ΣΠΟΡ

Το ‘κακό παιδί’ της κολύμβησης είχε το πιο εφιαλτικό φινάλε

Η δίκη στο CAS για τα κατεστραμμένα δείγματα του τρεις φορές χρυσού ολυμπιονίκη ολοκληρώθηκε και η ποινή που του επιβλήθηκε έβαλε οριστικό τέλος στην καριέρα του.

Το ‘κακό παιδί’ της κολύμβησης είχε το πιο εφιαλτικό φινάλε
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Αλαζόνας ή αντισυμβατικός; Αμετροεπής ή ασυμβίβαστος; Αυθάδης ή κυνικός; Τον ιντρίγακρε τον Σουν Γιανγκ να ισορροπεί σ’ ένα σχοινί που ταλανιζόταν διαρκώς μεταξύ των αντιθετικών περιγραφών. Ένιωθε -μάλλον- άτρωτος. Ως τη στιγμή που ‘πληγώθηκε’ θανάσιμα.

Ο Κινέζος κολυμβητής, τρεις φορές χρυσός ολυμπιονίκης σε διαφορετικές αποστάσεις του ελεύθερου, συστήθηκε ως ο ‘villain’ της πισίνας, δεν προσπάθησε ν’ αφαιρέσει από πάνω του το στίγμα και το τέλος του από τον αθλητισμό ήταν αυτό που -ως συνήθως- επιφυλάσσει η μοίρα για εκείνους που βρίσκονται απέναντι στο ‘γενικό καλό’. Η απόφαση του CAS να του επιβληθεί 8ετής αποκλεισμός βάζει τελεία και παύλα στην επιδίωξη να διατηρήσει τα κεκτημένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και ν’ αποδείξει στους ‘πολέμιους’ του ότι παραμένει ο κορυφαίος όλων στην κλάση του, σφραγίζοντας την επικυριαρχία του στο νερό.

Άλλο είναι, αφού έδωσε δείγμα αίματος, ν’ αμφισβητεί τη διαπίστευση του προσωπικού λήψεως διατηρώντας παράλληλα άθικτα τα δείγματα, και διαφορετικό, μετά από μακρύ διάλογο και προειδοποιήσεις ως προς τις συνέπειες, να ενεργεί καθ’ αυτόν τον τρόπο καταλήγοντας στη καταστροφή των δοχείων μεταφοράς με τα δείγματα και εξαλείφοντας όποια πιθανότητα ελέγχου σε μεταγενέστερο στάδιο“, ανέφερε το κείμενο του Ανωτάτου Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, δικαιολογώντας την επιβολή της τιμωρίας του Σουνγκ Γιανγκ.

Ο 28χρονος Κινέζος υποστήριξε ότι “είναι άδικο” και διατρανώνοντας στην αθωότητά του σκοπεύει ν’ απευθυνθεί σε πολιτικό δικαστήριο της Ελβετίας για ν’ ανατρέψει την απόφαση. Έχει χρονικό περιθώριο 30 ημερών για να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, ειδάλλως θα στερηθεί του δικαιώματος της ένστασης. Πιθανόν, αυτό θα είναι το επόμενο και τελευταίο επεισόδιο σε μια υπόθεση που ‘έτρεχε’ για 1.5 χρόνο, από τον Σεπτέμβριο του 2018. Τα ξημερώματα της 4ης προς 5ης του μηνός, ο Σουν Γιανγκ είχε δεχθεί ξαφνική επίσκεψη στο σπίτι του από επιτροπή δειγματοληπτών προκειμένου να ελεγχθεί. Δεν είχε αρνηθεί να δώσει δείγμα, ωστόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπίστωσε ότι το πρωτόκολλο δεν είχε τηρηθεί κατά γράμμα. Εκνευρίστηκε με την προχειρότητα, αντέδρασε έντονα και ζήτησε διευκρινίσεις. Κάλεσε στο τηλέφωνο τον προπονητή του και τον δικηγόρο του, οι οποίοι τον συμβούλευσαν να μην υπογράψει οποιαδήποτε έγγραφο συναίνεσης της δειγματοληψίας.

Το πραγματικό πρόβλημα γεννήθηκε, όχι από την άρνησή του, αλλά από το γεγονός πως δεν διατήρησε την ψυχραιμία του και ζήτησε από τους οικείους του να καταστρέψουν τα μπουκαλάκια μ’ ένα σφυρί, αρνούμενος να μεταφερθούν από στελέχη που δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια. Αποδείχθηκε όντως εκ των υστέρων ότι μόνο ένας εκ των τριών υπαλλήλων διέθετε την αρμόδια διαπίστευση, με αποτέλεσμα ο Σουνγκ Γιανγκ ν’ απαλλαγεί αρχικά των κατηγοριών για καταστροφή αποδεικτικού υλικού και παρακώλυση της διαδικασίας αντιντόπινγκ. Ήταν μια απόφαση από την Κινεζική Επιτροπή που αποδέχθηκε η FINA, χωρίς να δώσει συνέχεια.

Η WADA, παρόλα αυτά, προσέφυγε στο CAS και αιτήθηκε την επανεξέταση των στοιχείων, ζητώντας ακόμη και τον δια βίου αποκλεισμό του Κινέζου κολυμβητή. Ούτως ή άλλως είχε ‘λερωμένο’ ποινικό μητρώο από το 2014, όταν είχε τιμωρηθεί με τρίμηνο αποκλεισμό για χρήση ουσίας που είχε προστεθεί στις διεγερτικές το αμέσως προηγούμενο διάστημα από τον εντοπισμό στα ούρα του. Τότε είχε επικαλεστεί πως η τριμεταζιδίνη τού είχε χορηγηθεί από γιατρό για την καταπολέμηση της αύξησης των παλμών της καρδιάς και δεν είχε ενημερωθεί πως είχε μπει ως απαγορευμένη στον σχετικό κατάλογο.

Εκείνη την εποχή ο Γιανγκ είχε ήδη κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το πρώτο στα 400 μέτρα, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ του Ίαν Θορπ, και το δεύτερο στα 1500 μέτρα ελεύθερο. Από τότε ξεδίπλωνε στην πισίνα μια συμπεριφορά που δεν ταίριαζε με το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και του ολυμπιακού ιδεώδους. Πριν από τον τελικό στο 1500άρι είχε προειδοποιηθεί από τους κριτές ότι δεν ήταν ακίνητος, αλλά ο ίδιος αντί να ηρεμήσει βούτηξε στην πισίνα. Θεωρήθηκε ότι παρασύρθηκε από τη βοή του πλήθους και παράκουσε το σήμα του αφέτη, με αποτέλεσμα να μην του χρεωθεί άκυρη εκκίνηση.

Του άρεσε πάντα να προκαλεί. Στο Παγκόσμιο του 2015 καταγγέλθηκε ότι προσέβαλε την Βραζιλιάνα κολυμβήτρια Λαρίσα Ολιβέιρα, ενώ στους Ολυμπιακούς του 2016 ήρθε σε αντιπαράθεση με τον βασικό ανταγωνιστή του στα 400μ. τον Αυστραλό Χόρτον, ο οποίος υποστήριξε ότι τον παρενοχλούσε κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης πετώντας του νερό. Το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των αποστολών της Κίνας και της Αυστραλίας ξέσπασε όταν ο Χόρτον τον αποκάλεσε “drug cheater”, εξαιτίας της πρότερης υπόθεσης με την απαγορευμένη ουσία.

Ο Σουν Γιανγκ επιτίθεται λεκτικά στον Ντάνκαν Σκοτ για την επιλογή του να μην ανέβει στο βάθρο ή να τον συγχαρεί για το χρυσό μετάλλιο AP Photo/Mark Schiefelbein

Ο ίδιος ο αθλητής αρνήθηκε να συνοδεύσει τον Γιανγκ στο βάθρο των νικητών στο Παγκόσμιο του 2019, θεωρώντας ότι δεν ανταγωνίζεται έναν ‘καθαρό’ αθλητή. Όπως αντίστοιχα είχε προλάβει να πράξει ήδη ο Βρατανός Ντάνκαν Σκοτ. Ο Σουν Γιανγκ τού επιτέθηκε τότε φραστικά, φωνάζοντάς του “είσαι λούζερ, εγώ είμαι ο νικητής“.

Οι αντίπαλοί του δεν ήθελαν να αποδεχθούν πως για δεύτερη φορά σε 5 χρόνια ο Κινέζος είχε αποφύγει τις συνέπειες των πράξεών του, καθώς από τον Γενάρη είχε εκδοθεί η αθωωτική απόφαση για τα κατεστραμμένα δείγματα και έως ότου συνεδριάσει το CAS είχε το ελεύθερο να κολυμπά μαζί όλους τους άλλους. Η εξέταση της ένστασης άρχισε τον Νοέμβριο του 2019 με πολλά προβλήματα κυρίως στο μεταφραστικό σκέλος και έληξε με την επιβολή της 8ετούς ποινής στον Γιανγκ.

Πιστεύω στον καθαρό αθλητισμό και σ’ ένα επίπεδο ανταγωνιστικότητας για όλους του αθλητές“, έγραψε ο Ντάνκαν Σκοτ, εκφράζοντας σε μεγάλο βαθμοί πολλούς άλλους κολυμβητές που είχαν ‘συμμαχήσει’ έναντι του ‘κακού παιδιού’ της πισίνας. Λίγοι στεναχωρήθηκαν με το άδοξο τέλος του.

Ο Νοτιοαφρικανός Τσαντ Λε Κλος σίγουρα όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK