Οι 4 αιτίες της κρίσης στην Μπάγερν
Η Μπάγερν έμεινε για τρίτο σερί παιχνίδι δίχως νίκη, επιβεβαιώνοντας ότι δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Οι ευθύνες του Νίκο Κόβατς κι οι παίκτες που ήρθε σε ρήξη, ο ρόλος των Robbery και οι αιτίες της κρίσης.
Η Deutsche Fussball Liga προωθεί εμπορικά τη Bundesliga με το μότο 'το ποδόσφαιρο όπως πρέπει να είναι'. Αυτό συνήθως σημαίνει η Μπάγερν επικεφαλής του βαθμολογικού πίνακα και όλοι οι υπόλοιποι πίσω της, ωστόσο φέτος τα πράγματα δεν είναι όπως θα... έπρεπε.
Πρωτοπόρος στην κορυφαία κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος είναι η Ντόρτμουντ. Ακόμα και στον 5ο όμιλο του Champions League, οι Βαυαροί βλέπουν την 'πλάτη' του Άγιαξ στην ισοβαθμία, μετά από το μεταξύ τους 1-1 στο Μόναχο για τη 2η αγωνιστική. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν το τρίτο διαδοχικό για τους πρωταθλητές Γερμανίας δίχως νίκη (προηγήθηκε το 1-1 με Άουγκσμπουργκ και η ήττα 0-2 από Χέρτα), σερί που βίωσαν τελευταία φορά πριν από ακριβώς έναν χρόνο και οδήγησε στην απόλυση του Κάρλο Αντσελότι.
Το επόμενο Oktoberfest δεν βρίσκει την ομάδα σε καλύτερη κατάσταση και με τον Γιουπ Χάινκες να μην είναι διατεθειμένος να λειτουργήσει ξανά ως 'σωσίβιο' διάσωσης, θα πρέπει να διορθωθούν αρκετά πράγματα ώστε ο σύλλογος να... επαναφέρει Bundesliga και Champions League στην τάξη.
Ο Νίκο Κόβατς στο εδώλιο
Ο άνθρωπος που ουσιαστικά διαδέχθηκε τον Αντσελότι και ανέλαβε να διαμορφώσει την Μπάγερν σύμφωνα με το πλάνο του, είναι και αυτός που δέχεται τα περισσότερα πυρά έως τώρα. Ο αναμορφωτής της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, που την περσινή σεζόν νίκησε την Μπάγερν στον τελικό του κυπέλλου έχοντας ήδη συμφωνήσει να μετακομίσει στη Μόναχο, δεν δείχνει να 'πατάει' καλά στα πόδια του στον σύλλογο.
Στην πρώτη τόσο μεγάλη πρόκληση της καριέρας του εγκαλείται για κακές επιλογές στην ενδεκάδα, παραγκωνισμό παικτών που θα έπρεπε να είναι βασικοί, αλλά και απουσία ορθολογικού τακτικού σχεδίου για τα παιχνίδια της ομάδας.
Η εμμονή στους γηρασμένους Άριεν Ρόμπεν και Φρανκ Ριμπερί αποτελεί σημείο τριβής με τους επικριτές του Κόβατς, ο οποίος δεν δείχνει να εμπιστεύεται τους Σερζ Νιαμπρί και Κινγκσλέ Κομάν, τουλάχιστον όταν εκείνοι είναι υγιείς.
Επιπλέον, αρκετές φορές προτιμάει τον Χάβι Μαρτίνεθ αντί του Τιάγκο Αλκάνταρα, όπως έπραξε στο παιχνίδι με τον Άγιαξ, με αποτέλεσμα το βασικό '6άρι' του να μην έχει ταχύτητα (μετά από τους τόσους μικρούς και μεγάλους τραυματισμούς) και κίνηση και να αφήνει απροστάτευτο το κέντρο άμυνας.
Συν αυτώ, δεν εμπιστεύεται παίκτες όπως ο Χάμες Ροντρίγκες, με τον Κολομβιανό έξαλλο που δεν έπαιξε βασικός κόντρα στον 'Αίαντα', να αποχωρεί από την 'Άλιαντς Αρένα' δέκα λεπτά μετά από το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.
Επιπροσθέτως, δεν μειώνει την απόσταση του Τόμας Μίλερ με τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι στον αγωνιστικό χώρο, με συνέπεια ο Πολωνός επιθετικός να καλείται να αντιμετωπίζει κάθε φορά δύο και τρεις προσωπικούς 'φρουρούς', δίχως υποστήριξη από συμπαίκτη.
Οι Robbery σε κάκιστη κατάσταση
Για περίπου μία δεκαετία, οι Ρόμπεν και Ριμπερί συνέθεταν το κορυφαίο ντουέτο εξτρέμ στον κόσμο. Παρά τους αναρίθμητους τραυματισμούς και την προχωρημένη ηλικία, βρίσκονται στη βασική ενδεκάδα της Μπάγερν ακόμα και εν έτει 2018, κάτι που αξίζει συγχαρητηρίων και ταυτόχρονα χρήζει σχολιασμού.
Ο Ολλανδός συνήθως είναι άφαντος στα παιχνίδια της φετινής σεζόν, ωστόσο αρκεί μία φάση για να κάνει τη διαφορά. Έβγαλε την ασίστ για το γκολ του Ματς Χούμελς κόντρα στον Άγιαξ, όμως από εκεί και πέρα δεν βοήθησε καθόλου. Ο τραυματισμός του Κομάν του επιτρέπει να βρίσκεται στην ενδεκάδα χωρίς αντιστάσεις, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τον 'διοσκουρό' του.
Ο Ριμπερί έχει συναγωνισμό πίσω του, τον 23χρονο Νιαμπρί, που μετά από τον περσινό δανεισμό στη Χόφενχαϊμ, βρίσκεται στους Βαυαρούς για να αδράξει την ευκαιρία του. Ο Γάλλος έχει απολέσει μεγάλο μέρος της ταχύτητας και της εκρηκτικότητας που είχε παλαιότερα, ωστόσο δεν... δίνει τη φανέλα του στον Νιαμπρί. Παραμένει βασικός και συνήθως σπάταλος, αφού οι ενέργειές του από αριστερά καταλήγουν σε άσχημες πάσες ή μπλοκαρισμένα σουτ χωρίς αντίκρισμα.
Όταν οι προηγούμενοι προπονητές της Μπάγερν... τόλμησαν να αμφισβητήσουν τη θέση στην ενδεκάδα κάποιου εκ των δύο, αντιμετώπισαν σφοδρές αντιδράσεις από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, που... επιχειρηματολογούσαν με καλές εμφανίσεις στο χορτάρι. Πλέον, δεν δείχνουν ικανοί να κάνουν κάτι τέτοιο, με συνέπεια ο Κόβατς να πρέπει να επιδείξει σθένος και να προκαλέσει την αλλαγή 'σκυτάλης', ώστε η Μπάγερν να αποκτήσει ξανά ταχύτητα στις πτέρυγες, όπως όταν είχε αγοράσει τους... Ρόμπεν και Ριμπερί.
Οι υπόλοιποι τους ακολουθούν κατά πόδας
Δεν είναι μόνο η 'παλιά φρουρά' που δεν ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων. Μετά από ένα ταραχώδες καλοκαίρι όπου ψάχτηκε για μεταγραφή, ο Τζερόμ Μπόατενγκ παρέμεινε στο ρόστερ των Βαυαρών, χωρίς να διορθώσει τα περσινά κακώς κείμενα. Απρόσεκτος, γκαφατζής, άλλος άνθρωπος σε σχέση με τον Μπόατενγκ του 2015, εγκυμονεί κινδύνους για τον Μάνουελ Νόιερ. Ακόμα και το προσόν που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια, οι μακρινές μπαλιές, φέτος δεν αποτελούν ατού του, αφού συνήθως είναι άστοχες.
Την ίδια δουλειά μπορεί να την κάνει και καλύτερα ο Χούμελς, ωστόσο ούτε ο ίδιος χαίρει της εμπιστοσύνης του Κόβατς, λόγω της έλλειψης ταχύτητας. Μάλιστα, ο νυν προπονητής του είχε συμβουλέψει τους παίκτες του στην Άιντραχτ να πετούν την μπάλα δίπλα από τον Χούμελς και να τρέχουν γύρω του στον περσινό τελικό κυπέλλου, ποντάροντας στην αδυναμία του Γερμανού κεντρικού αμυντικού.
Ο Μίλερ, από την πλευρά του, δείχνει να μην έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και πάντα ψάχνει τη γρήγορη πάσα αντί να επιχειρήσει μόνος του κάποια προσπάθεια, ενώ οι Γιόσουα Κίμιχ και Ντάβιντ Αλάμπα έχουν... λησμονήσει τα ανασταλτικά καθήκοντά στο παιχνίδι τους και αφήνουν αρκετά κενά, παρότι άρχισαν την καριέρα τους ως αμυντικοί.
Τα αποδυτήρια θυμίζουν... Αντσελότι
Τέτοια εποχή πριν από έναν χρόνο, ο Αντσελότι είχε βγάλει στη... σέντρα πέντε έμπειρους παίκτες του ρόστερ (Μίλερ, Ριμπερί, Ρόμπεν, Χούμελς, Μπόατενγκ), επιβεβαιώνοντας ρήξη στα αποδυτήρια. Μετά από μία σειρά κακών αποτελεσμάτων και δηλώσεις παικτών όπως ο Χούμελς και ο Μπόατενγκ, ο Ιταλός τεχνικός απολύθηκε και στη θέση του επέστρεψε ο Χάινκες.
Το πρωί του αγώνα με τον Άγιαξ, το πρωτοσέλιδο του 'SportBild' θύμισε εκείνη τη 'μαύρη' περίοδο. 'Ποια αστέρια είναι ήδη τρελαμένα με τον προπονητή', αναρωτιόταν στο εξώφυλλο το περιοδικό και υποστήριζε ότι η καρέκλα του Κόβατς 'έτριζε' επικίνδυνα.
Στο ρεπορτάζ ονοματίστηκαν τέσσερις παίκτες. Ο Χούμελς ήταν ο πρώτος, με το περιοδικό να σημειώνει ότι από την άφιξή του στον σύλλογο, ο Κροάτης τεχνικός θεωρούσε τον παίκτη ως τον αδύναμο κρίκο στην άμυνα της Μπάγερν.
Η ρήξη με τον Ροντρίγκες επιβεβαιώθηκε μετά από την κίνηση του Κολομβιανού να φύγει τόσο άμεσα από το γήπεδο μετά από την ισοπαλία με τον Άγιαξ, κι ενώ προερχόταν από μία σεζόν που είχε κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις στο πλευρό του Μίλερ και πίσω από τον Λεβαντόβσκι.
Οι άλλοι δύο παίκτες πρόκειται για περιπτώσεις ποδοσφαιριστών με μικρό χρόνο συμμετοχής, που όμως δεν θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο. Ο Μαρτίνεθ δεν θα μπορούσε ποτέ να υποσκελίσει τον Τιάγκο και ο Σάντρο Βάγκνερ αποκτήθηκε για αναπληρωματικός του Λεβαντόβσκι και τίποτα περισσότερο.
Έξοδος από την κρίση με Κόβατς
Στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα κόντρα στον Άγιαξ, ο Ρόμπεν υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κρίση. 'Είχαμε πολλές ευκαιρίες να σκοράρουμε, όμως δεν τις εκμεταλλευτήκαμε. Τόσο απλό είναι το ποδόσφαιρο κάποιες φορές. Δεν ανησυχούμε, δεν υπάρχει στρες. Απλά θα αρχίσουμε νέο νικηφόρο σερί και όλα θα είναι καλά', τόνισε μετά από τις γκέλες κόντρα σε Άουγκσμπουργκ και Χέρτα.
Το σερί δεν άρχισε, αφού ήρθε το 1-1 με τον 'Αίαντα', ο οποίος αδικείται από το τελικό σκορ, αφού αυτήν τη φορά εκείνος είχε τις ευκαιρίες, όχι η Μπάγερν.
Μετά από έξι χρόνια κυριαρχίας στο πρωτάθλημα και επτά σερί νίκες στην εκκίνηση της σεζόν (ο Αντσελότι είχε το ρεκόρ με 8/8), οι Βαυαροί εμφανίζονται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Οι Ούλι Χένες και Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε δεν βιάζονται για αλλαγές και παρότι ο Κόβατς δεν ήταν η πρώτη επιλογή τους (Γιούλιαν Νάγκελσμαν, Τόμας Τούχελ και... Χάινκες ήταν πολύ πιο ψηλά στη λίστα), θα τον στηρίξουν προς το παρόν για να αντιστρέψει τα δεδομένα.
Εξάλλου, η Μπάγερν παραμένει εντός όλων των στόχων της, ωστόσο η εικόνα που έχει τις τελευταίες ημέρες, τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και εκτός, δεν αφήνει πολλές ελπίδες ότι το τέλος της σεζόν θα τη βρει καλύτερα από τα προηγούμενα πέντε χρόνια, όταν προσπάθησε να κατακτήσει ξανά το Champions League, δίχως επιτυχία.
Photo credits: AP Photo/Kerstin Joensson