε στους 12.7 την επόμενη σεζόν με 6.7 και 2.6 για να έρθουν οι 16.9 με 7.7 και 4.3, οι 22.9 με 8.8 και 5.4, και οι 26.9, 10 και 4.8. Προτού από τις 17 Οκτωβρίου και το παιχνίδι στη Σάρλοτ έως τις 6 Απριλίου στο παιχνίδι των Μπακς με τους Νετς στο Μιλγουόκι προβάλλει την πιο βελτιωμένη έκδοση του ιδιόκτητου μοντέλου του, χάρη στους 27.7 πόντους με 12.5 ριμπάουντ και 5.9 τελικές πάσες! Έκρινε το 32.3% των φάσεων της ομάδας του όταν ήταν στο παρκέ και της χάρισε τις 14.4 νίκες από τις 60 νίκες της.
Το ‘double’ της επιβεβαίωσης
Ο Giannis έζησε τα πρώτα 18.5 χρόνια της ζωής του στην Αθήνα, αλλά από το καλοκαίρι του 2013 είναι μόνιμος κάτοικος του Γουισκόνσιν. Αγόρασε μάλιστα ένα πολυτελές οίκημα για να προβάρει τα γιγάντια eurosteps του και ν’ απολαμβάνει μια άνετη ζωή. Αναπόφευκτο ύστερα από 6 χρόνια να νιώθει όπως στο σπίτι του. Τον ξέρει και τον ξέρουν, γνωρίζει κάθε γωνιά του Μιλγουόκι, πόσο μάλλον τον ίδιο τον οργανισμό που τον απολαμβάνει.
Αν βγει από την εξίσωση ο Ερσάν Ιλασόβα, που πήγε και ήρθε διάγοντας πλέον την τρίτη θητεία του στους Μπακς, είναι ο παλιότερος όλων. Αρχηγός μάλιστα των ‘ελαφιών’, θα θέλει να πιστοποιήσει ότι δεν ήταν μια σεζόν πυροτέχνημα όλη αυτή που έζησε, αλλά η σταθερή συνέχεια των προηγούμενων ετών, πως είναι συνεπής στην ευθύνη που επωμίζεται κάθε φορά που πατάει στο παρκέ. Ότι δικαίως όλα γυρίζουν γύρω απ’ αυτόν και φλερτάρει πλέον με το max συμβόλαιο που θα του προταθεί ως πρόωρη ανανέωση-ανταμοιβή για να μην ψάξει αλλού το μέλλον του.
Η δεύτερη σεζόν του κόουτς Μπουντενχόλτζερ
Δεν είναι μυστικό πως όσο δυνατή, σχεδόν πατρική, κι αν ήταν η σχέση του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τον Τζέισον Κιντ, τον κρατούσε πίσω. Η επιμονή του κόουτς να τον μετατρέψει σ’ έναν 7 fοοt πόιντ γκαρντ τον ωφέλησε ως προς τον τρόπο σκέψης και διαβάσματος των καταστάσεων, αλλά δεν του ταίριαζε μπασκετικά. Ο Αντετοκούνμπο είναι ένα θαύμα της φύσης που δουλεύοντας ανελλιπώς εξέλιξε όλα τα δυνατά στοιχεία του. Η επιλογή πρόσληψης του καταξιωμένου 50χρονου προπονητή ήταν κομβική για την απόλυτη εκμετάλλευσή του. Μονιμοποιήθηκε στο ‘4’, χωρίς να του αφαιρείται η μπάλα από τα χέρια, και δίπλα σε πολύ καλούς σουτέρ τριών πόντων που έπαιρναν θέση ως ‘ελεύθεροι σκοπευτές’ σε φτερό και γωνίες έβρισκε άπλετο χώρο δράσης είτε όταν ξεκινούσε την κάθετη κίνησή του είτε όταν έπαιζε χαμηλά.
Η κορυφαία σεζόν του Μπουντενχόλτζερ στους Χοκς ήταν η δεύτερη (60-22), αφού πρώτα κατέληξε στις πραγματικές ανάγκες του συνόλου του. Μέσα στη σεζόν έγιναν διορθωτικές κινήσεις, τούτο το καλοκαίρι όμως είναι το κομβικό. Είναι βέβαιο πως θα φροντίσει να καλύψει τις τρύπες και να δουλευτούν οι ατέλειες, παρουσιάζοντας εξελιγμένη την μπασκετική πρόταση που έκανεμε τους Μπακς. Μια πρόταση που στηρίζεται αποκλειστικά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Μπουντενχόλτζερ και οι συνεργάτες του έπεσαν πάνω του από πέρυσι και μετά τα μισά της σεζόν άρχισε να αποτυπώνεται κυρίως η βελτίωση στο μακρινό σουτ. Πλέον δεν δίσταζε να δοκιμάζει από την περίμετρο και να ευστοχεί ανά τρεις προσπάθειες. Φυσικά, από τη στιγμή που τα όρια ανάπτυξης τείνουν στο άπειρο, υπάρχει χώρος για απροσδιόριστη πρόοδο. Ακόμη κι φύγει ο Κρις Μίντλετον, όχι όμως ο Μπρόγκντον.
Το νέο συμβόλαιο που έρχεται
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν στερείται κινήτρων. Ένα απ’ αυτά είναι το χρηματικό. Επαγγελματίες είναι όλοι οι παίκτες, κοιτούν μαζί με την αγωνιστική εξασφάλιση της ευκαιρίας να αποκομίσουν τίτλους, να λάβουν οικονομικές εγγυήσεις για το μέλλον τους. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Έλληνας άσος δεσμεύτηκε για 4 χρόνια έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια συμφωνία που θα ίσχυε μετά το τέλος εκείνης της σεζόν – λίγα πλέον. Ως εκ τούτου unrestricted free agent θα είναι το καλοκαίρι του 2021.
Πολύ πριν βγει ως ελεύθερος στην αγορά και με δεδομένο ότι ανήκει στην κατηγορία των ‘Designated Veteran Player’ (7-8 χρόνια στη λίγκα χωρίς να ‘χει αλλάξει ομάδα και με συμμετοχές στις καλύτερες 5άδες, MVP της σεζόν ή καλύτερος αμυντικός), οι Μπακς προτίθενται να του προσφέρουν το max που μπορεί να λάβει ένας τέτοιος παίκτης. Τούτο σημαίνει το 35% των χρημάτων του -ολοένα αυξανόμενου- σάλαρι καπ με ετήσια αύξηση 8%, υπογράφοντας μαζί του είτε για 4 χρόνια, αν βρίσκεται 2 πριν λήξει το προηγούμενο, είτε για 5, αν είναι στον τελευταίο χρόνο του. Όλοι εκτιμούν ότι το deal θα κλείσει κοντά στα 250 εκατομμύρια! Δεν θ’ αλλάξει το οικονομικό status της υπόθεσης άλλο ένα βραβείο πολυτιμότερου παίκτη, αλλά θα ενισχύσει το δικό του ατομικό status.
Ο Ντέιβις θα παίζει με τον Λεμπρόν και ο Λεμπρόν με τον Ντέιβις
Η συνύπαρξη των δύο αστέρων στους Λέικερς, μετά την πρόσφατη ανταλλαγή με τους Πέλικανς, αδυνατίζει τις δικές τους υποψηφιότητες. Όχι πως ο ένας ή άλλος δεν έχει τα προσόντα να ηγηθεί και να γράψει νούμερα που θα τον φέρει σε τροχιά βράβευσης. Κυρίως δε ο ‘Βασιλιάς’ που δεν μπορέσει να αποδεχθεί μια δεύτερη αποτυχημένη σεζόν στο Λος Άντζελες. Παρόλα αυτά η ευθύνη μιας πιθανής νίκης θα μοιραστεί και μαζί οι πιθανότητες να είναι ο ένας ή ο άλλος εκείνος που θα ‘γκρεμίσει’ τον Γιάννη Αντετοκούνμπο από το θρόνο του κορυφαίου, απολαμβάνοντας αυτός τα προνόμια
.
Χάρντεν και Γουέστμπρουκ πρέπει να υπερβάλουν
Ο πρώτος, πέρα από αρχισκόρερ του ΝΒΑ, είναι ο παίκτης με το μεγαλύτερο usage. Σχεδόν 4/10 φάσεις των Ρόκετς κρίνονταν από τα δικά του χέρια τη σεζόν που τέλειωσε ενόσω ήταν στο παρκέ, επίδοση ανεπανάληπτη απ’ όταν εκτιμάται με advanced stats η επίδραση του κάθε παίκτη στο σύνολό του. Ο δεύτερος κατάφερε για τρίτη σερί σεζόν να καταγράψει triple double σε μέσους όρους, δουλεύοντας πολύ για τους προσωπικούς αριθμούς του. Αμφότεροι ωστόσο οφείλουν, για ν’ αποκαθηλώσουν τον Αντετοκούνμπο, να βρεθούν σε περιβάλλοντα που θα ευνοήσουν το στόχο τους. Ούτε οι Ρόκετς, τώρα που θα φύγει ο Κρις Πολ, πόσο μάλλον οι Θάντερ, παρά την παρουσία του ακούραστου Πολ Τζορτζ, δείχνουν -την ώρα τούτη- ομάδες ικανές να φτάσουν σε ρεκόρ που θα ξεπερνούν τις 55 νίκες.
Τους Ντουράντ και Λέοναρντ νοιάζουν τα playoffs
Εμείς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα τον μνημονεύουμε εσαεί ως MVP. Μήπως θυμάται όμως κανείς ότι το βραβείο της κανονικής περιόδου έχουν κερδίσει επίσης ο Ντέιβ Κάουενς, ο Γουές Άνσελντ και ο Μπιλ Γουόλτον; Αν ναι, μια χαρά. Αν όχι, λογικό πάλι, διότι αυτό που πρώτα απ’ όλα ενδιαφέρει, παραδοσιακά, τους σταρς του ΝΒΑ είναι η κατάληξη της εκάστοτε σεζόν. Τον Κέβιν Ντουράντ δεν τον ενδιέφερε το γεγονός πως πηγαίνοντας στους Γουόριορς και παίζοντας μαζί με Κάρι – Τόμπσον – Γκριν θα του αφαιρεθούν πρωτοβουλίες. Στους Νικς ή στους Νετς, όπου καταλήξει, ίσως αλλάξει η κατάσταση, αλλά θα είναι τραυματίας ούτως ή άλλως.
Τον Καουάι Λέοναρντ δεν τον απασχόλησε εφέτος η κανονική περίοδο, ήταν ως επί το πλείστον ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για τα playoffs. Πλέον ολοένα και περισσότεροι παίκτες, ιδίως όσο μεγαλώνουν αυτοί και τα κορμιά τους, μειώνουν τα παιχνίδια ή το χρόνο συμμετοχή τους στο πρώτο σκέλος της σεζόν για να αυτοπροστατεύονται. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έχει ανάγκη στα 25 του να πράξει ανάλογα, απέναντί τους οπότε έχει ένα αβαντάζ. Nεότερους θα πρέπει να ‘φοβάται’ ότι θα τον απειλήσουν. Παίκτες όπως ο Γιόκιτς ή ο Ντόντσιτς, για να μην πάμε στους νεότερους (Γουίλιαμσον, Μοράντ).
Συμπερασματικά, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εκτιμάται ήδη ως το φαβορί για επανάληψη του προσωπικού θριάμβου του. Αν συμβεί, θα του απομένει μονάχα το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Ποιος ξέρει, ίσως συμβούν ταυτόχρονα. Εμείς στοιχηματίζουμε!