Ο κορονοϊός ‘χτυπάει’ ύπουλα τις Ίντερ και Γιουβέντους
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις του και δεν κάνει λόγο για 'πανδημία'. Από τη στιγμή όμως που ο κορονοϊός άρχισε να 'σκοτώνει' στην Ιταλία, η ανεξέλεγκτη κατάσταση επηρεάζει μοιραία το ποδόσφαιρο.
Ο πιο ανθεκτικός των ιών αποδεικνύεται ο COVID-19. Ο νέος και αταύτιστος τύπος κορονοϊού, ο οποίος με πυρήνα την πόλη Γιουχάν της Κίνας συνεχίζει από την 31η Δεκεμβρίου και για 7 εβδομάδες πια το θανατηφόρο ταξίδι ως μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία, η οποία είχε φτάσει στο σημείο να διχάζει το ποδόσφαιρο.
Οι διατυπώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με έδρα στη Γενεύη, είναι συγκεκριμένες. Δεν έχει κηρυχθεί ακόμη ως ‘πανδημία’, εξαιτίας του χάους που είχε προκληθεί, αναίτια όπως αποδείχθηκε, με τον H1N1 και συνδυαστικά με τη μείωση των νέων κρουσμάτων στην Κίνα, παρόλα αυτά “παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση“, όπως εξήγησε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπός του, παραπέμποντας στις βασικές οδηγίες υγιεινής για την προστασία των πολιτών και την αποφυγή των mythbusters που κυκλοφορούν ευρέως, αφού όχι ο στεγνωτήρας των χεριών δεν εξοντώνει τον ιό που εκδηλώνεται μέσα από κοινά συμπτώματα.
Αναμφίβολα πάντως είναι μια πραγματικότητα πως έως την 23η Φεβρουαρίου είναι 78.811 τα άτομα που έχουν νοσήσει και εξ αυτών τα 1.017 είναι νέα. Τα 77.042 στην επικράτεια της Κίνας, από τα οποία απεβίωσαν τα 2.445. Σε 28 χώρες εκτός Κίνας έχουν επικυρωθεί άλλα 1.769 κρούσματα. Από τους 17 θανάτους οι 6 είναι ‘φρέσκοι’, μια τάση που δείχνει ότι η εστία μετατίθεται σταδιακά προς τα δυτικά.
Στην Ιταλία έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 7 θανατηφόρα κρούσματα, σε σύνολο μεγαλύτερο των 200, και ο αντίκτυπος από την εξάπλωση του ιού είναι αναπόφευκτος. Η Λομβαρδία και το Βένετο είναι οι 2 από τις συνολικά 20 γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας που βρίσκονται πλέον σε κατάσταση συναγερμού, δίχως αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιπες δεν τελούν υπό έλεγχο, με τον κρατικό μηχανισμό να σπεύδει να λάβει ολοένα και αυστηρότερα μέτρα για τον ‘εγκλωβισμό’ του θανατηφόρου COVID-19 στο βόρειο κομμάτι του χάρτη. Όπως το σφράγισμα σχολείων και δημόσιων χώρων (μουσείων, ναών, θεάτρων κλπ), με τις στρατιωτικές δυνάμεις να επιστρατεύονται για τη φύλαξή τους.
Υπό αυτό το πρίσμα της κοινωνικής αναταραχής, ήρθε και η αναβολή ποδοσφαιρικών αγώνων. Μόνο στη Serie A δεν διεξήχθησαν την Κυριακή 4 παιχνίδια. Το Ίντερ-Σαμπντόρια στο Μιλάνο (Λομβαρδία), το Τορίνο-Πάρμα (Πιεμόντε), το Βερόνα-Κάλιαρι (Βένετο) και το Αταλάντα-Σασουόλο (Λομβαρδία) δεν ξεκίνησαν ποτέ, διότι ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Αθλητισμού Βιντσέντζο Σπανταφόρα τα γήπεδα κρίθηκαν εστίες εξάπλωσης και δεν άνοιξαν. Αντίστοιχα αναβλήθηκε ο εντός έδρας αγώνας της γυναικείας ομάδας της Μίλαν με τη Φιορεντίνα, το Κρεμονέζε-Άσκολι για τη Serie B και το Πιατσέντζα-Σαμπενεντετέζε για την τρίτη κατηγορία, όπως και πολλά άλλα στις ερασιτεχνικές κατηγορίες.
Με δεδομένο δε ότι ακολουθεί η αναμέτρηση της Ίντερ με τη Λουντογκόρετς για τους 32 του Europa League, η UEFA βρίσκεται σε προβληματισμό και διλήμματα. Επειδή στο Μιλάνο έχουν προγραμματίσει να μεταβούν περί τους 600 ταξιδιώτες, οι Βούλγαροι ζήτησαν επισήμως διευκρινίσεις, κυρίως δε εγγυήσεις για την ασφάλεια της αποστολής και όσων βρεθούν στην πόλη τις επόμενες ημέρες. Διάθεση αναβολής του αγώνα δεν υπάρχει για την ώρα, αφού το καλεντάρι είναι πολύ σφιχτό. Ωστόσο είναι ένα πιθανό σενάριο ενδεχόμενο η αναμέτρηση να προγραμματιστεί χωρίς ν’ ανοίξουν οι θύρες του ‘Μεάτσα’, όπως έχει αιτηθεί μάλιστα η ιταλική ομοσπονδία δια του προέδρο της. Ούτως ή άλλως το 2-0 της Ίντερ στο πρώτο παιχνίδι ευνοεί μια τέτοια κατάσταση. Αρκεί βέβαια οι όποιες ενέργειες ν’ ανακοινωθούν εγκαίρως.
Η δημόσια ανησυχία της Λιόν για την απόβαση 2500-3000 τιφόζι της Γιουβέντους στη Γαλλία, για τον πρώτο αγώνα της φάσης των 16 του Champions League, το βράδυ της Τετάρτης, λειτουργεί ως άλλο πρόσκομμα για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία που δεν ξέρει πώς ακριβώς να κινηθεί για να μην διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.
“Δεν νομίζω ότι σε μια εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να επιβραδύνουμε τη μετάδοση σε τέτοιο βαθμό που θα μπορέσουμε ν’ αρχίσουμε ξανά τις αθλητικές εκδηλώσεις“, ήρθε να συμπληρώσει ο Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, με δήλωσή του στη Rai, ενόψει του επερχόμενου αγώνα της Γιουβέντους με την Ίντερ στο Τορίνο, την 1η Μαρτίου, το οποίο πρόκειται να έχει ρυθμιστικό ρόλο στην τροπή της μάχης του τίτλου.
Φυσικά, οι συνέπειες της προσωρινής διακοπής των αθλητικών γεγονότων δεν είναι μονάχα αγωνιστικές για τα ιταλικά κλαμπ. Η οικονομική επιρροή της κατάστασης αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην αξία της μετοχής της ‘βέκια σινιόρα’, η οποία ακολουθώντας την πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έχασε την πρώτη ημέρα της νέας εβδομάδας ένα βαρβάτο 11%, από το άνοιγμα ως το κλείσιμο της διαδικασίας. Επίσης οι ‘μπιανκονέρι’ ενημέρωσαν για το προσωρινό σφράγισμα του μουσείου στο ‘Allianz Stadium’ ως τις 29 Φεβρουαρίου, χάνοντας όλα τα έσοδα που συνοδεύουν τις επισκέψεις των τουριστών.
Είναι δεδομένο πως η βόρεια Ιταλία βιώνει μια τραχιά κατάσταση και ο αθλητισμός, ως ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, δεν μένει απ’ έξω.
***
Ποιος είναι καλύτερος; Ο Εμπαπέ ή ο Χάαλαντ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: