Βοσνία-Ελλάδα: Οι 4 ήρωες πριν τον ήρωα της Ζένιτσα
Ο ένας σάλπισε την αντεπίθεση, ο άλλος άλλαξε τέσσερις θέσεις και πέντε ρόλους στο ματς! Ακόμη δύο ήταν αυτοί που έστρωσαν το χαλί της δόξας για τον σκόρερ της ισοφάρισης. Οι τέσσερις ήρωες πριν τον ήρωα της Ελλάδας, Δημήτρη Κολοβό, στη Ζένιτσα.
Στο πρόσωπο του Δημήτρη Κολοβού επικεντρώθηκαν τα περισσότερα αποθεωτικά σχόλια του Τύπου, μετά το 2-2 της Ελλάδας με την Βοσνία στη Ζένιτσα. Δικαιολογημένα, αφού έτσι θα συνέβαινε με κάθε σκόρερ που πετυχαίνει το γκολ ισοφάρισης στα τελευταία ενός αγώνα που η ομάδα του βρέθηκε να χάνει με δύο τέρματα διαφορά πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένα τέταρτο παιχνιδιού.
Ο δρόμος του από τον Ωρωπό μέχρι τον Πανιώνιο, από εκεί στον Ολυμπιακό και μετά στις Μέχελεν, Βίλεμ και Ομόνοια, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Αντίθετα είχε πολλά εμπόδια με τραυματισμούς, πισωγυρίσματα και τις ευθύνες που φορτώθηκε ένα παιδί, όταν στα 18 του χρόνια έχασε τον πατέρα του και χρειάστηκε να γίνει ο προστάτης μιας οικογένειας πέντε παιδιών. Και τα κατάφερε περίφημα, όσες δυσκολίες κι αν αντιμετώπισε.
Όλες οι πτυχές της πορείας του μέσα στο χρόνο βγήκαν ξανά στον αφρό της δημοσιότητας, καθώς αποδείχθηκε η "χρυσή εφεδρεία" του Άγγελου Αναστασιάδη, σώζοντας με το γκολ του στο 85' έναν ανέλπιστο πόντο για την Ελλάδα, σε ματς που έμοιαζε χαμένο από πολύ νωρίς. Βαθμός που μπορεί σε βάθος χρόνου να φανεί υπερπολύτιμος στην οικονομία του ομίλου και την προσπάθεια της εθνικής για την κατάληψη ενός εκ των δύο προνομιούχων θέσεων, που δίνουν πρόκριση στα τελικά του Euro 2020.
Πριν όμως ανακηρυχθεί σε ήρωα ο Δημήτρης Κολοβός, υπήρξαν άλλοι που φρόντισαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αποθέωσης του 26χρονου κυνηγού. Χωρίς αυτούς, το παιχνίδι δεν θα είχε φτάσει ποτέ στην κόψη του ξυραφιού. Και μοιραία ο Κολοβός δεν θα είχε την ευκαιρία να αφήσει την έκφραση της απογοήτευσης στα πρόσωπα των Βόσνιων.
Ο αεικίνητος Φορτούνης και ο MVP Ζέκα
Ακόμη και στο (πολύ) κακό πρώτο ημίχρονο στο "Bilino Polje", ο Φορτούνης ήταν ο παίκτης που προσπάθησε να δώσει πνοή στην μεσοεπιθετική γραμμή της Ελλάδας. Ναι, δεν κατάφερε και πολλά, ειδικά από τη στιγμή που σπατάλησε την ευκαιρία στο γύρισμα του Μπακάκη στο 22', ωστόσο ήταν αυτός που δημιουργούσε -έστω και σποραδικά- προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα. Κέρδισε φάουλ, κράτησε τη μπάλα, την μοίρασε σε σωστό χρόνο, την κουβάλησε όποτε χρειάστηκε. Το πάλεψε ακόμη κι αν δεν βρήκε συνεργασίες.
Στο δεύτερο μέρος, ειδικά από την στιγμή που η Βοσνία επέλεξε να προσεγγίσει συντηρητικά το παιχνίδι με την κάβα του 2-0, ο 26χρονος διεθνής μέσος ταλαιπώρησε αφάνταστα τους αντιπάλους του. Από τα δικά του πόδια περνούσε όλο το παιχνίδι της εθνικής στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση, είτε για να δημιουργήσει, είτε για να έρθει σε ρόλο trequartista και να απειλήσει. Όπως στη φάση που τον ανέτρεψε ο Σούνιτς και με σίγουρο χτύπημα από την άσπρη βούλα έβαλε ξανά την Ελλάδα στο ματς στο 64', μεταφέροντας πλέον το άγχος στην πλευρά των γηπεδούχων.
Οι Βόσνιοι προσπαθούσαν να τον ανακόψουν με ορθόδοξο και ανορθόδοξο τρόπο, ο Φορτούνης συνέχισε να κρατά την μπαγκέτα και από το δικό του άνοιγμα στον Ζέκα ήρθε η σέντρα του Πορτογάλου για το 2-2. Ο διεθνής μέσος του Ολυμπιακού ήταν ο καλύτερος της Ελλάδας στη Ζένιτσα, ο πρώην του Παναθηναϊκού και νυν της Κοπεγχάγης ήταν μάλλον ο MVP.
Ο Ζέκα ξεκίνησε στη θέση "6" στο 3-5-1-1 του Αναστασιάδη και ήταν αυτός που προσπαθούσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα στο άθλιο πρώτο εικοσάλεπτο της εθνικής στο "Bilino Polje". Μετά την αλλαγή συστήματος πέρασε πρώτα σε θέση μέσα δεξιά στον άξονα, μετά πήγε αριστερά και με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου αγωνίστηκε ως δεξιός χαφ. Όταν στο 67' πέρασε στο ματς ο Κολοβός αντί του Κουρμπέλη, ο Ζέκα γύρισε στον άξονα στο πλευρό του Σάμαρη. Με την είσοδο του Κουλούρη αντί του Μπακάκη στο 80', ο Ζέκα πήγε ξανά δεξιά και πήρε την πλευρά μόνος του. Αν χάσατε το μέτρημα, ο νατουραλιζέ μεσοαμυντικός άλλαξε τέσσερις θέσεις και πέντε ρόλους στο ματς! Κέρδισε την αποβολή του Πιάνιτς αμέσως μετά το τέρμα του Φορτούνη και είχε την ασίστ στο 85', που έφερε το γκολ της ισοφάρισης. MVP.
Κουλούρης - Μασούρας έστρωσαν το χαλί
Ρόλο και μάλιστα σημαντικό στην ιστορία, έχουν οι Μασούρας και Κουλούρης. Έστω κι αν είναι τόσο υποτιμημένος, όσο αυτός που είχαν οι Θεσπιείς στην μάχη των Θερμοπυλών. Μια προσεκτική ματιά στην φάση του 2-2, δίνει την απόλυτη ποδοσφαιρική εξήγηση στο γκολ του Κολοβού. Μόλις ο Φορτούνης ακουμπά τη μπάλα δεξιά στον Ζέκα, ο Μασούρας αφού έχει πάρει μαζί του τον Κολάσιντας "αδειάζοντας" τον χώρο για τον Πορτογάλο (πρώτη φωτογραφία), βυθίζεται στην αντίπαλη περιοχή και υποχρεώνει τον Ζουκάνοβιτς να μείνει μακριά από τον έτερο στόπερ της Βοσνίας, Σούνιτς (δεύτερη φωτογραφία).
Τη στιγμή που ο Κουλούρης αντιλαμβάνεται την πρόθεση του Φορτούνη να παίξει τη μπάλα δεξιά, τότε αφήνει την αριστερή πλευρά και συγκλίνει στην καρδιά της περιοχής (πρώτη φωτογραφία). Φεύγει από το μαρκάρισμα του Μπίτσακτσιτς και παίρνει θέση σέντερ φορ.
Η κίνηση του γίνεται αντιληπτή από τον Σούνιτς που προσπαθεί να τον "κλειδώσει" (δεύτερη φωτογραφία), έτσι ο Κολοβός που "πιβοτάρει" από το ξεκίνημα της φάσης (πρώτη φωτογραφία) καταφέρνει να διαβάσει την σέντρα του Ζέκα, τρυπώνει στο κενό που έχουν δημιουργήσει οι Κουλούρης - Μασούρας (δεύτερη φωτογραφία) παίρνοντας τους στόπερ και με αυτοκρατορική κεφαλιά φέρνει το ματς ίσια (τρίτη φωτογραφία). Γκολάρα.
Πράγματι, η ιστορία έγραψε πως με "χρυσό" σκόρερ τον Δημήτρη Κολοβό η Ελλάδα έφυγε με το 2-2 από το "Bilino Polje". Ωστόσο κάπου εκεί θα πρέπει να επισημανθεί η υπερπολύτιμη συνεισφορά των Φορτούνη - Ζέκα που πρωταγωνίστησαν στο come back της εθνικής. Αλλά και αυτή των Κουλούρη - Μασούρα, που χωρίς να έρθουν σε επαφή με τη μπάλα ήταν εκείνοι που έστρωσαν το χαλί στον μετέπειτα σκόρερ, δίνοντας του την ευκαιρία στην δόξα. Οι ήρωες πριν τον ήρωα.
Photo credits: eurokinissi