Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Μπαρτσελόνα: Τα πέντε 5άρια και ο... σέντερ Θανάσης Αντετοκούνμπο
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ υποδέχεται την Μπαρτσελόνα, για την 8η αγωνιστική της Euroleague. Το Contra.gr σου δείχνει -με στοιχεία και απεικονίσεις- όσα πρέπει να γίνουν από τους 'πράσινους' για να προσθέσουν μια νίκη στη σούμα.
Ανήμερα του αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάγερν , στο Μόναχο, σας παρουσιάσαμε το εργαλείο που πρόσφερε η ελληνική startup NewStats και μας επιτρέπει να δούμε πράγματα που αφενός έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, αφετέρου δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Όπως είναι οι πραγματικές θέσεις των παικτών -όχι αυτές που δηλώνουν, αλλά εκείνες στις οποίες παραπέμπουν με τον τρόπο που παίζουν.
Με τη βοήθεια λοιπόν, τεχνητού νευρωνικού δικτύου (που λειτουργεί όπως ο εγκέφαλος μας, σε ό,τι αφορά τη λήψη, την επεξεργασία και τη μετάδοση της πληροφορίας) και τη συνδρομή του machine learning ('ταΐζεις' λογισμικό με τεράστιο όγκο πληροφοριών και μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας το μηχάνημα μαθαίνει να απαντά μόνο του στις ερωτήσεις που θέτεις), παρουσιάζουμε τις πραγματικές θέσεις στις οποίες αγωνίζονται οι παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και της Barcelona, εν όψει του αποψινού ματς (21.00). Μέσω των απεικονίσεων και το πιο απαίδευτο μάτι μπορεί να καταλάβει τι γίνεται.
Βοηθά η εικόνα, η οποία προκύπτει από συγκεκριμένα δεδομένα: τους αριθμούς στις επτά βασικές στατιστικές κατηγορίες (ασίστ, τάπες, φάουλ, πόντοι, ριμπάουντ, κλεψίματα και λάθη), συν το χρόνο συμμετοχής, συν το πώς κινούνται οι αθλητές στο παρκέ. Για παράδειγμα, σέντερ που δεν πατά στη ρακέτα δεν λογίζεται ως σέντερ -σε αγωνιστική συμπεριφορά. Ας περάσουμε λοιπόν, στο θέμα μας. Αρχής γενομένης από τους "πράσινους" που είναι και οι γηπεδούχοι.
Την παρατηρείς την υπερφόρτωση στο '5', έτσι; Πάμε να δούμε πώς την εκμεταλλεύεται.
> Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ σκοράρει 73.2 πόντους ανά 100 κατοχές. Έχει 220/458 σουτ (48%), εκ των οποίων τα 175/309 είναι δίποντα.
> Το 52.9% των πόντων που παίρνει από δίποντα, είναι με προσπάθειες κάτω από το καλάθι. Από εκεί έχει μετρήσει μέχρι σήμερα 123/183 (67.2%). Από όλα τα άλλα σημεία που δίνουν δυο πόντους, έχει πάρει 52/126 σουτ (41.26%).
> Την ίδια ώρα, έχει 'φάει' 164 δίποντα, εκ των οποίων τα 112 ήταν κάτω από το καλάθι.
Τα 123 εύστοχα σουτ εξ επαφής είναι τα τρίτα περισσότερα, στη φετινή Euroleague. Στο Νο1 'κάθεται' η Baskonia των 132 (στα 213), με την Εfes να 'χει βάλει 129 (στα 190)
> Στα τρίποντα, είναι η τέταρτη ομάδα που 'χει επιχειρήσει τα πιο λίγα (149, δηλαδή 21.2 ανά ματς) και έχουν ευστοχήσει στα δεύτερα λιγότερα (30.2%), με την Darussafaka να είναι στην τελευταία θέση (29.27%). Ο Νικ Καλάθης είναι αυτός που 'χει δοκιμάσει τα περισσότερα (32) και είναι στο Νο16 του συνόλου. Στους πιο εύστοχους της Euroleague, ο πρώτος παίκτης του Πασκουάλ που εμφανίζεται στη λίστα είναι στο Νο35 και είναι ο Deshaun Thomas (38.10% ή αν προτιμάς 8/21).
> Στα ριμπάουντ, οι "πράσινοι" είναι στο Νο8 του συνόλου (με 32.71 ανά αγώνα, εκ των οποίων τα 11.71 είναι επιθετικά). Τη χαμηλότερη επίδοση την έχει η Khimki (29) και την υψηλότερη η Real (38.25).
> Παράλληλα, επιτρέπουν στους αντιπάλους τους να παίρνουν 35.71 ριμπάουντ (τέταρτη χειρότερη επίδοση).
> Στα λάθη είναι στο Νο12 με 11.14 ανά αγώνα. Εκβιάζουν τα περισσότερα (15.14).
Στους πέντε που υπάρχουν στη θέση του center, ξέρεις κάποιους ως 'τεσσάρια'. Θα επαναλάβω πως η απεικόνιση έχει να κάνει με τον τρόπο που κινούνται και τους αριθμούς τους, σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες της φετινής διοργάνωσης. Εννοώ δεν βγαίνουν απομονωμένα, αλλά ως μέρος ενός συνόλου, βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και επιδόσεων. Ο Μήτογλου είναι παίκτης που κατά 40% ταιριάζει στα όσα κάνουν φέτος τα power forwards. Και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο κατά 40% κάνει ό,τι οι centers.
Η εικόνα δείχνει την αλήθεια της μοναδικότητας του Νικ Καλάθη για αυτό το ρόστερ, αφού είναι αυτός που ταιριάζει σχεδόν απόλυτα στο ρόλο του 'άσου'. Καθαρό 'τριάρι' είναι ο Thomas, με τον Langford και τον Lojeski να 'χουν τα στοιχεία που τους επιτρέπουν να μετακινούνται στο '2' ή το '4', υπό συνθήκες πάντα. Να δούμε και την Barcelona.
Οι 'μπλαουγκράνα' προέρχονται από πέντε σερί νίκες, εκ των οποίων τις 3 τις μέτρησαν εκτός έδρας (Darussafaka και τις δυο τελευταίες επί Khimki και Zalgiris).
> Σκοράρουν 72.4 πόντους, ανά 100 κατοχές. Δέχονται κατά μ.ο. 77.1 πόντους, τη στιγμή που ο μέσος όρος επίθεσης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είναι 81.5 ανά ματς (και άμυνας οι 78.8π.).
> 'Εχουν μετρήσει 203/440 σουτ, εκ των οποίων τα 53/146 ήταν τρίποντα.
> Από τα 150 εύστοχα δίποντα, τα 113 ήταν κάτω από το καλάθι. Σε 180 προσπάθειες (62.7%).
> Έχουν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στα ριμπάουντ, με 37 ανά αγώνα. Επιτρέπουν στους αντιπάλους τους να 'κατεβάσουν' 31.71 (πέμπτη καλύτερη επίδοση).
> Δεν έχουν shooting guard ή τουλάχιστον δεν υπάρχει ένας που να συμπεριφέρεται ως τέτοιος, μέχρι σήμερα. Τη θέση καλύπτουν ο Kuric και ο Ribas. Δεδομένου ότι έχουν μόλις έναν small forward (τον Κuric), τοποθετούν εκεί τους Blazic και Hanga, που θα έλεγες ότι ανήκουν κι εκεί. Μόνο που φέτος κινούνται πιο πολύ προς το '4'.
> Ως power forward χρησιμοποιείται και ο Singleton, τον οποίον ο Pesic εναλλακτικά χρησιμοποιεί ως 'τριάρι'.
> Την ίδια ώρα, χρησιμοποιεί ως small forward και τον ύψους 2.07 Victor Claver. Δηλαδή, δεν πατάει ρακέτα, κάτι που δεν κάνει και ο Singleton.
> Στο 'ζωγραφιστό' υπάρχουν -κυρίως- δυο διαφορετικοί παίκτες, που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον. Ή τουλάχιστον δίνουν στον προπονητής τους λύση για το όποιο πρόβλημα: οι Seraphin και Tomic.
> Τα 'μυαλά' είναι ο Heurtel με τον Pangos.
Photo: Eurokinissi