6 λόγοι που οι Κλίπερς και οι Ρόκετς είναι καλύτεροι των Ουόριορς
Ο τίτλος αφορά όσα συμβαίνουν στην παρούσα φάση. Και στην παρούσα φάση, οι Ουόριορς πληρώνουν την υπεροψία τους, με τους Κλίπερς να έχουν όλα τα κίνητρα του κόσμου για να τους αντισταθούν και τους Ρόκετς την τεράστια διάθεση να τους συναντήσουν στη συνέχεια.
Το λοιπόν: οι Ουόριορς μπήκαν στο πέμπτο παιχνίδι με τους Κλίπερς, προηγούμενοι 3-1. Δηλαδή, ήθελαν μια νίκη για να περάσουν στα ημιτελικά της Δύσης και να βρουν απέναντι τους τους αυθάδεις Ρόκετς που τους έβγαλαν πέρυσι το λάδι.
Παρεμπιπτόντως, τα ξημερώματα είχαν μεροκάματο και οι ‘Ρουκέτες’, οι οποίοι ήταν επίσης στο 3-1 στη δική τους σειρά με τους Τζαζ. Η διάθεση του Χιούστον ήταν να τελειώσει την ιστορία. Ο Κρις Πολ είπε χαρακτηριστικά ότι “δεν θέλαμε να επιστρέψουμε στη Γιούτα”.
Αυτή των Ουόριορς ήταν του τύπου ‘είμαστε ήδη στην επόμενη φάση’. Και όπως θα κατάλαβες οι μεν προκρίθηκαν, οι δε θα ταξιδέψουν στο Λος Άντζελες, μήπως και αυτήν τη φορά κάνουν τη δουλειά σωστά. Είναι η πρώτη φορά που το Γκόλντεν Στέιτ χάνει back to back εντός έδρας παιχνίδια, μετά το 2016 και την κατάρρευση κόντρα στους Καβς.
Να δούμε όμως, πώς τεκμαίρεται η αποφασιστικότητα των Ρόκετς στο 100-93 επί των ‘Μορμόνων’:
> Το 93 που ‘χε η Γιούτα (των 9/38 τρίποντων) για παραγωγή δείχνει πως ασχολήθηκαν επισταμένως με την άμυνα. Όπως είπε και ο Χάρντεν “δεν βάλαμε όσα σουτ θέλαμε (36/81), αλλά σε αυτά τα τελευταία παιχνίδια έχουμε επενδύσει στην άμυνα”. Σημειωτέον, το ‘μούσι’ τελείωσε με 26 πόντους.
Δεν έβαλε έναν στην πρώτη περίοδο. Μετά το 0/7 είχε 11/12 και κάπως έτσι βρήκε ρυθμό. Οι πιο σημαντικοί πόντοι που μέτρησε προήλθαν από τη γραμμή των βολών, στα 38” για τη λήξη. Αφότου ‘έκοψε’ τον Ρούντι Γκομπέρ, στο ‘καπάκι’ έβαλε ένα ζευγάρι βολές και διαμόρφωσε το 98-63.
> Τελείωσαν με 12 κλεψίματα και 12 τάπες. Ήταν η πρώτη φορά από το πέμπτο παιχνίδι των τελικών της Δύσης του 1994, που είχαν διψήφιους αριθμούς και στις δυο αυτές κατηγορίες. Το 1994 ήταν η πρώτη φορά που φόρεσαν δαχτυλίδι.
> Ο Κουίν Σνάιντερ ομολόγησε ότι δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου να αντιμετωπίζεις έναν βετεράνο κόουτς, όπως ο Μάικ Ντ’ Αντόνι (γιατί δεν ξέρω αν διάβασες χθες, αλλά τα playoffs είναι η στιγμή των προπονητών) και τους -πιο έμπειρους πεθαίνεις- Κρις Πολ και Τζέιμς Χάρντεν. “Είναι τόσο ευφυείς που βρίσκουν κάθε αδυναμία της άμυνας σου”.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Κλιντ Κάπελα, ο οποίος ασθενούσε από την αρχή της σειράς και έγιανε στο 5ο παιχνίδι -για να δώσει 16π., 10 ριμπ. και 3 τάπες-, ήταν το κεντρικό πρόσωπο. Όχι για τα νούμερα του, αλλά για κάτι που ‘χε πει πέρυσι. Το ‘είμαστε καλύτεροι από τους Ουόριορς, όταν εκτελούμε καλά’, μετά τον αποκλεισμό. Τον ρώτησαν αν εξακολουθεί να το πιστεύει. ” Θέλω να τους συναντήσουμε. Είναι αυτό που θέλω” ενημέρωσε.
Δίπλα του καθόταν ο Κρις Πολ, ο οποίος κατάλαβε πως αυτή η ατάκα θα γίνει viral. Γύρισε, τον κοίταξε και του είπε “κοίταξε σε: δεν μπορείς να περιμένεις για να τουιτάρεις”. Ο Κάπελα του απάντησε “δουλεύουμε όλο το χρόνο για να γίνουμε πρωταθλητές. Αν θες να πάρεις πρωτάθλημα, πρέπει να νικήσεις αυτόν που ‘χει τον τίτλο σε κάποιο σημείο. Έτσι δεν είναι;”. Ο Πολ συμφώνησε -ευχόμενος αυτήν τη φορά να είναι όλοι οι παίκτες υγιείς.
Ο Ντ’ Αντόνι έκλεισε το θέμα, λέγοντας “όλο το χρόνο λέμε πως θέλουμε να πάρουμε ό,τι χάσαμε πέρυσι (το slogan της ομάδας του φέτος είναι run it back). Ε, από ό,τι φαίνεται θα ‘χουμε την ευκαιρία”.
Το θέμα είναι αν οι Ουόριορς θα καταφέρουν να βρεθούν απέναντι τους. Γιατί τα ξημερώματα έχασαν την ευκαιρία, με τον Στιβ Κερ να δηλώνει πως δεν ένιωσε την παραμικρή έκπληξη από την ‘φτωχή’ αμυντική προσπάθεια των παικτών του στο 129-121 των Κλίπερς και το 3-2.
Πριν προχωρήσω, να σου πω ότι ο Ντουράντ είχε 45 πόντους (14/26 σουτ), με τον Κάρι να προσθέτει 24 (7/15 -για δεύτερο ματς δεν έκανε ό,τι συνήθως με τα σουτ του) και τον Τόμπσον 22 (9/20). Όλοι οι άλλοι ήταν μονοψήφιοι. Δες τις προσπάθειες (43/96) και θα καταλάβεις πως κάτι δεν πήγε καθόλου καλά.
Τα αουτσάιντερ της σειράς νίκησαν τους πρωταθλητές στο παιχνίδι τους: την ενέργεια και στις δυο άκρες του γηπέδου. “Είπα στους παίκτες μου να προσπαθήσουν να παίξουν όπως ξέρουν, αυτήν τη φορά σε όλον τον αγώνα”, εξήγησε ο Ντοκ Ρίβερς. Ας δούμε τι σήμαινε αυτό -αφού θυμηθείς πως οι ίδιοι παίκτες έκαναν το Γκόλντεν Στέιτ το μεγαλύτερο θύμα στην ιστορία των playoffs.
> O Λου Ουίλιαμς σκόραρε ή έδωσε ασίστ στους 17 από τους 19 τελευταίους πόντους των Κλίπερς. Ο παίκτης που ‘τρέχει’ μόνος του στην κούρσα για τον έκτο καλύτερο παίκτη της σεζόν, σηκώθηκε από τον πάγκο, έβαλε το ένα καλάθι, μετά το άλλο, ό,τι δεν έβαζε γινόταν ριμπάουντ του Μπέβερλι (ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του στα ‘σκουπίδια’) ή πάσα στον Γκαλινάρι. Σημείωσε πως ο Ουίλιαμς ήταν φέτος ο τρίτος σκόρερ, σε τελευταίες περιόδους -πίσω από τους Χάρντεν και ΛεΜπρον.
> “Ο Μπέβερλι μάς έριξε κλωτσιά στον κώλο” είπε ο Κερ , για τον τύπο που προκάλεσε τους συμπαίκτες του να ορθώσουν όλοι μαζί το ανάστημα τους στους Ουόριορς. Τα ξημερώματα τελείωσε με 17 πόντους (οι 11 στο πρώτο δωδεκάλεπτο είναι ρεκόρ) και 14 ριμπάουντ, παρέσυρε τους συμπαίκτες του με την ενέργεια του. “It’s Pat being Pat: έχει θέληση και το πιστεύει” σχολίασε ο προπονητής του.
Μεταξύ αυτών που έκανε ήταν να απομακρύνει την μπάλα από τα χέρια του Κάρι, στα 2.14” για το τέλος (την πήρε ο Σάμετ και την έκανε καλάθι), ενώ πήρε ένα φάουλ από τον Κλέι Τόμπσον, στο 1.40 για το τέλος. Το σκορ ήταν 123-118. Γενικότερα, έκανε τα κλασικά.
Βρίστηκε με όλους (το τζαρτζάρισμα με τον Ντρέιμοντ Γκριν είχε ως συνέπεια ‘ταυ’ και για τους δύο), πλην του Στεφ Κάρι, για τον οποίον έχει πει πως ” δεν τον πλησιάζω. Ξέρω τι προσφέρει. Απλά τον παρακολουθώ. Διαλέγω τις μάχες μου“. Ο Μοντρέζλ Χάρελ πρόσθεσε “έχει καρδιά, ανταγωνιστικό πνεύμα και θέληση. Ξέρουμε τι θα δώσει κάθε βράδυ”.
> Οι Ουόριορς έχουν πρόβλημα με τις αποστάσεις. Το FanSide έγραψε πως ” είναι η καλύτερη ομάδα στα τρίποντα, στην ιστορία του ΝΒΑ. Με τον καλύτερο σουτέρ, Στεφ Κάρι και ταλαντούχους τύπους όπως ο Ντουράντ και ο Τόμπσον, είναι η ομάδα που άλλαξε για πάντα το στιλ του μπάσκετ στο ΝΒΑ. Έγινε η ομάδα στην οποία όλοι ήθελαν να μοιάσουν.
Η επιτυχία που ‘χουν ζήσει οι Ουόριορς ήταν αρκετή για να δημιουργήσουν εξέλιξη που αφορούσε όλη τη λίγκα, όπως το παιχνίδι έμπαινε στην εποχή του space and pace. Και είναι σοκαριστικό να βλέπεις τους ‘Πολεμιστές’ να γίνονται θύματα της ίδιας τους της επιτυχίας.
Μέχρι πέρυσι είχαν ‘εκτελεστές’ σε κάθε θέση. Φέτος έχουν τον Ντρέιμοντ Γκριν να κάνει το +35% του παρελθόντος σε 21.4% και μαζί με τον Κάζινς -που τέθηκε νοκ άουτ- ήταν οι μόνοι ψηλοί με τρίποντο. Αυτό δημιουργεί ένα θέμα όπως προσπαθούν να ‘τρέξουν’ την επίθεση, γιατί γίνεται πιο εύκολη η δουλειά των αντιπάλων στην άμυνα. Η έλλειψη αποστάσεων έχει ως αποτέλεσμα τα 17 λάθη, ανά αγώνα στα πλέι οφ, που είναι τα περισσότερα όλων. Και το πρόβλημα θα επιδεινωθεί απέναντι σε ομάδες με εξαιρετικό ποσοστό από το τρίποντο.
Η σωτηρία τους θα είναι να ανταποκριθούν στη φήμη τους αυτοί που συνθέτουν το καλύτερο τρίο σουτέρ της ιστορίας (Κάρι, Ντουράντ, Τόμπσον)“.
Photos: Associated Press