Όταν η ΑΕΚ συνάντησε την ENIC
17 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ από την ENIC και το Contra.gr θυμάται τον Λεβ, τους… “ENICιαστές” και τα όνειρα που έσβησαν μία θερινή νύχτα στη Φιλαδέλφεια.
Στην ΑΕΚ υπάρχουν αρκετοί αστικοί μύθοι για τις μετοχές. Και όχι μόνο, αλλά τώρα μιλάμε για τις μετοχές. Από… τις εξτρεμιστικές απόψεις, άλλος πίστευε ότι μέχρι τη λύση της εταιρείας οι μετοχές ήταν στην κατοχή του Ζαφειρόπουλου. Άλλος ότι ανήκουν στον… Βαρδινογιάννη. Για κάποιο διάστημα, όμως, οι μετοχές της ΠΑΕ ΑΕΚ ήταν στην κατοχή της English National Investment Company. Δηλαδή της ENIC. Eταιρείας που στο αγγλικό χρηματιστήριο μετρούσε μόλις 140 δισ. κέρδος. Ελληνικά λεφτά.
Το φθινόπωρο του ’97 η ΑΕΚ δεν ξεκινάει άσχημα σε πρωτάθλημα και Ευρώπη αλλά ζει υπό τη σκιά της αδιέξοδης διοικητικής κατάστασης. Κάπου εκεί μπαίνει στη ζωή της η αγγλική πολυεθνική ENIC. 7 Οκτωβρίου. Η επέτειος της ημέρας που ο Λουκάς Μπάρλος απέλυσε τον Φάντροκ, κάτι δεκαετίες πριν. Με το ταπεινό ποσό των 2.67 δις δρχ, η ENIC γίνεται το απόλυτο αφεντικό στην ΠΑΕ ΑΕΚ και ορίζει για πρόεδρο μία παλιά δόξα της ομάδας, τον Λάκη Νικολάου. Αντιπρόεδρος ήταν ο Δημήτρης Τυροβολας με διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Λεωτσινίδη.
Ο κορυφαίος χειρούργος κάλυπτε τα στάνταρ των Άγγλων καθώς είχε ένα σοβαρό κοινωνικό στάτους, ήταν γνωστός και αγαπητός στις τάξεις της ΑΕΚ και θα μπορούσε να αντεπεξέλθει και στον τεχνοκρατικό τρόπο αντίληψης των ξένων επενδυτών.
H AEK αποκτά …ξαδέρφια τη Ρέιντζερς, τη Βιτσέντζα και τη Σλάβια Πράγας, οι οποίες επίσης ανήκουν στον αγγλικό κολοσσό και ζει με την ελπίδα ότι θα καθιερωθεί ως υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικό μέγεθος στην Ευρώπη. Στην Αθήνα θεωρούν ότι θα ανοίξει δίκτυο συνεργασίας ανάμεσα στις ομάδες της κοινής ιδιοκτησίας ωστόσο απόρροια όλης αυτής της ιστορίας ήταν μόνο η άφιξη του Γκόραν Τόμιτς από τη Βιτσέντζα.
Λέγεται, ότι καθοριστικό ρόλο για να μην πραγματοποιηθούν οι ογκώδεις προσδοκίες των οπαδών της ΑΕΚ εκείνη την εποχή, ήταν η σύντομη απεμπλοκή της ENIC από την ιδιοκτησία των περισσοτέρων ομάδων που είχε στην καμπούρα της καθώς η UEFA είχε θέσει θέμα κοινής ιδιοκτησίας. Για την ιστορία, από τις παραπάνω επέλεξε να κρατήσει τη Ρέιντζερς.
Άλλοι πάλι, στέκονται στο γεγονός ότι επί εποχής ENIC από τα γραφεία της ΠΑΕ πέρασαν τεράστια ποσά και ρίχνουν το ανάθεμα για το γεγονός ότι δεν πρόκοψε η ΑΕΚ, στον τρόπο διαχείρισης και την επιλογή των ατόμων που “έτρεχαν” την εταιρεία εκείνη την περίοδο.
Όπως και να έχει στην ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι η ψυχρή λογική των Άγγλων κουτούλησε κάπως ανώμαλα στον -παραδοσιακό- ρομαντισμό του -ιδιόμορφου- κόσμου της, μπήκαν μεγάλα ποσά. Μεγάλα ανοίγματα που θεωρήθηκαν σπατάλες και με τους Άγγλους να θέλουν να ξεφορτώνονται την κατάσταση.
Την περίοδο 1998-99 τη διαχείριση της ΠΑΕ ανέλαβε το σημερινό αφεντικό του Συλλόγου, Δημήτρης Μελισσανίδης με την ENIC να διατηρεί τις μετοχές χωρίς όμως να καίγεται να κρατήσει την ΑΕΚ. Αρχικά με τον Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς στο τιμόνι και στη συνέχεια με τους Τάκη Καραγκιοζόπουλο -για λίγο- και Όλεγκ Μπλαχίν, η ΑΕΚ κάνει αξιοπρεπέστατη πορεία στο πρωτάθλημα, το οποίο διεκδικεί με αξιώσεις.
Ο Μελισσανίδης δίνει στην ΠΑΕ τη μαχητικότητα που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια (χαρακτηριστικό το επεισόδιο με τον Μπεθάνη στην ΕΠΟ) και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ένωση είχε όντως πολύ καλή ομάδα, νίκησε τον Παναθηναϊκό στη μάχη για το εισιτήριο του Champions League.
Στο μεταξύ έχει προηγηθεί το ιστορικό ταξίδι στο Βελιγράδι στις 7 Απριλίου, οι -παροδικές- καλές σχέσεις με την Παρτιζάν, εξέλιξη που έφερε το καλοκαίρι των… Σέρβων στη Νέα Φιλαδέλφεια. Απολογισμός: Ένα γκρεμισμένο αεροδρόμιο του Ελληνικού, Τσίριτς, Ματιάσεβιτς, Μπιέκοβιτς, Πέτριτς με κιτρινόμαυρα “ρούχα της δουλειάς” στους Θρακομακεδόνες και φυσικά με τον Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς να επιστρατεύεται μπας και ήταν αυτός ο εκλεκτός που θα κατάφερνε να διώξει το φάντασμα του Ντούσαν Μπάγεβιτς που περιφερόταν πέρα δώθε από την Καππαδοκίας στη Φωκών.
Τα όνειρα για σεντόνι έκαναν το λάθος να… δουν τον ήλιο ανήμερα της έκλειψης στις 11 Αυγούστου του 1999 και να… τυφλωθούν. Η ΑΕΚ δεν καταφέρνει να ανοίξει το σκορ ποτέ στην κατάμεστη Φιλαδέλφεια κόντρα στην ΑΪΚ Στοκχόλμης. Οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0 με τον Νοβάκοβιτς να παραβιάζει την εστία της ομάδας του Τουμπάκοβιτς στη Σουηδία και να παίζει το δικό του ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης Ιστορίας της ΑΕΚ. Ο παραπάνω αποκλεισμός βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο All time classic ΑΕΚτζήδικο ανάθεμα και μνημονεύεται αρκετά συχνά. Για του λόγου το αληθές, η πρόσφατη δήλωση του Ηλία Ατματσίδη στο Contra.gr που θυμήθηκε την ΑΪΚ ερωτώμενος για τη χειρότερη στιγμή στην καριέρα του.
Μετά ακολούθησε η είσοδος της NETMED με τους Ολλανδούς να παίρνουν το μάνατζμεντ και με την ΑΕΚ να βλέπει για πρώτη φορά στον προεδρικό θώκο της ξένο πρόεδρο: Τον Κορνήλιους Σιρχάουζ. Η -ευαίσθητη σε τέτοια θέματα Φιλαδέλφεια- δεν το δέχεται χαλαρά και η μουρμούρα για το “ξανθό αγοράκι που κάθεται στην καρέκλα του Μπάρλου” βρίσκεται σε ημερήσια διάταξη. Άπαντες καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως την περίμεναν και τα όνειρα με την καθιέρωση του σεντονιού στη Φιλαδέλφεια και τα μεγαλεία δίνουν τη θέση τους στα πρωτοσέλιδα αμφισβήτησης από τα συλλογικά έντυπα της ΑΕΚ της εποχής. Χαρακτηριστικότερο όλων το χτύπημα “ENICΙΑΣΤΕΣ” που επινόησε η εφημερίδα “Δικέφαλος”.
Η συνέχεια μετά τη συνύπαρξη των δύο εταιρειών γνωστή, η διαδρομή μονόδρομος: Ιppoventure A.Ε, επιστροφή του Μάκη Ψωμιάδη στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα, αυτή τη φορά, της ΑΕΚ, μεγάλο ταξίδι και παρουσίαση του Αλεχάντρο Σκλαβενίτη μετά από μία πολύωρη… μπίζνα -όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Big Mac- και… χείλος του γκρεμού με μαθηματική ακρίβεια.
Η ΑΕΚ απεγκλωβίστηκε από την ENIC με την είσοδο της ομάδας Νικολαϊδη στα διοικητικά της ΠΑΕ.
Αξιοσημείωτα της περιόδου ENIC
Ο παραλίγο Λεβ και ο Στεπάνοβιτς
Ο παραλίγο ερχομός του Γιοακιμ Λεβ στην ΑΕΚ. Το ρεπορτάζ της εποχής αναφέρει ότι ο τεχνικός που εντυπωσίασε με την Εθνική Γερμανίας ταξίδεψε στην Αθήνα ωστόσο η συμφωνία δεν ήρθε ποτέ με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να πάει στην επιλογή του Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς, ο οποίος έφυγε αήττητος την 7η αγωνιστική έχοντας πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες με Πανελευσινιακό, Προοδευτική! Βέβαια η ΑΕΚ είχε αποκλειστεί από το Κύπελλο UEFA από τη Βίτεσε του Νίκου Μαχλά.
Ανακατασκευή γηπέδου
Η πρόταση των Άγγλων για ανακατασκευή του Σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας με το πλάνο να προβλέπει γκρέμισμα και ανακατασκευή θύρα-θύρα. Πρόταση που απορρίφθηκε με την …αξέχαστη επιλογή του Γιάννη Γρανίτσα να προκρίνεται και την ΑΕΚ να μένει άστεγη όντας από τις ελάχιστες ομάδες στην Αθήνα με δικό της οικόπεδο.
Εξέλιξη Λίβι
Εκτός από τα αρνητικά της υπόθεσης “εμπλοκή στην ΑΕΚ, μπάσιμο στο ελληνικό ποδόσφαιρο” για την ENIC, υπήρχαν και τα καλά. Η Ένωση -παραδοσιακό φροντιστήριο παραγόντων με καλές θητείες σε… άλλες ομάδες- αποτέλεσε το “παραγοντικό σχολείο” του Ντάνιελ Λίβι ο οποίος διέπρεψε στη συνέχεια στην αγγλική Premier League ως αφεντικό της Τότεναμ.
Λοκομοτίβ
Η κατάρα της Μόσχας ήταν ένα σοκ που έκανε χρόνια να ξεπεράσει η ΑΕΚ. Φτάνοντας μία ανάσα από την πρόκριση στους “4” του Κυπέλλου Κυπελλούχων τον Μάρτη του ‘98 η ΑΕΚ, κατάφερε να αποκλειστεί από γκολ του Τσουγκαΐνοφ στο τέλος του αγώνα με τη Λοκομοτίβ. Το αίμα πάγωσε για μήνες και το καθαρό μυαλό εξαφανίστηκε. Λεωτσινίδης και Τυροβολάς πίεσαν τον Λάκη Νικολάου να απολύσει τον Ντουμιτρίου γιατί δήλωσε πως αντί για τον Παντούρου του επέβαλαν τους Σέμπουε-Δώνη. Κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, η Φιλαδέλφεια που σκορπούσε τρόμο στους αντιπάλους και μόνο σαν σκέψη, να μετατραπεί σε μέρος εύκολου περιπάτου για ομάδες όπως ο Πανηλειακός και η Βέροια.