3 λόγοι που ο Ράσελ Ουέστμπρουκ δεν είναι παίκτης για playoffs
O Nτάμιαν Λίλαρντ έκανε τα πάντα για να περάσει το Πόρτλαντ στο β' γύρο των playoffs και να αφήσει πίσω τους Θάντερ. Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ δεν έκανε τίποτα για την Οκλαχόμα Σίτι. Για άλλη μια φορά στην postseason 'πνίγηκε' στον εαυτό του.
Ο Γιουσούφ Νούρκιτς άρχισε να ντύνεται για να πάει στο Moda Center ‘ενώ έμεναν 3′ για το τέλος της τρίτης περιόδου’. Θα ήταν η πρώτη του εμφάνιση στο γήπεδο, μετά το σοβαρό τραυματισμό και την επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε.
Μπήκε στη διαδικασία να ξεβολευτεί, γιατί είχε ένα feeling. “ Ένιωσα πως αν πήγαινα στο γήπεδο, θα κερδίζαμε”. Όταν έφτασε στον προορισμό του, έμεναν 3.20 για τη λήξη και η παρέα του ήταν στο -8 (105-113). “ Αισθανόμουν βέβαιος πως μπορώ να κάνω τη διαφορά” επέμεινε όταν όλα είχαν τελειώσει, κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Στα 11.7” για τη λήξη ο Ντάμιαν Λίλαρντ είχε την μπάλα στα χέρια του για αυτήν που φαινόταν να είναι η τελευταία επίθεση του πέμπτου αγώνα των Μπλέιζερς με τους Θάντερ. Το Πόρτλαντ προηγείτο 3-1 στη σειρά. Χρειαζόταν μια νίκη για να προχωρήσει. Και προχώρησε χάρη στο σουτ από τα 11 μέτρα.
Ο Λίλαρντ δεν έκανε μόνο αυτό -που κι αυτό να ‘χε γίνει μια χαρά θα ήταν όλα εφόσον θα ‘χε διαμορφώσει αποτέλεσμα. Ήταν ο ηγέτης της παρέας του όλη τη regular season και από την πρεμιέρα αυτής της σειράς. Τα ξημερώματα έδωσε το 42.3% των πόντων του συνόλου (50 π. -34 στο πρώτο μισό), με 7/15 σουτ δυο πόντων, 10/18 τρίποντα, 6/8 βολές, 5-2 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 τάπα. Στα 45’ που έπαιξε έκανε τα 6 από τα 9 λάθη που είχε συνολικά το Πόρτλαντ. Ναι, οι νικητές έκαναν μόνο 9 λάθη, όπως χαιρετούσαν τους Θάντερ.
Η Οκλαχόμα Σίτι έκανε 12 τις σερί εκτός έδρας ήττες στην postseason και τρεις τους διαδοχικούς αποκλεισμούς στον πρώτο γύρο, με τον Πολ Τζορτζ, που ήταν πάνω στον Λίλαρντ στο τελευταίο σουτ, να λέει ότι ‘ήταν κακή η προσπάθεια του Ντάμιαν! Δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι. Ήταν κακό σουτ. Αλλά το έβαλε και η ιστορία δεν θα γράψει αν πήρε την καλύτερη προσπάθεια. Θα ζήσουμε με αυτό’, όπως προφανώς θα ζήσεις κι εσύ με αυτό που μόλις διάβασες.
Δίπλα στον Τζορτζ, στη συνέντευξη Τύπου, καθόταν ο τύπος που απαντά ‘next question’. Στο ‘γιατί δεν είσαι αποτελεσματικός στα playoffs;’ το έκανε ‘good question’. Η αλήθεια είναι πως ο Ράσελ Ουέστμπρουκ έκανε πάρτι όλη την κανονική περίοδο και ως είθισται να συμβαίνει στα playoffs, εξαφανίστηκε. Στο τελευταίο ματς αγωνίστηκε για 45 λεπτά και αν δεις τους αριθμούς του (29π., 7/20 δίποντα, 4/11 τρίποντα, 3/3 βολές, 11 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 τάπες και 5 λάθη) δεν θα καταλάβεις πόσο επιζήμιος ήταν.
Η εντολή που είχε o Aλ Φαρούκ Αμινού, καλύτερος αμυντικός των Μπλέιζερς και μοναδικός πρίγκιπας στο ΝΒΑ, ήταν πολύ συγκεκριμένη, για το διάστημα στο οποίο κρινόταν το αποτέλεσμα.
Ο Ντέιβιντ Βάντερπουλ μου είπε να μην μαρκάρω τον Ουέστμπρουκ και να τον αφήσω να σουτάρει.
Το να παίζουν με τα νεύρα σου δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα που υπάρχει. Ιδίως αν είσαι κυκλοθυμικός. Όταν ο Ουέσμπρουκ κατάλαβε πως του ‘δίνουν’ τα σουτ, τα έκανε ακόμα χειρότερα. Στο δεύτερο ημίχρονο είχε 0/7 σουτ και μόλις έναν πόντο.
Στα πέντε ματς είχε κατά μ.ο. 22.8 πόντους, με 36% στα σουτ, 32.4% στα τρίποντα, 3.6 λάθη, -8.6 στο plus/minus. Όταν ήταν στο παρκέ η ομάδα του είχε 105 πόντους ανά 100 κατοχές στην επίθεση και δεχόταν 115.4 πόντους. Το true shooting (όλα τα σουτ) ήταν το 46.6%, τη στιγμή που αναλάμβανε να τελειώσει το 31% των επιθέσεων.
Στον πίνακα που ακολουθείς θα δεις τι κάνει κάθε regular season των χρονιών που έχει εμφανιστεί στα playoffs και τι κάνει εκεί. Το OFFRTG είναι η επίθεση της ομάδας του ανά 100 κατοχές, παρουσία του ιδίου, το DEFRTG η άμυνα, το TS% είναι το ποσοστό όλων των σουτ και το USG% είναι το ποσοστό των plays που κρίνονται από τα χέρια του.
Τι έχει όμως, ο 30χρονος, οκτώ φορές All Star και δεν μπορεί την postseason; Γιατί δεν έχει νικήσει σειρά playoffs, αφότου έφυγε ο Ντουράντ από την πόλη;
O Colin Cowherd, παρουσιαστής της εκπομπής The Herd είχε πει πριν το τζάμπολ του πέμπτου ματς των Μπλέιζερς με τους Θάντερ -βασικά χρόνια τα λέει, αλλά δεν βαριέται και να τα επαναλαμβάνει- ότι “ ο Ουέστμπρουκ δεν έχει τη σωστή προσωπικότητα, αυτή που κάνει τη διαφορά στα playoffs. Και αυτό είναι κάτι που λέω για χρόνια. Αυτά που κάνει στην κανονική περίοδο, θα του δίνουν βραβεία, αλλά δεν θα λειτουργούν στα playoffs. Είναι κάτι που φαίνεται για τρίτη σερί χρονιά. Και δεν είμαι hater.
Όταν τον παράτησε ο KD ήμασταν όλοι μαζί του. Τυφλωθήκαμε από τα συναισθήματα
Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχω, κάνοντας αυτό το show έναντι των φαν που είναι πλημμυρισμένοι με συναισθήματα, είναι πως βλέπω αντικειμενικά τι γίνεται. Η ιστορία των Κέβιν Ντουράντ-Ράσελ Ουέστμπρουκ είναι γεμάτη συναισθήματα, αλλά στο τέλος της ημέρας ο Ντουράντ τον παράτησε μαζί με τη μικρή αγορά των Θάντερ, για να πάει σε μια εν εξελίξει δυναστεία.
Σε κανέναν δεν άρεσε τη έκανε ο KD. Τότε όλοι ήταν με τον Ουέστμπρουκ, ο οποίος ήταν παρατημένος στην Οκλαχόμα Σίτι. Και όλοι τον αποθεώναμε, γιατί είναι ο Δαβίδ, το αουτσάιντερ, που εγκαταλείφθηκε σε μια μικρή αγορά. Αυτά τα συναισθήματα θόλωσαν την κρίση μας. Όταν όμως, βάζεις το συναίσθημα σε μια αθλητική διαφωνία, αυτομάτως την ακυρώνεις”.
Για 29η φορά στην καριέρα του στην postseason, ο Ουέστμπρουκ έχασε τουλάχιστον 15 σουτ, δηλαδή οκτώ περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη που ‘χει παίξει σε playoffs σε αυτό το διάστημα από την πρώτη του εμφάνιση, τη σεζόν 2009-2010, όπως αποκάλυψε το ESPN Stats; Ο Κάουχερντ εξήγησε μέχρι τελείας το θέμα.
Ο τύπος για τον οποίον μιλάμε, δεν ασχολήθηκε ποτέ με το πώς θα γίνει αποτελεσματικός και επιτυχημένος στην postseason. Οι λόγοι, κατά τον τύπο που τον έχει μελετήσει ενδελεχώς, είναι τρεις.
> Όλη η ιστορία με τα playoffs είναι η ικανότητα προσαρμογής στα δεδομένα που προκύπτουν. Πρόκειται για παρτίδα σκάκι. Αντιμετωπίζεις διαδοχικές φορές τον ίδιο αντίπαλο. Ο Ουέστμπρουκ δεν προσαρμόζεται. Είναι ανθρώπινος σίφουνας. Έχει μια ταχύτητα. Είναι σπρίντερ, τη στιγμή που τα playoffs είναι μαραθώνιος και εξαρτώνται από μεθοδικές κινήσεις. Αυτό είναι το αντίθετο από το παιχνίδι του Ουέστμπρουκ. Δεν είναι ευπροσάρμοστος. Έχει μια ταχύτητα, 100 μίλια την ώρα. Σαν τον Ντέρικ Ρόουζ.
> Tα playoffs είναι η περίοδος των προπονητών. Για αυτό και όταν φτάνει αυτή η ώρα, επιλέγεις προπονητές, μαζί με ομάδες που θα προχωρήσουν. Ο Ουέστμπρουκ είναι πολύ δύσκολος στο κοουτσάρισμα. Είναι δύσκαμπτος. Η προσωπικότητα του, το παιχνίδι του είναι άκαμπτα. Είναι τύπος του ‘my way or the high way’.
> Ο Ουέστμπρουκ είναι ασταθής. Στα playoffs το τελευταίο που χρειάζεσαι είναι κυκλοθυμικούς παίκτες. Είναι η στιγμή της σεζόν που κάθε ομάδα δείχνει πόσο ικανή είναι να διαχειριστεί κρίσεις. Εκείνος τσακώνεται με φαν, με τα media, με τους προπονητές, με τους αντιπάλους.
Εν κατακλείδι, όταν έρχεται η ώρα των playoffs ο σταρ των Θάντερ δεν προσαρμόζεται, δεν κοουτσάρεται και δεν διαχειρίζεται τις κρίσεις. Δεν έχει ηρεμία.
Δεν έχει ‘χτιστεί’ για αυτήν τη φάση της σεζόν. Όλα έγιναν χειρότερα μετά τον τίτλο του MVP (το 2017). Η Οκλαχόμα Σίτι του χαρίζεται, τα media της πόλης του χαρίζονται, όπως και οι φαν. Ξέρετε ποιος δεν τον διευκόλυνε; Ο Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος όταν έφυγε είπε ποιο είναι το λάθος: πως όλοι το κάνουν εύκολο για τον Ουέστμπρουκ’.
“Βλέπεις, όταν πήρε το βραβείο που εξαρτάται αποκλειστικά από τα στατιστικά, ήταν σαν να του είπαν ‘είσαι φοβερός. Συνέχισε έτσι. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις κάτι’. Και δεν άλλαξε. ‘Μόνο που τα triple double δεν κερδίζουν ματς στα playoffs. Η προσαρμοστικότητα στα δεδομένα τα κερδίζει, η ικανότητα σου να είσαι ήρεμος -γιατί τη στιγμή που εκνευρίζεσαι με κάτι, ο αντίπαλος αποκτά πλεονέκτημα και εσύ δεν βλέπεις καθαρά τι έχεις μπροστά σου- και να κάνεις αυτά που σου λέει ο προπονητής σου”.
Από σταρ έγινε πρόβλημα
Kατά τον Κάουχερντ από σταρ ο Ουέστμπρουκ έχει εξελιχθεί σε εμπόδιο για τον οργανισμό στον οποίον ανήκει και που τον έχει δέσει για άλλα τέσσερα χρόνια, με μισθό που κατά μ.ο. φτάνει τα 40 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
” Αντί να γίνεται καλύτερος, η κατάσταση του γίνεται χειρότερη’. Kαι τι κάνουν οι Θάντερ; ‘Τίποτα. Για να το θέσω απλά, δεν μπορείς να συναινείς με το να τρώνε τα παιδιά σου παγωτό για πρωινό. Για όλα υπάρχουν όρια που πρέπει να τίθενται και να τηρούνται”.
Όταν αντί να θέτεις κάποιον προ των ευθυνών του, του επιτρέπεις να κάνει ό,τι θέλει, αρχίζουν τα προβλήματα, τα οποία διογκώνονται με το πέρασμα του χρόνου. ‘Η Οκλαχόμα Σίτι είναι απόλυτα παγιδευμένη και πλέον ο Ουέστμπρουκ πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τεράστια προειδοποίηση εν όψει της συνέχειας και της εξέλιξης του ΝΒΑ”.
Photo: Associated Press