O Domantas Sabonis είναι αυτή τη στιγμή ο MVP του NBA
O Γιάννης Αντετοκούμπο είναι ο πιο σημαντικός από τους σημαντικούς και ο Domantas Sabonis ο πολυτιμότερος όλων, σε επίπεδο επίδρασης που έχει στο παιχνίδι της ομάδας του. Μην πεις, "λογικό λόγω του πατέρα του", γιατί θα διαψευστείς.
Συνηθίζω να (υπερ)εξηγώ τα πάντα, ώστε να μπορούν όλοι να διαβάσουν για έναν αθλητή, χωρίς να χαθούν σε λέξεις που δεν οφείλουν να γνωρίζουν, άλλοι από προπονητές ή διαιτητές (ή επίσημοι εκπρόσωποι του κάθε σπορ). Στην περίπτωση του Arvydas Sabonis θα κάνω μια εξαίρεση, διότι διαφορετικά θα πρέπει να σε απασχολήσω τουλάχιστον μια ώρα, πριν περάσω στο θέμα μας, που είναι ο Domantas.
Προς το παρόν, θα αρκεστώ στο ότι το 'θαύμα της φύσης' έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία rookie του ΝBA το 1995, όταν αποφάσισε να διασχίσει τον Ατλαντικό. Ήταν 31. Μετά τον ξεπέρασαν διάφοροι, με τον Pablo Prigioni να 'κάθεται' στο Νο1 από το 2012 (ήταν 35 χρόνων στην πρώτη του σεζόν μεταξύ των καλύτερων). Ο Λιθουανός παραμένει ένας εκ των καλύτερων ψηλών-πασέρ της ιστορίας, με τον Bill Walton να τον έχει χαρακτηρίσει "ύψους 2.21 Larry Bird", για το μοναδικό τρόπο που έβλεπε γήπεδο, την πληθώρα επιλογών στα σουτ, τη νοοτροπία του και τις κινήσεις που δεν παρέπεμπαν σε αθλητή με το ύψος και το βάρος του. Ο πρόεδρος της λιθουανικής ομοσπονδίας μπάσκετ απέκτησε τέσσερα παιδιά, με την πρώτη εστεμμένη "Miss Lithuania", Ingrida Mikelionytė.
Ο Žygimantas γεννήθηκε στις 20/5 του 1991, όταν ο πατέρας του έπαιζε στη Valladolid. Έχει ύψος 2.02, ασχολήθηκε με το μπάσκετ στην Ισπανία, πριν γίνει διευθυντής επιχείρησης εστίασης. Ο Tautvydas προστέθηκε στην οικογένεια την Πρωτομαγιά του 1992 (ο Arvydas έπαιζε στη Real Madrid), έχει ύψος 2.03, ξεκάθαρα ασχολήθηκε με το μπάσκετ και όλα τα χρόνια παίζει στην Ισπανία. Από πέρυσι αγωνίζεται στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Toν τρίτο τον ξέρεις. Eiναι ο γεννημένος στις 3/5 του 1996 -στο Portland-, Domantas, ύψους 2.08. Και που επίσης ξεκίνησε το μπάσκετ στην Ισπανία.
Η φωτογραφία είναι από video επίσκεψης των αδελφών στον Domantas, όταν σπούδαζε "κατόπιν σχετικής εντολής της μητέρας μας, για να μην περάσει μόνος του τις γιορτές των Χριστουγέννων".
To κουαρτέτο συμπληρώθηκε με την, επίσης γεννημένη στο Portland, Aušrinė. Έχει γενέθλια στις 30/6 και είναι 21 χρόνων. Μάντεψε τι κάνει; Ναι, παίζει μπάσκετ. Και είναι διεθνής.
Για να καταλάβεις πώς ήταν η καθημερινότητα αυτών των παιδιών, αρκεί να δεις το παρακάτω video. Είναι σύντομο, αλλά άκρως κατατοπιστικό και ως προς το ποιο αγοράκι είχε τη μεγαλύτερη τρέλα. Ναι, αυτό που κυνηγούσαν τα πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη, για να τον πείσουν να προτιμήσει το πρόγραμμα τους.
Εν τέλει, ο Domantas διάλεξε το Gonzaga. Ο αγώνας ωστόσο, που έκαναν τα κολέγια για πάρτη του δεν μπορεί να συγκριθεί καν με τα όσα έζησε ο πατέρας του. Όχι που πίστεψες ότι δεν θα ασχοληθώ με τον Arvydas.
Όταν λοιπόν, ο πατήρ φαμίλιας ήταν νέος και ο κόσμος ζούσε το “Ψυχρό Πόλεμο”, ο Dale Brown, κόουτς του Louisville, είχε στείλει και επιστολή στον Mikhail Gorbachev. Στις 20/6 του 1986 του έστειλε την εξής επιστολή:
Ο κόσμος κινείται με πιο γρήγορους ρυθμούς πια, κάθε μέρα. Συχνά οι άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία να καθίσουν να μιλήσουν ο ένας με τον άλλον. Με αυτό στο μυαλό σας, έρχομαι στη Μόσχα με την ελπίδα ότι θα έχω την ευκαιρία να σας επισκεφτώ, σχετικά με κάτι που νιώθω πολύ έντονα πως αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο υπέροχων χωρών μας.
O Βrown ήταν τότε αντικείμενο έρευνας του NCAA (υπήρχαν στοιχεία που έδειχναν ότι παραβιάζει τους κανονισμούς για να πάρει τους παίκτες που θέλει) και του FBI (για πιθανή ανάμειξη σε ηχογράφηση ανάκρισης για την έρευνα του NCAA). To Louisville είχε χάσει απροσδόκητα τον σέντερ του, John Williams (μετά τη δεύτερη σεζόν στο κολέγιο, δήλωσε συμμετοχή στο ΝΒΑ draft) και είχε πραγματική ανάγκη να καλύψει το κενό. Δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια να βρεθεί κάποια άλλη λύση και χρειαζόταν μια τρελή ιδέα. Τότε ο Brown θυμήθηκε τον 17χρονο τύπο που είχε δει στο CBS, το 1982, σε φιλικό της ΕΣΣΔ με τους Indiana Hoosiers.
Έχοντας εξασφαλίσει όλα τα ΟΚ από την αμερικανική κυβέρνηση (είχε καλούς και ισχυρούς φίλους), ήθελε να προτείνει -εκ του σύνεγγυς και ει δυνατόν παρουσία του Roland Reagan- στον Gorbachev να παίξει το LSU στη Σοβιετική Ένωση παιχνίδια και σε αντάλλαγμα, να 'δανείσει' η ΕΣΣΔ τον Sabonis στο κολέγιο “παίκτης που τότε θεωρείτο ο καλύτερος ερασιτέχνης του πλανήτη”. Ο Brown είχε σκεφτεί και το 'περιεχόμενο' που θα έβγαινε προς τα έξω. Είχε φανταστεί την υπογραφή των εγγράφων της υποτροφίας στο Κρεμλίνο και το Άγαλμα της Ελευθερίας.
Όλα ήταν έτοιμα, ώσπου... διαλύθηκαν, με την ένταση των διαπραγματεύσεων επί της εξάπλωσης των πυρηνικών που δεν άφησαν τον Reagan έστω να σκεφτεί το πολιτικό κόστος του recruiting για το LSU.
Σημείωση: ένα χρόνο νωρίτερα, οι Hawks διάλεξαν τον Sabonis στο NBA draft. Δεν είχε όμως, κλείσει το 21ο έτος της ηλικίας του, άρα η συμμετοχή ήταν παράνομη. Τον επόμενο χρόνο του έδωσαν επιλογή πρώτου γύρου οι Blazers. Αλλά δεν μπορούσαν να τον βγάλουν από τη Λιθουανία, που τότε άνηκε στην ΕΣΣΔ. Και η ΕΣΣΔ ήθελε τον αθλητισμό να είναι ερασιτεχνικός.
Όλα αυτά δεν τα γνώριζε ο Sabonis. Τα έμαθε από μια δημοσιογράφο, την Rima Janulevicius, την οποία είχε εντοπίσε και επισκεφτεί ο Brown, με το αίτημα να του δώσει τον Sabonis.
Η Rima ήταν μετανάστης δεύτερης γενιάς, από τη Λιθουανία -η οικογένεια της ταξίδεψε για τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Με τα πολλά, η Rima πείστηκε από την επιμονή του κόουτς και πήγε να συναντήσει τον Arvydas στους Αγώνες Καλής Θέλησης της FIBA, στη Μαδρίτη, αρχές του Ιουλίου. Θα ρωτήσεις “γιατί δεν πήγε ο Brown στην Ισπανία;”. Πήγε, αλλά βάσει κανονισμών του NCAA και δεν είχε το δικαίωμα να επικοινωνήσει με recruits. Αυτή τη δουλειά την ανέλαβε ο άνθρωπος του.
Τα έξοδα του ταξιδιού τα πλήρωσε το Louisville. Τον ρώτησε αν θα ήθελε να παίξει στις ΗΠΑ. Είπε “ναι”. Τον ρώτησε αν ήθελε να παίξει και για κολέγιο. Της είπε πάλι “ναι”. Η τρίτη ερώτηση ήταν “και πώς θα το κάνουμε αυτό;”. Εκεί ο παίκτης είπε “δεν ξέρω”. Ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο να αυτομολήσει, για να μην κάνει κακό στην οικογένεια και τους φίλους που θα έμεναν πίσω. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα τέλη Ιουλίου. Θα τα έλεγαν στο Vilnius. Αυτή τη φορά ο Sabonis δεν απάντησε στις κλήσεις της Rima.
Aκολούθησε ο πρώτος τραυματισμός στον αχίλλειο. Ήταν από την κατάχρηση που του έκαναν οι προπονητές του, στο εθνικό σοβιετικό πρόγραμμα. Αυτοί τον έβαλαν να επιστρέψει και νωρίτερα του επιτρεπτού από την επέμβαση στον αχίλλειο, το 1988, ώστε να παίξει στους Ολυμπιακούς. Μετά το ελεύθερο που του έδωσαν οι Σοβιετικοί να γίνει επαγγελματίας (1989) δήλωσε ότι δεν ένιωθε σωματικά έτοιμος. Είχε ήδη αναπτύξει θέματα στα γόνατα, τους αστραγάλους, τους προσαγωγούς -που θα γίνονταν χρόνια και περιόρισαν την κινητικότητα και την έκρηξη του. Αυτό δεν τον εμπόδισε να λάμψει στο ΝΒΑ.
Aντιλαμβάνεσαι πόσο πιο εύκολα είναι τα πράγματα για τον Domantas. Σε επίπεδο εξέλιξης εννοώ, γιατί το να φέρεις το επίθετο Sabonis προφανώς δεν είναι κάτι που μπορούν όλοι να διαχειριστούν εύκολα. Φέτος ο 22χρονος βρίσκεται στη δεύτερη σεζόν του στους Pacers (έπειτα από ένα χρόνο στους Oklahoma City Thunder, απ' όπου έφυγε μαζί με τον Victor Olapido για να πάει ο Paul George).
Είναι ο πολυτιμότερος παίκτης όχι μόνο της Indiana, αλλά ολόκληρου του ΝΒΑ. Για την ακρίβεια, τη σήμερον ημέρα -γιατί ουδείς ξέρει τι ξημερώνει αύριο- είναι στο Νο1 της λίστας Player Impact Estimate. Της εκτίμησης δηλαδή, για την επιρροή του κάθε παίκτη στην ομάδα του.
Η σειρά έχει ως εξής:
Όνομα | Ομάδα | Νίκες | Ήττες | Λεπτά | PIE |
Domantas Sabonis | Indiana | 4 | 3 | 22.3 | 21.0 |
Nikola Jokic | Denver | 7 | 1 | 29.6 | 20.7 |
G. Antetokounmpo | Milwaukee | 6 | 1 | 31.5 | 20.3 |
Stephen Curry | Golden State | 8 | 1 | 34 | 19.8 |
LeBron James | LA Lakers | 3 | 5 | 36.4 | 19.4 |
To PIE, που υπάρχει από το 2014 στο ΝΒΑ, προσφέρει μια εξαιρετική ένδειξη του επιπέδου της απόδοσης και της ομάδας και του παίκτη. Και είναι η εξέλιξη του ταπεινού Performance Index Rating που ακόμα έχουμε στην Ευρώπη. Στην προσμέτρηση έχουν προστεθεί και άλλα στοιχεία, προκειμένου να μπορέσει να μετρηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η στατιστική συνεισφορά του όποιου παίκτη απέναντι στα συνολικά στατιστικά των αγώνων που έχει παίξει. Η Formula είναι η εξής (σε θέλω δυνατό): PTS + FGM + FTM - FGA - FTA + DREB + (.5 * OREB) + AST + STL + (.5 * BLK) - PF - TO) / (GmPTS + GmFGM + GmFTM - GmFGA - GmFTA + GmDREB + (.5 * GmOREB) + GmAST + GmSTL + (.5 * GmBLK) - GmPF - GmTO).
Δηλαδή, έχουν ληφθεί υπ' όψιν όλα τα στατιστικά και το καθένα έχει το βάρος που του αναλογεί (με 0.5 αξιολογήθηκαν για παράδειγμα, οι τάπες). Την όλη ιστορία την τρέχει λογισμικό που καταλήγει σε έναν αριθμό, για κάθε ματς. Αν είσαι ακόμα μαζί μου και δεν έχεις ζαλιστεί, να σου πω ακόμα ότι στην περίπτωση του Domantas έχει ισχύσει ότι παιχνίδι με το παιχνίδι γίνεται μεγαλύτερος πρωταγωνιστής των plays των Pacers. Και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.
Photos: Associated Press, Twitter, YouTube