Euroleague playoffs: Οι 4 ομάδες που θα προκριθούν
8 ομάδες, 4 εισιτήρια για Βιτόρια. Πώς μοιράζονται οι πιθανότητες πρόκρισης και γιατί θα προκριθεί η μία έναντι της άλλης. Υπάρχει ελπίδα για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ απέναντι στην κάτοχο του τίτλου;
Πριν από το τζάμπολ του πρώτου αγώνα στη Μόσχα, με τον οποίο θα γίνει η πρεμιέρα των playoffs στη Euroleague, προσπαθούμε να προσεγγίσουμε, λελογισμένα, τα τέσσερα ζευγάρια που προέκυψαν μετά το πέρας της κανονικής διάρκειας των 30 αγώνων.
Φαβορί και αουτσάιντερ πάντα θα υπάρχουν, ισχύουν παντού. Ούτε μία ομάδα, παρόλα αυτά, προκρίθηκε ή αποκλείστηκε προτού ολοκληρωθεί η σειρά, όσες πιθανότητες κι αν τις αναλογούσαν πριν από την αρχική μάχη.
Ας δούμε τι έχουμε χάρη στα στοιχεία που μας παρέχει η πλατφόρμα της Newstats.eu:
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (1) - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (8)
Το ζευγάρι του ενός εκ των δύο ημιτελικών στο Final Four του Βελιγραδίου, πέρυσι. Η Φενέρμπαχτσε είχε επιβληθεί 76-67 με κορυφαίους τους Ντίξον - Σλούκα - Ντατόμε, αλλά στο 30' το σκορ ήταν 54-50 και μέχρι το 36' η Ζαλγκίρις ήλπιζε στην ανατροπή (66-60). Στην κανονική περίοδο της τρέχουσας σεζόν η τουρκική ομάδα έκανε το 2/2, αλλά από τις 10 Ιανουαρίου, που συναντήθηκαν στην Πόλη, έχουν μεσολαβήσει 3 μήνες και το 6/6 των Λιθουανών στην τελική ευθεία.
Η Φενέρμπαχτσε θα προκριθεί γιατί: Στην έδρα της αποστρέφεται την ήττα. Στη ρέγκιουλαρ σίζον μέτρησε 15 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και 17 συνολικά, αν συνυπολογίσουμε τι συνέβη πέρυσι απέναντι στην Μπασκόνια. Η τελευταία ήττα της εντοπίζεται στις 5 Απριλίου του 2018, με 99-91 από την Ουνικάχα Μάλαγα μετά από παράταση. Επί εποχής Ομπράντοβιτς μάλιστα έχει καταφέρει ένα 7-0 σε σειρές πλέι οφ αποκλείοντας κατά σειρά Μακάμπι (2014-15), Ρεάλ Μαδρίτης (2015-16), Παναθηναϊκό (2016-17) και Μπασκόνια (2017-18).
Εφέτος σκόραρε σχεδόν 86 πόντους σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της με 61% στα δίποντα και 43% στα τρίποντα και μοίραζε 19.1 ασίστ για 11.3 λάθη, ενώ επέτρεπε στους αντιπάλους της 74.8 πόντους με 53% στα δίποντα, 34.5% στα τρίποντα και 16.3 ασίστ για 12.8 λάθη.
Η Ζαλγκίρις θα προκριθεί γιατί: Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ξέρει πώς να προσαρμοστεί στο παιχνίδι του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και να βρει το αντίδοτο στην τακτική που θα εφαρμόσει. Οι δυο τους δούλεψαν μαζί στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ως παίκτης / προπονητής, γνωρίζονται πολύ καλά και ο Λιθουανός κόουτς, που θα μετρήσει τις δυνάμεις του με πιο περιορισμένες λύσεις από πέρυσι, θα επιδιώξει να καταστρέψει με αντιπερισπασμούς τις αποθήκες πυρομαχικών του αντιπάλου. Αν υπερτερεί σ' ένα σημείο η Ζαλγκίρις είναι στα ριμπάουντ και αν καταφέρει να βρει τρόπο να επιβεβαιώσει την ανωτερότητα της, θα διεκδικήσει μέχρι τέλους την τύχη της στη σειρά. Κρατήστε πως το πιο παραγωγικό 5λεπτο της ομάδας του Σάρας είναι με διαφορά το τελευταίο (35-40)!
Πιθανότητες πρόκρισης: 80%-20%
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (2) - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (7)
Ούτε 2 εβδομάδες έχουν μεσολαβήσει από το 'νωπό' 82-78 της ΤΣΣΚΑ επί της Μπασκόνια στη Μόσχα, για την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Αν και σ' εκείνο το παιχνίδι ο Ροντρίγκεθ έπαιξε μόνο 15 λεπτά, ο Χάινς λιγότερα και ο Ντε Κολο ίσα που ξεπέρασε τα 20', η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη 'επέλεξε' την αντίπαλό της στα πλέι οφ, αφού αν έχανε, θα έπεφτε με τον φορμαρισμένο Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και το εφετινό 0/2 απέναντί του επί Ρικ Πιτίνο μάλιστα. Την ίδια ώρα βέβαια οι Βάσκοι, διοργανωτές του Final Four, θα εμφανιστούν ενισχυμένοι σε σύγκριση με το βράδυ της 4ης Απριλίου. Τόσο γιατί ο Τορνίκε Σενγκέλια βρίσκει ρυθμό (είχε γυρίσει τότε μετά από απουσία 14 αγώνων) όσο και γιατί ο Ματ Τζάνινγκ, ο παίκτης με την τέταρτη καλύτερη επίδοση στα τρίποντα (59 εύστοχα, με 37%), ταξίδεψε κανονικά στη Ρωσία.
Σ' αυτό το ζευγάρι, αν ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς καβγαδίσουν, θα το κάνουν στην ίδια γλώσσα. Μην ξεχνάμε πως σπούδασε στο Ζαντάρ της Κροατίας που απέχει 158 χιλιόμετρα από το Στρόμπετς των δαλματικών ακτών.
Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα προκριθεί γιατί: Είναι ο σταθερός πόλος των Final-Four. Βάζουμε στοίχημα πως δεν θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που η μοσχοβίτικη ομάδα έλειψε από το μεγάλο ραντεβού των '4', ανεξαρτήτως προπονητή ή κατάληξης. Ήταν τη σεζόν 2010-11, όταν με τον Ντούσαν Βουγιόσεβιτς στο κουμάντο (και μέχρι ν' απολυθεί) αποκλείστηκε στην α' φάση (3-7 σε 10 ματς) με παίκτες όπως ο Σμόντις, ο Χόλντεν, ο Λάνγκτον και ο νεαρός Αλεξέι Σβεντ! Από τότε έχει φτάσει σε επτά τελικές φάσεις και δύο φορές στον τελικό, κατακτώντας μία φορά το τρόπαιο - όταν έλειψε ο Ολυμπιακός! Κατά σειρά απέκλεισε Μπιλμπάο (3-1), Μπασκόνια (3-1), Παναθηναϊκό (3-2), Παναθηναϊκό (3-1), Ερυθρό Αστέρα (3-0), Μπασκόνια (3-0) και Χίμκι (3-1) - όλες τις φορές με αβαντάζ έδρας. Έχει το know how.
Είναι, δε, η καλύτερη επίθεση των 8 που συνεχίζουν!
Η Μπασκόνια θα προκριθεί γιατί: Είναι η ομάδα από το δεύτερο unit της 8άδας, της οποίας οι παίκτες της ματσάρουν καλύτερα με τους αντίστοιχους της ΤΣΣΚΑ. Δεν είναι τυχαίο το 76-73 της κανονικής περιόδου στη Βιτόρια, σε μια βραδιά που ο Ντε Κολό έμεινε στους 2 πόντους με 1/8 σουτ, ο Ροντρίγκεθ είχε μόλις 4 με 1/7 εντός πεδιάς και ο Χάκετ άλλους 6. Κοινώς η περιφέρεια των Μοσχοβιτών, πλην Χίγκινς, είχε αχρηστευθεί, σε μια βραδιά που έλειπε ο Κλάιμπερν. Ο Περάσοβιτς διαθέτει τον εξαιρετικό Χίλιαρντ, με τον οποίο παρόντα η Μπασκόνια δέχεται μόλις 98.53 πόντους (ανά 100 κατοχές), τον Σιλντς ν' αναλάβει άλλες αποστολές, όπως επίσης δυνατά κορμιά (Πουαριέ, Βόιτμαν, Σενγκέλια, ακόμη και Ντιόπ) που έχουν την ευχέρεια αν όχι να κυριαρχήσουν στη ρακέτα, να προκαλέσουν φθορά στους λίγους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ.
Πιθανότητες πρόκρισης: 65%-35%
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (3) - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (6)
Ο χρόνος είναι γιατρός, λένε. Αυτός ο πανδαμάτωρ. Φτάνει ο ένας που μεσολάβησε προκειμένου ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να πανηγυρίσει ό,τι δεν κατάφερε πέρυσι τέτοια εποχή, παρόλο που του του ανήκε το πλεονέκτημα έδρας και είχε προηγηθεί στη σειρά με το 95-67; Στην κανονική περίοδο, μία με τον Τσάβι Πασκουάλ στη Μαδρίτη (μετά το οποίο απολύθηκε), και μία με τον Ρικ Πιτίνο, δεν βρήκαν τη κατάλληλη φόρμουλα επιτυχίας, ασχέτως αν στην αναμέτρηση του ΟΑΚΑ ο Ρούντι Φερνάντεθ ευστόχησε στην εκπνοή σ' ένα από το πιο... circus shots που έχουν δει τα μάτια μας τα τελευταία χρόνια στη Euroleague. Προφανώς και συνυπολογίζεται το γεγονός πως οι 'πράσινοι' στη Μαδρίτη νίκησαν τελευταία φορά πριν από 6 χρόνια (74-73), επί Πεδουλάκη, σε ματς του Top16. Από εκείνη την ομάδα θα βρεις σήμερα μόνο τον Τζέιμς Γκιστ. Που μάλλον θα λείψει. Ή όχι;
Η Ρεάλ Μαδρίτης θα προκριθεί: Δεν το λέμε εμείς, ο Ρικ Πιτίνο ομολόγησε πως η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η πιο ταλαντούχα ομάδα της διοργάνωσης. Ομάδα με δύο-τρεις επιλογές σε κάθε θέση, ικανές η καθεμία από το 'μετερίζι' της να ζημιώσουν αντίπαλες άμυνες και να κάνουν τη διαφορά σε συγκεκριμένα σημεία του εκάστοτε αγώνα. Από τον μικροκαμωμένο Καμπάτσο μέχρι τον μυώδη Τέιλορ και τον θηριώδη Ταβάρες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι παίκτες που μετέχουν ενεργά στο ροτέισον έχουν από 3.6 (Πρέπελιτς) ως 12.9 (Ράντολφ) πόντους.
Η δουλειά μοιράζεται, κάτι που φυσικά πιστώνεται ο Πάμπλο Λάσο. Θα δεις μάλιστα πως δεν είναι ένας αυτός που αναλαμβάνει επιθέσεις στο τελευταίο 5λεπτο, ασχέτως αν ο Φακούντο Καμπάτσο κρατάει την πρωτιά. Εξ ου και χωρίς να είναι η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης, πέτυχε την καλύτερη αξιολόγηση από τις 30 ομάδες, χάρη στις πρωτιές σε ριμπάουντ, ασίστ και εύστοχα τρίποντα.
Ο Παναθηναϊκός θα προκριθεί γιατί: Τέτοια εποχή έχει μεγαλύτερη σημασία η αγωνιστική κατάσταση, η φόρμα μιας ομάδας παρά το πλεονέκτημα έδρας καθαυτό. Οι 'πράσινοι' έχουν ομολογουμένως το μομέντουμ της στιγμής χάρη στο ντεμαράζ νικών μετά την 20η αγωνιστική (8-2) και ταυτόχρονα έναν προπονητή χωρίς την παραμικρή πίεση στους ώμους του. Έναν προπονητή καταρτισμένο και δουλεμένο υπό καθεστώς πίεσης, ταυτόχρονα όμως ψύχραιμο, ακομπλεξάριστο και σχεδόν αυθάδη απέναντι σε κάθε είδους στρες που ενδεχομένως επιδιώξει να τον περιβάλλει από τις ανάγκες μιας τέτοιας σειράς. Θα το έχεις διαπιστώσει από τα υπέροχα tweets του και φυσικά από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sport24.gr. Δεν πανικοβάλλεται, γνωρίζει άριστα τον εαυτό του, δεν ζητάει παραπάνω απ' αυτά που ξέρει ότι μπορεί να πάρει, μεταδίδει τη σιγουριά που ο ίδιος αναδύει ως προσωπικότητα. Σ' αυτή τη φάση της σεζόν είναι ο προπονητής που θ' απολαύσει πιο πολύ από τους υπόλοιπους 7 τη σειρά, αυτός που δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα. Πόσο μάλλον τη δουλειά του. Αν βρει λύση γι' αυτά που στερηθεί στην άμυνα, εφόσον λείψει ο Τζέιμς Γκιστ (έβγαλε μέρος του προγράμματος) δίπλα από τον Παπαπέτρου, τότε...
Πιθανότητες πρόκρισης: 60%-40%
ΕΦΕΣ (4) - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (5)
Στην αρχή της σεζόν είχες αναπτύξει κι εσύ τις αμφιβολίες σου, δεδομένου του τι είχε συμβεί πέρυσι. Έβλεπες τα ρόστερ, καταλάβαινες ότι κάτι κινείται, αλλά με τους Εργκίν Αταμάν και Σβέτσισλαβ Πέσιτς στους δύο πάγκους έπλαθες στο μυαλό σου τον τρόπο που θα αποκλειστούν. Πού να φανταστείς πως η Εφές θα καπαρώσει με περίσσια άνεση την τέταρτη θέση της κατάταξης, παίζοντας σύγχρονο μπάσκετ και πηγαίνοντας από το 7-23 στο 20-10, και η Μπαρτσελόνα που πέρυσι έφτασε με το ζόρι τις 11 νίκες και μέτρησε τέσσερις σερί ήττες από τα τέλη Νοεμβρίου ως τα μέσα Δεκεμβρίου, θα διεκδικούσαν εξ ημισείας το εισιτήριο για τη Βιτόρια; Μία εκ των δύο θα είναι παρούσα. Αν πρόκειται για την Εφές, θα είναι η πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια. Την Μπαρτσελόνα τη χάσαμε από το 2014, όταν κατατροπώθηκε με 38 πόντους από τη Ρεάλ στον ημιτελικό (100-62).
Η Εφές θα προκριθεί γιατί: Παραδοσιακά στα Final Four καταλήγει μια ομάδα (ενδεχομένως δύο) που δεν ήταν μεταξύ των φαβορί πριν από την έναρξη της σεζόν. Αβαντάζ έδρας θα συμφωνήσεις πως δεν διαθέτει. Εξισορροπείται όμως όλο αυτό από το άνευ πίεσης μπάσκετ που παίζει. Είναι η ομάδα που ευστοχεί σε 9.9 τρίποντα ανά αγώνα με σχεδόν 41% πίσω από τη γραμμή (δεύτερο καλύτερο ποσοστό) και διαθέτει την τρίτη καλύτερη επίθεση των 8 με 85.4 πόντους. Πόντοι που μοιράζονται μεταξύ 7-8 παικτών, καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. Εξ αυτών ο Σέιν Λάρκιν, ο οποίος στο β' μισό της σεζόν, όταν πλέον κατάλαβε ότι δεν θα γυρίσει στο ΝΒΑ, επέστρεψε σε προ 2ετίας στάνταρντς και μ' αυτόν στο σχήμα της η Εφές σκόραρε 113.87 πόντους (σε 100 κατοχές) διατηρώντας διαφορά +10 πόντων. Όπως συνέβαινε με τον Σίμον.
Η Μπαρτσελόνα θα προκριθεί γιατί: Σε τέτοιες σειρές οι άμυνες αποτελούν την κινητήρια δύναμη και η ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς είχε στην κανονική περίοδο τη δεύτερη καλύτερη εξ όλων (76.37). Μάλιστα δεν άφηνε τους αντιπάλους της να σουτάρουν με μεγαλύτερο ποσοστό του 46.86% στο true shooting που ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση σ' όλη τη διοργάνωση. Το σχήμα με Πάνγκος - Μπλάζιτς - Κλαβέρ στο παρκέ ήταν το πιο αποδοτικό που θα μπορούσε να βρει ο Πέσιτς, αφού ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί δημιουργούσαν ένα απροσπέλαστο τείχος. Μόλις 98.17 (σε 100 κατοχές) οι πόντοι που δέχονταν οι 'μπλαουγκράνα' με τον Σλοβένο παρόντα, τη στιγμή που με τον Καναδό έπεφτε στο 95.77.
Πιθανότητες πρόκρισης: 52%-48%
Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi