Γιατί οι Μπακς θα φτάσουν ως τους Τελικούς του ΝΒΑ
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο βασικός λόγος. Όχι ο μοναδικός που μετατρέπει τους Μιλγουόκι Μπακς από μια ομάδα με 60 νίκες σε διεκδικήτρια του τίτλου στο ΝΒΑ.
Οι Μπακς εκκινούν την postseason από θέση ισχύος. Τελείωσαν τα 82 παιχνίδια με το καλύτερο ρεκόρ όλων και αν τα πλέι οφ ήταν ένας αγώνας 200μ. μέτρων, βρίσκονται στην πιο ευνοϊκή διαδρομή της κούρσας των 8 της Ανατολής που έχει ως γραμμή τερματισμού τους τελικούς του ΝΒΑ. Μένει να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα που 'έχτισαν' από εβδομάδα σε εβδομάδα, να μπουν πρώτοι στο βιράζ και προλάβουν κάθε άλλη προσπάθεια αμφισβήτησης του 60-22, με το οποίο επανέλαβαν την τρίτη καλύτερη της ιστορίας τους, για πρώτη φορά μάλιστα τα τελευταία 37 χρόνια.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι η πρώτη φορά επί εποχής Αντετοκούνμπο που θα καταφέρουν να προκριθούν από τον καταραμένο πρώτο γύρο και να διεκδικήσουν τον τίτλο.
Βέβαια οι μνηστήρες της πρωτιάς είναι τουλάχιστον τέσσερις -τώρα που λείπει ο Λεμπρόν Τζέιμς- και οι μάχες προβλέπονται αδυσώπητες, γεμάτες αίμα και ιδρώτα. Δάκρυ μόνο για τους αποκλεισμένους.
Δεν θα δεχθούμε ως θέσφατο τη μέτρη του 'Basketball Power Index' του ESPN, το λογισμικό που αναδεικνύει τη δυναμική κάθε ομάδα λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπ' όψιν συγκεκριμένες παραμέτρους (επίθεση, άμυνα, μέγεθος αντιπάλου, έδρα, ημέρες ξεκούρασης, προσδοκίες) και δίνει στην κορυφή το Μιλγουόκι.
Έχουμε άλλους λόγους να πιστεύουμε ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο & his gang θα φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής, ξεφεύγοντας από τους 'ελαφοκυνηγούς' που παραμονεύουν να τους εξουδετερώσουν.
Η δύναμη του Γιάννη
Είτε τον αναδείξουν πολυτιμότερο παίκτη της κανονικής περιόδου είτε όχι, ο Αντετοκούνμπο παραμένει ηγεμονικός στο παρκέ. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που έχει δουλέψει στο μακρινό σουτ και έχει βελτιώσει τα ποσοστά του μέσα στο 2019. Ο 'Greek Freak' δεν είναι αλαζόνας, είναι ωστόσο όσο εγωιστής απαιτούν οι συνθήκες. Πίστεψε εξ αρχής στο νέο πρότζεκτ, το στηρίζει χωρίς περιστροφές και θέλει πολύ να πετύχει.
Ευνοήθηκε από την αλλαγή προπονητή, βελτίωσε την ανταπόκρισή του σ' όλο το φάσμα του παιχνιδιού. Έχει εφέτος τα υψηλότερα νούμερα της καριέρας του, τελείωσε για δεύτερη σεζόν με νταμπλ-νταμπλ σε μέσους όρους (27.7 πόντοι, 12.5 ριμπάουντ) και 54 στο σύνολο, έχει βελτιώσει τις επιδόσεις του στην πάσα (5.9) και τι ακριβώς σημαίνει για το υπόλοιπο σύνολο αντανακλάται στο γεγονός το 1/3 συστημάτων της ομάδας του περνούν από τα χέρια του. Με αποτέλεσμα όταν είναι στο παρκέ το +12.5 των Μπακς έναντι κάθε αντιπάλου (όταν λείπει πέφτει στο +9.7), καταγράφοντας αριθμούς στη ρακέτα που είχε μονάχα ο Σακίλ Ο'Νιλ!
espn.com
Το πλάνο του προπονητή
Ο Μάικ Μπουντενχόλτζερ είναι ένας ακριβοπληρωμένος κόουτς του πρωταθλήματος. Από τους καλύτερα αμειβόμενους στο ΝΒΑ, αφού οι ετήσιες απολαβές του εκτιμάται πως υπερβαίνουν τα 5.5 εκατομμύρια δολάρια - δεν φτάνουν βέβαια τα σχεδόν 11 του Πόποβιτς, ούτε καν τα 9 του Καλιπάρι στο Κεντάκι. Οι Μπακς επέλεξαν να ξοδέψουν κάμποσα πηγαίνοντας σε μια δοκιμασμένη λύση, παρά να ρισκάρουν ξανά στη μετά Κιντ εποχή.
Έως τώρα είναι δικαιωμένοι. Στο δρόμο για τα πρώτα -ήντα (6 Αυγούστου του 69) ο κόουτς από το Χόλμπρουκ της Αριζόνα συνέθεσε αρχικά ένα σύνολο όπως το είχε στο μυαλό του και κατόπιν άπλωσε στο παρκέ τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν (υψηλό τέμπο, αυξημένος αριθμός επιθέσεων, σωστές αποστάσεις, καλό μακρινό σουτ). Οι Μπακς είναι η εξελιγμένη μορφή των Χοκς, που δεν είχαν έναν σούπερ σταρ όπως ο Γιάννης, και ο Μπουντενχόλτζερ υποψήφιος ξανά για τον τίτλο του κόουτς της χρονιάς. Τίτλο που κέρδισε το 2015 με το ίδιο ρεκόρ, όταν η Ατλάντα έφτασε στους τελικούς της Ανατολής. Τώρα, Λεμπρόν δεν υφίσταται.
Το support cast είναι... όντως support
Οι Μπακς πλάσθηκαν με στόχο να πρωταγωνιστήσουν. Οι 60 νίκες και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας δεν αποτελούσαν αυτοσκοπό στην αρχή της σεζόν, αφού όλα κρίνονται στα πλέι οφς, ήρθαν όμως διότι η μαγιά στη ζύμη εμφάνισε ένα ιδανικό αποτέλεσμα όταν ξεφουρνίστηκε. Όταν μάλιστα κρίθηκε σωστό έγιναν οι κατάλληλες διορθώσεις - προσθήκες προκειμένου ένα εύγευστο αποτέλεσμα.
AP Photo/Aaron Gash
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε τους κατάλληλους συμπαίκτες για να απεγκλωβιστεί και με Μίντλετον, Λόπεζ, Μπρόγκντον, Μπλέντσο, Κόνακτον, Σνελ, Χιλ που ακροβολίζονται σε φτερά και γωνίες να έχει πολλές περισσότερες επιλογές. Τα 'ελάφια' δεν βελτίωσαν το ποσοστό τους στα τρίποντα - τουναντίον, αφού από το 35.8% έπεσαν στο 35.3%. Αύξησαν ωστόσο την απειλή. Από τα 8.8 εύστοχα τρίποντα (τέταρτη χειρότερη επίδοση πέρυσι) έφτασαν τα 13.5 ανά αγώνα (δεύτερη καλύτερη εφέτος) και δημιούργησαν χώρους για το παιχνίδι απομόνωσης του ηγέτη τους.
Όπως εδώ:
Η ισορροπία μεταξύ άμυνας-επίθεσης
Συμφωνούμε πως πλέον το μπάσκετ, ιδίως στο ΝΒΑ, εξαρτάται -στον υπέρτατο βαθμό- από τον αριθμό κατοχών και πόσες εξ αυτών θα είναι εύστοχες. Η άμυνα παρόλα αυτά παραμένει θεμέλιος λίθος των επιτυχιών. Ως εκ τούτου το 'παλαντζάρισμα' είναι το ζητούμενο. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, γίνεται πάντα μια αναγωγή των πόντων, υπέρ ή κατά, στις 100 κατοχές. Σ' αυτήν την κατηγορία οι Μπακς προπορεύονται. Διότι διαθέτουν την τέταρτη καλύτερη επιθετική απόδοση (114.23 πόντους), πίσω από Γουόριορς, Ρόκετς και Μπλέιζερς, ταυτόχρονα όμως την καλύτερη αμυντική προσαρμογή με 105.76 πόντους. Με αποτέλεσμα το net rating, η τελική διαφορά δηλαδή, να κυμαίνεται στο όριο του 8.5!
Το Γκόλντεν Στέιτ ακολουθεί με ιδρώτα, με 6.4, ενώ οι τρίτοι (και δεύτερη στην Ανατολή) Ράπτορς είναι κάτω από το 6.
basketball-reference.com
Έχει πάρει τον αέρα των υπολοίπων
Το Μιλγουόκι αναμετρήθηκε 25 φορές με τις άλλες 7 ομάδες της Ανατολής. Απέναντι σε καθεμιά εξ αυτών είχε τουλάχιστον 2 νίκες στα 3 παιχνίδια και από καμία δεν έχασε περισσότερα από ένα. Συνολικά 19-6! Το ρεκόρ απέναντι στους Πίστονς είναι 4-0 και μέσο όρο διαφοράς που αγγίζει τους 15 πόντους (14.75).
Από 'κει και μέρα με τους Σέλτικς είναι στο 2-1, όπως επίσης με τους Σίξερς, ενώ με Πέισερς και Τορόντο μετράει 3 νίκες και 1 ήττα. Αντίστοιχα είναι τα νούμερα με τους Νετς (3-1) και τους Μάτζικ (2-1), εφόσον κάνουν την έκπληξη και φτάσουν πιο μακριά από τον α' γύρο. Αν μια ομάδα τούς έχει προβληματίσει, είναι οι Σέλτικς - πιθανός αντίπαλος στα ημιτελικά, αλλά είναι καιρός για ρεβάνς.
Οι 'ανοικτές πληγές' των αντιπάλων
Οι Σίξερς έχουν τη δεύτερη πιο γεμάτη 5άδα του πρωταθλήματος με παίκτες που δίνουν τουλάχιστον 17 πόντους ανά αγώνα. Μετά όμως το χάος. Οι Σέλτικς έχασαν με τραυματισμό τον πολύτιμο Μάρκους Σμαρτ και δεν θα τον έχουν ως το φινάλε του β' γύρου. Οι Πέισερς εμφάνισαν μια βελτιωμένη εκδοχή της περυσινής περιόδου, αλλά παίζουν χωρίς τον ηγέτη τους (Βίκτορ Ολαντίπο). Οι Ράπτορς έχουν έχουν 'άγουρο' προπονητή (Νικ Νερς).
AP Photo/Michael Dwyer
Όλες τους είναι συνθήκες που ωφελούν την προσπάθεια των Μπακς, αρκεί οι ίδιοι να παραμείνουν υγιείς. Θα στερηθούν σίγουρα τον Πάου Γκασόλ για άλλες δύο εβδομάδες, τον Μάλκομ Μπρόγκντον (ο καλύτερος 'τρίποντος') και τον Νίκολα Μίροτιτς στον α' γύρο, αλλά το βάθος πάγκου τούς επιτρέπει αποφεύγοντας τον σκόπελο των Πίστονς να παρουσιαστούν όπως ακριβώς θα ήθελαν στις μάχες με Πέισερς ή Σέλτικς.
Κυριακή κοντή γιορτή...
Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Lynne Sladky