ΜΠΑΣΚΕΤ

17 προπονητές δεν ξέρουν πώς να σταματήσουν τον Σέιν Λάρκιν

Είναι πολύ γρήγορος, ικανός να νικήσει τους πάντες στο 'ένας εναντίον ενός', με μυαλό και μάτια που δουλεύουν πάντα προς όφελος της ομάδας του. Ένα στοιχείο που πρόσθεσε φέτος ο Σέιν Λάρκιν έχει κάνει όλους τους κόουτς της Euroleague να μην μπορούν να τον σταματήσουν.

17 προπονητές δεν ξέρουν πώς να σταματήσουν τον Σέιν Λάρκιν
Ο Σέιν Λάρκιν συνεννοείται φέτος, με κλειστά μάτια με τους υπόλοιπους παίκτες της Αναντολού Εφές. Όλοι μαζί κάνουν φέτος, πράγματα που θαυμάζουν οι πάντες. Εκείνος κάνει πράγματα που δεν αφήνουν τους κόουτς να αγιάσουν. Euroleague.net

O Σέιν Λάρκιν είναι το φαβορί για να κατακτήσει φέτος, το βραβείο του MVP της Euroleague. Είναι η χρονιά που έκαναν click όσες δεξιότητες έχει, με αυτή που απέκτησε τα τελευταία χρόνια και τον κάνει το μεγαλύτερο μυστήριο για τους κόουτς της διοργάνωσης. Έως τώρα, δεν έχει βρεθεί ένας που να κατάφερε να περιορίσει τον Αμερικανό της -πρωτοπόρου- Αναντολού Εφές. Ο Έτορε Μεσίνα δεν αποτέλεσε εξαίρεση (με το 88-68 επί της Αρμάνι, την Τρίτη 14/1 να είναι ξεκάθαρο, πολύ περισσότερο αν σου πω ότι ο Λάρκιν είχε 23 πόντους, με 4/7 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 3/3 βολές, πέρασε 4 ασίστ, έκανε από 2 κλεψίματα και ισάριθμα λάθη και όλα αυτά σε 34.02”). Κάτι που δεν το λες κι εύκολο και θα διαβάσεις στη συνέχεια το λόγο. Θα μου επιτρέψεις να αρχίσω από τη μεγαλύτερη κατάκτηση της ζωής του -όσες άλλες και αν ακολουθήσουν-, γιατί εκείνος έχει επιλέξει να βοηθήσει τον κόσμο να γνωρίσει μια διαταραχή που πλήττει το 2% του γενικού πληθυσμού της γης.

Η ιδεοψυχαναγκστική διαταραχή είναι γνωστή και ως μανιοπαρορμητική διαταραχή. Είναι ακόμα πιο γνωστή ως OCD (Obsessive Compulsive Disorder). Κράτα ότι είναι ψυχική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες ενοχλητικές σκέψεις (ιδεοληψίες -ιδέες καταστροφής στο βαθμό και την επιμονή που προκαλούν δυσφορία) ή/και τελετουργικές συμπεριφορές (ψυχαναγκασμοί -πράξεις συχνές και επαναλαμβανόμενες που γίνονται ανυπόφορες), ως προσπάθεια να μειωθεί το άγχος των ιδεοληψιών. Kαι τελικά, ορίζουν την καθημερινότητα των ασθενών.

Οι αιτίες δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα. Έρευνες έχουν δείξει πως η διαταραχή μπορεί να είναι κληρονομική. Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι μπορεί να οφείλεται σε νευρολογική δυσλειτουργία, ενώ άλλες έρευνες κάνουν λόγο για αντανακλαστικό μηχανισμό στο άγχος που προκαλούν κάποιες καταστάσεις.

Το OCD είναι μια από τις πέντε πιο σοβαρές ψυχικές παθήσεις και προκαλεί δυσλειτουργία στη ζωή του ασθενή, με τις αντιδράσεις να αυξάνουν, τελικά το άγχος και να οδηγούν σε πολλά άλλα θέματα. Η κατάθλιψη είναι η κατ’ αρχάς συνέπεια, στους ενήλικες, καθώς γνωρίζουν πως πρόκειται για δημιουργήματα του μυαλού τους, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν τους ψυχικούς καταναγκασμούς (ή τις ιδεοληψίες). Έρευνα δείχνει πως στις ΗΠΑ νοσούν 2.2 εκατομμύρια ενήλικες, κάθε χρόνο, με άλλη που αφορά τον πλανήτη να αναφέρει ότι ασθενεί το 2% του γενικού πληθυσμού και το 3% του δυτικού κόσμου.

Πώς περιγράφει ο Λάρκιν το OCD

Aν έχεις δει έστω ένα επεισόδιο του ‘The Big Bang Theory’, έχεις ‘συστηθεί’ με τον Σέλντον Κούπερ και άρα με τη συγκεκριμένη μορφή ψυχικής ασθένειας. Βέβαια, εξαιτίας του τρόπου που την παρουσίαζε ο μυθοπλαστικός ήρωας ενός εκ των πιο δημοφιλών sitcoms, προκλήθηκαν αντιδράσεις ανθρώπων που είχαν τη διαταραχή. Διάβασε πώς την είχε περιγράψει ο Σέιν Λάρκιν, σε -σχετικό- θέμα του ESPN που σου είχε δώσει ο Γιάννης Δημητρέλλος στο Contra.gr.

Ο μικρός Σέιν, ανοίγει τα μάτια του, πιάνει το τηλεκοντρόλ και προετοιμάζεται για το καθημερινό του ‘νούμερο’. Είναι οκτώ ετών και η κάθε του μέρα, αυθόρμητα γεννά νέες παραμέτρους και αυθαίρετους κανόνες. Καθώς ξεκινά να ντύνεται για το σχολείο – ένα τελετουργικό που μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες, ανάλογα με το ‘νούμερο’ της ημέρας, παρατηρεί στην τηλεόραση τον Ρέι Άλεν να σουτάρει τρίποντο. Ο Λάρκιν θυμάται ότι σούταρε και χθες, συνολικά οκτώ τρίποντα. Ξαφνικά, ένα ‘μήνυμα’ από τους νευρώνες του εγκεφάλου του, ειδοποιεί τον μικρό Λάρκιν πως το ‘νούμερο’ της ημέρας του, είναι το 8. ‘ Και τότε ήταν που ήξερα ότι πρέπει να πλύνω τα χέρια μου οκτώ φορές”.

Ο πατέρας του (Ηall of famer στο μπέιζμπολ ‘που μου έμαθε πώς να συμπεριφέρομαι κάθε μέρα, πώς να προετοιμάζομαι, πώς να παίρνω σοβαρά τη δουλειά μου’) δοκίμασε τη ‘σκληρή αγάπη’. Δεν ήταν αυτή η λύση. Εξ ου και ο Λάρκιν επισκέφτηκε ειδικό, ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή και έμαθε να διαχειρίζεται τη διαταραχή. Από εκεί και πέρα, μπορούσε να κάνει και τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορούσε -απερίσπαστος. Η Αναντολού Εφές έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο δώρο της ζωής του.

Το Δεκέμβρη του 2019 η Euroleague κάθισε απέναντι του, για να ρωτήσει 2-3 πραγματάκια τον νέο record man, σε ό,τι αφορά τους πόντους ενός ματς.

Βγαίνεις στο παρκέ και προσπαθείς να παίξεις καλά ως ομάδα. Ξεκάθαρα παίζω καλά, αλλά το γεγονός ότι η ομάδα μου είναι πρώτη είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι κάνω ατομικά”. Μεταξύ αυτών που έκανε στην αρχή η Αναντολού Εφές, ήταν οι νίκες σε Βιλερμπάν και Μιλάνο, μέσα σε 48 ώρες. “Το back to back μας έδωσε αυτοπεποίθηση. Νικήσαμε σε γήπεδα όπου δεν είχε νικήσει άλλος πριν. Αυτές οι νίκες μας βοήθησαν να έλθουμε πιο κοντά και να πάμε όλοι μαζί προς τα εμπρός, ώστε να γίνουμε η ομάδα που θέλουμε να είμαστε”.

Μεταξύ άλλων, έκανε και ένα ρεκόρ: σταμάτησε στους 49 πόντους, εναντίον της Μπάγερν, στις 29/11 του 2019. Η προηγούμενη καλύτερη επίδοση ήταν οι 41π. (Μπόμπι Μπράουν-2013, Κασπάρς Καμπάλα-2001, Κάρλτον Μάγιερς-2001, Αλφόνσο Φορντ-2001). “Είδα τα highlights που μου στέλνουν άλλοι στο Instagram. Δεν το έχω επεξεργαστεί. Ένιωσα ότι έκανα καλά παιχνίδια. Προχωράμε. Οφείλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Μετά το τέλος της σεζόν και ενώ έχουν ηρεμήσει όλα, θα επιστρέψω και θα πω ‘ήταν πραγματικά τρελό’. Τώρα είμαι συγκεντρωμένος στην ομάδα”. Και μετά δυο χρόνια με κάποια παιδιά (όπως τον Βασίλιε Μίτσιτς) όλα έχουν γίνει πιο απλά, πιο εύκολα, σχεδόν αυτοματοποιημένα. Ο Αταμάν τον είχε τραβήξει στον πάγκο, προς το τέλος του ματς, για να του πει κάτι. Τι του είπε;

“Νομίζω είχα 38 πόντους και μου είπε ‘κάτσε να ξεκουραστείς’. Κοίταξα το ρολόι και σκεφτόμουν πως έχουν μείνει 4 λεπτά και χρειάζομαι τρεις πόντους για να ισοφαρίσω το ρεκόρ και 4 για να δημιουργήσω άλλο. Εκείνος επέμενε να πιω λίγο νερό και να ηρεμήσω, πριν μου εξηγήσει ότι ‘θα κάνω όλα τα plays για να κάνεις το ρεκόρ”.

Πόσο ελπίζει πως θα το κρατήσει; “Έτσι όπως παίζεται πια το παιχνίδι, υπάρχουν πολλοί που μπορούν να σκοράρουν πολλούς πόντους, να ‘χουν ένα από εκείνα τα βράδια που καταλαβαίνεις μετά το δεύτερο εύστοχο σουτ ότι είναι η μέρα σου. Για αυτό προσπάθησα να δημιουργήσω μια… απόσταση από τους 41”.

Έγινε κάτοχος του ρεκόρ (ξεπέρασε δηλαδή, τους 41) με το τρίποντο που είδες από επάνω. Το τρίποντο είναι το νέο που ‘χε να παρουσιάσει φέτος ο Λάρκιν και τον έχει κάνει το μυστήριο που δεν έχει καταφέρει να λύσει -ακόμα- κάποιος αντίπαλος προπονητής. Μια στιγμή να εξηγηθώ.

Aπό τα προηγούμενα χρόνια του στην Ευρώπη (2016-17 Μπασκόνια και από το 2018 στην Εφές) είχες δει πως έχει ταχύτητα, εκρηκτικότητα και ικανότητες που τον κάνουν να ξεχωρίζει ως γκαρντ. Ο ταλαντούχος αυτός τύπος, ο οποίος φημίζεται για το πόσο γρήγορος είναι σε ό,τι κάνει, φέτος είναι και καλός σουτέρ τριών πόντων.

Κατά την συντριπτική πλειοψηφία, γκαρντ που είναι όσο γρήγορος είναι ο Λάρκιν δεν βάζουν τρίποντα. Επιχειρούν, αλλά δεν έχουν 49.1% για ποσοστό (56/114). Τη σεζόν 2016-17 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 34.3%. Το 2019 έγινε 44.9% και τώρα βάζει τα μισά από όσα επιχειρεί.

Σε 29.19” συμμετοχής, φτάνει τους 20.7 πόντους, με 55.7% στα δίποντα, 88.1% στις βολές και το 49.1% από την περιφέρεια. Πράγμα που στην πράξη, σημαίνει το εξής: αν τον ‘παγιδέψεις’ θα κάνει split τους ψηλούς, αν του ‘δώσεις’ το σουτ, θα το βάλει. Αν τον κλείσεις, παραδοσιακά για να του ‘πάρεις’ το σουτ, θα σε κερδίσει στο ένας εναντίον ενός -όπου διακρίνονται οι ταχείς γκαρντ.

Πώς τον σταματάς; Όταν βρεθεί κάποιος, θα σου πω. Προς το παρόν, αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστήριο της φετινής Ευρωλίγκας. Και αν συνεχίσει κατά τον ίδιο τρόπο, το καλοκαίρι το πιθανότερο είναι να του δοθεί άλλη μια ευκαιρία στο ΝΒΑ (όπου στην πιο πρόσφατη χρονιά του, με τους Σέλτικς, το 2018 είχε 33.6% στα τρίποντα, στο μισό χρόνο από αυτόν που παίζει για την Εφές).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ