Μέσι: Πότε είναι καλή στιγμή να χωρίσεις με τον καλύτερο παίκτη του κόσμου;
Η κόντρα του Λιονέλ Μέσι με την Μπαρτσελόνα ίσως είναι η ευκαιρία ώστε ο καταλανικός σύλλογος να περάσει στη νέα εποχή.
Η λογική απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση είναι φαινομενικά απλή: ποτέ. Όταν έχεις στο ρόστερ σου έναν εκ των δύο καλύτερων παικτών του ποδοσφαιρικού πλανήτη, τότε η πιο εύκολη επιλογή είναι να πεις απλά πως “ο Λιονέλ Μέσι θα φύγει όταν αυτός το επιθυμήσει και μόνο τότε”. Στην Μπαρτσελόνα, όμως, αυτό που άλλες εποχές φάνταζε κακόγουστο αστείο, δείχνει να είναι πλέον μια ανησυχητική (;) πραγματικότητα. Η σχέση του συλλόγου με τον Αργεντινό σούπερσταρ φαίνεται να βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της, πράγμα που σημαίνει ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της παρουσίας του στην Μπάρτσα, μια πιθανή αποχώρησή του φαντάζει πιο ρεαλιστική από ποτέ.
Οι λόγοι πλέον γνωστοί. Η τοποθέτηση του αθλητικού διευθυντή Ερίκ Αμπιντάλ πως οι παίκτες ουσιαστικά ‘έσπρωξαν’ τον Ερνέστο Βαλβέρδε προς την πόρτα της εξόδου με την αδιαφορία τους εξόργισε τον Μέσι, που ζήτησε να πέσουν συγκεκριμένα ονόματα στο τραπέζι και να μην κατηγορείται γενικά και αόριστα το ρόστερ. Αυτή η εντονότατη δυσαρέσκειά του λέγεται πως φούντωσε τις φήμες περί αποχώρησης, με το σενάριο της Γιουβέντους μάλιστα να ακούγεται σαν κάτι βγαλμένο από το fantasy football, με μια πιθανή συνάντηση Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Πεπ Γκουαρδιόλα να εκτοξεύει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινής γνώμης για την επόμενη σεζόν.
Η τοποθέτηση του Αμπιντάλ, βέβαια, δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα στην εσχάτως ‘τραυματισμένη’ σχέση του Μέσι με την Μπαρτσελόνα, αλλά απλά τη σταγόνα που φαίνεται να ξεχειλίζει το ποτήρι. Εδώ και καιρό, έχουν πολλαπλασιαστεί οι μουρμούρες και από τις δύο μεριές, με την πλευρά του Μέσι να θεωρεί πως η ομάδα δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να τον υποστηρίξει στο γήπεδο και την πλευρά της Μπάρτσα να δείχνει πλέον ένα δικαιολογημένο άγχος για την μετα-Μέσι εποχή, που πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς.
Το αξιοθαύμαστο βέβαια στην περίπτωση του Αργεντινού είναι πως στα 32 του δεν δείχνει διάθεση να ρίξει στροφές ή να θέσει πιο χαμηλούς στόχους. Η ενέργειά του μπορεί να έχει μειωθεί, η επιρροή στο παιχνίδι το ίδιο, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Ο Μέσι παραμένει κομβικότατος για την αγωνιστική λειτουργία της Μπαρτσελόνα, έστω κι αν πλέον δεν ζωγραφίζει όλον τον πίνακα και μένει στις πιο χαρακτηριστικές πινελιές, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ‘χαμαλοδουλειάς’ στους συμπαίκτες του.
Ίσως εδώ είναι και το σημείο που μπορούμε να πλευρίσουμε το αρχικό ερώτημά μας: πότε λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωριστείς εν εκ των καλύτερων ποδοσφαιριστών στον πλανήτη; Για την Μπαρτσελόνα ίσως να μην υπάρξει καλύτερη στιγμή από την τωρινή. Στην παρούσα φάση, μια πιθανή διάθεση του Μέσι να ‘σπρώξει’ το σενάριο της αποχώρησής του, θα τον στιγματίσει σίγουρα με ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης, χαρίζοντας επικοινωνιακούς πόντους στη διοίκηση της ομάδας, πόντους που τους έχει επιτακτικά ανάγκη, καθώς πασχίζει να χτίσει την ομάδα της επόμενης σεζόν αλλά και παραπέρα από αυτήν.
Το σίγουρο είναι πως όσο η σκιά του Μέσι κρέμεται πάνω από τους ‘μπλαουγκράνα’, ο σύλλογος δεν μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα. Είναι πολύ μεγάλη η προσωπικότητα του Μέσι και σίγουρα ιδιαίτερα σημαντικός ο έλεγχος που ασκεί στο συνολικό δόμημα της Μπαρτσελόνα, για να επιτρέψει την έλευση μιας διάδοχης κατάστασης, όσο αυτός είναι ακόμα εκεί. Η ικανοποίηση ή δυσαρέσκειά του για μεταγραφές, προπονητικές επιλογές και διοικητικές αποφάσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην καρδιά των κατευθύνσεων που παίρνει ο σύλλογος κι εδώ που τα λέμε είναι λογικό, γιατί όσο και να ακούγεται λίγο σκληρό για το upper management της ομάδας, τους παρέχει ένα χρησιμότατο όσο και λίγο τεμπέλικο cruise control.
Ίσως και γι’ αυτό να έχουμε και κάποια ‘μηνύματα’ από τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα που μας φανερώνουν μια ομάδα που δεν έχει πάρει ξεκάθαρη απόφαση για το πού θέλει να πάει. Διότι ναι, η τωρινή χρονική συγκυρία είναι ιδανική. Ο Μέσι μπορεί να παίξει τον ρόλο του part-time ‘κακού’, ο ‘κολλητός’ του Λουίς Σουάρες είναι τραυματίας και με το 1,5 πόδι στην έξοδο και στο πρόσωπο του Αντουάν Γκριεζμάν υπάρχει ένας χαμηλών τόνων παίκτης πρώτης γραμμής, που μπορεί να περάσει από την πόρτα που γράφει ‘επόμενη μέρα’.
Η ‘παντοδυναμία’ όμως του Μέσι εντός της ομάδας είναι μια πολύ γλυκιά ‘μαστούρα’ για τους decision makers της. Όπως όλοι οι εξωφρενικά φιλόδοξοι άνθρωποι, έτσι κι ο Μέσι, just can’t help himself. Θέλει να νιώθει ότι παίζει ενεργό ρόλο στις αποφάσεις μιας ομάδας στην οποία έχει αφιερώσει όλη την ποδοσφαιρική καριέρα του και θέλει να νιώθει πως οι μνημειώδεις προσωπικές επιτυχίες με τη φανέλα της του δίνουν το δικαίωμα να είναι παραπάνω από ένας παίκτης της, ο ξεκάθαρος ηγέτης της σε όλα τα επίπεδα. ΣΕ ΟΛΑ.
Θα φύγει ο Μέσι από την Μπαρτσελόνα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:
Αυτό, βέβαια, βγάζει από τη βιτρίνα τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα και την τοποθετεί σε ρόλο ενός άτυπου ‘yes man’, παραχωρώντας το τιμόνι στον Αργεντινό, έστω κι αν τελικά αυτή θα έπρεπε να οδηγεί το ‘καράβι’. Το αποτέλεσμα είναι πως παρά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του στο χορτάρι, η επιρροή του στα παρασκήνια έχει πολυδιαφημιστεί, ‘λούζοντάς’ τον και με μέρος της χλιαρής και κάπως άνευρης εικόνας της ομάδας στις τελευταίες σεζόν, ειδικά στη Ευρώπη.
Αν λοιπόν η Μπαρτσελόνα θέλει να αποχωριστεί τον Μέσι ή -για να το θέσουμε πιο σωστά- θεωρεί πως έφτασε η στιγμή για ένα διαζύγιο που κάποια στιγμή θα έφερνε ο χρόνος, τότε η διοίκησή της θα πρέπει να αφήσει στην άκρη το comfort blanket της και να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να αφήσει για ακόμη μια σεζόν την ομάδα να πηγαίνει στον ‘αυτόματο’. Να εντοπίσει δηλαδή το σημείο που άρχισε να χάνει την επαφή της η ομάδα με τον ποδοσφαιρικό χαρακτήρα της και να επιστρέψει στο Barca ethos, χωρίς να κρύβεται πίσω από τη φανέλα του Μέσι. Ακόμα κι οι πιο ένθερμοι φίλοι της ομάδας άλλωστε, διακρίνουν πλέον ότι εδώ κι ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, κάτι ‘χωλαίνει’. Είναι μια ομάδα με ενδιαφέρουσες εως εξαιρετικές (σε κάποιες θέσεις) μονάδες, που όμως δεν πείθει ως σύνολο, δεν ικανοποιεί ως ομάδα. ‘Νέοι’ παίκτες όπως ο Φρένκι ντε Γιονγκ, αλλά και ο Ουσμάν Ντεμπελέ και ο Ζούνιορ Φίρπο δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο να μπουν πειστικά στη φιλοσοφία του συλλόγου, ενώ η ανικανότητα της διοίκησης να αντικαταστήσει παλιές καραβάνες όπως ο Ίβαν Ράκιτιτς, o Ζεράρ Πικέ, o Σέρχιο Μπουσκέτς και ο Σουάρες δεν μπορεί πλέον να κρύβεται κάτω από το χαλί.
Αν οι πισινοί που κάθονται στις υψηλές καρέκλες της πυραμίδας της Μπαρτσελόνα θέλουν να δουλέψουν, τότε ναι, ίσως η μετα-Μέσι εποχή οφείλει να ξεκινήσει τώρα. Αλλιώς, αν παραμένει γλυκά η σκιά του σούπερσταρ συμβόλου της ομάδας, μένουν πίσω της, του κάνουν τα απαραίτητα χατίρια και βγάζουν άλλη μια σεζόν, ίσως και δύο, μέχρι δηλαδή ο Αργεντινός να πει “ως εδώ, ώρα για ξεκούραση”. Για πόσο όμως ακόμα το δεύτερο σενάριο μπορεί να λειτουργήσει για μια ομάδα με στόχο τον πρωταθλητισμό σε όλα τα επίπεδα;