Τα υπό κατασκευή ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Ευρώπη

Το όραμα του Ιβάν Σαββίδη για νέο γήπεδο στον ΠΑΟΚ ευθυγραμμίζεται με την πρακτική πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων που είτε κατασκευάζουν εκ του μηδενός νέα γήπεδα είτε ανακαινίζουν τα παλιά τους, ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας εποχής στο ποδόσφαιρο. Ατλέτικο Μαδρίτης, Ζενίτ, Μαρσέιγ, Μπούρσασπορ και άλλες ομάδες, με την στήριξη δήμων, κυβερνήσεων και τραπεζών δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για το νέο σύγχρονο "σπίτι" τους.

Τα υπό κατασκευή ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Ευρώπη

"Νόου Μεστάγια"

Τα μεγαλόπνοα σχέδια της Βαλένθια για το νέο γήπεδό της δεν περιελάμβαναν την οικονομική κρίση. Τα πλάνα για το χωρητικότητας 75.100 θεατών γήπεδο, με το αλουμίνιο στο εξωτερικό περίβλημα και το ξύλο στην εσωτερική επένδυση ήταν κοστοβόρα. Οι εργασίες άρχισαν το 2007, θα κρατούσαν 2 χρόνια, αλλά με χρέη που άγγιζαν τα 600.000.000 ευρώ, ο σύλλογος αναγκάστηκε να τις διακόψει. Περίπου, αφού κάθε μέρα πήγαιναν στο εργοτάξιο 4 υπάλληλοι παριστάνοντας ότι δουλεύουν, ώστε να μην προστεθούν στις οφειλές των "νυχτερίδων" και πρόστιμο από τον δήμο για εγκατάλειψη εργασιών. Ο σύλλογος βρέθηκε προ του φάσματος της καταστροφής, μέχρι οι διαπραγματεύσεις με τον ισπανικό τραπεζικό κολοσσό "Bankia" καταλήξουν σε συμφωνία για αποπληρωμή μεγάλου μέρους των χρεών και σε αντάλλαγμα την παραχώρηση του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται το παλιό "Μεστάγια". Οι εργασίες άρχισαν ξανά και το κόστος φτάνει τα 300.000.000 ευρώ. Το νέο γήπεδο αναμένεται να είναι έτοιμο για τη σεζόν 2014-2015 και θα έχει έντονο φουτουριστικό στιλ... εάν κι εφόσον ολοκληρωθεί μετά από 7 χρόνια.

Τα υπό κατασκευή ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Ευρώπη

"Σαν Μαμές Μπαρία"

Έχοντας συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής, το αρχαιότερο γήπεδο στην Primera Division δεν μπορούσε να στεγάσει τους πολυάριθμους φίλους της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ένα καινούργιο, μεγαλύτερο και σύγχρονο "σπίτι" ήταν απαραίτητο για τα "λιοντάρια. Το πρότζεκτ εγκρίθηκε το 2006 και η κατασκευή άρχισε τον Ιούνιο του 2010. Η ιδέα ήταν πρωτότυπη, αφού το νέο γήπεδο θα μοιραζόταν μία... εξέδρα με το παλιό. Το κόστος φτάνει τα 218.000.000 ευρώ και η χρηματοδότηση γίνεται από την κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων, δημοτικές και περιφερειακές αρχές του Μπιλμπάο, το ταμιευτήριο "Bilbao Bizkaia Kutxa" και κατά ένα ποσοστό και από τον σύλλογο. Το γήπεδο έχει παραδοθεί και εγκαινιάστηκε στο παιχνίδι με τη Θέλτα τη Δευτέρα (16/09), παρότι... απουσιάζει το ένα πέταλο, μετά από το γκρέμισμα του παλιού "Σαν Μαμές". Όταν ολοκληρωθεί πλήρως το 2015, θα περιλαμβάνει 53.332 θέσεις, πάρκινγκ 277 θέσεων για ΙΧ και 97 για πούλμαν και 5.434 τετραγωνικά μέτρα εμπορικούς χώρους. Η νέα έδρα της Αθλέτικ θα διαθέτει προπονητήριο και εγκαταστάσεις για στίβο, κλειστή πισίνα, ιατρικό κέντρο και γυμναστήριο. Μεταξύ των καινοτομιών θα είναι η κατασκευαστική δυνατότητα να αλλάζει χρώμα το εξωτερικό περίβλημα. Για παράδειγμα, όταν σκοράρει η Αθλέτικ, τα 480 πάνελ θα αναβοσβήνουν με κόκκινο χρώμα!

Τα υπό κατασκευή ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Ευρώπη

"Φέρεντς Πούσκας Στάντιον"

Η κατασκευή του άρχισε το 1948 και εγκαινιάστηκε το 1953. Το 2002 μετονομάστηκε προς τιμήν του "θρύλου" του ουγγρικού ποδοσφαίρου και λίγα χρόνια αργότερα άρχισαν οι προσπάθειες για ανακατασκευή. Η υποψηφιότητα της Ουγγαρίας για το Euro 2012 έπεσε στο κενό, ωστόσο τα σχέδια παρέμειναν. Το 2012 προτάθηκε το γκρέμισμα του γηπέδου, αλλά δεν άρχισαν ποτέ οι εργασίες. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε τις προθέσεις της να αναπτύξει ένα τελικό σχέδιο μέσα στο 2013 και να αρχίσει η ανακατασκευή την επόμενη χρονιά. Μόνο οι μακέτες κοστίζουν 5.000.000 ευρώ, ενώ η κατασκευή του υπολογίζεται να χρηματοδοτηθεί μέσω δανεισμού με 30ετούς πλάνου αποπληρωμής. Το νέο "Φέρεντς Πούσκας Στάντιον" θα έχει χωρητικότητα 65.000 θεατών, θα στεγάζει την εθνική Ουγγαρίας και μέχρι το 2020 θα αποτελέσει "σπίτι" κι άλλων αθλημάτων.

Τα υπό κατασκευή ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Ευρώπη

"Λα Πεϊνέτα"

Η αγωνιστική άνοδος της Ατλέτικο Μαδρίτης τα τελευταία χρόνια κατέστησε επιτακτική την ανάγκη νέου γηπέδου. Το "Βιθέντε Καλδερόν" στεγάζει τον σύλλογο για περίπου μισό αιώνα, ωστόσο η ανάγκη για σύγχρονες υπηρεσίες και περισσότερες θέσεις για τα σημαντικά εγχώρια και ευρωπαϊκά παιχνίδια, δημιουργούν νέα δεδομένα. Οι "ροχιμπλάνκος" θα μετακομίσουν σε νέο στάδιο το καλοκαίρι του 2016. Το "Εστάδιο λα Πεϊνέτα" άνοιξε το 1994 κι αυτήν τη στιγμή χωράει 20.000 θεατές, αλλά μετά από την ανακατασκευή του θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό γήπεδο 70.000 θεατών. Οι εργασίες άρχισαν το 2011 και αποτέλεσε μέρος της υποψηφιότητας της Ισπανίας για το Euro 2020 και τους Ολυμπιακούς της ίδιας χρονιάς. Το κόστος ανέρχεται στα 200.000.000 ευρώ, τα οποία έχουν καταβληθεί ήδη μετά από την πώληση οικοπέδων του "Καλδερόν" στην εταιρία "FCC", η οποία και θα κατασκευάσει το νέο γήπεδο. Σε μία έκταση 88.150 τετραγωνικών μέτρων η Ατλέτικο θα αποκτήσει νέα έδρα 67.500 θεατών, με νέες υπηρεσίες, διασύνδεση με τα ΜΜΜ της ισπανικής πρωτεύουσας μέσω μετρό και λεωφορείων και 1.035 θέσεις πάρκινγκ εντός του γηπέδου, 3.000 εκτός και 225 για λεωφορεία.

Τα υπό κατασκευή ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Ευρώπη

"Τιμσάχ Αρένα"

Από την ανέλπιστη κατάκτηση του τίτλου το 2010, η Μπούρσασπορ έγινε μόνιμα... ενοχλητική στην καθεστικύια τάξη της Süper Lig. Οι συχνές ανακαινίσεις του "Μπούρσα Ατατούρκ" βελτίωναν συνεχώς το υπόβαθρο του συλλόγου και η "Τιμσάχ Αρένα" ανεβάζει εμφανώς επίπεδο την ομάδα. Η κατασκευή άρχισε τον Ιούνιο του 2011 και μέσα στο 2014, οι "κροκόδειλοι" θα έχουν μπει στο νέο γήπεδο. Η χωρητικότητα θα είναι σχεδόν διπλάσια και θα φτάνει στους 43.877 θεατές, ενώ η αρχιτεκτονική του θα εντυπωσιιάζει, αφού η οροφή θα θυμίζει το... παρατσούκλι της ομάδας. Στη χρηματοδότηση θα συμμετάσχει κι η τοπική αυτοδιοίκηση, με το συνολικό κόστος του πρότζεκτ να αγγίζει τα 50.000.000 ευρώ.

Τα υπό κατασκευή ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Ευρώπη

"Γκάζπρομ Αρένα"

Με την συνεχή χρηματοδότηση του κολοσσού "Gazprom", η Ζενίτ έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο σπουδαίες ομάδες του ρωσικού πρωταθλήματος. Ανάλογη θα είναι η εικόνα της και σε επίπεδο υποδομών από το 2015, όταν πιθανολογείται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για το νέο γήπεδό της. Το "Πετρόφσκι" θα ανήκει στο παρελθόν και το νέο γήπεδο αξίας 813.000.000 ευρώ θα στεγάσει το μέλλον της Ζενίτ. Η χωρητικότητα του νέου γηπέδου θα φτάνει τους 69.000 θεατές και περιλαμβάνεται στα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2017 και το Παγκόσμιο Κύπελλο της επόμενης χρονιάς. Τοποθετημένο στο νησί Κρεστόφσκι της Αγίας Πετρούπολης, που ενώνεται μέσω γεφυρών με την ηπειρωτική περιοχή, το γήπεδο αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει τις θύρες του το 2008. Η επόμενη ημερομηνία ήταν το 2011 και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για οριστική αντικατάσταση του "Κιρόφ", της πρώτης έδρας της Ζενίτ χωρητικότητας 100.000 θεατών, μέσα στο 2015. Αρχιτέκτονας είναι ο Ιάπωνας Κίσο Κουροκάβα, που κέρδισε τον διαγωνισμό με το πρότζεκτ του "Διαστημόπλοιο", το οποίο θυμίζει πολύ ένα άλλο έργο του, το "Τογιότα Στέιντιουμ" στην Ιαπωνία. Από το 2009, πάντως, υπάρχει διαμάχη μεταξύ της δημοτικής αρχής της Αγίας Πετρούπολης με την "Gazprom" για το κόστος του έργου, αφού η εταιρία ανακοίνωσε τη διακοπή περαιτέρω χρηματοδότησης ώστε να αφοσιωθεί στην κατασκευή ενός ουρανοξύστη.

Τα υπό κατασκευή ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Ευρώπη

"Βελοντρόμ"

Κάθε διοργάνωση και μία μεγάλη ανακαίνιση. Το "Βελοντρόμ" βρίσκεται πάντοτε στους φακέλους της Γαλλίας για κάθε υποψηφιότητα μεγάλης διοργάνωσης. Πρώτα για το Euro 1984, μετά για το Μουντιάλ 1998 και τώρα για το Euro 2016. Μόνο που για ένα γήπεδο που κατασκευάστηκε το 1937, οι ανάγκες ανακαίνισης είναι μεγάλες και διαρκείς. Το τελευταίο μεγάλο λίφτινγκ βρίσκεται σε εξέλιξη. Εδώ και δύο σεζόν η Μαρσέιγ αναγκάζεται να δίνει τους αγώνες της με κλειστές ολόκληρες κερκίδες, στο πλαίσιο των εργασιών που πραγματοποιούνται. Στόχος είναι η αύξηση κατά 7.000 των θέσεων του σταδίου (πριν από την ανακαίνιση χωρούσε 60.031 θεατές), εκ των οποίων οι 7.000 θα είναι VIP. Η επέκταση κι ο εκμοντερνισμός του εξοπλισμού του σταδίου θα κοστίσει 267.000.000 ευρώ και θα αποτελέσει μία από τις "ναυαρχίδες" της χώρας για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Τα υπό κατασκευή ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Ευρώπη

Γήπεδο Τούμπας

Αυτά τα γήπεδα θα είναι και ο οδηγός για το ολοκληρωτικό πέρασμα του ΠΑΟΚ στη νέα εποχή, εφόσον παρθεί οριστική απόφαση για την κατασκευή του νέου "σπιτιού" του. Οι εργασίες του πολιτικού μηχανικού Αντώνη Τριγλιανού σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μηνά Τρεμπέλα άρχισαν το 1957 και ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια αργότερα, με κόστος 6.000.000 δραχμές. Οι επεκτάσεις του 1962, του 1965 και του 1972 ήταν αναγκαίες για το ολοένα και αυξανόμενο πλήθος της ομάδας, με συνέπεια η χωρητικότητα να φτάνει ακόμα και τις 45.000. Η αναγκαστική τοποθέτηση καθισμάτων, η δημιουργία ζωνών ασφαλείας και η ανακαίνιση του 2004 μείωσαν τη χωρητικότητα σε 28.703 θεατές. Η αναγέννηση του "δικεφάλου" στα χέρια του Σαββίδη οδηγεί σε ανακατασκευή του γηπέδου με κόστος 40.000.000 ευρώ. Το πλάνο που παρουσίασε ο Ρώσος επιχειρηματίας περιλαμβάνει εργασίες για νέο μεταλλικό κέλυφος, νέο στέγαστρο και επέκταση της πτέρυγας διοίκησης μεταξύ άλλων. Στη νέα Τούμπα θα υπάρχουν 15 νέες σουίτες, χώροι για εμπορικές χρήσεις, χώροι εστίασης και στάθμευσης και η χωρητικότητα θα φτάσει τα 35.000 καθίσματα.

Διαβάστε ακόμη

Σαββίδης: "Πάρτε τα 11 εκ. και πληρώστε τις συντάξεις"

Δείτε τη νέα Τούμπα (video)

News 24/7

24MEDIA NETWORK